Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Dan Pallotta drömmer om en bättre värld

16-05-28 kl. 16:40 av Pjotr'k
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Vad är dina drömmar? Dan Pallotta drömmer i detta TED Talk på 12 minuter om en tid då vi är lika exalterade, nyfikna och vetenskapligt törstande kring mänsklighetens utvecklande, precis som vi idag är över teknologin. Som Thomas Merton sade: "Vad kan vi nå om man seglar till Månen, om vi inte är kapabla att korsa avgrunden som skiljer oss från varandra.. "

 

Detta TED Talk fokuserar mycket på det som talas om i Star Trek - att vilja möta varandra över alla slags gränser och utvecklas som mänsklighet i första hand. Även om Dan Pallotta inte nämner Star Trek kändes detta TED Talk väldigt aktuellt för oss trekkers och oss människor. 

 


Star Trek i rubrikerna 17 maj 2016

little_green_men_a_versa_ttare_160517.jpg

Rom lagar Nogs inbyggda översättare i DS9-avsnittet Little Green Men. Den här bilden kan bli verklighet inom några år, om utvecklaren Waverly Labs får bestämma.

 

 • Cosplay är för alla! Oavsett kön, hudfärg, längd, vikt, eller funktionsvariationer ska alla kunna klä ut sig och prova på livet som superhjälte, utomjording eller disneyprinsessa. Nu har en man i från Inverness i Skottland modifierat sin benprotes, så att han kan ha på sig klackskor till sin stjärnflotteuniform.
 • ...och Inverness är även namnet på ett stjärnsytem som invaderas av klingonerna i fanfilmen Prelude to Axanar. Axanar-fallet fortsätter att figurerar tydligt i nyhetsrubrikerna, och då inte minst det klingonska språket:
  • Språket skapare Marc Okrand talade nyligen med BBC World Service, i vad som sägs vara BBC:s första intervju genomför klingonska.
  • Våra finskspråkiga läsare kan även höra Okrand tala i Yle Areena, där han pratar om språket och säger att vem som helst får använda det ... så vitt han vet. Det finns även en tillhörande artikel på Yle Uutiset.
  • Xenolingvisten (tillika STDB-prisvinnaren) Yens Wahlgren har skrivit en artikel i Sydsvenskan om rättstvisten.
  • Undertecknad redaktör pratade även om språket i P3 Nyheter i fredags. Intervjun börjar ca. 37 minuter in i programmet.
  • Har du själv åsikter om Axanar-fallet, eller om vår rapportering om det? Hojta då till på vårt forum!
 • På tal om språk så har teknikföretaget Waverly Labs utvecklat en speciell hörlur som översätter främmande språk direkt i örat, vilket har fått många att tänka på Star Treks universalöversättare. Än så länge kan den tyvärr inte översätta utomjordiska språk, men väl engelska, franska, spanska och italienska.

Träffa astronauter i Stockholm nästa vecka!

15-09-20 kl. 13:22 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

hadfield_christoforetti_150920.jpg

Christer Fuglesang. Helen Sharman. Andreas Mogensen. Det är bara tre av de omkring etthundra astronauter som kommer att delta i ASE:s (Association of Space Explorers) årliga kongress under den kommande veckan. I år är mötesplatsen ingen annan än vår egna lilla huvudstad, och i dagarna kommer allmänheten att kunna ta del av flera öppna föreläsningar i KTH:s regi.

 

På bilden ser vi Chris Hadfield och Samantha Hadfield, två astronauter som har gjort sig världskända för sin användning av sociala medier i rymden för att informera och inspirera oss här på jorden, och därmed också fått det ultimata gränslandet att kännas lite närmare, och lite mer angeläget. Om du vill komma lite närmare dessa två så är det bara att pallra dig till Stockholms konserthus imorgon förmiddag, för att se dem i samtal med andra astronauter och vetenskapsmän om rymdens förmåga att inspirera oss.

 

Här följer en genomgång av schemat som det ser ut i dagsläget. Besök KTH:s hemsida för fler detaljer och uppdateringar.

 

Måndag (21/9)

 

Inspired by space

 

Tid: 10.15 - 11.45

Plats: Stockholms konserthus, Grünewaldsalen


Deltagare:

 • Christer Fuglesang, astronaut (moderator)
 • Soichi Noguta, astronaut (moderator)
 • Chris Hadfield, astronaut
 • Elena Erova, kosmonaut
 • Samantha Cristoforetti, astronaut
 • Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering
 • Vinnaren i tävlingen "Why are you inspired by space?"

 

Advances in European Space Exploration

 

Tid: 14.00 - 16.00

Plats: Stockholms konserthus, Grünewaldsalen

 

Deltagare:

 • Christian Banks, IAF Human Spaceflight Committee (moderator)
 • John-David Bartoe, astrofysiker (moderator)
 • Jean-Jacques Dordain, European Space Agency
 • Patriksundblad, KTH
 • Andrea Accomazzo, ESA Spacecraft Operations Manager
 • Gerhard Thiele, fysiker och astronaut

 

Tisdag(22/9)

 

Space Research & Korta presentationer från KTH-forskare

 

Tid: 9.00 - 10.50

Plats: Stockholms konserthus, Grünewaldsalen


Space Research:

 • Bonnie Dunbar, astronaut (moderator)
 • Katja Grillner, professor inom arkitektur (moderator)
 • Chiaki Mukai, astronaut och doktor i medicin
 • THomas Marshburn, astronaut och fysiker
 • Katherine Freese, astrofysiker

 

Korta presentationer från KTH-forskare:

 • Professor Yifang Ban, "Earth Observation Data for Global Urban Services"
 • Professor Anna Jensen, "Geodesy and Space Technology at KTH"
 • Researcher Per-Arne Lindqvist, "The MMS mission"
 • Professor Mark Pearce, "Exploring the high energy Universe with satellites and balloons"
 • Professor Mikael Östling, "Working on Venus"
 • FSven Grahn, "KTH student satellite"

 

 

EVA: 50 Years and the Future

 

Tid: 11.10 - 13.00

Plats: Stockholms konserthus, Grünewaldsalen


Deltagare:

 • Michael Lopez-Allegria, astronaut
 • (fler talar tillkommer)

Adam Savage bygger Kapten Kirks befälhavarstol

15-05-14 kl. 23:10 av loghaD
Kategori(er): TOS, Övrigt: Teknik och vetenskap

Är man ett inbitet fan av en stor franchise så är det bäst att man har en av två saker: Djupa fickor eller väldigt bra impulskontroll. En som har mer av det förstnämnda är MythBusters-kändisen Adam Savage, vilket fick honom i knipa när han fick syn på en replik av Kapten Kirks befälhavarstol på eBay.

 

När möbeln sedan visade sig vara av undermålig kvalitet - dels vad gäller själva konstruktionen och dels vad gäller likhet till originalet - bestämde sig Savage för att ta saken i egna händer, och som en del av sin pågående YouTube-serie Adam Savage's One Day Builds byggde han och hans vänner en ny kaptensstol. Den nya stolen är mycket mer lik originalet och har dessutom fungerande knappar, lampor och en rad andra häftiga funktioner som jag inte vill "spoila".

 

Klicka här för att komma till filmen.


Kan vi med emdrive färdas fortare än ljusets hastighet?

15-04-28 kl. 23:05 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Under arbetet med att utveckla raketmotorn emdrive har Nasa fått energistrålar att röra sig snabbare än ljusets hastighet, skriver Aftonbladet.se. Vissa forskare tror nu detta kan vara ett steg mot att realisera warpmotorn.

 

Emdrive drivs av mikrovågsteknologi och när forskarna sköt energistrålar genom dess resonanskammare såg de att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet. Emdrivemotorn fungerar genom att via en magnetron vid hög effekt generera mikrovågor som skapar drivkrafter. Den saknar rörliga delar och kan därför innebära en revolution för rymdfarkoster.

 

Inom Nasa har man diskuterat upptäckten på ett rymdforum, och nu återstår det att se om man kan återskapa att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet. Kan man det så kan det vara första steget mot skepp som kan färdas i en warpbubbla.

Nasa-forskaren Harold White:

-Det är matematiskt möjligt. Frågan är om det är möjligt rent praktiskt

 

(Tack till Marcus)


Tau Ceti-systemet innehåller förmodligen inte liv

15-04-26 kl. 12:40 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TNG, VOY, Övrigt: Teknik och vetenskap

Solsystemet Tau Ceti har många Star Trek-anknytningar: Picard har besökt en bar på Tau Ceti III, Janeways far omkom på Tau Ceti Prime och The Travellers art kom ursprungligen från en planet i systemet. Det är bara några exempel på när Tau Ceti, som ligger cirka 20 ljusår från jorden, har figurerat i Star Trek. Men nu hävdar astrofysiker att verklighetens Tau Ceti förmodligen saknar förutsättningar för liv, skriver Science Daily.

 

I solsystemet kretsar fem kända planeter, varav två kan ligga inom den beboeliga zonen. Det vill säga på lagom avstånd från solen. Med andra ord är det varken för kallt eller varmt för att hysa liv. Planeterna kallas för Tau Ceti e och f.

 

-Planet e ligger i den beboeliga zonen bara om vi gör väldigt generösa antaganden. Planet f såg initialt mer lovande ut, men efter att ha modellerat stjärnans utveckling så är det troligt att den har rört sig in i den beboeliga zonen nyligen eftersom Tau Ceti-stjärnan har börjat lysa starkare under sin livscykel, säger astrofysikern Michael Pagano vid Arizona State University.

 

Baserat på forskarnas modeller har planet f funnits i den beboeliga zonen mycket kortare än en miljard år. Det låter kanske som lång tid, men det tog jordens biosfär cirka två miljarder år att producera förändringar i atmosfären som kan upptäckas utifrån. En planet som gjorde entré i den beboeliga zonen bara för några hundra miljoner år sedan kan mycket väl vara en möjlig plats för liv och till och med vara bebodd, men den saknar biosignaturer som vi kan upptäcka, skriver Science Daily. Således kanske Star Trek visar sig att ha rätt till sist...


Astronauten Sam Cristoforetti kanaliserar sin inre Janeway

15-04-17 kl. 18:42 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

ESA-asteonauten Sam Cristoforetti har aldrig varit den som hymlar om sin kärlek till Star Trek. Det var inte länge sedan hon trollband oss med en fantastiskt vacker hyllning till Leonard Nimoy, och nu följer hon upp med ett foto och utstyrsel som heter duga, med tillhörande Janeway-citat.

 

 

Rymdkapseln hon pekar på heter Dragon och är konstruerad av det privatägda rymdfartsbolaget SpaceX. Ombord finns som Cristoforetti antyder en specialkonstruerad espressobyggare, samt utrustning, livsmedel och nya experimentella anordningar. Kapseln kommer att förbli vid kapseln i en dryg månad, tills den 21 maj då den ska återvända till jorden fullastad med avfall och avslutade experiment.


Se cocktailglaset för fester i tyngdlöst tillstånd

15-03-22 kl. 19:03 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

cocktail_glas_150322.jpg

Det är lätt hänt att man tar för givet hur mycket av våra vardagsliv som är beroende av gravitationen. Det handlar om allt från hur vi förvarar ömtåliga föremål till hur vi håller våra muskler i trim. Ett viktigt problem som astronauterna ombord den internationella rymdstationen måste ta itu med är hanteringen av vätskor; att spilla ett glas vatten här på jorden må vara bra frustrerande, men vi vet åtminstone alltid åt vilket håll det kommer att fara.

 

Ett annat problem är hur en ska kunna dricka någonting när man inte helt enkelt kan luta en bägare i munnens riktning och lämna resten åt gravitationen. När man dricker ombord ISS använder man sig vanligtvis av täta plastpåsar med sugrör, som gör det möjligt att antingen suga eller pressa ut vätskan. Astronauten Don Pettit lyckades dock komma på en annan lösning: Genom att ta en plastficka och forma den som en vattendroppe kunde han konstruera en kopp som utnyttjar vätskans egna ytspänning för att föra vätska från botten och upp till randen.

 

 

Den här innovationen inspirerade futuristerna bakom Cosmic Lifestyle Corporation att ta fram en serie med glas som bygger vidare på samma princip, men gör det lite mer praktiskt och lite mer festligt. Glasen är gjorda på ett sådant sätt att de kan konstrueras med hjälp av en 3D-skrivare, såsom den de har ombord ISS.

 

Nu har de vänt sig till allmänheten för att få startkapital till att utveckla och testa en rad med prototyper, i hopp om att en dag ta fram en design värdig ISS-besättningen. Med 11 dagar kvar på sin Kickstarter-kampanj och bara drygt $2 000 insamlade ser det inte ut som att de kommer att nå sitt mål på $30 000, men kampanjsidan bjuder i vilket fall på en del intressant läsning, och det ska bli intressant att se vad Cosmic Lifestyle Corporation hittar på i framtiden.


Astronauter ombord ISS pratar om dygnsrytm, färsk mat, hemlängtan och Star Trek

15-03-16 kl. 01:17 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Hur ser stjärnhimlen ut från ISS? Hur håller man kontakten med familjen när man är i rymden? Och hur går det att sova när solen går upp 15 gånger om dagen? Dessa är några av de frågor som astronauterna Terry Virts och Samantha Cristoforetti besvarar i en direktsänd intervju ombord ISS.

 

Framåt slutet av intervjun kommer de in på frågan om hur Star Trek har påverkat dem. Både Virts och Cristoforetti har fått stor spridning i sociala medier för sina hyllningar till den bortgångne Leonard Nimoy, och Terry Virts har själv varit med i Star Trek: Enterprise, då han spelade fänrik T. Virts i avsnittet These Are The Voyages...

 

terry_virts_scott_bakula_mike_fincke_150316.jpg

Astronauterna Terry Virts och Mike Fincke tillsammans med Scott Bakula ombord stjärnskeppet Enterprise NX-01. (Källa: NASA.gov)


Satelliten Dawn är nu i omlopp kring dvärgplaneten Ceres

15-03-06 kl. 23:20 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

dawn_ceres_150306.jpg

Det sägs ibland att människans utforskning av rymden dog redan i sin linda. Många trodde att vi i början av 2000-talet skulle pendla till jobbet ombord rymdfärjor, och kanske ta semester i biodomer på Månen. Så blev inte fallet, men även om våra bemannade rymdfärder inte lever upp till förväntningar så händer det spännande saker på den obemannade fronten. I fjol lyckades ESA plantera en sond på en komet, och idag uppnådde NASA en ny historisk milstolpe: De har satt en satellit i omlopp kring en dvärgplanet.

 

Dvärgplaneten i fråga är Ceres, det största föremålet i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Himlakroppen upptäcktes år 1801 av den italienske astronomen Giuseppe Piazzi, som beksrev Ceres som en planet. Ceres fick till och med en egen astronomisk symbol, och år 1803 döptes grundämnet cerium efter "planeten".

 

Framåt andra halvan av 1800-talet började man dock dra tydligare skiljelinjer mellan planeter och asteroider, och då placerades Ceres i den senare kategorin. När den internationella astronomomiska union sammanträdde år 2006 för att ta fram en enhetlig definition av begreppet "planet" diskuterades möjligheten att ge Ceres sin planetstatus tillbaka, men istället placerades hon i den nya kategorin "dvärgplaneter" tillsammans med Haumea, Makemake, Eris och så förstås den forna planeten Pluto.

 

År 2007 sköt NASA upp rymdsonden Dawn, vars uppdrag var att studera dels Ceres men även asteroiden Vesta. År 2011 gick den in i omlopp kring Vesta, och tog bland annat bilden här till vänster. I mer än ett år kretsade satelliten kring den massiva asteroiden, som är en av de största i hela solsystemet, och den näst största i asteroidbältet (efter Ceres). Där studerade sonden bland annat asteroidens metallrika kärna, och upptäckte även tecken på att det skulle ha kunnat finnas smärre mängder vatten på asteroiden en gång i tiden; troligtvis smältvatten från fickor med is som har värmts vid kollisioner mellan Vesta och mindre föremål.

 

ceres_prickar_150306.jpgOmkring klockan 15.40 svensk tid bekräftade NASA att Dawn hade kommit in i omlopp kring Ceres. Under sin 2½ år långa färd från Vesta till Ceres hade den tagit många bilder som visade oss dvärgplaneten i mycket större detalj än vad som tidigare har varit möjligt, bland annat bilden till höger.

 

På flera av bilderna kan man se ett antal vita fläckar på Ceres' yta. Forskarna har fortfarande inte lyckats förklara vad fläckarna består av, och det är en av många frågor som de hoppas att Dawn kommer att hjälpa dem att besvara. De vill också lära sig mer om Ceres' geologi; enligt nuvarande teorier om himlakroppsformation är himlakroppens form för oregelbunden för att den ska kunna ha samma sammansättning rakt igenom, och man har därför kommit fram till en teori om att Ceres har en stenig kärna med en isig mantel.

 

Nu har forskarna för första gången en chans att studera en dvärgplanet på nära håll, men de behöver inte vänta särskilt länge på nästa tillfälle. I juli kommer rymdsonden New Horizons äntligen att flyga förbi Pluto, och ge oss vår första närblicka på allas favoritplanet i exil.


Se Nasa-astronauter anpassa ISS för privata rymdfarkoster direkt

15-02-21 kl. 19:01 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Nasa-astronauterna Barry Wilmore och Terry Virts är just nu i skrivande stund utanför den Internationella Rymdstationen (ISS) på rymdpromenad. Du ser dem direkt via livestream här på Space.com. Uppdraget är att göra det möjligt för ISS att ta emot rymdfarkoster framtagna av privata företag som Boeing och SpaceX.

 

Wilmore och Virt kommer dock att behöva ytterligare två rymdpromenader för att slutföra förberedelserna för att kunna installera nya dockningsportar som är kompatibla med de nya rymdfarkosterna. Planen är att dessa skall kunna tas i bruk 2017. 


Fem uråldriga jordliknande planeter upptäckta i samma solsystem

15-01-27 kl. 21:22 av Aike
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

nasa_150127.jpg

 

Runt stjärnan Kepler-444 kretsar inte mindre än fem jordliknande planeter. De är alla långt äldre än jorden. Faktum är att de är de äldsta kända planeterna som inte är gasjättar. Bakom upptäckten står Nasas Kepler-teleskop, skriver The Independent.

 

Solsystemet Kepler-444, beläget 117 ljusår från vårt eget, är 11,2 miljarder år gammalt, vilket är 2,5 gånger äldre än vår egen sol. De nyupptäckta planeterna bildades därför före vår egen sol och flera miljarder år före jorden bildades.

- Det vi vet nu att planeter i jordens storlek har bildats genom den mesta tiden av universums 13,8 miljarder år långa historia, vilket kan tyda på att uråldigt liv existerar, säger Tiago Campante som är medlem i forskargruppen som gjorde upptäckten.

 

Planeterna är alla mindre än jorden och ligger storleksmässigt mellan Merkurius och Venus. Deras omloppsbana är dessutom för nära Kepler-444 för att kunna hysa liv.


Patrick Stewart gör berättarrösten till IMAX-filmen "Journey to Space"

15-01-23 kl. 19:55 av loghaD
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

journey_to_space_stewart_150123.jpg

I sin roll som befälhavare ombord stjärnskeppet Enterprise-D har han inspirerat otaliga till att intressera sig för rymdutforskning. Nu hoppas han fortsätta med det arbetet genom dokumentärfilmen Journey to Space, som i rymdoptimismens tecken ämnar överbrygga en del av klyftan mellan vår verklighet och kapten Jean-Luc Picards.

 

Vi på 2000-talet är nog lite bortskämda när det kommer till rymden. Vi kan när som helst klicka in oss på internet och se på direktsända filmupptagningar från ISS, spana in de senaste bilderna från Mars-farkosten Curiosity, samt läsa på om pågående rymduppdrag såsom New Horizons, Cassini-Huygens och Rosetta, och ändå kommer vi alltid med samma fråga: "När ska vi sätta en människa på Mars, egentligen?"

 

Och fastän det inte är lika påtagligt som på 60-talet pågår nog allt en ny rymdkapplöpning, med privata och statliga aktörer som ömsom kollaborerar, ömsom tävlar om att vara först och störst på morgondagens löpsedlar. Detta gäller inte minst utforskningen om Mars, dit den amerikanska rymdbyrån NASA enträget söker sig, alltmedan privatägda SpaceX menar att de kommer att hinna dit först (och då dessutom med gratis wi-fi).

 

I februari släpps IMAX-dokumentären Journey to Space, som lovar att på ett spektakulärt sätt ge liv åt NASA:s planer och visioner för utforskningen av vår röda grannplanet.

 

"Det handlar inte om science-fiction längre," säger Bob Kressler från K2 Films. "En bemannad rymdresa till Mars är redan i planeringsstadiet, och man tar sig med stora steg allt närmare målet om att göra det till en verklighet inom loppet för en generation. Vårt mål med den här filmen är att visa upp den faktiska hårdvaran som man håller på att bygga och koppla den till det enorma planeringsarbete som ska se till att våra kommande framsteg inom rymdutforskningen blir de största hittils."

 

 

Patrick Stewart, som i egenskap av berättare kommer att låna ut sin mytomspunna röst till filmen, har i dagarna talat sig varm om projektet.

"Det var ett riktigt nöje att få bidra till det här spännande filmprojektet," sa han i ett pressmeddelande. "Journey to Space kommer att visa unga såväl som gamla just hur häpnadsväckande nära vi har kommit att kunna skicka människor på uppdrag långt ut i rymden."

 

Än så länge finns inga planer på att släppa filmen i Sverige, men med den annalkande invigningen av Sveriges första IMAX-biograf i plattskärmsformat finns det hopp om att filmen skulle kunna hitta hit så småningom, och då förhoppningsvis med vår käre kaptens röst i förvar.

 

Läs mer om filmen på collectSPACE, eller klicka här för att se en kort förhandstitt.


Är ditt lösenord säkert när klingonerna anfaller?

15-01-23 kl. 15:50 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

kaspersky_150123.jpg

Kaspersky Lab är ett internationellt datasäkerhetsföretag med kontor i 30 länder och miljontals kunder i fler än 200 länder, men de har alltid verkat nöja med att konkurrera på den jordiska marknaden. Nu expanderar de till betakvadranten, och lockar klingonskspråkiga kunder med gratis lösenordsutvärdering.

 

kaspersky_wanter_150123.jpgDet var i juni förra året som klingonskexperter världen över fick nys om ett spännande arbetstillfälle kopplat till ett av världens ledande datasäkerhetsföretag. De fick in ett bra antal ansökningar från bland annat Sverige, Tyskland, Kanada och Australien, men i slutändan gick jobbet till en synnerligen skicklig översättare från det klingonska språkets fädernesland (USA, alltså, inte Qo'noS).

 

Uppdraget visade sig vara att skapa en klingonsk översättning av Kasperskys automatiska lösenordsutvärderingshemsida, som gör en grov uppskattning av hur lång tid det skulle ta för olika datorer att lista ut ditt föreslagna lösenord.

För att säkerställa översättningarnas kvalitet tog översättaren hjälp av ingen mindre än det klingonska språkets skapare, Marc Okrand, vilket har lett till att vi fått lära oss många nya klingonska begrepp som har med datasäkerhet att göra. Till exempel:

 

 • chaw' ngoq - "lösenord"; bokstavligen "tillståndskod"
 • baghHa' - betyder egentligen "knyta upp", men även slanguttryck för "knäcka en kod"
 • meS - betyder egentligen "väva" eller "sticka", men även slanguttryck för "kryptera"
 • meSHa' - motsatsen till meS; slanguttryck för "avkryptera"

 

Klicka här för att sätta dina klingonska språkkunskaper på prov, eller klicka här för om du föredrar att hålla dig till Federationens standarddialekt.

Av säkerhetsskäl rekommenderar Kaspersky att du inte använder något av dina riktiga lösenord, så varför inte prova ett lösenord hämtat ur Star Treks universum? Det märks att Stjärnflottan skulle kunna ha nytta av den här tjänsten.


Star Trek Databas årskrönika 2014, del 2

vader_150118.jpg

Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första delAstronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.

 

Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.


Senast i forumet

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter