Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - Februari, 2015

Leonard Nimoy är död

Av Pjotr'k , skriven 15-02-27, kl: 18:50
Kategori(er): Övrigt: Personer

Det här är verkligen en sorgens dag. Leonard Nimoy, allas vår Spock, avled tidigare idag efter en tids sjukdom. Dödsorsaken var KOL (kroniskt obstruktiv lungsjukdom), en obotlig sjukdom som gjorde det allt svårare för Leonard Nimoy att andas. 

 

Han föddes i Boston, Massachusetts där han började på Bostons college med ett dramastipendium, men han hoppade senare av för att ta sig till västkusten för att söka efter andra utmaningar inom skådespelaryrket.

Han började inte sin karriär i Hollywood förrän han var tjugo år då han var med i filmen Queen for a Day och även senare Rhubarb. Under 1950 och 1960-talet hade han flera större och mindre roller i både filmer och TV-serier.

 

I slutet på 1964 spelade han rollen som Spock i den första Star Trek-piloten The Cage som tyvärr inte mottogs väl av NBC. Roddenberry fick dock senare tillstånd att göra en andra pilot som blev Where No Man Has Gone Before.

 

När Originalserien lades ner så fick han en roll i TV-serien Mission: Impossible och efter det fortsatte han att ha roller i flera olika TV-serien och filmer. Redan 1973 hade han sin regissörs debut då han regisserade avsnittet "Death on a Barge" från TV-serien Night Gallery.

 

Nimoy återvände till Star Trek under 1973 som Spocks röst i Den animerade serien. Senare spelade han återigen karaktären Spock i Star Trek: The Motion Picture och i de efterföljande filmerna fram till Star Trek VI: The Undiscovered Country.

 

Sitt senaste framträdande som Spock gjorde han i 2009 års Star Trek-film, och ett mindre framträdande Star Trek Into darkness

 

Hans fru, Susan Bay Nimoy, har bekräftat dödsfallet och då sagt att dödsorsaken var just sjukdomen KOL. 

 

Vila i frid, Leonard Nimoy!

Maurice Hurley har gått bort

Av Pjotr'k , skriven 15-02-26, kl: 21:02
Kategori(er): Övrigt: Personer

TNG-producenten och manusförfattaren Maurice Hurley gick bort i förrgår, erfar vi efter att ha läst Rick Bermans dödsruna på Twitter:

 

Han gjorde ett bestående intryck på Star Trek och var en starkt bidragande faktor till att vi fick flera år av Star Trek i TV-rutan efter den långa pausen efter originalserien. Han är saknad - vila i frid!

Trekkers i Södra Sverige hörs i radio

Av loghaD , skriven 15-02-26, kl: 19:54
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Foto av Johan Pettersson, via Sveriges Radio

På söndag är det sci-fi-mässa i Malmö, med bland annat Danny Glover och Darth Maul-skådisen Ray Park på gästlistan. Även föreningen Trekkers i Södra Sverige är där och representerar, men om du känner att Malmö ligger lite för långt bort så kan man även ta del av en sydsvensk trekkie via webbradio!

 

Det är P4 Kristianstad som har varit på hembesök hos trekkern Niclas Jönsson, som pratar om sitt samlande och om svensk Star Trek-fandom.

Leonard Nimoy till sjukhus

Av Pjotr'k , skriven 15-02-23, kl: 21:49
Kategori(er): Övrigt: Personer

TMZ.com rapporterar att Leonard Nimoy, mer känd som Spock, blev inlagd på sjukhus i torsdags. Det har hänt flera gånger de senaste månaderna och även denna gång var det akuta bröstsmärtor som var orsaken. Nimoy har själv påpekat att hans sjukdomsbesvär beror på att han rökte mycket i sina yngre år och även om han slutade röka för 30 år sedan så har han fortfarande svåra besvär. 

Star Trek: The Next Generation - Säsong 1-7 på svensk blu-ray

Av Mr Trek , skriven 15-02-23, kl: 11:53
Kategori(er): Quarks: Blu-ray, TNG

Star Trek: The Next Generation, som vid slutet av förra året fick sin sista säsong släppt remastrad på blu-ray, kommer nu i en svensk jättebox med alla säsonger på blu-ray. Serien har tidigare släppts på detta sätt i t ex Storbrittannien, där den funnits att köpa sedan årsskiftet.

