Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - 2011

Fantasy fortsätter att dominera biografintäkterna

Av Aike , skriven 11-12-31, kl: 20:00
Kategori(er): Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Biopublikens favoritgenre är fantasy. 2011 var sju av de tio mest sedda filmerna fantasyfilmer. Etta blev inte helt oväntat den sista Harry Potter-filmen som spelade in nästan 1,3 miljarder dollar runt om i världen, skriver Boxofficemojo.

 

Animerade filmer går också hem hos publiken, då fyra filmer (Kung Fu Panda 2, Smurfarna, Bilar 2 och Rio) var datoranimerade. En annan trend är att uppföljare dominerar, bara två filmer (Smurfarna och Rio) var inte det på topp tiolistan.

 

Science fiction var dock inte lika populärt i år. Samtidigt är det tydligt en mainstreamgenre. Den tredje Transformersfilmen hamnade på andra plats, Rise of the Planet of the apes på elfte, X-men på femtonde, Super 8 på tjugonde och Battle Los Angeles på tjugosjätteplats.

 

En film som dock inte alls levde upp till förväntningarna var Scream 4 som först hamnade på sextioförsta plats, med inte ens hundra inspelade miljoner dollar.

 

Topp tio:

 

1. Harry Potter and the Deathly Hollows Part 2 1,3 miljarder dollar

2. Transformers: Dark of the Moon 1,1 miljarder dollar

3. Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides 1,0 miljarder dollar

4. Kung Fu Panda 2  666 miljoner dollar

5. Breaking Dawn Part One 654 miljoner dollar

6. Fast Five 626 miljoner dollar

7. Baksmällan 2 582 miljoner dollar

8. Smurfarna 563 miljarder dollar

9. Bilar 2 552 miljoner dollar

10. Rio 485 miljoner dollar

12 rymdfärder vi ser fram emot 2012

Av Fleetadmiral , skriven 11-12-30, kl: 00:06
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

1. Första kommersiella flygningen till ISS.

Rymdkapseln Dragon kommer enligt planerna att sändas upp av Space-X med en Falcon 9-raket i februari 2012.

2. Suborbital rymdturism.

Virgin Galactic kommer troligen att skicka upp turister till nära rymden under nästa år.

3. Kinesiskt bemannat rymdlaboratorium.

Kina arbetar på sin egen bemannade rymdstation. I år sände de upp en första testmodul. Nästa år förväntas kinesiska astronauter docka med modulen.

4. NASAs GRAIL-sonder anländer till månen på nyårsdagen.

Tvillingsonderna ska under tre månader kartlägga månens gravitationsfält.

5. Rymdseglet LightSail-1 sänds upp.

LightSail-1 är en obemannad rymdfarkost som utvecklas av den privata organisationen Planetary Society. Tre rymdsegel är planerade att skjutas upp. Rymdseglen drivs enbart framåt av solljuset.

6. Sonden Dawn lämnar Vesta för Ceres.

NASAs Dawn-sond har kretsat kring den massiva asteroiden Vesta sedan juli 2011. Juli nästa år fortsätter Dawn till dvärgplaneten Ceres.

7. Marsbilen Curiosity anländer till Mars.

NASAs jättelika, med laboratorieinstrument packade, Marsbil förväntas landa på den röda planeten 6 augusti.

8. Rymdplanet Dream Chaser testas.

Dream Chaser är en miniversion av rymdfärjan som byggs av Sierra Nevada Corp. Till skillnad från rymdfärjan kommer den dock att sitta överst på en Atlas 5-raket. Målet är att med rymdplanet transportera människor till och från ISS.

9. Militärt obemannat rymdplan som kan ta sig upp i omloppsbana.

USAF skickar upp en ny version av rymdplanet X-37B. Rymdplanet är avsett för automatiska transporter upp till rymden.

10. Nya tillägg till ISS.

Maj 2012 skickas en flerfunktions laboratoriemodul (MPLM) upp av ryssarna som ska ge extra utrymme åt astronauterna, och användas för experiment och dockning. Med modulen följer också en europeisk robotarm som ska monteras till den ryska sidan av rymdstationen.

11. Utforskningsmilstolpar.

Flera sonder som utforskar solsystemet kommer att nå milstolpar nästa år. Exempelvis kommer Cassini-kretsaren, som gått i omlopp runt Saturnus sedan 2004, göra överflygningar av flera av jätteplanetens månar. Messenger kommer fortsätta att närstudera Merkurius och djuprymdssonden New Horizon kommer under 2012 närmare Pluto än någon annan rymdfarkost hittills.

12. Permanent närvaro av människan i rymden.

ISS kommer fortsätta att vara konstant bemannad till åtminstone 2020.

Star Trek i rubrikerna 29 december 2011

Av Pjotr'k , skriven 11-12-29, kl: 16:36
Kategori(er): Quarks, Övrigt: Personer, Övrigt: SF
  • Ethan Phillips är nu med i inspelningen av filmen Arachnoquake som har premiär på SyFy Channel i juni 2012. I filmen släpper massiva jordbävningar lös gigantiska spindlar. Självklart ger de sig in i människornas värld (USA, såklart) och Phillips är en av de som är centrala i kampen mot det nya hotet. (+)
  • Damon Lindelof har tillsammans med Jon Spaiths har skrivit manus till filmen Prometheus, med premiär i juni. I regi av Ridley Scott ser vi även svenska Noomi Rapace i en av huvudrollerna. (+)
  • Access Hollywood rapporterar rykten om att Zoë Saldana numera ha ett förhållande med Bradley Cooper och detta förhållande lär ha börjat i och med filminspelningen av The words (även den med premiär under 2012) och man får väl vara glad för hennes skull att det blev Bradley Cooper och inte den andra huvudskådespelaren, Dennis Quaid... (+)
  • "Surreys största Star Trek-fan" är vad han kallar sig, Stefan Blackmore i Storbritannien, och han har nu skapat sig sitt eget jobb med hjälp av sin hobby. Han skapar replikor av diverse olika Star Trek-vapen och säljer dem sedanonline och lokalt och detta gör att han nu nästintill blivit självförsörjande på sitt Star Trek-intresse. (+)

Peter Andre: "Star Trek-filmerna är fantastiska"

Av Aike , skriven 11-12-29, kl: 00:12
Kategori(er): Filmer, Övrigt: Personer

Den australienske sångaren Peter Andre, 38, hade aldrig sett Star Trek förrän i somras. Men på semester med sina barn i Spanien upptäckte han hur bra filmerna är, skriver Times of India.

-Vi bodde i ett hus med hemmabio, och Carl, min manager, som åkte med oss, övertalade oss att se alla Star Trek-filmerna. Jag inte förstå att jag inte har sett dem förut. De är fantastiska.

 

Andres mest kända hitlåtar är Mysterious girl, Flava och en singelbaserad på Disneylåten Kiss the girl, vilka alla fanns på topplistor runt om i världen på 1990-talet.

Så vet brevbäraren att här bor en trekker

Av Aike , skriven 11-12-26, kl: 13:54
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TOS

Enterprise som brevlåda? Ja, det finns faktiskt. Titta här.

Fans delar med sig av sina Star Trek-granar

Av Aike , skriven 11-12-25, kl: 12:06
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Flera trekkers runt om i USA klär sina julgranar med Star Trek-prylar, visar Trekmovie.com som har fått en mängd bilder inskickade till sig. Se bilderna här och inspireras till nästa jul. Finns det någon som har gjort det även här i Sverige? Posta gärna en bild nedan och berätta.

Obama: "Jag är inte Spock"

Av Aike , skriven 11-12-24, kl: 13:36
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

USA:s president Barack Obama har ofta jämförts med Spock. Men presidenten själv tycker inte att han har vulcanitens karaktärsdrag.

-Personer som känner mig vet att jag är en mjukis. Jag kan börja gråta lätt och är inte alls som Spock eller väldigt analytisk, säger han i en intervju med ABC, rapporterar Fox News.

 

Hans sämsta personlighetsdrag är inte heller särskilt Spocklikt.

-Djupt nere i allt arbete jag gör så tycker att det finns lathet i mig. Det beror troligen på att jag växte upp på Hawaii och det är soligt ute och man sitter på stranden, säger han med ett leende.

Första trailern för The Hobbit släppt

Av Aike , skriven 11-12-23, kl: 13:07
Kategori(er): Övrigt: Fantasy

I dagarna släpptes den första trailern för Peter Jacksons film The Hobbit baserad på Tolkiens bok Bilbo. Blir det en lika stor fantasysuccé som Sagan om ringen-filmerna?

 

JJ Abrams: "Jag uppskattade aldrig Star Trek som barn"

Av Aike , skriven 11-12-23, kl: 12:51
Kategori(er): Filmer, Filmer: 11 Star Trek, TOS, Övrigt: Personer

Star Trek-regissören JJ Abrams var ingen trekker som barn.

- Jag förstod inte det. De flesta av mina vänner som älskade Star Trek, var utan tvekan, intelligentare än vad jag är, säger han i podcastintervju till Nerdist.com.

 

Abrams berättar också att han har kommit att uppskatta serien efter att ha sett den när han arbetade med Star Trek (2009).

-Kanske jag såg fel avsnitt som barn, kanske jag inte var i rätt sinnesstämning. Jag har sedan dess sett serien och faktiskt börjat verkligen uppskatta den.

 

Hela intervjun, som är drygt en timme lång, kan du höra här.

Star Trek 12 i rubrikerna 22 december 2011 "Möjliga spoilers"

Av Aike , skriven 11-12-22, kl: 10:46
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness

I samband med galapremiären av Mission Impossible IV, som produceras av JJ Abrams, i Los Angeles presenterades en rad nyheter om nästa Star Trek-film.

 

  • Filmen kommer att filmas i 2d och sedan konverteras till 3d, sa JJ Abrams till Mtv. Han berättade också att han skulle älska att filma den i IMAX-formatet. "Det är mitt favoritformat".
  • Inga skådespelare från originalserien kommer att vara med i filmen. En källa nära Abrams ska ha berättat detta för Showbiz411.com.
  • Sedan kan vi också vänta oss att Bruce Greenwood som Pike återvänder. Så här skrev manusförfattaren Roberto Orci nyligen på Trekmovie.com: "Spoiler alert! We wrote a part for Greenwood. Let us hope he says "Yes!" Greenwood har tidigare sagt att han gärna kommer tillbaka, men han var den ende av rollfigurerna från originalserien som inte har ett kontrakt för detta.

NASA vill placera ett teleskop bortom asteroidbältet

Av Fleetadmiral , skriven 11-12-22, kl: 00:09
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

När rymdorganisationer eller institutioner vill uppföra ett teleskop, tittar de i första hand efter ett lämpligt ställe på jorden, eller också vill de placera teleskopet i omloppsbana runt jorden. Men nu vill ett forskarlag vid NASA/Jet Propulsion Laboratory placera ett teleskop långt från jorden för att slippa moln och ljusföroreningar. Man undersöker möjligheten att placera ett rymdteleskop på nästa rymdfarkost som tar sig till det yttre solsystemet.

 

Anledningen är att asteroidbältet förorenar vår vy ut från solsystemet (det s.k. zodiakljuset) och förhindrar tillräckligt bra avläsningar av det utomgalaktiska bakgrundsljuset (EBL), vilket motsvarar allt ljus som tränger in i vår galax från andra ljuskällor i universum. Idén är att placera det optiska teleskopet ZEBRA (Zodiacal dust, Extragalactic Background and Reionization Apparatus) i omloppsbana runt Jupiter eller Saturnus.

 

Med instrumentet räknar man bl.a. med att kunna se de första stjärnorna tändas efter universums mörka tidsålder (fram till ungefär 450 miljoner år efter den Stora smällen).

Svenska Dagbladet hävdar att "Greetings earthlings" är känd Star Trek-fras

Av Aike , skriven 11-12-21, kl: 00:50
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

"Greetings earthlings" är en känd sf-fras, men används nästan aldrig i Star Trek. Ändå skriver Svenska Dagbladet följande om den nyss bortgångne nordkoreanska diktatorn Kim Jong-Il:

 

"The Economist gjorde för flera år sedan ett fint omslag [med Jong-Il] med rubriken ”Greetings earthlings”, vilket ju annars var en hälsningsfras utomjordingar i Star Trek ofta använde."

 

Är det någon som vet varifrån frasen kommer från början (undertecknad har ingen aning)?

Google utvecklar Star Trek-inspirerad röstassistent

Av Fleetadmiral , skriven 11-12-17, kl: 21:01
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Den verkliga världen kommer allt närmare den teknologiska framtid som visats i Star Trek. En ny rapport tyder på att Google arbetar på ett hemligt projekt för att utveckla en röstkontrollerad personlig röstassistent med namnet "Majel" efter Majel Barrett Rodenberry (Lwaxana Troi och Star Treks datorröst).

 

Förra året köpte Google in en röstigenkänningsprogramvara från Apple som en del av deras plan att "närma sig Star Treks framtid" (Googles Mike Cohens ord) och befria människorna från sina tangentbord för att i stället tala till datorerna. Programvaran kommer först att finnas i Androidmobiler och surfplattor.

Gates foundation vill bygga tricorder

Av Aike , skriven 11-12-17, kl: 20:36
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Teknik och vetenskap

Bill & Melinda Gates Foundation ska tillsammans med den kanadensiska regeringen satsa på att bygga en tricorder för läkare. De hoppas att 38,5 miljoner dollar ska räcka till projektet, skriver Seattletimes.

 

Syftet är att bygga en batteridriven tricorder som kan utföra flera olika medicinska test och undersökningar på plats utan att behöva skicka i väg undersökningsmaterialet för vidare tester. Något som är extra viktigt bland annat i Afrika, där det kan ta för lång tid att få svar. Den stora utmaningen är att fler tester behöver utvecklas samt att få dem att fungera i en apparat, skriver tidningen vidare.

 

Även om tricorden inte kommer att fungera som i Star Trek (den kommer till exempel inte att kunna rädda några liv) eller ens fungera alls, så hoppas läkarna att det ska leda till att snabbare diagnosmetoder upptäcks. Bara detta skulle kunna förhindra många dödsfall.

Julhälsning från Robert Picardo

Av Pjotr'k , skriven 11-12-16, kl: 23:21
Kategori(er): Övrigt: Personer

Robert Picardo (Doktorn) har följande hälsning till alla som följer honom på de sociala medierna (däribland undertecknad såklart - han är ju en underbar skådespelare!

Ultrasnabb kamera kan filma ljusets förflyttning

Av Fleetadmiral , skriven 11-12-13, kl: 23:38
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Forskare vid MIT har skapat ett bildsystem som kan ta en triljon bilder i sekunden. Det är tillräckligt snabbt för att skapa en ultrarapidvideo som t.ex. kan se när ljuset tar sig över ett äpple (se bilden).

 

En av utvecklarna av systemet, Media Labs Andreas Velten, kallar systemet för det ultimata när det gäller ultrarapidfilmning. "Det finns ingenting i universum som ser snabbt ut i denna kamera", säger han.

 

Systemet baserar sig på en ny teknik som kallas för strimning, och som används på ett helt nytt sätt. Tekniken är f.ö. en vidareutveckling av den svenske pionjären inom området, professor Nils Abramsons, holografiska teknik från 70-talet som klarade att ta 100 miljarder bilder i sekunden. På länken nedan finns en video.

 

[Klicka på bilden för förstoring]

"Nästa film kommer ta vid den där den förra slutade"

Av Aike , skriven 11-12-13, kl: 00:41
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness

Star Trek 12 kommer att ta vid där den elfte filmen slutade. Det lovar producenten och JJ Abrams högra hand Bryan Burke, enligt Mtv.

-Till skillnad från den förra filmen där vi återstartade och presenterade rollfigurerna på nytt, så kommer vi att hoppa direkt in i berättelsen, eftersom vi inte behöver göra om det vi gjorde sist. Det går riktigt fort i början av filmen. I alla våra samtal så nämns Rymdimperiet slår tillbaka, och hur spektakulär den filmen var att fortsätta berättelsen och ta vid den där Stjärnornas krig tog slut.

Pegg avslöjar gruppsexskrav för att spela Scotty igen

Av Aike , skriven 11-12-13, kl: 00:31
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness

Simon Pegg har läst delar av manuset för Star Trek 12. Han vet dock inte om vad de nya rollfigurerna ska göra i filmen. I stället berättar han om en scen hans rollfigur Scotty ska medverka i:

-Det är en stor gruppsexscen med Scotty och några gröna brudar. Det är allt jag vet. Det var mitt krav för att vara med i filmen, skämtar han i en intervju med Mtv.

 

I intervjun berättade han också att det han faktiskt läst av manuset var "riktigt bra". Men att han inte läst något om Khan.

-Jag har inte sett namnet Khan. Det betyder dock inte att det kan dyka up, men jag har inte sett någon antydning om honom alls. Han är en fantastisk skurk. Jag vill inte säga för mycket och sedan bli tvungen att äta upp vad jag har sagt, vilket jag ofta gör. Men vi har sett Khan förut. Och att se honom igen hur mycket värde finns det i det? Jag vet faktiskt inte.

Takei sågar Twilight

Av Aike , skriven 11-12-13, kl: 00:06
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer, Övrigt: SF

George Takei (Sulu i TOS) är inget Twilightfan.

- Det finns ett avskyvärt gemensamt hot mot all science fiction. Det kallas för Twilight och är riktigt, riktigt dåligt, säger han i en videoinspelning.

 

Han ogillar särskilt rollfigurerna som förekommer i filmerna och böckerna.

-Borta är all känsla av hjältemod, kamratskap och episka slag. I stället har vi vampyrer som glänser i ansiktet, grymtar och går i gymnasiet.

 

Anledningen till hans kritik är att han vill medla och hitta en gemensam lösning i fejden mellan William Shatner och Carrie Fischer om vilket som är bäst: Star Wars eller Star Trek. Se hans inlägg i debatten här.


Laddar... Laddar...
Facebook Twitter