Gå till innehåll

Star Trek-böcker återlämnade till bibliotek - efter 35 år på vift


Nyhet

Rekommenderade inlägg

sena_b_cker_141015.jpg

Fotografi via Yuma Sun

 

Bättre sent än aldrig, brukar en ju säga, men det här kanske är att ta i lite? En medelålders man besökte nyligen Yuma Heritage Library i Arizona för att lämna tillbaka några försenade låneböcker. Närmare bestämt, tre Star Trek-fotonoveller som han hade suttit på i 35 år.

 

Mannen uppgav inte sitt namn och förklarade inte heller varför han plötsligt fått för sig att lämna tillbaka böckerna efter en sådan lång tid. Dock berättade han att han hade tyckt om dem så mycket att han sedan dess har införskaffat alla tolv delar av fotonovellserien.

 

Böckerna ??r så gamla att de inte var streckkodade, och det finns heller ingen information om dem i bibliotekets arkiv, så hade mannen inte självmant valt att återlämna dem hade nog ingen någonsin vetat om att de var borta. Kanske var det därför biblioteket inte bad honom att böta för den minst sagt sena inlämningen.

 

Trots sin ålder är böckerna i väldigt gott skick (bortsett från några smärre vattenskador), men de har dessvärre inget vidare samlarvärde heller. Böckerna kommer nog inte heller att lånas ut mer, utan lär istället hamna på bibliotekets reahylla.

 

35 år är förstås en försening i världsklass, men det är inget världsrekord. År 2002 lämnade en kvinna från Illinois tillbaka en bok som hennes mor hade lånat år 1955. Den 47 år långa förseningen medförde en förseningsavgift på $345.14 (drygt 3000 kr med 2002 års växelkurs); en avgift som sedan tagit plats i Guinness Rekordbok.

Den rekordbrytande boten till trots var det knappast världshistoriens mest försenade bok. Det finns flera exempel på böcker som har återlämnats mer än 100 år för sent, och kanske hålls rekordet av självaste George Washington, som lånade två böcker på New York Society Library år 1789 och aldrig lämnade tillbaka dem; där kan vi nog snacka om samlarvärde.

 

Har du läst någon av fotonovellerna? Eller sitter du kanske och myser med George Washingtons gamla biblioteksböcker om kvällarna? Hojta gärna till på vårt forum; vi lovar att vi inte ska skvallra!

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...