Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Kometen som liknar en badanka ** Uppdaterad bild **

14-07-20 kl. 20:50 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

ESA:s sond Rosetta närmar sig kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, där den som första sond någonsin ska gå i omloppsbana runt kometen och sedan landa på den.

 

Sonden som för närvarande befinner sig mindre än 12 000 km från kometen har avslöjat en märklig form hos den. Kometen tycks vara en s.k. kontaktbinär, dvs. bestå av två kroppar som sitter ihop.

 

Källa 1 nedan visar kometens rotation.


Kommersiell raket på väg till ISS

14-07-13 kl. 20:02 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

En tvåstegs Antares-raket med en Cygnus lastfarkost från Orbital Sciences lyfte idag från NASA:s Wallops Flight Facility. Cygnus bär på 1 664 kg last till den internationella rymdstationen ISS. I lasten ingår bl.a. mat och andra förnödenheter till besättningen, maskinvara, vetenskaplig utrustning och experiment.

 

Cygnus anländer till ISS om tre dagar, där den kommer att föras in till Harmony-noden med stationens robotarm. Lastfarkosten kommer att vara förtöjd vid stationen i en månad, varefter den återvänder till Jorden med avfall från stationen.


Upptäckt av radioblixtar förbryllar forskarna

14-07-12 kl. 00:03 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Upptäckten av superkorta skurar av radiovågor, eller radioblixtar, med hjälp av världens största radioteleskop vid Arecibo-observatoriet i Puerto Rico ger nya viktiga bevis på mystiska pulser som verkar komma från de avlägsnare områdena av universum. Det är första gången man upptäckt s.k. snabba radioskurar (FRBs) på norra stjärnhimlen.

 

Radioblixtarna varar bara några millisekunder men förekommer ungefär 10 000 gånger om dagen över hela himlen, visar den nya upptäckten. Att de varar så kort tid gör dem oerhört svåra att upptäcka, trots att de förekommer så ofta. Man vet inte varifrån radioblixtarna kommer, men spekulerar bl.a. i att det kan vara intensiva utbrott från s.k. magnetarer, eller att de kommer från andra exotiska astrofysiska objekt.


Namnge din egen exoplanet i IAU:s NameExoWorlds-projekt

14-07-10 kl. 18:21 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Har du någon gång önskat att du kunde namnge en egen planet? Nu har du snart chansen att göra detta för 305 speciellt utvalda planeter som befinner sig utanför solsystemet. NameExoWorlds-projektet har satts samman av Internationella astronomiska unionen (IAU) tillsammans med Zooniverse.

 

Listan över planeterna innehåller information om planeternas massa, aktuella beteckningar, omloppsbanor och om systemen planeterna finns i har sällskap av andra planeter. Ett system har t.ex. hela fem planeter.

 

Du kan redan nu registrera dig på NameExoWorlds webbplats. När tillräckligt många planetnamn samlats in kan de registrerade medlemmarna rösta på det namn de tycker bäst om.


Astronomer har upptäckt en jordlik planet nära oss

14-07-01 kl. 19:59 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

En potentiellt beboelig planet har upptäckts som bara befinner sig 16 ljusår från oss. Superjorden Gliese 832 c tar 16 dagar på sig att kretsa ett varv runt den röda dvärgstjärnan GJ 832 (vilket innebär att planeten har extrema säsongsskiftningar), och har en massa som är ungefär fem gånger så stor som Jordens. Gliese 832 c tar emot lika mycket solstrålning som Jorden och kan ha liknande temperaturer. Det har lett till att den betraktas som en av de tre mest Jordlika exoplaneterna vi upptäckt.

 

På Jordlikhetsindexet (ESI) är exoplaneten Gliese 667C c (23 ljusår från oss) högst rankad med ett ESI på 0,84, därefter kommer Kepler-62 e med ett ESI på 0,83 (1 200 ljusår från oss) och sedan på tredje plats den nu funna planeten med ett ESI på 0,81 (Jordens ESI är 1,00).


Lyckad testflygning av höghöjdsballong för turister

14-06-28 kl. 13:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Det Arizonabaserade företaget World View Enterprises har genomfört ett första test av en höghöjdsballong för turister. Med sin trycksatta kapsel nådde ballongen upp till den översta delen av stratosfären, eller drygt 36 000 meters höjd. Det var samtidigt det högsta någon tagit sig med en paraglider.

 

Systemet använder en ballong som liknar den som användes av våghalsen Felix Baumgartner 2012 när han hoppade fallskärm från 38 000 meters höjd.

 

Företaget planerar att starta sina flygningar 2016. Ballongen lyfter en kapsel med sex passagerare och två besättningsmän till 35 000 - 40 000 meters höjd (den teoretiskt möjliga gränsen ligger runt 50 000 meter [=mesosfären]). Under ca. två timmar svävar kapseln sedan under en paraglider på högsta höjd innan den svävar tillbaka ner till jorden. Kapseln är tillräckligt stor för att passagerarna ska kunna förflytta sig runt i den.


IXS Enterprise - En designstudie av Nasa för ett warpskepp

14-06-11 kl. 22:11 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

En ny design från Nasa:s Harold White visar hur ett rymdskepp, konstruerat för att ta sig fram snabbare än ljuset med hjälp av warpdrift, kan komma att se ut.

 

Hela designen finslipades av den välkände konstnären Mark Rademaker, som också gav den en Star Trek-finish (enligt Whites önskemål)..

 

White och hans forskargrupp har arbetat med en design för ett överljushastighetsskepp sedan 2012, och i synnerhet på att hitta en fungerande lösning för warpdrift. Arbetet är fortfarande i experimentstadiet, men baseras på verklig matematik och fysik.

 

Klicka här för mer information och för att se bilder på IXS Enterprise.


Här är astronautens Star Trek-inspirerade besättningsmärke

14-06-07 kl. 14:25 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

swanson_m_rke_140607.jpg

Minns ni Steven Swanson, astronauten som blev först med att använda Instagram i yttre rymden, och i och med det även visade upp sin kärlek för både Firefly och Star Trek? Nu visar det sig att astronauten gärna hade tagit sin fandom ett steg till.

 

Visste du att tidiga NASA-astronauter fick namnge sina egna rymdkapslar? Det är lätt att tro att eftersom Mercury-programmet hade skepp med anropsnamn såsom Freedom 7 och en Friendship 7 så måste det också ha funnits skepp som kallats Freedom 6 eller Friendship 4. Men så är inte alls fallet; Mercury-programmet inkluderade faktiskt bara sex stycken bemannade rymdfärder, och sjuan i slutet varje farkosts anropsnamn valdes av astronauterna för att känneteckna sitt medlemskap i den berömda sjumannagruppen "the Mercury Seven", bestående av Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper och Deke Slayton.

 

Traditionen att låta astronauter välja sina egna kapslars anropsnamn stod sig i några år, men sedan började NASA tycka att en del astronauter skojade till det lite för mycket. Särskilt var det Gus Grissom som ville kalla uppkalla sin Gemini 3-kapsel efter The Unsinkable Molly Brown, som en referens till hans tidigare uppdrag som kapten för Liberty Bell 7, som hade kraschlandat i Atlanten och sjunkit till havets botten. NASA:s administratörer uppskattade inte Grissoms sinne för humor, men de ansåg åtminstone att det var ett bättre namn än Grissoms andrahandsval: Titanic

 

Den 25 mars 1965 lyfte farkosten Gemini SC3 från Cape Canaveral i Florida, med kapseln Molly Brown och en nöjd Grissom ombord, men sedan dess har det inte varit lika fritt fram för astronauter att namnge sina egna rymdkapslar. För att kompensera för detta och göra NASA-uppdrag lite mer personliga valde astronauten Gordon Cooper att formlägga ett tygmärke för besättningen ombord Gemini 5. NASA godtog märket (fast inte helt utan invändningar), och sedan dess har det varit en tradition att låta astronautgrupper bestämma över formläggningen av sina besättningsmärken.

 

Den här möjligheten tilltalade trekkien Steve Swanson. Han ville ha ett märke som skrek "det här är en riktigt hård typ", och det finns ju få i den här galaxen som är så hårda som klingonerna. Han tog inspiration av ett märke för "the Klingon Brotherhood", och bad sin dotter - som har studerat både datalogi och grafisk formgivning - om hjälp med att anpassa märket för uppdraget.

 

Resultatet blev en Soyuz-raket omsluten av en klingonsk treudd, och med de klingonska tecknen på märkets rand ersatta med besättningsmedlemmarnas namn. Ja, och så bytte de även ut den klingonska bat'lethen mot en satellit; rymdskrot är ett farligt nog hot utan att sätta en massa svärd i omlopp.

 

swanson_via_collectspace_140607.jpg

Bild via collectSPACE.com

 

Dessvärre kom det här märket aldrig upp i rymden; NASAs advokater var tydligen rädda att det skulle uppstå en upphovsrättskonflikt, så även om delar av designen överlevde processen så reducerades just Star Trek-influenserna kraftigt. Väldigt trist, men vi kan ju trösta oss med det faktum att det finns ytterligare ett klingoninspirerat märke ombord den Internationella Rymdstationen!

