Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Hjälp William Shatner hylla Leonard Nimoy

Idag kl. 01:31 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

vulcansk_salut_150803.jpg

Wiliam Shatner behöver din hjälp! Riktigt vad det är till framgår inte, men det verkar vara någon form av hyllning till den bortgångne Leonard Nimoy, och till det behöver han bilder på fans som gör den vulcanska saluten.

 

 

Ta en bild på dig själv där du gör den ikoniska hälsningen och skicka den till NIMOYTribute@gmail.com, så får vi se vad som blir av det.


År 2015 i Star Trek

15-05-29 kl. 20:44 av Pjotr'k
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

buck_bokai_150702.jpgFör tre år sedan slutfördes arbetet med Millennium Gate i Indiana, USA, och om tre år föds Dax på planeten Trill, men vad hände egentligen år 2015 i Star Trek? 

 

Jo, idag väljer vi att fira Buck Bokais inträde i baseboll-laget London Kings. Vi får väl tro att han inom några år har möjlighet att slå Joe DiMaggios rekord i baseboll! (Buck Bokai syns i Past tense, om ni vill se)


Scotland Yard var rädd för en Star Trek-sekt

15-05-26 kl. 13:30 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: SF

Scotland Yard hade ett hemligt dokument om Star Trek, X-files, Roswell, Dark Skies och andra kända amerikanska sciencefiction-shower under slutet av 1990-talet. Orsaken var att den brittiska polismyndigheten var rädd för att fans i Storbritannien skulle begå självmord, göra uppror mot samhället eller att starta en kult, skriver The Telegraph.

 

Bakgrunden till att det hemliga dokumentet upprättades var att kulten Heaven´s gate i Kalifornien begick massjälvmord sommaren 1997. Detta i kombination med rädsla för konspirationsteorier om millenniumskiftet fick Scotland Yard att oroa sig att nya kulter med ufon och utomjordingar från USA skulle få fäste eller uppstå i Storbritannien.

 

Enligt The Telegraph vägrar Scotland Yard att kommentera uppgifterna.


Tim Russ förklarar Star Wars Day

"May The Fourth Be With You!"

 

Du kanske har hört detta uttryck idag utan att förstå någonting? Du kanske också undrar vad The Star Wars är för något? Lugn, allas våran Tuvok/Tim Russ förklarar allt i en Youtube-video:

 


Tau Ceti-systemet innehåller förmodligen inte liv

15-04-26 kl. 12:40 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TNG, VOY, Övrigt: Teknik och vetenskap

Solsystemet Tau Ceti har många Star Trek-anknytningar: Picard har besökt en bar på Tau Ceti III, Janeways far omkom på Tau Ceti Prime och The Travellers art kom ursprungligen från en planet i systemet. Det är bara några exempel på när Tau Ceti, som ligger cirka 20 ljusår från jorden, har figurerat i Star Trek. Men nu hävdar astrofysiker att verklighetens Tau Ceti förmodligen saknar förutsättningar för liv, skriver Science Daily.

 

I solsystemet kretsar fem kända planeter, varav två kan ligga inom den beboeliga zonen. Det vill säga på lagom avstånd från solen. Med andra ord är det varken för kallt eller varmt för att hysa liv. Planeterna kallas för Tau Ceti e och f.

 

-Planet e ligger i den beboeliga zonen bara om vi gör väldigt generösa antaganden. Planet f såg initialt mer lovande ut, men efter att ha modellerat stjärnans utveckling så är det troligt att den har rört sig in i den beboeliga zonen nyligen eftersom Tau Ceti-stjärnan har börjat lysa starkare under sin livscykel, säger astrofysikern Michael Pagano vid Arizona State University.

 

Baserat på forskarnas modeller har planet f funnits i den beboeliga zonen mycket kortare än en miljard år. Det låter kanske som lång tid, men det tog jordens biosfär cirka två miljarder år att producera förändringar i atmosfären som kan upptäckas utifrån. En planet som gjorde entré i den beboeliga zonen bara för några hundra miljoner år sedan kan mycket väl vara en möjlig plats för liv och till och med vara bebodd, men den saknar biosignaturer som vi kan upptäcka, skriver Science Daily. Således kanske Star Trek visar sig att ha rätt till sist...