 

Boxen släpps enligt Discshop den första juni och kommer att ha undertexter på svenska, danska, norska och finska. Boxen går att förbeställa från flera butiker. Bästa pris just nu är 1530 kr hos Webhallen. Sommaren är med andra ord räddad för alla nordiska trekkers!

Se Nasa-astronauter anpassa ISS för privata rymdfarkoster direkt

Av Aike , skriven 15-02-21, kl: 19:01
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Nasa-astronauterna Barry Wilmore och Terry Virts är just nu i skrivande stund utanför den Internationella Rymdstationen (ISS) på rymdpromenad. Du ser dem direkt via livestream här på Space.com. Uppdraget är att göra det möjligt för ISS att ta emot rymdfarkoster framtagna av privata företag som Boeing och SpaceX.

 

Wilmore och Virt kommer dock att behöva ytterligare två rymdpromenader för att slutföra förberedelserna för att kunna installera nya dockningsportar som är kompatibla med de nya rymdfarkosterna. Planen är att dessa skall kunna tas i bruk 2017. 

Star Trek i rubrikerna den 18 februari 2015

Av Pjotr'k , skriven 15-02-18, kl: 19:22
Kategori(er): Quarks: Spel, Övrigt: Personer
  • Scott Bakula började nyligen synas i HBOs serie Looking som en man som får nytt liv efter att ha träffat och börjat dejta Dom Bartlett. Serien handlar om Dom och hans två vänner som delar en lägenhet. Serien är inne på sin andra säsong och sänds på HBO Nordic. (+)
  • Nästa år börja Mega Bloks (som är liknande Lego och Kre-O) att sälja Star Trek-byggsatser. USS Enterprise-D är en av de tänkta byggsatserna. Roligt - det kanske blir något att komplettera samlingen från Kre-O med? (+)
  • TV-serien Castle, som också sänds i Sverige på TV4, kommer att i den aktuella säsongens sjuttonde avsnitt ha med Linda Park, rapporterar TV-Line. Rollen är en inspektör Zhang som blir en utmaning för Castle. När avsnittet sänds i Sverige är i nuläget oklart. (+)

 

Denna dag i Star Treks historia

William Shatner om Star Trek XIII: "Ni vet mer än vad jag gör"

Av loghaD , skriven 15-02-18, kl: 18:38
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Hur blir det med William Shatner i den kommande Star Trek-filmen? Det har ryktats både hit och dit om saken, och Shatner själv har spätt på med kryptiska Twitter-inlägg. I en ny intervju med Dish Nation hävdar han dock förnekar han dock att han skulle ha twittrat om filmen, och hävdar att han inte har haft någon kontakt med det nya produktionslaget.

 

Frågan om Shatner borde vara med i den kommande Star Trek-filmen är hett debatterad bland fans. Somliga tycker att det vore ett slöseri att inte ta vara på honom till Star Treks 50-årsjubileum, medan andra menar att Star Trek måste släppa taget om sitt förflutna för att kunna blicka framåt.

 

Vad anser du själv? Tyck gärna till på vårt forum!

Treklanta utlyser årlig Star Trek-fanfilmstävling

Av loghaD , skriven 15-02-15, kl: 16:57
Kategori(er): Filmer (av trekkers)

independent_star_trek_fan_film_awards_treklanta_150215.jpg

Sedan fankonventet TrekTrax Atlanta drog igång år 2011 har det på kort tid blivit en av årets stora händelser bland amerikanska trekkies, med hundratals besökare och föredrag av skådespelare, författare, scenarbetare och fanfilmsskapare. Dessutom har det tagit över den klassiska skönhetstävlingen Miss Klingon Empire, som ofta skymtas i amerikanska medier.

 

I år byter konventet namn till Treklanta, och inför en ny huvudattraktion: The Independent Star Trek Fan Film Awards

 

På nomineringslistan finner man många bekanta namn, bland annat Axanar (nominerat för kortfilmen Prelude to Axanar), Star Trek Continues (nominerat för avsnitten Lolani och Fairest of Them All) och Star Trek: Phase II (nominerat för avsnittet Mind-Sifter), men även mindre kända produktioner såsom Project: Potemkin, Star Trek: Secret Voyage och Star Trek Natures Hunger.

