Gå till innehåll

Star Trek i rubrikerna 17 maj 2016


Nyhet

Rekommenderade inlägg

little_green_men_a_versa_ttare_160517.jpg

Rom lagar Nogs inbyggda översättare i DS9-avsnittet Little Green Men. Den här bilden kan bli verklighet inom några år, om utvecklaren Waverly Labs får bestämma.

 

  • Cosplay är för alla! Oavsett kön, hudfärg, längd, vikt, eller funktionsvariationer ska alla kunna klä ut sig och prova på livet som superhjälte, utomjording eller disneyprinsessa. Nu har en man i från Inverness i Skottland modifierat sin benprotes, så att han kan ha på sig klackskor till sin stjärnflotteuniform.
  • ...och Inverness är även namnet på ett stjärnsytem som invaderas av klingonerna i fanfilmen Prelude to Axanar. Axanar-fallet fortsätter att figurerar tydligt i nyhetsrubrikerna, och då inte minst det klingonska språket:
    • Språket skapare Marc Okrand talade nyligen med BBC World Service, i vad som sägs vara BBC:s första intervju genomför klingonska.
    • Våra finskspråkiga läsare kan även höra Okrand tala i Yle Areena, där han pratar om språket och säger att vem som helst får använda det ... så vitt han vet. Det finns även en tillhörande artikel på Yle Uutiset.
    • Xenolingvisten (tillika STDB-prisvinnaren) Yens Wahlgren har skrivit en artikel i Sydsvenskan om rättstvisten.
    • Undertecknad redaktör pratade även om språket i P3 Nyheter i fredags. Intervjun börjar ca. 37 minuter in i programmet.
    • Har du själv åsikter om Axanar-fallet, eller om vår rapportering om det? Hojta då till på vårt forum!
  • På tal om språk så har teknikföretaget Waverly Labs utvecklat en speciell hörlur som översätter främmande språk direkt i örat, vilket har fått många att tänka på Star Treks universalöversättare. Än så länge kan den tyvärr inte översätta utomjordiska språk, men väl engelska, franska, spanska och italienska.

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...