 

Vad skulle kapten Kirk säga om han kände till det här? Kanske någonting i den här stilen:

 

 

logh lengwI' Qapla'!


Astronomerna har hittat en ännu äldre planet...

14-06-06 kl. 18:31 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Nyligen rapporterade vi om planeten Kepler-10c, som då var den äldsta funna planeten. Men nu har astronomerna alltså hittat en ännu äldre planet.

 

Den nya planeten Kapteyn b ligger på bara 13 ljusårs avstånd i stjärnbilden Målaren på södra stjärnhimlen, och är runt 11,5 miljarder år gammal (mot t.ex. Jordens 4,5 miljarder). Den bildades bara 2 miljarder år efter den Stora smällen. Kapteyn b och en andra upptäckt planet, Kapteyn c, kretsar runt en röd dvärgstjärna med namnet Kapteyns stjärna. Kapteyn b ligger inom den beboeliga zonen och har således förutsättningar för att ha liv.

 

Fascinerande är att spekulera i hur långt eventuellt liv skulle ha kunnat kommit på en planet som är 2,5 gånger äldre än vår.

 

Kapteyns stjärna, med sitt planetsystem, ingick ursprungligen i en dvärggalax som kolliderade med Vintergatan för många miljarder år sedan. Kärnan från dvärggalaxen finns fortfarande kvar som en klotformig stjärnhop (= Omega Centauri i ovanstående bilds bakgrund).


Astronomer har upptäckt en "omöjlig" planet

14-06-03 kl. 06:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Den nyupptäckta planeten tillhör en ny grupp av planeter, kallade megajordar. Planeten, Kepler-10c, väger 17 gånger mer än vår egen planet. Astronomerna hade väntat sig en planet av gas, som Neptunus. Men i stället är Kepler-10c en stenplanet, 2,3 gånger så står som Jorden, och cirkulerar nära sin sol på 560 ljusårs avstånd från oss i stjärnbilden Draken. Kepler-10c är hela 11 miljarder år gammal, och bildades alltså bara 3 miljarder år efter den Stora smällen.

 

Man trodde tidigare att stenplaneter inte kunde bildats så tidigt, eftersom de rätta elementen inte borde ha hunnits skapats av äldre exploderande stjärnor.


SpaceX premiärvisar sin landningsbara astronautkapsel

14-05-30 kl. 23:53 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Företaget SpaceX, som flugit obemannade rymdfarkoster till ISS, avslöjade idag en rymdfarkost som ska kunna ta upp till sju astronauter till en låg omloppsbana runt Jorden. Rymdkapseln, som getts namnet Dragon V2, är utrustad med landningsben och styrraketer som ska kunna mjuklanda kapseln lika precist som om den vore en helikopter.

 

Tekniken innebär att rymdkapseln snabbt kan tas i bruk igen, vilket medför att kostnaderna för varje uppskjutning sänks dramatiskt.

 

Sedan rymdfärjan skrotades 2011 har Nasa varit beroende av ryska rymdfarkoster för att transportera astronauter till omloppsbanan. Det är ingen bra situation, och nu vill Nasa att privata företag ska fylla tomrummet fram till och med 2017, när deras egen Orion-kapsel ska stå klar.

 

Videon nedan visar en del av hur det hela är tänkt att fungera.

 


Microsofts Skype på väg att skapa en realtidsöversättare

14-05-29 kl. 23:01 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Den nya översättaren kommer att kunna översätta röstsamtal (VoIP) mellan människor som talar olika språk. Skype Translator, som översättaren heter, översätter i nära realtid med röst och undertexter på en bildskärm. Användaren kan t.ex. tala sitt modersmål och få det översatt till flera olika språk (f.n. finns bara engelska och tyska i en demoversion. Inom en snar framtid ska dock även kinesiska kunna hanteras).

 

Skype Translator kommer att släppas som en betaapp för Windows 8 senare under det här året.

 

"It is early days for this technology, but the Star Trek vision for a Universal Translator isn't a galaxy away, and its potential is every bit as exciting as those Star Trek examples," sade Skypes vice VD Pall nyligen på en konferens i Kalifornien.


Venussond ska hårdlanda på Venus

14-05-19 kl. 20:21 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Efter mer än åtta års kretsande runt den molntäckta Venus, ska sonden Venus Express avsluta sin tjänstgöring (eftersom bränslet snart är slut) genom att dyka ner i den syramättade atmosfären. ESA kommer att använda informationen som samlas in under sondens aerodynamiska inbromsning som hjälp för framtida sonder som ska mjuklanda på planeten. Dessutom samlas data in från omgivningen under dykningen.

 


SF Bio lanserar ny IMAX-biograf i Stockholm

14-05-16 kl. 04:02 av loghaD
Kategori(er): Filmer, Övrigt: Teknik och vetenskap

imax_sf_140516.jpg

IMAX är ett populärt bioformat som kännetecknas av enorma skärmar och maffiga surroundljudsanläggningar, vilket ger en filmupplevelse som kan skilja sig en hel del från den i ordinarie biosalonger. Nu kommer formatet till Sverige, närmare bestämt till Solna i norra Stockholm. Där är SF Bio i full fart med att konstruera Filmstaden Scandinavia, som kommer att ligga i anslutning till Mall of Scandinavia vid Friends Arena och beräknas stå klar till hösten 2015.

 

IMAX-salongen kommer att husera Nordens största bioduk och omkring 500 fåtöljer, och visa filmer i digital IMAX med 62.2-kanalsljud (Dolby Atmos). Utöver IMAX-salongen kommer Filmstaden Scandinavia att rymma ytterligare 14 biosalonger, varav fyra kommer att vara särskilda VIP-salonger med omkring 40 fåtöljer vardera.

 

Än så länge har ingenting sagts om biljettpriserna, men biobesökare bör bereda sig på att gräva lite djupare in i plånboken för en IMAX-föreställning. I USA går biljetter till nya IMAX-filmer ofta för 15-20 dollar (100-140 SEK), och det är ju en välkänd naturlag att allt är dyrare i Sverige.

 

imax2_thumb_140516.jpgGod nyhet för svenska Star Trek-fans

Vad innebär detta för oss trekkies och trekkers? Kanske en hel del: Båda de senaste två Star Trek-filmerna visades i IMAX-format i USA, och J.J. Abrams har beskrivit det som sitt favoritformat. Således finns det en hög sannolikhet att även Star Trek XIII kommer att visas på IMAX-biografer och därmed förhoppningsvis ge svenska Star Trek-fans en helt ny filmupplevelse att se fram emot.

 

Dessutom lämpar sig formatet väldigt väl till science-fiction i allmänhet, och det har redan bekräftats att Star Wars: Episod VII - vars produktion precis dragit har igång på riktigt - kommer att visas i IMAX-format, och då ligger det ju helt rätt i tiden med en svensk IMAX-salong lagom till hösten 2015.

 

Nordens första IMAX-salong (fast bara på sätt och vis)

Filmstaden Scandinavia marknadsförs som Nordens första IMAX-biograf, men det är kanske en sanning med modifikation.

 

På Cosmonova i Stockholm har man under 20 års tid visat filmer i det kupolformade OMNIMAX-formatet, och på senare år har samma teknologi även dykt upp i Piteå och Karlshamn. De kupolformade skärmarna lämpar sig dock enbart till särskilt gjorda upplevelsefilmer, och inte till vanliga spelfilmer.

 

"Men är Sverige verkligen redo för det här?" frågas det i Metro. "Kommer det finns tillräckligt med publik och intresse för att fylla salongen och göra den kostnadseffektiv?"

Det kan finnas god anledning att fråga sig det, för även om SF Bios nya IMAX-salong blir ensam i Norden så blir den inte den första. En sådan salong har nämligen även funnits i Oslo, men den stängdes ner för flera år sedan på grund av bristande publikantal och miljonförluster. Vi får hoppas att det går bättre för Filmstaden Scandinavia!


Superdator har skapat ett virtuellt universum med parametrarna från Big Bang

14-05-09 kl. 00:39 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Astronomer har skapat det första realistiska virtuella universumet utifrån en datorsimulering med namnet Illustris. Simuleringen visade en utveckling från Big Bang (genom att man först stoppade in allt vi känner till om det tidigaste Universum) fram till idag med oöverträffad upplösning. Det visade sig att det kosmos som bildades blev förvånansvärt likt vårt existerande Universum.

 

Men det krävdes enorm datorkraft. Superdatorn Cray XMT2, med över 8000 processorer, körde oavbrutet i över tre månader.

 

I den slutliga kub som bildades kunde man räkna in fler än 41 000 galaxer av olika typer. I kuben fanns också storskaliga strukturer som galaxhopar, och bubblor och tomrum i det kosmiska nätet. Även den mörka materian framträdde.

 


Senast i forumet

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 27:e augusti -14
    TNG, säsong 6
  • 9:e september -14
    Star Trek: The compendium [Region A] - Star Trek-filmerna 11-12

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar


(3 månader framåt)

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Om sidan · Redaktionen · Tipsa om nyhet · Copyright · Cookies
Facebook Google+ Twitter