Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Smithsonian Institute restaurerar "11-fotingen"

15-01-24 kl. 21:17 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TOS

smithsonian_enterprise_150124.jpg

I snart 15 år har den hållt hus i museumets souvenirbutik, men nu ska stjärnskeppet Enterprise restaureras och ta sin rättmätiga plats: På mässgolvet till utställningen Milestones of Flight, tillsammans som sådana historiska objekt som The Spirit of St. Louis och kommandomodulen från den första månlandningen.

 

Den 11 fot långa studiomodellen må aldrig ha tagit till skyarna på riktigt, men enligt kuratorn Margaret Weitekamp ställs den ut som en del av museumets uppdrag att inspirera besökare till att drömma stort. I en intervju med Space.com beskriver hon hur hon lyckades "driva argumentet att om vi ville ha ett utställningsobjekt som förkroppsligade fantasi och inspiration, då borde det vara Star Trek-modellen."

 

Att restaurera ett 50-årigt konstverk kan vara svårt och även tidvis kontroversiellt; man måste fatta beslut om vilka delar som måste förbli oförändrade, och även om huruvida man vill att modellen ska se ut som den gjorde på TV eller som den gjorde i studion. Bland annat så har TV-tittare alltid visats styrbordssidan av modellen, eftersom babordssidan var täckt med sladdar till alla lampor på skeppet.

 

Till sin hjälp har de en panel med Enterprise-experter som ska bistå med sin kunskap. Där finner vi bland annat den långtida Star Trek-dekormästaren Michael Okuda, som har jobbat med alla fem av de otecknade Star Trek-serierna, och Gary Kerr, en modellexpert som jobbade med modellen när den först skulle transporteras till Smithsonian Institute år 1991. Där finner vi även eldsjälen Adam Schneider, som översåg restaurationen av skytteln Galileo.


Är ditt lösenord säkert när klingonerna anfaller?

15-01-23 kl. 15:50 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

kaspersky_150123.jpg

Kaspersky Lab är ett internationellt datasäkerhetsföretag med kontor i 30 länder och miljontals kunder i fler än 200 länder, men de har alltid verkat nöja med att konkurrera på den jordiska marknaden. Nu expanderar de till betakvadranten, och lockar klingonskspråkiga kunder med gratis lösenordsutvärdering.

 

kaspersky_wanter_150123.jpgDet var i juni förra året som klingonskexperter världen över fick nys om ett spännande arbetstillfälle kopplat till ett av världens ledande datasäkerhetsföretag. De fick in ett bra antal ansökningar från bland annat Sverige, Tyskland, Kanada och Australien, men i slutändan gick jobbet till en synnerligen skicklig översättare från det klingonska språkets fädernesland (USA, alltså, inte Qo'noS).

 

Uppdraget visade sig vara att skapa en klingonsk översättning av Kasperskys automatiska lösenordsutvärderingshemsida, som gör en grov uppskattning av hur lång tid det skulle ta för olika datorer att lista ut ditt föreslagna lösenord.

För att säkerställa översättningarnas kvalitet tog översättaren hjälp av ingen mindre än det klingonska språkets skapare, Marc Okrand, vilket har lett till att vi fått lära oss många nya klingonska begrepp som har med datasäkerhet att göra. Till exempel:

 

  • chaw' ngoq - "lösenord"; bokstavligen "tillståndskod"
  • baghHa' - betyder egentligen "knyta upp", men även slanguttryck för "knäcka en kod"
  • meS - betyder egentligen "väva" eller "sticka", men även slanguttryck för "kryptera"
  • meSHa' - motsatsen till meS; slanguttryck för "avkryptera"

 

Klicka här för att sätta dina klingonska språkkunskaper på prov, eller klicka här för om du föredrar att hålla dig till Federationens standarddialekt.

Av säkerhetsskäl rekommenderar Kaspersky att du inte använder något av dina riktiga lösenord, så varför inte prova ett lösenord hämtat ur Star Treks universum? Det märks att Stjärnflottan skulle kunna ha nytta av den här tjänsten.


Klingonische Nachrichten - Nyheter för tyskspråkiga klingoner

15-01-20 kl. 18:13 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

tyska_klingoner_150120.jpg

Hamburgare, bredband, mobiltelefoner... Var man än befinner sig i världen tycks det vara populärt att marknadsföra varor och tjänster med hjälp av klingoner, och ibland till och med på klingonska.

 

Senaste exemplet kommer från Österrike, där folkhögskolan VHS Wien idag släppte en ny reklamfilm för deras språkkurser. I filmsnutten ser vi två klingoner är stöddiga mot en busskontrollant, men hon sätter dem genast på plats med sina språkkunskaper från VHS Wien.

 

Nu är det dock så att VHS Wien egentligen inte har några klingonska språkkurser, och det märks på dialogen, som av allt att döma har tagits fram medelst Bing Translator. De hade nog inte räknat med att dialogen skulle granskas i vidare detalj, men där hade de fel; inom några timmar hade en av världens främsta klingonsktalare, "the Klingon teacher from Germany", tagit till sociala medier för att rätta deras snedsteg.

 

Han passade även på att lägga upp en artikel på en tyskspråkig klingonwiki, med en användbar rättningstabell som här återges i svensk översättning:

 

TalareUndertextKlingonsk replikKorrekt översättning
Klingon #1Vi är klingonska krigare!tlhIngan SuvwI'.tlhIngan SuvwI'pu' maH.
Klingon #1Vi behöver inget kort!pagh chaw' nIS maH.chaw' wIpoQbe'.
Klingon #2Ja, vi är klingoner, framgång!HIja', maHpu', Qapla'.teH, tlhIngan maH, Qapla'.
KontrollantVisa mig era era kort,chaw' lughoStaHvIS.chaw'meyraj HI'ang
Kontrollantera ärelösa maskar.ghargh yuD.

gharghmey quvHa'.

 

Språkfel till trots så är reklamfilmen rätt lustig och budskapet framgår oavsett om man förstår dialogen eller ej, så klicka här för att spana in den!


Star Trek Databas årskrönika 2014, del 2

vader_150118.jpg

Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första delAstronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.

 

Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.


Star Trek Databas Årskrönika 2014, del 1

På filmfronten litet nytt, men 2014 har ändå varit ett utmärkt år för att vara en trekker! Star Trek Databas blickar tillbaka på det år som har varit, med nyhetsrubriker, fanfilmer och viskningar om Star Trek XIII. Samtidigt vill vi ta tillfället i akt att minnas de som vi har förlorat i år, från världsberömda skådespelare och regissörer till en av våra egna redaktörer.

 

Klicka här för att komma till del 1 av vår årskrönika


tlhIngan De' chu' - Nyheter för klingoner (nu ännu nyare)

14-11-30 kl. 12:39 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

 

yIqIm SuvwI'! tlhIngan Hol yajmo' Sumbogh pagh bI'IQ'a'? DupIlmoHbe' tera' HIqmey qar'a'? DuSeymoHbe' tera' QoQ qar'a'?

mughwI'lIj yIchu' 'ej ghItlhvam yIlaD! tlhIngan QoQ, 'Iw HIq, Hol De' chu', latlhmey je bop!

 

Ursäkta förvirringen; jag ville bara påminna alla våra klingonska läsare om att aktivera sina mughwI'mey, för nu ska det handla om just sådant som de kan uppskatta!

 

Vi inleder med att kolla hur det går för den klingonska popkrigerskan Jen Usellis (eller jenbom som hon heter bland klingonsktalare). När förra upplagan av tlhIngan De' chu' släpptes jobbade hon fortfarande med att samla in pengar till sitt debutalbum, Warrior Woman. Tidigare den här månaden släpptes albumet, som innehåller klingonska översättningar av sex jordiska popklassiker, såsom Let It Go! (yIbuSQo'!) och Love Is A Battlefield (che'ron 'oH parmaq'e'). Själva CD:n har bara tryckts i väldigt begränsad upplaga, men däremot finns låtarna att köpa online på bland annat Amazon, iTunes och Google Play.

 

Är du sugen på ett litet smakprov så kan du spana in den här videoinspelningen från en klingonsk bröllopsceremoni på Archon 38 i Collinsville, Illinois, som inleds med ett framförande av taH tIqwIj.

 

 

På ett klingonskt bröllop måste det så klart serveras blodvin, eller 'Iw HIq, men det är ju liksom rätt svårt att få tag på här på planeten tera'. Nu ska det dock bli ändring på det, i alla fall om vintillverkaren Vinport har någonting att säga om saken. De har tidigare släppt ett antal viner med Star Trek-motiv på etiketterna, och i december lanserar de ett rödvin inspirerat av klingonerna favoritdryck.

 

Riktigt vad just det här vinet har för likheter med klingonskt blodvin framgår inte riktigt, men främre etiketten har en rätt schysst design och det finns lite klingonsk text på baksidan. Vinet är från 2012, och vi kan väl bara hoppas att det var ett lika bra år som 2309.

 

klingon_bloodwine_141129.jpg

 

På närmare håll så har tyska klingon-fans nyligen samlats i Saarbrücken för språkkonferensen qepHom. Där har de bland annat haft språklektioner, lekt språklekar och genomfört KLCP-prov, och de hade även chansen att prata lite via 'Internet med språkets skapare Marc Okrand.

 

På årets möte avslöjade han en hel drös med nya ord; allt från hur man säger "datormus" ('eQway') och rätvinklig (leD) till ett uttryck för att översätta Facebook-civiltillståndet "It's ... complicated." (wa' wa' wa'.).

 

Orden lär så småningom dyka upp med utförliga källor på qepHoms nyordslista, men under tiden kan man även läsa den här sammanfattningen på Reddit.

 

Marc Okrand själv kunde inte delta under mötet; han har nog fullt upp med att förbereda en uppsättning av pjäsen A Klingon Christmas Carol. Det är viktigt att publiken blir nöjd, och inte minst klingonerna.

 

 

På internet finns det gott om människor som brinner för det klingonska språket, men det finns även folk som brinner för andra saker. Exempelvis finns det de som ägnar sig åt att bli så bra som möjligt på vissa datorspel, bland annat genom att studera spelens källkod för att kunna utforma strategier baserad på korrekt data.

 

Nu finns det kanske anledning för de två grupperna att mötas, för det visar sig att skaparna till det populära FPS-spelet Call of Duty bestämde sig för att göra deras arbete lite klurigare ... genom att översätta delar av källkoden till klingonska.

 

Tyvärr verkar orden ha bytts ut ord-för-ord med någon typ av webböversättningsverktyg, så det framstår mestadels som ren rappakalja även för de av oss som kan språket.

 

klingon_cod_141129.jpg

 

Det var allt för den här gången, juppu'wI', men har du inte fått nog av klingonska nyheter så kan jag tipsa om xenolingvisten Yens Wahlgrens senaste blogginlägg, där han bland annat skriver om klingonsk opera och öl. På hans blogg går det även att läsa om bland annat kurser i dothraki, språkhomogenism och den växande orkiska språkfamiljen.

 

Qapla'!


tlhIngan De' chu' - Nyheter för klingoner

14-09-21 kl. 19:53 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Arter och grupperingar

tlhingan_de_chu_140921.jpg

 

Sar Qej Star Trek Databas (Hov leng qawHaq), vaj nuqImbogh tlhInganpu'vaD ghItlhvam wImuch!

Do'Ha' Suverya' Hol wIghItlhnIS, vaj mughwI'lIj yIchu'!

 

Våra mänskliga läsare får ursäkta den kanske något förvirrande inledningen; jag ville bara önska alla våra klingonska läsare välkomna till vår sida och påminna dem om att aktivera sina universalöversättare. Eftersom vi vet att mänsklig översättningsteknologi är ganska primitiv så kommer resten av den här artikeln att presenteras på svenska.

 

En som värnar om klingonskans spridning i Sverige är sociolingvisten Yens Wahlgren, som gjort sig känd för sin kandidatuppsats Klingon as Linguistic Capital - A Sociologic Study of Nineteen Advanced Klingonists. På senare tid har han även börjat blogga för förlaget Volante, och hans första inlägg handlar just om det klingonska språket och de som talar det.

(Tack till forumanvändaren Kapten Kirk för nyhetstipset)

 

 

Där skriver han bland annat om ett nytt musikprojekt som kallas för Klingon Pop Warrior. Det är sångerskan Jen Usellis (känd för låten HIchop! - en klingonsk översättning av 90-talsklassikern Kiss Me av Sixpence None the Richer) som är i farten igen, och den här gången vill hon producera en CD med flera klingonska översattningar av jordiska poplåtar.

 

Hon har redan klarat av sitt första målbelopp på 1900 dollar, men under de kommande två veckorna hoppas hon samla in ytterligare $700 för att köpa rättigheterna till ytterligare två låtar, samt betala för extra studiotid och musikeravgifter.

 

Sångerskans första riktiga möte med det klingonska språket kom år 2010, då hon var med den årliga uppsättningen av A Klingon Christmas Carol. I år kommer den oväntat populära pjäsen att framföras på tre platser: Dels i Minneapolis, dels i Chicago, och i år för första gången även i USA:s huvudstad. Washington DC-uppsättningen kommer att produceras av teatersällskapet Avant Bard, som leds av ingen mindre än det klingonska språkets skapare, Marc Okrand.

 

klingon_christmas_carol_140921.jpg

 

Okrand själv kommer förresten på besök till Stockholm i mitten av oktober, och kommer där att träffa en grupp klingonskintresserade paghchorghnganpu' (klingonska för "noll-åttor"). Om du själv skulle vara intresserad av att delta så kan du skicka ett mail till följande adress: loghaD (snabel-a) startrekdb.se

Exakt datum är inte bestämt än, men det ser ut att bli någon gång mellan 10e och 12e oktober. Observera att det kommer att finnas ett begränsat antal platser.

 

Det är kul när det är mycket som händer, både här och på annan plats! Samtidigt så är det ju tyvärr så att det också finns saker som inte händer. Ett exempel är den klingonska operan 'u', som skulle ha en sommarturné i USA nästa år. Tyvärr kommer det inte att bli av, eftersom produktionen inte känner att de har resurser nog att genomföra turnén, men de hoppas kunna göra det vid ett senare tillfälle.

 

Det var allt för den här gången, tlhIngan juppu'. Vi avslutar med det här meddelandet från Quvar, den tyske klingonskläraren:

 


Glad Midsommar!

14-06-20 kl. 13:23 av Fleetadmiral
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Ritz-Carlton - Risa Bay


Intervju med en liten trekkie

14-06-07 kl. 13:01 av Fleetadmiral
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

En smått oemotståndlig video av en intervju har lagts upp på YouTube av en liten flicka med namnet Sarai Duenas. Sarai introducerades till Star Trek av sin far Abe, och kom att älska Kirk, Spock och Uhura, och alla dom andra i Star Trek.

 

När hon t.ex. tillfrågades om vilken av världarna, som Enterprise besökte, hon tyckte bäst om, svarade hon "den med kaniner".

 

Du kan se hela intervjun här.

 


TrekMovie.com: "Big announcements coming this week"

14-06-04 kl. 20:09 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

 

Åh, TrekMovie, som ni retas med oss! Vi vill veta allt och vi vill veta det nu, men tack och lov är det inte många dagar kvar på veckan, så vi får väl hålla oss ett tag till!

 

För ett litet tag sedan twittrade TrekMovie ut sitt första avslöjande: Nya uppgifter och bilder om och från nästa avsnitt av Star Trek Continues (som har premiär den 15 juni), samt detaljer om en visning i Las Vegas tillsammans med skådespelarna.

 

 

Ingen dålig start, men enligt TrekMovies officiella Twitter-konto är det bara en av många nyheter som ska kungöras den här veckan. Än så länge vet vi ingenting om vad som komma skall, och vi vill inte spä på era förväntningar alltför mycket ... men spännande är det!

 

Uppdatering 2014-06-08:

 

Åh, det ser ut som att vi får vänta ett tag till..

 


Köp ett personanpassat examensbevis (Stjärnflottans akademi)

14-05-22 kl. 20:32 av Fleetadmiral
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

 

Nu kan du få ett bevis på att du avlagt examen vid Stjärnflottans akademi utan att behöva göra något för det (utom att betala en liten slant).

 

Stjärnflotteakademins diplom anger att du (eller den med namnet på diplomet) har avlagt examen vid Stjärnflottans akademi i San Francisco på Jorden, och befordrats till officer (fänrik), och detta med goda betyg :-). Diplomet är undertecknat av Stjärnflotteakademins utbildningschef, kommendör Hikaru Sulu, och Stjärnflotteakademins skoldirektör, amiral Richard Hahn.

 

Diplomet är tillverkat i syrafritt papper och mattbelagt. Dessutom är det inramat (48x38 cm) och täckt med en plexiglasskiva. Priset är 28 dollar.

 

Du kan beställa diplomet här.


New Starship lanserar The Hollywood Sci-Fi Museum

14-05-17 kl. 19:45 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: SF

nichols_bryggan_140508.jpg

Nichelle Nichols provistter kaptensstolen på den delvis restaurerade kommandobryggan.

 

De räddade kommandobryggan. Nu siktar föreningen New Starship ännu högre, och lanserar projektet The Hollywood Sci-Fi Museum. Utöver att ge ett permanent hem åt deras delvis återställda kommandobrygga ska det nya muséet även husera rekvisita från Star Wars, Doctor Who, Godzilla och dussintals andra licenser, samt erbjuda en interaktiv och lärorik upplevelse för barn och vuxna i alla åldrar.

 

Många av oss har följt projektet i flera år, sedan dess att bilder på den nedmonterade bryggan först dök upp på Facebook. Sedan kom IndieGogo-kampanjen, som drog in mer än 14 000 dollar till att påbörja restorationen. Projektet var dock långt ifrån sitt ursprungliga budgetmål på $240 000, och därför startade man även en Kickstarter-kampanj. Kampanjen drog in hela 68 611 dollar, och sedan dess har projektet verkligen tagit fart. På senare tid har gruppen turnerat med en delvis färdigställd brygga för att dryga ut kassan, och bryggan syns även i Star Trek: Renegades.

 

captainjacksparrow_140517.jpg

Kapten Jack Sparrow stjäler rekvirerar ett stjärnskepp.

 

Gruppen har dock en hel del arbete kvar att göra innan restaurationen kan kallas komplett, och därefter återstår även en fråga: Var ska de göra med den när den står klar?

 

En ambitiös grupp hade sökt lov att ställa den på ett museum, men New Starship tar det steget längre: De vill bygga ett museum runt den.

 

Så föddes idén att bygga The Hollywood Sci-Fi Museum, som marknadsförs som det första museet i världen som ägnar sig helt åt att visa upp science-fiction-historia med hjälp av kulisser och rekvisita. Det är även tänkt att detta ska vara ett interaktivt museum, där barn och ungdomar på ett lekfullt sätt får lära sig om vetenskap och teknologi.

 

hall_of_starships_140517.jpg

Konceptskiss för museets Hall of Starships. Kan du namnen på alla de här farkosterna?

 

Gruppen - vars styrelse är något utav ett science-fiction-museum bara den - har nu dragit igång ytterligare en Kickstarter-kampanj, med målet att samla in 82 300 dollar för att få museet på fötter. Om de överskrider det målet vill de först och främst lägga de extra pengarna på att färdigställa sin kära kommandobrygga, och just nu ser det tämligen hoppfullt ut: Med en dryga vecka förgången och 29 dagar kvar av insamlingen har projektet än så länge dragit in $22,169.

 

Vill du veta mer? Spana då in gruppens kampanjvideo och hemsida för mer information.

 


Presskonferens om MCM Comic Con Stockholm

14-04-29 kl. 20:36 av loghaD
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

comic_con_press_140429.jpg

Nej, det är inte en invasion från världen Sanctuary. Mannen på bilden är Björn Wengse från mässbolaget Artexis, som tillsammans med ett gäng cosplayers hälsade ett tjugotal journalister välkomna till en presskonferens på café Gate 13 i centrala Stockholm idag.

 

Temat var Comic Con Stockholm, som går av stapeln för första gången i slutet av oktober i år, och utöver Star Trek Databas fanns det representanter från olika spelsajter och serieföreningar. Presseventet lockade dock även många av Sveriges mer traditionella mediejättar, såsom Metro, Aftonbladet, Expressen och TV4, vilket skulle kunna ses som ett tecken på hur mycket "nördkulturen" har växt till sig på senare år.

 

Artexis har jobbat med konceptet Comic Con Stockholm i mer ungefär ett och ett halvt år nu, och uppgav att de var väldigt glada över att ha utvecklat ett samarbete med MCM Comic Con, som i dagsläget driver sju årliga Comic Con-mässor i Irland och Storbritannien. I fjol lockade MCM:s brittiska Comic Con-mässor sammanlagt fler än 358 000 besökare, och tanken är att Comic Con Stockholm i sinom tid ska kunna konkurrera med Comic Con London, som i fjol lockade 70 000 besökare.

 

Den första Comic Con Stockholm kommer att hållas på Kistamässan i Stockholm från den 30 oktober till och med den 2 november, och tanken är att den ska flytta till Stockholmsmässan nästa år för att få mer utrymme och förhoppningsvis mångdubbla antalet besökare. Comic Con Stockholm kommer därmed även att ersätta den årliga spelmässan Gamex (eller expandera den, beroende på hur man ser på det), som senast lockade fler än 39 000 besökare. Gamex är således en mycket framgångsrik mässa, men enligt projektledaren Gital AL-Ebeyawi fanns det en efterfrågan om större variation, vilket det är tänkt att Comic Con Stockholm ska erbjuda.

 

comic_con_press_3b_small_140429.jpg

Från vänster till höger: Bryan Cooney (MCM Comic Con), Gital AL-Ebeyawi (Artexis) och Paul Miley (MCM Comic Con).

 

Och just variation är en väldigt stor del av det som gör ett Comic Con till ett Comic Con, menar Bryan Cooney från MCM Comic Con. MCM Comic Con hämtar mycket inspiration från San Diego Comic-Con, som liksom namnet antyder ursprungligen var en seriemässa, men som sedan har växt utvecklats till att omfatta böcker, filmer, TV-serier, dataspel, brädspel, cosplay och mycket mer. Enligt Cooney är det främsta kriteriet för innehåll på Comic Con att folk tycker att det är intressant; vilka etiketter man sedan fäster vid det är sekundärt.

 

Rörande just innehåll var det dock magert med information. Enligt arrangörerna fastställs mycket av innehållet för konvent som det här bara några veckor innan själva eventet, i och med att skådespelare och produktionsbolag har väldigt ombytliga scheman, och sista minuten-ändringar är inte alls ovanliga. Dock siktar de på att ha offentliggjort ungefär hälften av alla programpunkter innan dess att sommaren börjar.

 

På frågan om Comic Con Stockholm skulle bjuda på något material från de kommande Star Wars-filmerna svarade Bryan Cooney att MCM Comic Con för samtal med Disney, men att den dialogen omfattas av ett mycket rigoröst sekretessavtal.

 

comic_con_press_4_140429.jpg

 

Efter själva presentationen fick jag chans att prata mer med Cooney, och naturligtvis stod Star Trek först på min agenda. Cooney bekräftade att MCM Comic Con för samtal med CBS och Paramount om Star Trek, men liksom fallet med Star Wars får han inte säga mycket. Han berättade dock att det var en ganska invecklad process, eftersom det finns så många olika parter som är involverade i Star Trek och är med och fattar beslut om det.

 

Däremot sa han att det är fullt möjligt att det kommer Star Trek-skådespelare som gäster; det finns ju trots allt ganska många att välja bland. På frågan om vilka av de mer centrala skådespelarna som skulle kunna tänkas som gäster var hans första exempel "Walter", som han har känt i många år och betraktar som en personlig vän, och även "George" och "Nichelle"; han har kontakt med alla tre sedan tidigare, och alla tre är aktiva på konvent och har konkurrenskraftiga avgifter. Även William Shatner nämndes som en möjlig gäst, men hans avgifter är betydligt högre, så det skulle krävas att det finns ett väldigt stort intresse.

 

Vid presskonferensens slut känner jag fortfarande att jag har fler frågor än svar, men det känns som att Comic Con Stockholm har en enorm potential, och jag kommer definitivt att följa dess utveckling så nära jag bara kan.

Hur känner du själv? Var tror du att du står när biljetterna släpps den 25 augusti? Kommer du att sakna Gamex, eller har du erfarenheter från tidigare MCM Comic Con att dela med dig av? Svinga förbi forumet och gör din röst hörd!


William Shatner får Nasa:s finaste pris

Efter nästan 50 år av warpande genom galaxerna, och efter att ha räddat universum från mängder av elaka utomjordingar och rymdkatastrofer, har Star Treks William Shatner (James T Kirk) tagit sig dit ingen annan medlem i Stjärnflottan tagit sig hittills.

 

Denna vecka hedrades den hyllade skådespelaren och regissören med Nasa:s Distinguished Public Service medal, den främsta och högsta utmärkelse som rymdstyrelsen delar ut till civilpersoner.

 

Prisformuleringen var följande: "For outstanding generosity and dedication to inspiring new generations of explorers around the world, and for unwavering support for NASA and its missions of discovery."

 

Vidare sa Nasa:s administrativa chef David Weaver bl.a. vid överlämnandet av medaljen: "William Shatner has been so generous with his time and energy in encouraging students to study science and math, and for inspiring generations of explorers, including many of the astronauts and engineers who are a part of NASA today".


Smithsonian Institute renoverar sin berömda Milestones of Flight-utställning

14-04-04 kl. 17:44 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

smithsonian_140404.jpg

 

När du kliver in på USA:s National Air and Space Museum känns det som om du tagit ett kliv rakt in i historien (eller kanske agent Daniels temporella observatorium). Sedan museet grundades år 1976 har entréhallen ägnats åt huvudutställningen Milestones of Flight, där man kan se allt från enmotorsplanet Spirit of St. Louis (som år 1927 gjorde den första flygningen över Atlanten utan mellanlandningar) till SpaceShipOne (som år 2004 blev den första privat utvecklade farkosten som nådde rymden med en besättning ombord).

 

Under närmare 40 år har utställningen fått fler än 310 miljoner besökare, men trots att den uppdaterats kontinuerligt har den aldrig fått någon ordentlig helrenovering. Nu ska det bli ändring på det, och med hjälp av ett avsevärt bidrag från Boeing är det tänkt att den nya utställningen ska stå färdig till museets 40-årsjubileum om två år.

 

2016 är även Star Treks 50-årsjubileum, och särskilt kul för oss trekkies är att den ursprungliga studiomodellen av stjärnskeppet USS Enterprise, som länge har ställts ut i anslutning till museets souvenirbutik, kommer att bli en del av den nya huvudutställningen.


Senast i forumet

På TV

Bokutgivningar

Januari 2015:
Februari 2015:

Aktuella träffar


(3 månader framåt)

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Om sidan · Redaktionen · Tipsa om nyhet · Copyright · Cookies
Facebook Google+ Twitter