Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Nichelle Nichols introducerar Nasas nya rymdfarkost

14-10-12 kl. 11:12 av Aike
Kategori(er): TOS, Övrigt: Teknik och vetenskap

Nichelle Nicholas presenterar i en ny Nasa-video den nya rymdfarkosten Orion.

 


En raketmotor som drivs utan bränsle kan ta oss ofantliga sträckor

14-08-13 kl. 23:46 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Varje gång en rymdraket skickas upp från jorden går det åt tonvis med bränsle. Ingenjörer har länge letat efter ett sätt att driva ett rymdskepp utan den extra vikt som bränslet ger. Vissa menar att det är omöjligt, andra att det kan gå.

 

Den amerikanske forskaren Guido Fetta hävdar att han byggt sin egen bränslelösa raketmotor. Designen baseras på en s.k. EmDrive, som för några år sedan skapades teoretiskt av den brittiske vetenskapsmannen Roger Shawyer. Motorn omvandlar elektricitet till ett bakåtriktat tryck genom att studsa mikrovågor mellan väggarna i en sluten behållare.

 

Tester av Nasa har faktiskt visat att Fettas motor kunde producera ett drag på 30 till 50 mikronewtons. Inte mycket kanske, men ändå imponerande eftersom inget som helst bränsle användes.

 

Konceptet har utvecklats vidare av Harold "Sonny" White vid NASA Johnson Space Center i den s.k. Q-thrustern (quantum vacuum plasma thruster). Konstruktionen producerar drag genom växelverkan med virtuellt plasma i ett kvantvakuum. Det betyder att motorn trycker mot alla partiklar i tomma rymden som omväxlande bildas och försvinner, och därmed åstadkommer en reaktiv kraft framåt.

 

Om resultaten håller kan det innebära att Q-thrustern kan användas för att ta sig ofantliga sträckor i rymden, även till närliggande stjärnor. Beräkningar har t.ex. visat att ett 90 tons rymdskepp skulle kunna ta sig till vår närmaste stjärna inom trettio år. Den skulle också kunna användas tillsammans med warpmotorn (med warpmotorn skulle det i bästa fall bara ta några veckor till den närmaste stjärnan).


Nasa:s flygande tefat för Mars klarar flygtest

14-08-11 kl. 20:39 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

För att skicka tunga fordon och andra tunga laster, och så småningom människor till Mars, måste man först testa de nya teknologier som behövs för att se om de verkligen fungerar.

 

Men det är omöjligt att utföra experimenten på plats, så därför skickade Nasa för några dagar sedan upp en tefatsliknande farkost högt över Jorden.

 

Farkosten med namnet Low Density Supersonic Decelerator (LDSD) flög till 58 000 meters höjd i fyra gånger ljusets hastighet och simulerade landningsförhållandena på Mars.

 

Man testade bl.a. en uppblåsbar munkformad ring fäst runt farkosten som i testet sänkte hastigheten från mach 4,3 till mach 2. Därifrån tog en 30 meter bred fallskärm av kevlar och nylon vid. Den klarade emellertid inte att sänka hastigheten så mycket mer utan desintegrerades av den höga hastigheten. Den gav emellertid konstruktörerna värdefulla data för en förbättring (dessutom är ju atmosfären betydligt tunnare på Mars och ger ett mindre luftmotstånd).


**EXTRA** Rymdsonden Rosetta har gått in i omloppsbana runt kometen 67P

14-08-05 kl. 18:44 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Efter 10 år i rymden har nu ESA:s Rosetta äntligen nått sitt mål och gott in i omloppsbana runt kometen Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko (och blivit den första rymdfarkost som kretsar runt en komet). Senare, i november blir det också första gången man landar på en komet.

 

Sonden har varit sovande under större delen av sin långa resa (957 dagar, vilket är ett rekord i sig). Kometen i omlopp, Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, är 4 km på det bredaste stället och tar 6,5 år på sig för ett varv runt solen.

 

Sonden har saktat ned från 2 880 km/h (vid tiden för väckningen) till 3 km/h vid inträdet i omloppsbana*. Sonden kommer att följa med kometen när den tar sig runt solen, och se hur kometen förändras under resans gång, och vidare fram till åtminstone slutet av december.

 

Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko och Rosetta följs nu åt på ett avstånd av 405 miljoner kilometer från Jorden (ungefär halvvägs mellan Mars och Jupiter) och i en hastighet av 55 000 km/h.

 

(En av närbilderna visar något som ser ut som ett ansikte i profil)

 

*= Omloppsbanan kommer att stabiliseras till 20 - 30 km höjd.


Nästa Marsrover ska förbereda för ett bemannat besök

14-08-01 kl. 20:20 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Rovern som planeras att skickas iväg 2020 kommer att ha med sig sju stora vetenskapliga instrument på sammanlagt 40 kg som ska bana väg för framtida bemannade expeditioner, hitta bevis för liv på Mars och lagra prov som kan hämtas tillbaka senare.

 

Bland instrumenten finns en apparat som ska omvandla Mars koldioxid i atmosfären till syre. Syret kan hjälpa framtida astronauter att överleva på planeten och även att tillverka raketbränsle för hemfärden.

 

På rovern kommer också att finnas två kameror som kan filma i 3D och en experimentell väderstation.

 

"Det kommer att kännas som om du befann dig på Mars", säger Bill Gerstenmaier, chef för Nasa:s avdelning för bemannad utforskning.

 

PS. Norden bidrar till projektet genom roverns markpenetrerande radar som tillverkas av Forsvarets Forskning Institute, Norge.


Kometen som liknar en badanka ** Uppdaterad bild 2 **

14-07-20 kl. 20:50 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

ESA:s sond Rosetta närmar sig kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, där den som första sond någonsin ska gå i omloppsbana runt kometen och sedan landa på den.

 

Sonden som för närvarande befinner sig på ca. 200 km avstånd från kometen har avslöjat en märklig form hos den. Kometen tycks vara en s.k. kontaktbinär, dvs. bestå av två kroppar som sitter ihop.

 

Källa 1 nedan visar kometens rotation.


Kommersiell raket på väg till ISS

14-07-13 kl. 20:02 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

En tvåstegs Antares-raket med en Cygnus lastfarkost från Orbital Sciences lyfte idag från NASA:s Wallops Flight Facility. Cygnus bär på 1 664 kg last till den internationella rymdstationen ISS. I lasten ingår bl.a. mat och andra förnödenheter till besättningen, maskinvara, vetenskaplig utrustning och experiment.

 

Cygnus anländer till ISS om tre dagar, där den kommer att föras in till Harmony-noden med stationens robotarm. Lastfarkosten kommer att vara förtöjd vid stationen i en månad, varefter den återvänder till Jorden med avfall från stationen.


Upptäckt av radioblixtar förbryllar forskarna

14-07-12 kl. 00:03 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Upptäckten av superkorta skurar av radiovågor, eller radioblixtar, med hjälp av världens största radioteleskop vid Arecibo-observatoriet i Puerto Rico ger nya viktiga bevis på mystiska pulser som verkar komma från de avlägsnare områdena av universum. Det är första gången man upptäckt s.k. snabba radioskurar (FRBs) på norra stjärnhimlen.

 

Radioblixtarna varar bara några millisekunder men förekommer ungefär 10 000 gånger om dagen över hela himlen, visar den nya upptäckten. Att de varar så kort tid gör dem oerhört svåra att upptäcka, trots att de förekommer så ofta. Man vet inte varifrån radioblixtarna kommer, men spekulerar bl.a. i att det kan vara intensiva utbrott från s.k. magnetarer, eller att de kommer från andra exotiska astrofysiska objekt.


Namnge din egen exoplanet i IAU:s NameExoWorlds-projekt

14-07-10 kl. 18:21 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Har du någon gång önskat att du kunde namnge en egen planet? Nu har du snart chansen att göra detta för 305 speciellt utvalda planeter som befinner sig utanför solsystemet. NameExoWorlds-projektet har satts samman av Internationella astronomiska unionen (IAU) tillsammans med Zooniverse.

 

Listan över planeterna innehåller information om planeternas massa, aktuella beteckningar, omloppsbanor och om systemen planeterna finns i har sällskap av andra planeter. Ett system har t.ex. hela fem planeter.

 

Du kan redan nu registrera dig på NameExoWorlds webbplats. När tillräckligt många planetnamn samlats in kan de registrerade medlemmarna rösta på det namn de tycker bäst om.


Astronomer har upptäckt en jordlik planet nära oss

14-07-01 kl. 19:59 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

En potentiellt beboelig planet har upptäckts som bara befinner sig 16 ljusår från oss. Superjorden Gliese 832 c tar 16 dagar på sig att kretsa ett varv runt den röda dvärgstjärnan GJ 832 (vilket innebär att planeten har extrema säsongsskiftningar), och har en massa som är ungefär fem gånger så stor som Jordens. Gliese 832 c tar emot lika mycket solstrålning som Jorden och kan ha liknande temperaturer. Det har lett till att den betraktas som en av de tre mest Jordlika exoplaneterna vi upptäckt.

 

På Jordlikhetsindexet (ESI) är exoplaneten Gliese 667C c (23 ljusår från oss) högst rankad med ett ESI på 0,84, därefter kommer Kepler-62 e med ett ESI på 0,83 (1 200 ljusår från oss) och sedan på tredje plats den nu funna planeten med ett ESI på 0,81 (Jordens ESI är 1,00).


Lyckad testflygning av höghöjdsballong för turister

14-06-28 kl. 13:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Det Arizonabaserade företaget World View Enterprises har genomfört ett första test av en höghöjdsballong för turister. Med sin trycksatta kapsel nådde ballongen upp till den översta delen av stratosfären, eller drygt 36 000 meters höjd. Det var samtidigt det högsta någon tagit sig med en paraglider.

 

Systemet använder en ballong som liknar den som användes av våghalsen Felix Baumgartner 2012 när han hoppade fallskärm från 38 000 meters höjd.

 

Företaget planerar att starta sina flygningar 2016. Ballongen lyfter en kapsel med sex passagerare och två besättningsmän till 35 000 - 40 000 meters höjd (den teoretiskt möjliga gränsen ligger runt 50 000 meter [=mesosfären]). Under ca. två timmar svävar kapseln sedan under en paraglider på högsta höjd innan den svävar tillbaka ner till jorden. Kapseln är tillräckligt stor för att passagerarna ska kunna förflytta sig runt i den.


IXS Enterprise - En designstudie av Nasa för ett warpskepp

14-06-11 kl. 22:11 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

En ny design från Nasa:s Harold White visar hur ett rymdskepp, konstruerat för att ta sig fram snabbare än ljuset med hjälp av warpdrift, kan komma att se ut.

 

Hela designen finslipades av den välkände konstnären Mark Rademaker, som också gav den en Star Trek-finish (enligt Whites önskemål)..

 

White och hans forskargrupp har arbetat med en design för ett överljushastighetsskepp sedan 2012, och i synnerhet på att hitta en fungerande lösning för warpdrift. Arbetet är fortfarande i experimentstadiet, men baseras på verklig matematik och fysik.

 

Klicka här för mer information och för att se bilder på IXS Enterprise.


Här är astronautens Star Trek-inspirerade besättningsmärke

14-06-07 kl. 14:25 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

swanson_m_rke_140607.jpg

Minns ni Steven Swanson, astronauten som blev först med att använda Instagram i yttre rymden, och i och med det även visade upp sin kärlek för både Firefly och Star Trek? Nu visar det sig att astronauten gärna hade tagit sin fandom ett steg till.

 

Visste du att tidiga NASA-astronauter fick namnge sina egna rymdkapslar? Det är lätt att tro att eftersom Mercury-programmet hade skepp med anropsnamn såsom Freedom 7 och en Friendship 7 så måste det också ha funnits skepp som kallats Freedom 6 eller Friendship 4. Men så är inte alls fallet; Mercury-programmet inkluderade faktiskt bara sex stycken bemannade rymdfärder, och sjuan i slutet varje farkosts anropsnamn valdes av astronauterna för att känneteckna sitt medlemskap i den berömda sjumannagruppen "the Mercury Seven", bestående av Alan Shepard, Gus Grissom, John Glenn, Scott Carpenter, Wally Schirra, Gordon Cooper och Deke Slayton.

 

Traditionen att låta astronauter välja sina egna kapslars anropsnamn stod sig i några år, men sedan började NASA tycka att en del astronauter skojade till det lite för mycket. Särskilt var det Gus Grissom som ville kalla uppkalla sin Gemini 3-kapsel efter The Unsinkable Molly Brown, som en referens till hans tidigare uppdrag som kapten för Liberty Bell 7, som hade kraschlandat i Atlanten och sjunkit till havets botten. NASA:s administratörer uppskattade inte Grissoms sinne för humor, men de ansåg åtminstone att det var ett bättre namn än Grissoms andrahandsval: Titanic

 

Den 25 mars 1965 lyfte farkosten Gemini SC3 från Cape Canaveral i Florida, med kapseln Molly Brown och en nöjd Grissom ombord, men sedan dess har det inte varit lika fritt fram för astronauter att namnge sina egna rymdkapslar. För att kompensera för detta och göra NASA-uppdrag lite mer personliga valde astronauten Gordon Cooper att formlägga ett tygmärke för besättningen ombord Gemini 5. NASA godtog märket (fast inte helt utan invändningar), och sedan dess har det varit en tradition att låta astronautgrupper bestämma över formläggningen av sina besättningsmärken.

 

Den här möjligheten tilltalade trekkien Steve Swanson. Han ville ha ett märke som skrek "det här är en riktigt hård typ", och det finns ju få i den här galaxen som är så hårda som klingonerna. Han tog inspiration av ett märke för "the Klingon Brotherhood", och bad sin dotter - som har studerat både datalogi och grafisk formgivning - om hjälp med att anpassa märket för uppdraget.

 

Resultatet blev en Soyuz-raket omsluten av en klingonsk treudd, och med de klingonska tecknen på märkets rand ersatta med besättningsmedlemmarnas namn. Ja, och så bytte de även ut den klingonska bat'lethen mot en satellit; rymdskrot är ett farligt nog hot utan att sätta en massa svärd i omlopp.

 

swanson_via_collectspace_140607.jpg

Bild via collectSPACE.com

 

Dessvärre kom det här märket aldrig upp i rymden; NASAs advokater var tydligen rädda att det skulle uppstå en upphovsrättskonflikt, så även om delar av designen överlevde processen så reducerades just Star Trek-influenserna kraftigt. Väldigt trist, men vi kan ju trösta oss med det faktum att det finns ytterligare ett klingoninspirerat märke ombord den Internationella Rymdstationen!

 

Vad skulle kapten Kirk säga om han kände till det här? Kanske någonting i den här stilen:

 

 

logh lengwI' Qapla'!


Astronomerna har hittat en ännu äldre planet...

14-06-06 kl. 18:31 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Nyligen rapporterade vi om planeten Kepler-10c, som då var den äldsta funna planeten. Men nu har astronomerna alltså hittat en ännu äldre planet.

 

Den nya planeten Kapteyn b ligger på bara 13 ljusårs avstånd i stjärnbilden Målaren på södra stjärnhimlen, och är runt 11,5 miljarder år gammal (mot t.ex. Jordens 4,5 miljarder). Den bildades bara 2 miljarder år efter den Stora smällen. Kapteyn b och en andra upptäckt planet, Kapteyn c, kretsar runt en röd dvärgstjärna med namnet Kapteyns stjärna. Kapteyn b ligger inom den beboeliga zonen och har således förutsättningar för att ha liv.

 

Fascinerande är att spekulera i hur långt eventuellt liv skulle ha kunnat kommit på en planet som är 2,5 gånger äldre än vår.

 

Kapteyns stjärna, med sitt planetsystem, ingick ursprungligen i en dvärggalax som kolliderade med Vintergatan för många miljarder år sedan. Kärnan från dvärggalaxen finns fortfarande kvar som en klotformig stjärnhop (= Omega Centauri i ovanstående bilds bakgrund).


Astronomer har upptäckt en "omöjlig" planet

14-06-03 kl. 06:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Den nyupptäckta planeten tillhör en ny grupp av planeter, kallade megajordar. Planeten, Kepler-10c, väger 17 gånger mer än vår egen planet. Astronomerna hade väntat sig en planet av gas, som Neptunus. Men i stället är Kepler-10c en stenplanet, 2,3 gånger så står som Jorden, och cirkulerar nära sin sol på 560 ljusårs avstånd från oss i stjärnbilden Draken. Kepler-10c är hela 11 miljarder år gammal, och bildades alltså bara 3 miljarder år efter den Stora smällen.

 

Man trodde tidigare att stenplaneter inte kunde bildats så tidigt, eftersom de rätta elementen inte borde ha hunnits skapats av äldre exploderande stjärnor.


Senast i forumet

Aktuella träffar


(3 månader framåt)

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Om sidan · Redaktionen · Tipsa om nyhet · Copyright · Cookies
Facebook Google+ Twitter