Gå till innehåll

Tau Ceti-systemet innehåller förmodligen inte liv


Nyhet

Rekommenderade inlägg

Solsystemet Tau Ceti har många Star Trek-anknytningar: Picard har besökt en bar på Tau Ceti III, Janeways far omkom på Tau Ceti Prime och The Travellers art kom ursprungligen från en planet i systemet. Det är bara några exempel på när Tau Ceti, som ligger cirka 20 ljusår från jorden, har figurerat i Star Trek. Men nu hävdar astrofysiker att verklighetens Tau Ceti förmodligen saknar förutsättningar för liv, skriver Science Daily.

 

I solsystemet kretsar fem kända planeter, varav två kan ligga inom den beboeliga zonen. Det vill säga på lagom avstånd från solen. Med andra ord är det varken för kallt eller varmt för att hysa liv. Planeterna kallas för Tau Ceti e och f.

 

-Planet e ligger i den beboeliga zonen bara om vi gör väldigt generösa antaganden. Planet f såg initialt mer lovande ut, men efter att ha modellerat stjärnans utveckling så är det troligt att den har rört sig in i den beboeliga zonen nyligen eftersom Tau Ceti-stjärnan har börjat lysa starkare under sin livscykel, säger astrofysikern Michael Pagano vid Arizona State University.

 

Baserat på forskarnas modeller har planet f funnits i den beboeliga zonen mycket kortare än en miljard år. Det låter kanske som lång tid, men det tog jordens biosfär cirka två miljarder år att producera förändringar i atmosfären som kan upptäckas utifrån. En planet som gjorde entré i den beboeliga zonen bara för några hundra miljoner år sedan kan mycket väl vara en möjlig plats för liv och till och med vara bebodd, men den saknar biosignaturer som vi kan upptäcka, skriver Science Daily. Således kanske Star Trek visar sig att ha rätt till sist...

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...