Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

SpaceX har skickat upp sin tredje fraktfarkost till ISS

14-04-21 kl. 18:12 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Farkosten dockade med ISS igår. 2½ ton mat, utrustning och vetenskapliga instrument fördes över av besättningen under gårdagens lopp. I leveransen ingick en ny uppsättning rymddräkter, reservdelar för rymddräkterna och ben till Nasa:s humanoid Robonaut, som bl.a. bistår astronauterna vid rymdpromenader.

 

Man testade också för första gången att mjuklanda det viktiga första steget på dess landningsben. Det skedde denna gång av säkerhetsskäl över hav, men blev inte helt lyckat. På sikt är tanken att det första steget ska landa på samma ställe varifrån farkosten startat (Cape Canaveral).

 

(Fraktfarkosten landar med fallskärmar i havet vid återfärden)


Mest Jordlika planeten hittills hittad

14-04-18 kl. 03:05 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Den första planet som är lika stor som Jorden och befinner sig inom "Guldlock-zonen" har upptäckts av Nasa:s rymdteleskop Kepler.

 

Andra exoplaneter har visserligen hittats inom den beboeliga zonen, men de har åtminstone varit 40 % större än Jorden. Den nya planeten, Kepler-186f, påminner mycket mer om Jorden och är högst sannolikt en stenplanet med atmosfär.

 

"Upptäckten av Kepler-186f är ett viktigt steg mot att finna världar som liknar Jorden," säger Paul Hertz, Nasa:s chefsastrofysiker.

 

Kepler-186f befinner sig inom systemet Kepler-186, omkring 500 ljusår från Jorden i stjärnbilden Svanen. I systemet finns fyra andra planeter som kretsar kring en röd dvärgstjärna (M-typ). M-typstjärnorna utgör hela 70 % av stjärnorna i Vintergatan.

 

[Klicka på bilden för helbild]


Skapa ditt eget planetsystem i ett onlinespel

14-04-10 kl. 20:51 av Fleetadmiral
Kategori(er): Quarks: Spel, Övrigt: Teknik och vetenskap

Astronomen dr Stefano Meschiari konstruerade spelet Super Planet Crash för att vem som helst ska kunna se hur gravitationen påverkar planeterna. I spelet placerar du planeter kring en stjärna för att bygga upp ditt eget solsystem. Det är inte särskilt svårt att få ett system med små kroppar stabilt. Men utmaningen är att placera så många massiva kroppar som möjligt inom 2 AE, och få det stabilt under minst 500 år. Du kan spela spelet här.

 

Under ytan drivs det här lilla beroendeframkallande spelet av en ytterst sofistikerad programvara som astronomerna använder för att hitta planeter bortom vårt solsystem (s.k. exoplaneter).


Selfies från yttre rymden

14-04-10 kl. 15:10 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

swanson_klingon_140410.jpgSteven "Swanny" Swanson är en av NASA:s främsta astronauter, och har sammanlagt tillbringat mer än 1000 timmar i rymden. Han är också känd för att vara en browncoat, och har på ett tidigare besök till ISS tagit med sig både serien Firefly och långfilmen Serenity på DVD.

 

Swanson genomför för tillfället sin tredje rymdfärd, och i måndags skapade han "selfie-historia" när han skickade den första Instagram-bilden från rymden. Bilden visar Swanson - iklädd en Serenity Shipping & Logistics-tröja - i International Space Stations Cupola-modul.

 

Igår lade Swanson upp ytterligare en selfie. Den här gången fick vi se honom ta blodprov på sig själv, och även denna gång hade han på sig en tröja med ett mycket passande sci-fi-motiv!

 

 

Spana in ISS' officiella Instagram-flöde för fler bilder!


Star Trek Databas startar Youtube-kanal

Star Trek Databas introducerar nu även en Youtube-kanal. Tanken är att vi då och då när vi har möjlighet ska kunna lägga upp filmer eller ljudinspelningar. I första hand handlar det om intervjuer. Först ut är Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang som är årets vinnare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award.

 

Intervjun ser du här, och prenumerera gärna på kanalen!