 

Vinnaren kommer att utses av en panel bestående av manusförfattarna Diana Botsford och Susan Sackett, regissörsassistenten Michael DeMeritt, samt manusförfattarna Peter David och Keith R.A. DeCandido.

 

På tal om fanfilmer så är Star Trek Continues snart inne på sista dygnet av sin senaste "Kirkstarter", vars syfte är att finansiera nya avsnitt av den populära fanserien. De klarade raskt av sitt första mål på $100 000, och ligger just nu på $181 760, vilket utöver två nya avsnitt även kommer att finansiera byggandet av en planetmiljö (tidigare avsnitt har utspelat sig nästan helt och hållet ombord Enterprise) och ett maskinrum. Nu hoppas de nå upp till sitt nästa tilläggsmål: $225 000, som kommer att göra det möjligt för dem att producera ytterligare ett avsnitt.

Quinto om Star Trek XIII, regiskiftet och vänskapen med Leonard Nimoy + Inspelningsstart uppskjuten till i juni?

Av loghaD , skriven 15-02-12, kl: 18:34
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

quinto_nimoy_audi_150212.jpg

I have been, and always shall be, your friend. (Källa)

 

De orden uttalades ursprungligen av Spock till Kirk, men kanske skulle de även kunna användas av Zachary Quinto till föregångaren Leonard Nimoy. I en ny intervju med modetidningen Nylon beskriver han deras relation på följande sätt:

 

"Min relation med Leonard har utvecklats till någonting större än hans kommentarer om filmen och om karaktären avspeglar. Vi har blivit väldigt, väldigt nära vänner och hans närvaro i mitt liv har nog varit en av de mest positiva sakerna som har hänt mig genom Star Trek-filmerna, utöver filmerna och de övriga i besättningen. Det är någonting jag aldrig hade förväntat mig, att Leonard och jag skulle bli så nära vänner. Jag både respekterar och beundrar honom."

 

Han hade inte fullt lika mycket om Star Trek XIII; han uppger att han fortfarande inte har sett något manus än, men att han väntar sig ett telefonsamtal inom en snar framtid. Angående det sentida regiskiftet sa han:

 

"Jag är helt öppen för ändringen. Det tror jag att vi alla är, men jag tror säkert att det kommer att ta lite tid för oss vänja oss vid det. Det kommer att vara ett annorlunda landskap som jag tror att alla av oss är kapabla och ivriga att navigera tillsammans med Justin. Jag ser fram emot att träffa honom och lära känna honom. De har precis fått den kreativa biten i ordning; han sammanstrålar med sina manusförfattare och alla håller på att ställa in sig och det hela är i rullning."

 

Frågan nu är exakt när de kommer att börja spela in den nya filmen. Det är sedan tidigare känt att merparten av filmen kommer att spelas in i Vancouver, mestadels på grund av skatteskäl, och i förra månaden fick vi uppgifter om att de planerade att påbörja inspelningen den 15 april.

 

Nu har det dock kommit nya uppgifter, från samma håll som tidigare, som lyder att inspelningsstarten ska ha skjutits upp till någon gång i juni:

 

 

Twitter-användaren @lemon_buzz är enligt sin egen beskrivning en kabellangare som arbetar med filminspelningar i Vancouver, och hon har tidigare lämnat korrekta uppgifter om lokala inspelningar för bland annat Arrow, The Flash och Once Upon A Time.

I sin tweet hänvisar hon till Production Weekly, en produktionskatalog för personer som arbetar inom TV och film.

 

Vi har inte tillgång till själva katalogen, men av innehållsförteckningen kan vi utläsa att den nya Star Trek-filmen har fått kodnamnet "Washington".

 

Det uppskjutna startskottet skulle innebära att produktionen bara kommer att ha 13 månader på sig att spela in och redigera filmen innan det planerade premiärdatumet den 8 juli 2016. Detta är inte ett helt orealistiskt mål (Star Trek: First Contact spelades in, redigerades och lanserades på mindre 8 månader, trots många motgångar), men det innebär att de har ett betydligt snävare schema än Star Trek XI (18 månader) och Star Trek Into Darkness (16 månader).

J.J. Abrams om Simon Pegg, Star Wars och "Star Trek: Adventures in Space"

Av loghaD , skriven 15-02-10, kl: 21:24
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Star Wars

abrams_collider_150210.jpg

I förra veckan gick prisceremonin Visual Effects Society Awards av stapeln, och då var det kanske inte helt oväntat att se allas vår J.J. Abrams på plats. Faktum är att han var där för att ta emot det prestigefyllda VES Visionary Award, som presenterades av ingen mindre än Zoe Saldana. Medan han var där passade Collider.com på att ställa honom några frågor om ljussablar, IMAX, Simon Pegg och annat som rör Star Wars och Star Trek.

 

Nuförtiden får Abrams ständigt frågor om den nya ljussabeln som syns i trailern till Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, och han berättar om alla de extremt detaljerade redogörelser han fått ta del av både för och mot den nya designen. Han säger dock även att de har haft precis lika långa diskussioner om ljussabeln under produktionens gång, och säger att det har varit intressant att se "samma diskussioner som vi hade ... fast baklänges".

 

J.J. Abrams är som bekant ett stort fan av IMAX-formatet, och då känns det ju lämpligt att Sverige kommer att få sin första ordentliga IMAX-biograf lagom till att den nya Star Wars-filmen har premiär. Abrams tydliggjorde dock att inte hela filmen kommer att vara inspelad i IMAX-format, utan att det framförallt handlar om en enskild filmsekvens, som han dock lovar kommer att vara något i hästväg (eller kanske något i ... falkväg?).

 

abrams_ves_visionary_award_small_150210.jpg

Hur kul är det att ta emot VES Visionary Award? SÅ HÄR KUL!

 

När han fick frågan om vad som händer med Star Trek 3 så svarade han att de jobbar med den just nu, fast att den nog inte kommer att heta just "Star Trek 3". Intervjuaren föreslog då "Star Trek: Adventures in Space", som Abrams tyckte var en fenomenalt bra titel.

 

Abrams pratade även en del om Simon Pegg, som förutom att spela Scotty också är med och skriver manus till den nya filmen. "Han och jag hade pratat en hel del om handlingen och han har en hel del fantastiska idéer, så det kändes på något sätt ganska uppenbart att han skulle vara en utmärkt person att låta arbeta med storyn, så... Han arbetar med den!"

 

I övriga nyheter så har Star Trek varit med i rubrikerna en del på senare tid sedan ett rykte spreds om att Bryan Cranston var tilltänkt för att spela huvudskurken i Star Trek XIII ... jag menar, Star Trek: Adventures in Space.

Enligt samma källa ska filmen även ha minst tre nya kvinnliga roller: Doktor McCoys före detta fru, en kvinnlig stjärnskeppskapten och sist men inte minst Federationens nya president. Det skulle nog inte kunna skada, med tanke på att Star Trek Into Darkness fick en del kritik för sin representation av kvinnor, och liksom många Star Trek-filmer klarade den inte Bechdel-testet.

 

De här uppgifterna har spridits via ett antal stora nyhetskällor (bland annat IGN, Entertainment Weekly, Vulture och ComicBookMovie.com), men alla beskriver det som ett rykte och alla tycks leda tillbaka till en och samma källa: Den tämligen okända hemsidan FilmDivider.com. Vi råder därför våra läsare att ta dessa uppgifter med några nypor salt, men uppmuntrar er att diskutera saken vidare på vårt forum!

Star Trek: Enterprise snart på Blu-ray med alla säsongerna

Av Pjotr'k , skriven 15-02-09, kl: 14:20
Kategori(er): ENT, Quarks: Blu-ray

Det verkar som att Star Trek: Enterprise "snart" släpps i en samlad blu-raybox med samtliga säsonger. Vi har inte hört något om detta tidigare, mer än att den i april skulle ha getts ut för region A. Men om man skall tro Brittiska Amazon kommer den planerade boxen att vara regionfri, vilket är till glädje för samtliga fans av TV-serien. Den 18 maj, om inget oförutsett sker, kommer boxen ut!

 

(Tack till Michael Schånberg)

Ljudmixningen är klar i Star Trek: Renegades

Av Pjotr'k , skriven 15-02-09, kl: 09:29
Kategori(er): Filmer

Star Trek: Renegades rapporterar nu på sin facebooksida att de har gjort klart ljudmixningen. Fortfarande har de inte klart med utgivningsdag, men samtidigt som de diskuterar med CBS om möjligheterna att ge ut filmen med deras godkännande så fortsätter de med det tekniska arbetet med att slutföra filmen. 

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter