Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Smithsonian Institute renoverar sin berömda Milestones of Flight-utställning

14-04-04 kl. 17:44 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

smithsonian_140404.jpg

 

När du kliver in på USA:s National Air and Space Museum känns det som om du tagit ett kliv rakt in i historien (eller kanske agent Daniels temporella observatorium). Sedan museet grundades år 1976 har entréhallen ägnats åt huvudutställningen Milestones of Flight, där man kan se allt från enmotorsplanet Spirit of St. Louis (som år 1927 gjorde den första flygningen över Atlanten utan mellanlandningar) till SpaceShipOne (som år 2004 blev den första privat utvecklade farkosten som nådde rymden med en besättning ombord).

 

Under närmare 40 år har utställningen fått fler än 310 miljoner besökare, men trots att den uppdaterats kontinuerligt har den aldrig fått någon ordentlig helrenovering. Nu ska det bli ändring på det, och med hjälp av ett avsevärt bidrag från Boeing är det tänkt att den nya utställningen ska stå färdig till museets 40-årsjubileum om två år.

 

2016 är även Star Treks 50-årsjubileum, och särskilt kul för oss trekkies är att den ursprungliga studiomodellen av stjärnskeppet USS Enterprise, som länge har ställts ut i anslutning till museets souvenirbutik, kommer att bli en del av den nya huvudutställningen.


Star Trek i rubrikerna den 21 mars 2014

14-03-21 kl. 13:40 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TNG, TOS, Övrigt: Personer
 • Star Trek förlorade mycket knappt mot kultfavoriten Firefly i io9.coms March madness-omröstning. 50,31 procent av rösterna hamnade på Firefly, medan 49,69 procent fick Star Trek. Totalt skilde enbart 76 röster.
 • Aftonbladet erbjuder nu via sin plustjänst en artikel med rubriken:"Så gick det sen för Star Trek-stjärnorna". Här berättar Aftonbladet om vad som hände med TOS- och TNG-skådespelarna efter serierna och långfilmerna. För den som inte har Aftonbladet plus så går det dock lika bra med engelska wikipedia för att få reda på samma information...
 • 2012 hölls Miss Star Trek Beauty Pagent, alltså Star Treks motsvarighet till skönhetstävlingen Miss Universe. Via Gawker går det nu att se ett längre Mtv-reportage från tävlingen som hölls på Dragoncon. Se det här.
 • Till sist: "Dammit Jim, I´m a Doctor not pancake!", twittrade brittiska Paramount för några veckor sedan. Varför? Svaret får du här 

50-årsjubileum för utkastet "Star Trek is..."

14-03-11 kl. 20:15 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

startrekis_140311.jpg

 

När fyller Star Trek 50 år, egentligen? Många går och väntar på den 8 september 2016, då det kommer att ha gått 50 år sedan The Man Trap syntes i rutan, men Star Trek har varit under utveckling mycket längre än så. Exempelvis filmades det inte riktigt lyckade pilotavsnittet The Cage i slutet av 1964.

 

...men innan det fanns ett program så fanns det en idé, och idag, den 11 mars 2014, är det exakt 50 år sedan Gene Roddenberry färdigställde sitt berömda Star Trek is...-manuskript som han sedan skulle lämna in till produktionsbolaget Desilu Studios. I det manuskriptet presenteras stjärnskeppet S.S. Yorktown med besättning: Befälhavare Robert April, hans försteofficer "Number One", den rödhudade Mr. Spock, Phillip "Bones" Boyce, med flera. Dessutom finns korta beskrivningar av flera avsnitt, varav somliga faktiskt realiserades.

 

Vill du veta mer? Spana in dokumentet på Ex Astris Scientia!


BBC America avslöjar "The Real History of Science-Fiction"

 

Trekkie, warsie, whovian eller browncoat? Oavsett hur du introducerar dig själv på sci-fi-konvent så har du nog något att se fram emot i BBC Americas nya dokumentärserie The Real History of Science Fiction. I fyra avsnitt får tittarna möta mer än två dussin science-fiction-profiler på en resa genom vår favoritgenres historia.

 

Bland namnen finner vi bland annat två kända Star Trek-kaptener (William Shatner och Scott Bakula), två stycken Uhura (Nichelle Nichols och Zoe Saldana), två filmskurkar (Christopher Lloyd och Peter Weller) och sist men inte minst författaren och producenten Ronald D. Moore. Trekkies

 

Känner du hur det vattnas i munnen? Det första avsnittet sänds i USA den 19 april, och vi får väl hoppas att serien hittar hit så småningom.


Vännernas farväl till rekvisitören Joe Longo

14-02-22 kl. 01:54 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

 

Joseph Anthony Longo föddes i Cleveland, Ohio, den 7 oktober 1940. Hans namn är kanske inte det första som du kommer att tänka på när någon nämner Star Trek, men du har säkert sett det flimra förbi otaliga gånger. Longo hade nämligen en nästan 30 år lång karriär inom Star Trek, då hans arbetade som rekvisitör för Star Trek II, Star Trek III, Star Trek: The Next Generation och Star Trek: Deep Space 9.

 

Han avled den 5 januari i år, och sedan dess har flera av hans gamla Star Trek-kollegor uttryckt sina sorg. En av dem är Doug Drexler, som skriver så här:

"Det kändes som att få en pil i hjärtat när jag hörde att Joe gått bort. Jag träffade honom varje dag under mer än tio års tid. Han var käck, hänsynslös och rolig som satan. Hans avslappnade manér utstrålade en sorts coolhet, av samma slag som den Dean Martin är så berömd för. Jag älskade Joe."

 

 

I onsdags samlades Joe Longos nära och kära till en minnesceremoni. Där delade man bland annat ut kopior av hans SkyBox-kort, där han berättar en lustig anekdot från hans TNG-dagar.

 

Vila i frid, Joe, och tack för allt!


Quinto och Yelchin i ny reklamfilm för Comcast XFINITY

14-02-03 kl. 11:33 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Igår natt satt stora delar av USA uppe och såg på just hur fruktlöst motstånd kan vara i Super Bowl-finalen. Många såg det kanske genom TV-tjänsten Comcast XFINITY; det är svårt att säga nej till en tjänst som förespråkas av både Spock och Chekov!

 

 

Kapten Picard Patrick Stewart och Gandalf Magneto Ian McKellen tog tillfället i akt att visa jänkarna hur en riktig fotboll ser ut. Stewart twittrade även den här bilden:

 

patrickstewperbowl_140203.jpg

 

...vilket resulterade i det här utbytet:

 

 

 

 

 

 

 

 


CBC Music spårar Star Treks signaturmelodi genom historien

14-01-16 kl. 11:24 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek


Star Trek i rubrikerna den 11 januari 2014

 • Varken Star Trek Into Darkness eller duon Chris Pine och Zachary Quinto vann några priser på People´s Choice Awards som hölls den gångna veckan i USA. I stället blev årets actionfilm Iron Man 3 och till årets filmduo valdes Sandra Bullock och George Clooney från sf-filmen Gravity.
 • Trekkern Line Rainville från Kanada har byggt om sin källare till en kopia av Enterprise ur originalserien. Hon har lagt ner 30 000 kanadensiska dollar på ombyggnaden. Bilder från hennes källare ser du på Cnet.coms hemsida här.
 • Karl Urban kommer till Star Trek-konventet Destination Germany som hålls i början av februari i Frankfurt, skriver konventets officiella hemsida. Han är den första skådespelaren ur de nya filmerna som deltar vid ett Destination-konvent.
 • En längre filmad intervju med LeVar Burton, där han diskuterar allt från Googleglasögon, TNG och vad han tycker om Into Darkness kan du se här. Intervjun gjordes av Youtubekanalen: What´s Trending. Bland annat avslöjar Burton att han inte har sett mer än 80-85 avsnitt av TNG, och att han "saknade den hoppfulla framtiden som funnits i Star Trek tidigare, men inte fanns i Into Darkness".
 • Gene Roddenberry är "en universums utvalda själar -- utvald att sprida budskapet vidare om vart mänskligheten måste ta sig", skriver den svenske astrologen Siwert Aldenryd. Han har nyligen ställt Star Trek-skaparens horoskop enligt den indiska astrologiska traditionen på sin blogg Sideriska siktet. Han skriver också: "Vilket häpnadsväckande exakt horoskop - man ser Star Trek-konceptet hur tydligt som helst." Hela horoskopet samt Catherine Hicks (Dr. Gillian Taylor från den fjärde TOS-filmen) ställs här.  

Klingonska i TV4 Nyhetsmorgon

14-01-07 kl. 16:51 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

nyhetsmorgon_140107.jpg

 

Berättelsen om lokalpolitikern som entledigade sig på klingonska fortsätter att uppmärksammas i svenska medier, och nu har TV4 Nyhetsmorgon "hoppat på trenden", för att citera en av programledarna.

 

Klicka här för att se klippet, där det även pratas om rymdskrot och beatboxande spädbarn.


Star Trek i P4 Extra idag

14-01-04 kl. 13:35 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Berättelsen om den amerikanske lokalpolitikern som entledigade sig på klingonska har blivit en stor nyhet i USA, och nu har den även nått Sverige!

 

Vill du veta mer om den här berättelsen så kan du lyssna på P4 Extra i eftermiddag (omkring klockan 14.50), där det kommer att pratas dels specifikt om den här storyn, men också om Star Trek och det klingonska språket i allmänhet.

 

Uppdatering: Nu kan du lyssna på inslaget på P4 Extras hemsida.


Star Trek Databas Årskrönika 2013

Efter fyra års väntan var det i maj äntligen dags för Star Trek Into Darkness biopremiär. Filmen blev en stor framgång runt om i världen, både intäkts- och kritikermässigt. För första gången var en Star Trek-film mer populär utanför USA. Sverige var inget undantag, och mer än 100 000 biobesökare såg filmen. Även om Into Darkness dominerade nyhetsskörden innehöll dock året mycket mer: DS9 fyllde 20 år, världsrekordet för antal trekkers i uniform slogs på nytt, sonden Voyager 1 lämnade vårt solsystem samt mycket annat.

 

Läs mer om allt som hände det gångna året i våra artiklar! Nu är det dags för del 2, där vi får en summering av årets nyheter inom vetenskap och teknik, spel och Dr Who. Vi får också veta vad som hänt med Star Trek Databas under året som gått, lite statistik, och lite av vad som väntar oss det här året. Dessutom får vi de klingonska nyheterna för förra året (översatta till svenska) >> Årskrönika 2013, del 2.


Star Trek i rubrikerna den 26 december 2013

 • Star Trek kallas ofta för banbrytande, men verkligheten är inte sällan att serierna och filmerna speglar den rådande tidsandan. I år var huvudtemat bland Hollywood-filmer kritik mot regeringen, menar Slates politiske reporter David Weigel. Hunger Games: Catching Fire, Pacific Rim, World War Z och just Star Trek Into Darkness är några filmer han tar upp för att bevisa sin tes.
 • Radioprataren Scott Arthur hittade under året i sitt arkiv en bortglömd radiointervju från 1973 med Gene Roddenberry. Intervjun finns nu på Youtube, och i den berättar Roddenberry bland annat vilka hans favoriter är bland sf-författarna ("Asimov, Clarke och Heinlein"), vilken hans favoritfilm är ("Jag gillar film, men har ingen favorit") och om sin gudssyn ("Vad nu än Gud är så är vi en del av det"). Noterbart är att Roddenberry -- till skillnad från vad en del av hans kritiker och vänner efter hans död 1991 hävdade -- inte tar åt sig äran för allting i originalserien. I stället beskriver han processen för att skapa en tv-serie som ett lagarbete.
 • Amerikanen Howard Leventhal kan dömas till 22 års fängelse efter att ha blåst investerare på miljontals dollar. Brottet: att låtsas ha uppfunnit en medicinsk tricorder som döpts till McCoy Home Health Tablet. Sedan har han inför blåögda investerare hävdat att de kanadensiska hälsomyndigheterna hade lagt en order värd fyra miljoner dollar genom att visa upp förfalskade hemsidor, e-brev och namnteckningar. Leventhal erkände häromdagen sitt brott i en domstol i New York, men lämnade frågan huruvida han är en trekker obesvarad, skriver Nationalpost.  
 • Mannen som förmodligen har spelat en klingon mest sett till antal timmar har avlidit. I mitten av december hittades Tom Deishley död i sitt hem i Las Vegas. Polisen misstänker att han avled i samband med ett inbrott. Deishley är mest känd för att ha spelat general Motog vid den numera nedlagda Star Trek: The Experience på hotell Hilton i Las Vegas. Han spelade Motog mellan 1998-2008, skriver Trekmovie.com.

Comixpodden intervjuar Peter Söderlund

På senaste Sci-fi-mässan i Stockholm träffade Comixpodden Stockholms Trekkers ordförande Peter Söderlund. I intervjun diskuteras bland annat skillnaden mellan Star Trek och Star Wars, de nya filmerna och vilken som är Söderlunds favoritserie.

Intervjun startar efter 5.50 minuter.

 


Nu kan du spela på din egen vulcanharpa

13-12-05 kl. 20:20 av Fleetadmiral
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TOS

I TOS kunde man se Spock spela på en vulcansk harpa. Shiverware och CBS Interactive har nu gått samman och skapat en vulcanharpa-app för iPad som finns på Apple App Store. Vulcanharpan är kompatibel med iOS 6 och 7, och med iPad 2 och senare versioner. Den kostar runt 2$.

 

Läs mer om harpsimulatorn på vår spelavdelning.


USS Enterprise-glasset

13-11-30 kl. 18:15 av Fleetadmiral
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

De är utmärkta att skåla med.

 

Fyll på glasen med romulanskt öl, sauriansk konjak, vatten från altair eller varför inte vanlig mjölk. De är mikrovågs-, diskmaskins- och t.o.m. replikatorsäkra. I förpackningen finns fyra etsade glas (USS Enterprise NCC-1701). Varje glas väger 228 g och rymmer 200 ml.

 

Kan beställas från ThinkGeek (kostar ca. 200 kr).

 

Och ja: rubriken för ämnet skall innehålla ordet "glasset", alltså ett set med glas...


Qapla' på flera fronter

13-11-09 kl. 14:26 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Klingoner är födda för att erövra, på jorden såsom i rymden! Här kommer några av berättelserna från deras frammarsch:

 

I augusti rapporterade vi att J.G. Hertzler (Martok, Laas, m.fl.) kandiderade till stadsrådet i staden Ulysses, New York. När valet avgjordes i tisdags stod han som segrare. Under sin två år långa mandatperiod vill han bland annat verka mot utvinningen av fossila bränslen genom hydraulisk spräckning (s.k. "frackning"), som han hävdar är skadlig för såväl stadens miljö som dess ekonomi. Han vill även utöka det ekonomiska stödet till stadens skolor, samt se över koordineringen av stadens utryckningstjänster.

 

I en annan del av USA arbetar man för fullt med att förbereda årets inkarnation av A Klingon Christmas Carol. Eller, faktiskt är det två andra delar av USA, för man har nyligen avslutat två framgångsrika crowdfunding-kampanjer: En Indiegogo-kampanj för att förnya den årliga föreställningen i Chicago, och en Kickstarter-kampanj för att göra en till uppsättning i Cincinnati.

 

Tyvärr ligger vare sig Chicago eller Cincinnati i Sverige (jag har dubbelkollat), men vill man ändå få sig en släng klingonsk julheder kan man spana in Paul Ruditis' nya bok, A Very Klingon Khristmas, som kommer till SF-Bokhandeln senare den här månaden.

 

klingon_khristmas_131109.jpg

 

I Tyskland (som inte heller ligger i Sverige) pågår just nu den årliga klingonistkonferensen qepHom, anordnad av Lieven Litaer, även känd som "the Klingon teacher from Germany". Språkets skapare, Marc Okrand, kan själv inte närvara, då han är upptagen på annat håll, men världens klingonsktalare sitter ändå som på nålar just nu, för det har framträtt att fler än ett dussin nya kanoniska ord kommer att avslöjas under mötets gång. Det gäller bland annat namnen på de klingonska veckodagarna, samt nytt vokabulär från Star Trek Into Darkness.

 

Det verkar som att allt roligt sker långt ifrån vårt avlånga land, men förtrösta ej! Befinner du dig i Uppsala-trakten nästa vecka kan du nämligen delta i en klingonsk språkverkstad på Uppsala Universitet. Föredraget anordnas av Nordiska Studierådet som en del av en föredragsserie om konstruerade språk. Mer information finner du här.


Snart är den vulcanska saluten en del av Unicode

13-11-05 kl. 12:24 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

År 1997 föreslog den amerikanske lingvisten Michael Everson att det klingonska pIqaD-alfabetet skulle inkluderas i Unicode-biblioteket, som är en industristandard för virtuell typsättning. Förslaget avslogs dock, eftersom man ansåg att det inte fanns ett tillräckligt stort behov.

 

Nu ser det dock ut som att Star Trek kommer att få en plats i Unicode-alfabetet, men det är inte klingonska symboler det gäller utan den vulcanska saluten (eller, som den heter i Unicode: "Raised hand with part between middle and ring fingers"):

 

Bild via BabelStone: http://babelstone.blogspot.de/2013/10/whats-new-in-unicode-70.html

 

Tecknet kommer att finnas med i Unicode 7.0, som ska lanseras sommaren 2014. I väntan på detta:

\\//, |\( - _ - )/| ~ "Lev länge, och frodas."


Shatner tar tillbaka sin grisattack mot Abrams

13-10-27 kl. 13:41 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer, Övrigt: Star Wars

William Shatner kallade tidigare i höstas JJ Abrams för "en gris" för att han valde att regissera den nya Star Wars-filmen.

-Han har tagit över de två stora varumärkena och håller dem hårt. Han är förmodligen vår tids mest talangfulle regissör, men den här gången har han gått för långt, sa han då till Access Hollywood, enligt Tgdaily.com.

 

Men nyligen ändrade sig Shatner angående grisattacken och uttalade sig mer diplomatiskt på Howard Sterns radioshow:

-Jag använde fel ord. Orsaken att han får göra både Star Wars och Star Trek är för att han är en suverän regissör. Men varumärkena är konkurrenter. Så han är universums centrum nu. Det är toppen. JJ är en underbar person och jag älskar honom. Samtidigt är det självklart att konkurrens hade varit positivt.


Pressmeddelande från Klingonska Imperiet ger hopp om varaktig fred

13-10-15 kl. 21:04 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Bildkälla: http://ufplanets.com/index.php?pageid=SDCDen diplomatiska situationen mellan Federationen och det Klingonska Imperiet är tuff just nu. Federationens ambassadörer försöker desperat att bevara ett redan skakigt fredsavtal med klingonerna, samtidigt som allt fler delegater i Federationsrådet yrkar på att Stjärnflottan aktivt bör arbeta för att skydda romulanska intressen medan de återhämtar sig från Hobus-incidenten. Allt detta sker medan presskåren ivrigt väntar på att presidenten ska yttra sig i frågan Krios Primes självständighet.

 

Nyligen har dock Imperiets Högsta Råd auktoriserat ett officiellt pressutskick, och nu undrar vi:

Kan det här videomeddelandet vara nyckeln till fred i vår galax?


Ny reklamfilm med Sulu och GATT2000

13-10-11 kl. 00:12 av Aike
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Filmer: 12 Into darkness

Företagsjätten General Electric satsar på att marknadsföra sig med hjälp av Sulu och GATT2000 från Star Trek Into Darkness. Se filmen nedan.

 


Klingonska på allvar

13-09-29 kl. 23:26 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Är klingonska, dothraki och Tolkiens alviska språk riktiga språk? Den frågan tar lingvisten John McWorther itu med i en ny video för TED Ed.

 

 

...och nog tar klingonister sitt språk på allvar! Den senaste veckan var det exempelvis flera som klagade till IDW Publishing efter att man använt Bing Translator för att översätta klingonsk dialog i det senaste numret av Star Trek: Ongoing.

 

Bing Translator använder sig av en databas med översatta klingonska texter samt en statistisk modell för att generera översättningar. Den modellen fungerar rätt bra för språk såsom spanska och franska, där databasen innehåller ofantligt många texter, men när det gäller klingonska finns det betydligt färre att tillgå, och resultatet blir att översättningarna nästan aldrig blir rätt. Exempelvis lyckades de få repliken "What about our warships?" till «'umqu' ghot veSDuj nuq?», vilket egentligen betyder "Personen är jättekvalificerad. Vad är ett krigsskepp?"

 

Bing Translator's klingonska översättningsfunktion har även väckt intresse i amerikanska medier nyligen, men där av helt andra anledningar. IDES, den statliga arbetsförmedlingen i Illinois, har länge haft en insticksmodul på sin hemsida som tillåter besökare att översätta sidan till bland annat ryska och spanska. När klingonska lades till som ett möjligt tillval bestämde sig någon för att även det skulle finnas med på sidan. Det lite lustiga tillägget roade flera besökare och gav IDES en del exponering i medier, så man bestämde sig för att ha kvar funktionen.

 

Det är dock inte alla illionisbor som finner tillägget roande, enligt den lokala nyhetstjänsten WQAD. De har nyligen släppt ett videoinslag om en arbetslös man vid namn Cory, som menar att synen av klingonska i översättningsrutan bara förstärker hans bild av att arbetsförmedlingen inte tar honom på allvar. "De får det att verka som att bara för att man är arbetslös så kommer det här att få en att skratta. Det gör det inte."

 

Inslaget har fått en hel del spridning och har upprört många. Vad jag vet har inte IDES gjort något officiellt uttalande om det, men klingonska finns inte längre med som ett av språkalternativen på IDES' hemsida.


Flera Star Trek-alumner hedrades under Emmys-galan

13-09-23 kl. 23:59 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

I söndags anordnades den 65e årliga Primetime Emmys-galan. Det var en historisk gala i och med att det var första gången en internetexklusiv serie nominerades till något av priserna, och The Colbert Report lyckades äntligen ta hem segern i kategorin Bästa Revy, Musikal eller Komedi, som de senaste tio åren alltid har gått till The Daily Show.

 

Flera Star Trek-skådespelare var nominerade till priser, och bland annat tävlade tre av dem i samma kategori: Scott Bakula, Zachary Quinto och James Cromwell var alla nominerade till Bästa Birollsinnehavare i en Film eller Mniserie.

 

Vem vann? Se för dig själv!

 

 

Dessutom hedrades flera av de Star Trek-alumner som har avlidit under det gångna året: Richard Matheson (manusförfattare), Michael Ansara (skådespelare) och Leslie Frankenheimer (kulissdekoratör).

 

Missade vi någon? Hojta till på forumet!


Klingonerna tycks vara överallt

13-08-30 kl. 21:44 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Ända sedan Deep Space Nine slutade sändas har nog många av oss upplevt att det inte finns tillräckligt många sjungande klingoner i våra liv. Nu har dock gruppen dTb Media bestämt sig för att göra någonting åt det:

 

 

dTb Media ligger även bakom musikvideon Last Dragon*Con, och den nya filmen kommer lämpligt nog att visas på årets Dragon*Con.

 

Medan vi ändå pratar om tlhIngan De' chu' ("klingonska nyheter") kan det även nämnas att den populära författaren Keith R.A. DeCandido jobbar på en ny bok, The Klingon Art of War. DeCandido har gjort sig känd bland klingonfans för sina romaner om den klingonska besättningen ombord skeppet IKS Gorkon, men hans nya bok tangerar gränsen mellan skön- och facklitteratur; av allt att döma är det en bok som inte bara handlar om Star Trek-universumet, utan som dessutom skulle kunna vara direkt hämtad från Kapten Picards privata bibliotek, med fakta och reflektioner om klingonsk kultur.

 

The Klingon Art of War blir en hårdbunden bok, men för den som föredrar någonting mjukare kommer det även att finnas gott om klingoner i IDW:s serie Star Trek: Ongoing, som hädanefter kommer att ägnas åt den nya Enterprise-besättningens femåriga uppdrag; ett uppdrag som liksom i det primära universumet lär komma att innefatta många sammandrabbningar med både klingoner och romulaner.

 

ongoing_klingon_130830.jpg

 

Klingonerna i det nya universumet ser inte riktigt ut som de gjorde i vare sig TOS eller TNG, utan istället bygger de på en ny design av Neville Page. Page har nyligen har get oss en inblick i sin skapelseprocess, och det framgår att han testade många olika idéer innan han kom fram till den som till slut fick liv på stora skärmen.

 

En som gärna vill ta på sig den fårade pannan igen är Michael Dorn, som hälsar att hans idé om en TV-serie om Captain Worf fortfarande är vid liv. Tills vidare jobbar han dock på ett nytt projekt, nämligen som skådespelare i komediserien Swallow Your Bliss, som ska finansieras delvis via crowdfunding-sidan Indiegogo. Dorn har tidigare haft otur med crowdfunding, då han försökte samla in $750 000 till sin film Through the Fire. Målet för Swallow Your Bliss är bara $75 000, men än så länge har de bara fått in drygt 20% av det.

 

Klingonerna har alltså invaderat film, musik, böcker och serietidningar, och det är väl inget konstigt med det: Det är ju därifrån de är kända! Lite mer oväntat, däremot, är att de även dyker upp i politiken:

 

J.G. Hertzler är känd bland trekkies som Martok, Urthogs son, men han är även aktiv i lokalpolitiken i hemstaden Ulysses, och han har nyligen nominerats till en plats i stadsrådet. På agendan står bland annat att fortsätta kampen mot hydraulisk spräckning (eller "fracking"); klingonerna kanske har tagit lärdom av Praxis-incidenten?

 

Det är dock inte alla som tycker att klingoner och politik hör ihop. Newarks borgmästare Cory Booker är en mycket stolt trekkie, och när han får frågan om han tänker ställa upp i något framtida presidentval svarar han ofta så här:

 

 

Han ställer just nu upp som Demokraternas kandidat i valet till senator för delstaten New Jersey, och i nuläget ser det mycket lovande ut för honom. I ett försök att förbättra sina egna vinstchanser har hans främsta motkandidat, republikanen Steve Lonegan, dragit ut på turné för att "avslöja Cory Booker". Där försöker han övertyga väljare att Booker har misslyckats som borgmästare, exempelvis med sin ekonomiska politik. Han försöker även vända Bookers egna politik mot honom, och ge en bild av en politiker som är mer intresserad av att bevara sitt egna kändisskap än att värna om sina medborgare. "Borgmästare Booker lade upp ett inlägg på Twitter där han uttryckte sin sorg över någons bortgång. Men det var inte för de två männen som sköts ihjäl i fredags kväll i Bookers stad, utan för Michael Ansara, som spelade en klingon i Star Trek."

 

Ja, det händer mycket som har med klingoner att göra, särskilt borta i USA. Även på hemmaplan finns det dock en del för klingonfans att ta del av. Bland annat så kommer David "Gorkon" Warner till Helsingborg i oktober, och senare samma månad kommer det att hållas en workshop om det klingonska språket på Swecon i Stockholm.

 

Qapla'!


Star Trek: The Official Starships Collection

13-08-17 kl. 23:41 av loghaD
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

När jag var liten såg jag alltid fram till fredagarna, inte för att det var då helgen började utan för att det var då Kalle Anka & C:o kom. Dels tyckte jag om serierna, men dessutom fanns det alltid någon liten modell eller leksak med, och det var lika spännande varje gång. Nu kommer nog den känslan att upplevas av många Trekkies världen över, tack vare Star Trek: The Official Starships Collection.

 

 

Varje "nummer" består av en liten modell (ungefär 12-14 cm lång) av ett klassiskt Star Trek-skepp, tillsammans med en tidning som innehåller information om skeppet (dels ur ett produktionsperspektiv och dels om dess roll i Star Trek-sagan).

 

Trekkies i Storbritannien, Irland och USA har möjligheten att prenumerera på serien, och får då även fem stycken bonusgåvor. Den möjligheten finns i nuläget inte för oss svenskar, men däremot kan man beställa individuella produkter via exempelvis Forbidden Planet. Då tillkomer dock avsevärda fraktkostnader: £18, eller ca. 200 kr (för ett eller två nummer).

 

Vad säger du själv: Är det någon av de här modellerna som får det att vattnas i munnen på dig? Hör av dig på vårt forum!

 

 

starship_collection_130817.jpg


Se när världsrekordet för antal trekkers i uniform sattes i Vegas

13-08-15 kl. 19:40 av Aike
Kategori(er): Aktiviteter, Allmänt om Star Trek

Världsrekordet för antal trekkers i uniform slogs som bekant i helgen. Nu finns det dokumenterat på video. Se när Geraed Maine från Texas slår rekordet genom att vara den 1064:e trekkern att komma in i DeForest Kelley Theatre på hotellet Rio i Las Vegas. Se också jublet när Terry Farrell kom in allra sist! Totalt var det 1085 utklädda trekkers när världsrekordet sattes.

 

 


Senast i forumet

Aktuella träffar


(3 månader framåt)

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Om sidan   ·   Redaktionen   ·   Tipsa om nyhet   ·   Copyright   ·   Cookies
Facebook Google+ Twitter