Christer Fuglesang tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium 2014

14-04-06 kl. 14:29 av Aike
Kategori(er): Prisutdelningar (SAEP), Övrigt: Teknik och vetenskap

2014 års mottagare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award är Sveriges första astronaut: Christer Fuglesang.

 

Motivering: "Christer Fuglesang tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium 2014 för att ha färdats dit ingen svensk eller skandinav färdats förut. 2006 blev han förste svensk i rymden. Bedriften upprepades 2009. Totalt har Fuglesang nästan vistats 27 dygn i rymden, och innehar tidsrekordet för rymdpromenader för ESA-astronauter med knappt 32 timmar.

Fuglesang har väckt hela svenska folkets intresse för rymdfart och mänsklig utforskning av rymden.

Hans rymdfärder visar också prov på den bemannade rymdfartens enande kraft för mänskligheten, då han rest med internationella besättningar samt utbildats och arbetat vid ESA, i Stjärnstaden i Ryssland samt hos Nasa i USA.

Fuglesang har även som forskare i partikelfysik deltagit vid försök vid Cern under 1980-talet.

Mer jordnära har Fuglesang uttalat sig positivt om Star Trek i media samt spelar sig själv (som hologram - se bilden här intill) i den kommande skandinaviska Star Trek- och Star wars-fanfilmen Gatekeeper."

 

Vår redaktör Felix Malmenbeck (loghaD) intervjuade Christer på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, där han nu arbetar, i fredags och intervjun ser ni nedan:

 

 

 

Star Trek Databas säger stort grattis och "live long and prosper" till Christer som är en mycket värdig vinnare nu när Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award fyller fem år. Priset instiftades alltså redan 2009. Mer om priset och tidigare pristagare hittar du här.


Starka bevis för ett vattenhav på månen Enceladus

14-04-04 kl. 19:34 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Bevisen för att det finns ett hav bestående av vatten under månen Enceladus istäcke verkar nu överväldigande. Saturnus lilla måne har gjort forskarna exalterade ända sedan man upptäckte fontäner som skickade upp ismaterial i rymden från den södra polen. Noggranna mätningar från Nasa:s sond Cassini har gjort det möjligt att identifiera vattnets signatur i ismaterialet.

 

"Mätningarna vi utfört för månen tyder på att det finns en stor vattenreservoar, ungefär lika stor som någon av de största insjöarna på Jorden," säger professor Luciano. Detta gör att Enceladus passerar Mars som den troligaste himlakroppen där det kan finnas liv.

 

Mätningarna visar att det 8-10 km djupa havet vilar direkt på Enceladus berggrund, ungefär 40 km under ytan.


Smithsonian Institute renoverar sin berömda Milestones of Flight-utställning

14-04-04 kl. 17:44 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

smithsonian_140404.jpg

 

När du kliver in på USA:s National Air and Space Museum känns det som om du tagit ett kliv rakt in i historien (eller kanske agent Daniels temporella observatorium). Sedan museet grundades år 1976 har entréhallen ägnats åt huvudutställningen Milestones of Flight, där man kan se allt från enmotorsplanet Spirit of St. Louis (som år 1927 gjorde den första flygningen över Atlanten utan mellanlandningar) till SpaceShipOne (som år 2004 blev den första privat utvecklade farkosten som nådde rymden med en besättning ombord).

 

Under närmare 40 år har utställningen fått fler än 310 miljoner besökare, men trots att den uppdaterats kontinuerligt har den aldrig fått någon ordentlig helrenovering. Nu ska det bli ändring på det, och med hjälp av ett avsevärt bidrag från Boeing är det tänkt att den nya utställningen ska stå färdig till museets 40-årsjubileum om två år.

 

2016 är även Star Treks 50-årsjubileum, och särskilt kul för oss trekkies är att den ursprungliga studiomodellen av stjärnskeppet USS Enterprise, som länge har ställts ut i anslutning till museets souvenirbutik, kommer att bli en del av den nya huvudutställningen.


Nya mätningar tyder på att det kan finnas en antijord

14-04-01 kl. 08:16 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Aprilskämt, Övrigt: Teknik och vetenskap

Hypotesen att det finns en planet som rör sig i samma bana som Jorden, men på motsatt sida om Solen, har ofta varit uppe för diskussion sedan antikens dagar. Planeten man tidigt gav namnet Antichthon (grekiska för Antijorden) antogs behövas för att Jordens bana skulle vara i jämvikt.

 

En planet som kretsar kring Solen, på samma avstånd från Solen och med liknande massa som Jordens, borde också kunna ha liv precis som vår egen planet. Genom att den ligger i samma bana som Jorden, och exakt 180 grader ifrån oss, skulle vi dock aldrig kunna se den (eftersom den alltid är bakom Solen sett från oss). 

 

Nu har emellertid två runt Jorden kretsande geosatelliter, GRACE 1 och GRACE 2, uppmätt gravitationell påverkan (s.k. perturbationer) på våra närmast liggande planeter som pekar på att det kan finnas ett massivt objekt på andra sidan Solen, och i samma bana som Jorden. Det mesta tyder på att den möjliga planeten är något mindre än Jorden och befinner sig i Lagrangepunkt L3 (se bilden), vilket gör att dess position är stabil gentemot Jordens och alltså alltid befinner sig i 180 graders vinkel från oss.

 

Bl.a. Nasa har tidigare haft vissa misstankar om att det kan finnas en antijord genom att deras sonder ofta tvingats göra extra kurskorrigeringar när de befunnit sig på andra sidan Solen.

 

Nya mätningar och mer forskningsarbete behövs förstås innan en antijord kan bekräftas.


Första asteroiden med ett eget ringsystem

14-03-27 kl. 19:31 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

En asteroid som befinner sig mellan Jupiter och Neptunus har bekräftats ha ett eget ringsystem. Det är första gången man upptäckt ett ringsystem som inte tillhör gasjättarna (Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus). Asteroiden med namnet Chariklo är 145 km i diameter och har två flata, täta och tunna ringar omkring 7 och 2 km breda. Ringarna består förmodligen av is.

 

Astronomerna tror att Chariklo även kan ha (minst) en egen minimåne.


Rösta på din favoritrymddräkt

14-03-26 kl. 18:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Nasa har nyligen offentliggjort sina nya utformningar av djuprymdsdräkter i sin Z-2-serie för astronauter, och vill att allmänheten ska rösta på den rymddräkt som dom gillar bäst.

 

Z-1 debuterade redan 2012, och var en första prototyp för framtida rymddräkter att användas på främmande planeter, som t.ex. Mars, månar och asteroider. Den liknade f.ö. mycket den dräkt som användes av den animerade karaktären Buzz Lightyear.

 

Det finns tre alternativ att välja mellan, men gemensamt är att de alla använder elektroluminiscenta trådar inlagda i dräkten för att astronauten ska synas bättre i dåligt ljus, i bästa TRON-stil!

 

A. Biomimicry 

B. Technology

C. Trends in Society

 

Du kan rösta på din favorit här.


EXTRA: Signal från universums gryning

14-03-18 kl. 00:08 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Astronomer har identifierat det första beviset på gravitationella krusningar som sändes ut inom den första millisekunden efter Den stora smällen.

 

Rumtidsvågor som blev kvar efter Den stora smällen har plockats upp för första gången av forskare.

 

Astrofysiker har varit på jakt efter de ursprungliga gravitationsvågorna sedan de förutsågs av Albert Einsteins allmänna relativitetsteori 1916.

 

Idag, efter flera dagar med rykten och spekulationer, tillkännagav forskare från Harvard-Smithsonian Centre att de registrerat det första direkta beviset på att gravitationsvågor spred sig i det precis skapade universumet. Det är också ett direkt bevis på att Den stora smällen ägt rum.

 

"Implikationerna för denna upptäckt är hissnande," säger projektledaren Jamie Bock. "Vi mäter en signal som kommer från tidens början."

 

Universum blev till för 13,8 miljarder år sedan. Bråkdelar av en sekund senare skapades tid och rum, och expanderade exponentiellt under den s.k. inflationsfasen.


Finns verkligen singulariteter?

14-03-14 kl. 19:11 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Svarta hål är regioner i rymden som är så täta att inte ens ljuset kan undkomma dem. De flesta antas uppkomma när en jättestjärna i slutet av sin livstid kollapsar under sin egen tyngd. De flesta forskare tror att kollapsen fortsätter tills det bildas en singularitet - en "punkt" med oändlig täthet.

 

Nu ifrågasätter emellertid flera fysiker, och även matematiker (då inom själva matematiken), om det verkligen finns något som är oändligt i naturen. Vad innebär det t.ex. att något är oändligt tätt eller oändligt stort? Vissa kosmologer löser det senare problemet, för universums del, med att likna det vid en torus (ett vridet band där ändarna sitter ihop), ändligt men utan slut.

 

För singularitetens del skulle det innebära att den inte finns, utan i stället måste ersättas av ett extremt kompakt objekt där kvantgravitationella effekter tar över när materian är maximalt sammanpressad (vid den s.k. Planckstorleken), och producerar då (i motsatts till vanlig gravitation) en frånstötande kraft som får materian att "studsa" ut (detta kan även tillämpas på vårt universums början och slut).

 

Den här teorin löser en paradox för singulariteter som har att göra med informationens bevarande (där informationen försvinner i en singularitet, vilket enligt den generella relativitetsteorin är omöjligt).

 

Man tror att gammastrålskaskadrarna som observerats i universum kan vara tecken på dessa extremt kompakta objekt som "exploderar".

 

(Bilden visar Planckstorleken som ett rött band)


Nu kan du uppkalla en Marskrater efter dig själv

14-03-01 kl. 19:56 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Tack vare rymdutbildningsprogrammet Uwingu kan du nu namnge en krater på Mars till vad du känner för (jag funderar på att bidra med det mäktig namnet Star Trek Databas-hålet :-).

 

Med hjälp av en interaktiv karta över Mars yta kan du klicka på en krater och betala från ca. 32 kr upp till 1 600 kr beroende på hur stor kratern är. Du kan välja mellan 500 000 kratrar (som fortfarande alltså inte har fått några namn).

 

Intäkterna går till Uwingu-fonden i syftet att "ge rymdforskare, utbildare och entreprenörer stöd i en tid med statliga nedskärningar".


ESA sänder upp avancerad jordjägare om tio år

14-02-27 kl. 23:13 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Rymdfarkosten är känd som Plato (PLAnetary Transits and Oscillations) och ska, om allt går enligt planerna, skickas upp från Franska Guyana med en Soyuz-raket 2024.

 

Astronomerna har hittat nära 2000 planeter (nu senast 715 nya planeter med Nasa:s rymdsond Kepler) bortom solsystemet men inga har ännu visat sig vara verkligt jordlika, med liknande storlek och avstånd till solen.

 

Det ska Plato ändra på. Den ska speciellt leta efter stenplaneter i den beboeliga zonen. De flesta mindre exoplaneter har inte kunnat karakteriseras på grund av att teknologin inte räckt till. Platos avancerade och snillrika system kommer emellertid att kunna upptäcka och bekräfta många verkligt jordlika planeter, och dessutom kunna söka efter tecken på liv i deras atmosfärer.

 

Platos viktigaste delar är en teleskopmatris som består av 34 precisionsteleskop och ett CCD-kamerasystem med hela 2,5 miljarder pixlar. Sverige är för övrigt med på ett hörn, och tillverkar filtren till teleskopen.


Är Stjärnflottan på Mars?

14-02-21 kl. 20:38 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Är det här en bild av att Starfleet has been here eller en scen tagen ur Star Trek?

 

Sanningen är att bilden har tagits av Nasa:s Mars Reconnaissance Orbiter, en rymdfarkost som kretsar kring Mars.

 

Bilden föreställer dyner i en krater nära dalen Mawrth Vallis. Att de liknar Star Treks välkända symbol beror på att mängden sand, vindarna och planetens topografi har samverkat på ett bestämt sätt.


ISS livstid har förlängts med minst 10 år

14-02-15 kl. 22:41 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Rymdstationen ISS har varit under konstruktion tills för bara något år sedan, och har trots det under den tiden uträttat otroligt mycket inom ett flertal områden. "Nu när stationen är färdigbyggd har vi bestämt oss för att fortsätta använda rymdstationen åtminstone fram till och med 2024", säger en företrädare för Nasa.

 

Först och främst är ISS existens avgörande för studierna av effekterna vid långvariga rymdresor, i första hand hälsorelaterade sådana. Vägen till Mars går via ISS.

 

Ett program som kan ge genombrott inom en snar framtid, med avseende på den mörka materian, är experimenten med Alpha Magnetic Spectrometer.

 

Under 2016 skickas laboratoriet Cold Atom Lab upp till ISS. I laboratoriet kommer man att skapa den kallaste platsen i det kända universum. Det gör det möjligt att studera exotiska former av kvantmaterial, som Bose-Einstein-kondensat.


Marsbil har fotograferat jorden och månen

14-02-07 kl. 22:53 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Från Mars har Nasa:s rover Curiosity tagit en bild av jorden och månen 80 minuter efter solnedgången (den 31 januari 2014). Vid tillfället befann sig jorden ungefär 160 miljoner kilometer från Mars. Det är första gången ett foto har tagits av jorden från Mars.

 

Curiosity har nyligen korsat en en meter djup sanddyn i ett område som kallas Dingo Gap. Närmast väntar en tur till de lägre sluttningarna på berget Mount Sharp i mitten av Galekratern.

 

[Klicka på bilden för en helhetsbild]


Första "närbilden" av en brun dvärg

14-02-05 kl. 23:59 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Forskare har skapat den första väderkartan på ett udda rymdobjekt känt som en brun dvärg, och ger oss en glimt av molnsystemet på en "misslyckad" stjärna.

 

Kartan visar ytan på den bruna dvärgen Luhman 168B som bara ligger 6,5 ljusår från jorden, vilket gör den till den närmaste kända bruna dvärgen.

 

Bruna dvärgar är större än jätteplaneter som t.ex. Jupiter, men ändå för små för att kunna tändas genom kärnfusion. Molnen på Luhman 168B liknar molnsystemet på Jupiter och roterar på liknande sätt (ett varv tar ca. 4 timmar). Molnen består av järn och andra mineraler i gasform som rör sig i en väterik atmosfär. Temperaturen på ytan ligger på strax över 1000 °C.


Ny rymdskyttel ersätter Nasa:s skrotade

14-01-24 kl. 21:38 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Sierra Nevada Corporation (SNC) siktar på att skicka upp sin minirymdfärja den 1 november 2016. Färjan, med namnet Dream Chaser, är en vingförsedd farkost som vid start sitter högst upp på bärraketen Atlas V.

 

Trots att Dream Chaser är betydligt mindre än Nasa:s berömda rymdskyttel kan den ta lika många astronauter (7).

 

Jungfrufärden kommer emellertid att vara obemannad och helt datorstyrd (upp till en låg omloppsbana och sedan ner till en landningsbana på USA:s västkust). Om allt går enligt planerna följer en bemannad rymdfärd 2017 till ISS.


Den kometjagande rymdfarkosten Rosetta har väckts från sin tioåriga törnrosasömn

14-01-20 kl. 22:55 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Europas rymdfarkost Rosetta, som är på väg till kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, har efter 31 månader väckts från sin hibernering efter att ha passerat planeten Jupiter. En signal från Rosetta kl. 19:17 svensk tid idag bekräftade att man lyckats väcka farkosten, vilket möttes av entusiastiska applåder på ESA:s rymdcentral i Darmstadt, Tyskland.

 

Ingenjörerna kommer nu att finjustera Rosettas bana och förbereda alla system för mötet med kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Väl framme vid kometen lägger sig rymdfarkosten i en bana runt denna. Därefter väntar det stora ögonblicket när den lilla robotlandaren Philae sätter ned sina spröt på kometen och förankras med hjälp av harpuner.


Transportskepp kommer lastat med julklappar till ISS

14-01-13 kl. 19:00 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Julen har till sist även kommit till de sex astronauterna på den Internationella rymdstationen. Orbital Sciences Cygnus-kapsel innehåller mängder av julklappar från astronauternas familjer samt färsk frukt och flera ton annan utrustning för t.ex. kommande experiment (bl.a. har en skola skickat upp myror, där man vill se hur myrorna klarar sig i tyngdlöst tillstånd).

 

Nasa förlitar sig på den privata industrin för att hålla rymdstationen igång, och kanske i fyra år till. Nästa månad anländer SpaceX för fjärde gången till ISS med material. Även rymdfarkoster från Ryssland, Japan och Europa levererar regelbundet last till ISS.


NSA arbetar på att ta fram en äkta kvantdator

14-01-04 kl. 06:45 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Dokument läckta av visselblåsaren Edward Snowden tyder på att NSA (Amerikanska Nationella Säkerhetsmyndigheten) utvecklar en "äkta" kvantdator som i princip ska kunna knäcka all krypterad data.

 

Hur långt NSA kommit i utvecklingsfasen är okänt, men enligt Washington Post tyder Snowdendokumenten på att man kommit längre än vetenskapen tidigare gjort. Projektet är benämnt "Penetrating Hard Targets".

 

Utvecklingen av en kvantdator har länge varit forskarnas dröm, med revolutionerande implikationer för t.ex. medicin, artificiell intelligens och kodbrytning. Med kvanttekniken kan alla nuvarande former av offentliga krypteringsnycklar brytas, inklusive dom på säkra webbplatser och de som används för att skydda statshemligheter.

 

(Bilden visar ALMA correlator, som färdigbyggd blir världens snabbaste dator)


Vad kan vi förvänta oss inom teknik och vetenskap det här året?

14-01-01 kl. 18:47 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

 

Den största rymdhändelsen det här året blir kanske den europeiska rymdfarkosten Rosettas rymdmöte med den fyra kilometer stora kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, med efterföljande landning på kometen (med landaren Philae) i augusti.

 

2014 kan bli året då vi äntligen kommer underfund med vad mörk materia är för något. I början på det här året kommer den underjordiska detektorn Large Underground Xenon Detector (LUX) att slås på i en gruva i South Dakota. Det blir det mest påkostade experimentet av sitt slag, och startar sin 300 dagar långa jakt på detta gåtfulla ämne. Även det jättelika instrumentet Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) på den Internationella rymdstationen ISS är på jakt efter detta ämne.

 

3D-utskrifttekniken slog igenom stort under det förra året, men nu tas nästa steg i utvecklingen; 4D-utskrifter. Vid 4D-utskrifter kan objekten som tagits fram via 3D-utskrift själva ändra sina former och egenskaper efter att de skrivits ut.

 

Det här är ändå bara något av vad vi har att vänta under 2014...


Mars Express passerar månen Phobos rekordnära i övermorgon

13-12-27 kl. 18:17 av Fleetadmiral
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Den europeiska rymdfarkosten Mars Express, som kretsar runt Mars, kommer den 29 december att passera Mars största måne Phobos på bara 45 kilometers avstånd. En sådan nära förbiflygning gör det möjligt att mäta månens svaga gravitationsfält (utifrån månens täthet och massa). Tidigare observationer tyder på att Phobos kan vara delvis ihålig.

 

Phobos är med sin största bredd på 27 km så liten att en människa på 68 kg, som står på ytan, bara skulle väga 56 g.

 

"Genom att flyga så nära månen kommer vi också att med stor sannolikhet kunna avgöra om Phobos, och liknande månar, är infångade asteroider eller resultatet av en himlakropps (asteroid eller komet) kollision med Mars för länge sedan", säger Olivier Witasse, Mars Express forskningsledare.


Senast i forumet

Aktuella träffar


(3 månader framåt)

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Om sidan   ·   Redaktionen   ·   Tipsa om nyhet   ·   Copyright   ·   Cookies
Facebook Google+ Twitter