Kanadensiska spocking-trenden uppmärksammas över hela världen

15-04-25 kl. 23:35 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

spocking_150425.jpg

 

Att rita Spock-öron på Wilfrid Laurier, vars nuna pryder den kanadensiska femdollar-sedeln, är ett gammalt fenomen. På Facebook har det funnits fansidor för detta udda kulturuttryck i alla fall sedan 2008. Men efter Leonard Nimoys bortgång i februari har även världsmedierna skrivit om det.

 

På listan finns prominenta tidningar och sajter såsom USA Today, Svt Nyheter och Huffington Post.

 

Det ökade antalet sedlar med Spock-öron som dykt upp i Kanada under våren har även fått myndigheterna att reagera.

I mitten av april uttalade sig Kanadas riksbankchef Stephen Poloz om Spocking:

-Även om jag är ett stort Star Trek-fan, som ni vet, så vill jag inte man vanställer vår valuta, sa han enligt Thestarphoenix.com.

 

Att rita på kanadensiska sedlar är dock inte olagligt, skriver USA Today.

 

Wilfrid Laurier var Kanadas sjunde premiärminister. Facebookgruppen Spocking Five hittar du här.

 

(Tack till Akonitin)


Det här är de bästa sluten på Star Trek-avsnitt

15-04-20 kl. 02:32 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, TNG, TOS

Vilket Star Trek-avsnitt har det bästa slutet? TNG:s sista avsnitt All Good Things, anser IO9.com, som listar de tio bästa sluten.

 

På listan finns bland annat klassiska avsnitt som In the Pale Moonlight, The Best of Both Worlds del ett och The Trouble With Tribbles. Hela listan ser du här. Håller du med?

 

Nedan ser du slutet från All Good Things.

 


Lär dig klingon med Duolingo

15-04-09 kl. 18:02 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

klingon_duolingo_150409.jpg

mu'tlheghvam Dayaj'a'? Det är klingonska för "Förstår du den här meningen?" Men om du svarade ghobe' så ligger lösningen bara runt hörnet. Nu börjar Duolingo utveckla en ny kurs, med målet att erbjuda interaktiva klingonska språklektioner gratis i din webbläsare, smartphone eller surfplatta.

 

Duolingo är en språkinlärningsplattform med 20 miljoner aktiva användare. Tjänsten kan nås genom deras hemsida eller någon av deras mobil- eller surfplattsappar, och kan erbjudas gratis eftersom användarnas input används för att granska och översätta texter åt Duolingos betalande klienter, som bland annat innefattar CNN och BuzzFeed.

 

När Duolingo först lanserades i juni 2012 erbjöd de program för att lära sig engelska, spanska, franska och tyska, och därefter följde kurser i italienska och portugisiska. I oktober 2013 öppnade de sin språkinkubator, som tillåter användare som kan andra språk att vara med och utveckla nya kurser, och på så sätt har de bland annat kunna erbjuda kurser i bland annat svenska, danska och turkiska, samt engelskakurser på mer än ett dussin olika språk.

 

duolingo_incubator_150409.jpg

 

När inkubatorn först offentliggjordes var det många som märkte att i en av publicitetsbilderna figurerade symboler för de konstgjorda språken esperanto och klingonska tillsammans med världsspråk såsom ryska och kinesiska. Esperantokursen förväntas bli klar i slutet av den här månaden, men många har misstänkt att inkluderandet av klingonska mest var på skoj, eller för att få folk intresserade.

 

'ach lughbe' chaH! ("Men de hade fel!") Idag annonserade Duolingo att de har påbörjat utvecklingen av en kurs i klingonska, och de har till och med skapat en snygg represenatationssida där man kan anmäla sig för att bli notifierad när kursen är redo att betatestas.

 

Utvecklingssidan är redan igång och att arbetslaget kommer att börja gå igenom ansökningar nu i helgen, men det kommer nog ändå att ta några månader innan kursen är redo. Under tiden rekommenderas ivriga språkentusiaster att spana in Klingonska Språkinstitutet och Klingonska Akademien, Facebook-gruppen Learn Klingon, och Android-appen boQwI'. Det går även bra att strosa in på närmsta SF-Bokhandeln och plocka upp ett exemplar av The Klingon Dictionary.


April, april, din dumma trill!

15-04-02 kl. 08:28 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

reddit_startrek_april_2015_150401.jpg

...jag kan lura dig dit ingen lurats förr! Ja, igår var ju just den första april, och som är brukligt var det många som använde sig av Star Trek-inspirerade skämt, och vi har samlat några av de bästa.

Har vi missat något? Hojta då till på vårat forum!

 

 

 

 


Adam Nimoy gör dokumentär om sin far

15-03-29 kl. 17:31 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Det är svårt att komma på en science-fiction-karaktär med samma kultstatus som kommendörkapten Spock. I mer än 50 år har Leonard Nimoy gestaltat den enigmatiske utomjordingen, från det refuserade pilotavsnittet The Cage till Star Treks återuppståndelse i Star Trek XI och Star Trek Into Darkness. Nu utforskar regissören Adam Nimoy sin fars dubbelliv i dokumentären For the Love of Spock, som ska släppas lagom till Star Treks egna 50-årsjubileum.

 

"Det här blir en hyllning både till min far och till Spock," uppger skådespelarens son i en intervju med Variety. "Vi har en hel del material att utgå från, för min far älskade att berätta historier och kände väldigt starkt för sin rollfigur."

 

Adam Nimoy har utvecklat projektet under flera månaders tid, med målet att lyfta fram Leonard Nimoys inställning till rollen och det bestående intresset för Spock som karaktär. Leonard Nimoy själv har varit delaktig i att ta fram idén och hoppades kunna ta en aktiv del i projektets uträttande, under förhoppningen att hans hälsa skulle hålla länge nog för att se projektet fullbordas.

 

"Han trodde sig ha gott om tid kvar, men sedan försämrades hans hälsa väldigt plötsligt," berättar Adam Nimoy. "Jag slogs av den enorma våg av kärlek och omtanke som bemötte hans bortgång, så det här känns som rätt sak att göra."

 

Skådespelaren Zachary Quinto, som spelar Spock i den nya filmserien, kommer att göra berättarrösten till dokumentären, som beräknas ha premiär nästa år.


Startrek.com och Shatner hedrar Nimoy som skulle ha fyllt 84 i dag

15-03-26 kl. 17:10 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Filmer: 11 Star Trek, TOS, Övrigt: Personer

I dag hade det varit den nyligen bortgångne Leonard Nimoys 84:e födelsedag. Både hans motspelare William Shatner och den officiella Star Trek-sidan Startrek.com hyllar honom.

 

William Shatner minns Nimoy i en intervju med Startrek.com. Så här svarar han på frågan om vad folk skulle överraskas av när det gäller de bägges vänskap.

- Hans sinne för humor. Leonard var väldigt rolig. Vi kom upp på scenen tillsammans och vi började skratta. Det var löjligt, vi skrattade så mycket åt varandra.

 

Shatner tror att Nimoys arv till eftervärlden blir att han gynnade kulturlivet på många sätt.

- Han och hans fru, Susan, har hjälpt många konstprojekt. Leonards namn finns på en teater vid Griffithobservatoriet. Och så lämnar han förstås efter sig sina barn, barnbarn och Susan och en grupp vänner. Alla våra minnen om honom kommer bara att dö när vi går bort.

 

Han säger också att han hoppas att Nimoy skulle ha förstått orsaken till varför han inte deltog på begravningen. Shatner var sedan månader uppbokad av en välgöranhetsmiddag för Röda korset i Florida, vilket gjorde det omöjligt för honom att återvända till Los Angels i tid.

-På eventet, som hade tusen gäster, sa jag: "Jag skulle vilja ta det här ögonblicket för att minnas Leonard och Maurice Hurley. Jag visste inte ännu att Harve Bennett hade gått bort. Så jag fick ungefär 1000 personer att tänka på Leonard och Maurice. För mig var det ingen fråga vad jag var tvungen att göra.

 

Startrek.com har även sammanfattat Nimoys liv med 21 stycken citat. Här följer några oöversatta och i vissa fall kortade om Spock, Star Trek och livet:

 

"Spock is definitely one of my best friends. When I put on those ears, it's not like just another day. When I become Spock, that day becomes something special."

 

"If people were to ask me, 'What are you thinking now about the original Star Trek series?,' one of the things that comes to mind immediately is the people who have not had enough recognition, and I include Walter (Koenig) and Nichelle (Nichols) and George (Takei) in that, as well as DeForest Kelley, Jimmy Doohan and Gene Coon, who gave us some wonderful writing and worked very hard as a producer."  

 

"I finally got a real good sense of closure for myself with Star Trek [by appearing as Spock Prime in Star Trek (2009)], and I was very happy to see Zachary Quinto take over the character. I think he?s an excellent, well-trained actor and excellent for the job."  

 

"The miracle is this: the more we share the more we have."

 

Fler citat läser du här.


Klingonsk översättning av "Let it go!" är nu officiellt godkänd av Disney

15-03-19 kl. 18:50 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

yibusqo2_150319.jpg

Sången Let It Go! från den animerade musikalen Frozen har blivit en megahit jorden runt, och Idina Menzels framförande har bland annat vunnit en Oscar, en Grammy och en Critics' Choice Award, samt nominerats till en Golden Globe och tagit sig in på Sverigetopplistan.

 

Men den högsta formen av smicker är ju ändå imitation, och där har Let It Go! knappast legat efter. Låten har gett upphov till en hel drös av tolkningar och parodier - bland annat flera med Star Trek-tema - och den har även officiellt översatts till fler än 40 olika språk. Mer specifikt så hade Disney fram tills häromdagen officiellt erkänt översättningar på 46 olika språk, och idag kom nyheten att språk nummer 47 inte är något mindre än klingonska.

 

Den klingonska text som nu ska föras in i Disneys musikarkiv heter yIbuSQo'! ("Fixera dig inte vid det!"), och framförs av den klingonska popkrigaren Jen Usellis-Mackay, eller jenbom som hon kallas på klingonska. Sångerskan har tidigare varit med som skådespelerska i pjäsen A Klingon Christmas Carol, och har tidigare gjort sig känd för sången HIchop! (en klingonsk översättning av 90-talsklassikern Kiss Me av Sixpence None the Richer).

 

Qapla' jenbom!


300 gäster kom till Nimoys begravning

15-03-03 kl. 23:51 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Trehundra speciellt inbjudna gäster kom till Leonard Nimoys begravning i Los Angeles i söndags. 

-Det fanns ingen här som inte betydde något för Leonard och hans fru Susan eller deras barn och barnbarn, säger rabbinen John L. Rosovo, som höll ett minnestal för Nimoy, skriver People.com.

 

Bland gästerna fanns Chris Pine, Zachary Quinto och JJ Abrams. William Shatner kunde emellertid inte närvara då han kvällen innan var uppbunden med ett välgöranhetsevent för Röda Korset i Florida.

 

Rabbinen Rosovo, som är kusin med Susan Nimoy, beskrev hur mycket hon betydde för Leonard Nimoy.

-Hon ledde honom ut ur mörkret. De kunde ha djupa diskussioner om allting. De öppnade varandras hjärtan och var alltid där för varandra. Leonard berättade för mig att han aldrig träffat en kvinna som han älskade så mycket, och att hon räddade hans liv och lyfte honom upp från mörkret och nedstämdheten han kände.

 

När Nimoy avled i fredags efter en lång kamp mot KOL, hade han Susan vid sin sida.

-När han gick vidare så var han förberedd. Susan sa till honom när han inte längre kunde svara: "Lenny, jag älskar dig. Det är ok, du kan gå". Han log, och så dog han. Jag tror att han såg ljuset och strålades upp.

 

Rosovo berättade bland annat också om den motvilja Nimoy kände för att resa till ett Star Trek-konvent i Tyskland på grund av hans judiska härkomst:

 

"One year Leonard asked me what I thought of his accepting an invitation from Germany to speak before thousands of Star Trek fans. He told me that he'd been asked before but always turned the invitation down due to his own discomfort about setting in a country that had murdered six million Jews. I told him that I thought it was time that he went, and that he take the opportunity to inform a new generation of Germans about who he was as a Jew and about the Jewish dimension of Spock's personality and outlook. He liked the idea, and so on that basis accepted the invitation.

 

When he returned he told me that he had shared with the audience his own Jewish story and that Spock's hand gesture was that of the Jewish High Priest blessing the Jewish community, an image he remembered from his early childhood attending shul with his grandfather in West Boston on Shabbesmorning and peeking out from under his grandfather's tallis at the Kohanim-priests as they raised their hands in blessing over the congregation.

 

He told me that when he finished his talk he received a sustained standing ovation, an experience that was among the most moving in his public life."

 

Hela Rosovos minnestal läser du här.


SR:s kulturkorrespondent Roger Wilson ska se ALL Star Trek

15-03-02 kl. 22:19 av Mr Trek
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TAS, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

Roger Wilson, kulturkorrespondent hos Sveriges Radio och tidigare programledare för filmprogrammet Kino, ska se på all Star Trek, från början till slut. Han tänker dessutom blogga om det hela. Bloggen, med namnet Star Trek-athon, som idag har fått ett inlägg om det tidiga pilotavsnittet till originalserien, The Cage, går att hitta här. Målet är enligt Wilson att lagom till Star Treks femtioårsjubileum den åttonde september 2016 "...ha sett vartenda avsnitt av alla upptänkliga Star Trek-serier, spinoffer, animerade serier och långfilmer." Star Trek Databas önskar honom lycka till!

 

 

Den som är intresserad av att veta mer kan läsa Wilsons första inlägg.

 

(Tack till Akonitin för nyhetstipset)


Star Trek i rubrikerna 27 januari 2015

  • Forskare vid University of British Colombia i Okanagan, Kanada har skapat teknik som kan få din smartphone att göra vissa medicinska undersökningar på samma sätt som en tricorder. Tekniken gör det möjligt att bland annat mäta blodsockerhalten samt upptäcka virus, hävdar forskarna. (+)
  • Patrick Stewart berättade tidigare i januari att hans karriär gick ut över tiden med hans barn Daniel och Sophia, skriver Aftonbladet.se"Jag brukade träffa dem på söndagar, om jag hade tur. Det var jobbigt för dem". Aftonbladets rubrik för artikeln: "Star trek gick ut över hans barn" med underrubriken: "Patrick Stewart ångrar sig nu: Mina barn fick lida" är dock mycket missvisande. Stewarts barn var vuxna när Star Trek: The Next Generation började spelas in 1987. Snarare är det så att Sir Stewart talar om sin tidigare karriär som teater- och filmskådespelare i Storbritannien än sin tid som Picard.
  • På tal om dåliga rubriker med Star Trek-anknytning så hittar vi ytterligare en på Västerbottens-Kurirens hemsida: "Simon Pegg regisserar nya Star trek". Artikeln är dock lyckligtvis korrekt, då Pegg "bara" är manusförfattare och spelar Scotty i nästa Star Trek-film.
  • En av två kända kvarvarande phasers från TOS skall auktioneras ut. Phasern kommer från avsnittet Assignment Earth och beräknas säljas för mellan 40 000 - 60 000 dollar. Något rekord för vapen från Star Trek är det dock inte tal om: Kirks phaser-gevär från den andra piloten Where no man has gone before gick under klubban för 231 000 dollar 2013.

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter