Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - April, 2015

Stockholms trekkers med i Tvdags

Av Aike , skriven 15-04-30, kl: 13:33
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Den här är några månader gammalt, men reportaget Tvdags.se har skrivit om Stockholms trekkers är tidlöst.

Därför vill vi gärna att alla svenska trekkers som inte ännu tagit del av det läser det, då det är en kul insikt i det svenska föreningslivet. Reportaget läser du här.

I09: "Till doktor Pulaskis försvar"

Av Aike , skriven 15-04-29, kl: 17:40
Kategori(er): TNG

Doktor Pulaski från TNG:s andra säsong är en underskattad figur. Det anser IO9.com, som har skrivit ett försvar varför hon egentligen hade potential att bli en suverän rollfigur.

 

Den mest vanliga kritiken mot Pulaski är att hon var en Dr. McCoy-kopia samt att hon var elak mot Data, skriver I09.coms skribent Charlie Jane Anders. Men kritiken är orättvis eftersom hon var med i den sämsta säsongen av serien. I stället var Pulaskis pragmatiska och hårda stil en välgjord kontrast mot de mer känslosamma kvinnliga figurerna Guinan, doktor Crusher och Deanna Troi. Hon var också den ende rollfiguren som vågade stå upp mot Picard. Slutsatsen Anders drar är om Pulaski hade fått stanna kvar under den tredje säsongen när manusens kvalitet blev bättre hade hon verkligen visat att hon var en välgjord figur.

 

Vad tror du? Och vad tycker du om Pulaski? Diskutera det i vårt forum.

Frakes pessimistisk angående ny Star Trek-serie

Av Aike , skriven 15-04-28, kl: 23:15
Kategori(er): DIS, Filmer: 10 Nemesis, TNG

CBS har inget intresse av att göra en ny Star Trek-serie för tv just nu. Det hävdar Jonathan Frakes vid Fan Expo Regina, skriver Leader Post.

 

Han berättade att han hade föreslagit en ny serie för tv-bolaget, men tyvärr verkar det som om CBS saknar intresse.

-Det spelar ens ingen roll om den som föreslår det är kommendör Riker, säger Frakes.

 

Orsaken är att CBS anser att Star Trek-varumärket blev urvattnat under 90-talet och det tidiga 00-talet, vilket kulminerade med Star Trek Nemesis, som var långt ifrån en ekonomisk framgång. Och nu när de nya filmerna är framgångsrika vill CBS inte röra varumärket, eftersom de vill att det skall vara fokuserat på bioäventyren, menar Frakes.

Kan vi med emdrive färdas fortare än ljusets hastighet?

Av Aike , skriven 15-04-28, kl: 23:05
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

Under arbetet med att utveckla raketmotorn emdrive har Nasa fått energistrålar att röra sig snabbare än ljusets hastighet, skriver Aftonbladet.se. Vissa forskare tror nu detta kan vara ett steg mot att realisera warpmotorn.

 

Emdrive drivs av mikrovågsteknologi och när forskarna sköt energistrålar genom dess resonanskammare såg de att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet. Emdrivemotorn fungerar genom att via en magnetron vid hög effekt generera mikrovågor som skapar drivkrafter. Den saknar rörliga delar och kan därför innebära en revolution för rymdfarkoster.

 

Inom Nasa har man diskuterat upptäckten på ett rymdforum, och nu återstår det att se om man kan återskapa att vissa strålar färdades snabbare än ljusets hastighet. Kan man det så kan det vara första steget mot skepp som kan färdas i en warpbubbla.

Nasa-forskaren Harold White:

-Det är matematiskt möjligt. Frågan är om det är möjligt rent praktiskt

 

(Tack till Marcus)

Tau Ceti-systemet innehåller förmodligen inte liv

Av Aike , skriven 15-04-26, kl: 12:40
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TNG, VOY, Övrigt: Teknik och vetenskap

Solsystemet Tau Ceti har många Star Trek-anknytningar: Picard har besökt en bar på Tau Ceti III, Janeways far omkom på Tau Ceti Prime och The Travellers art kom ursprungligen från en planet i systemet. Det är bara några exempel på när Tau Ceti, som ligger cirka 20 ljusår från jorden, har figurerat i Star Trek. Men nu hävdar astrofysiker att verklighetens Tau Ceti förmodligen saknar förutsättningar för liv, skriver Science Daily.

 

I solsystemet kretsar fem kända planeter, varav två kan ligga inom den beboeliga zonen. Det vill säga på lagom avstånd från solen. Med andra ord är det varken för kallt eller varmt för att hysa liv. Planeterna kallas för Tau Ceti e och f.

 

-Planet e ligger i den beboeliga zonen bara om vi gör väldigt generösa antaganden. Planet f såg initialt mer lovande ut, men efter att ha modellerat stjärnans utveckling så är det troligt att den har rört sig in i den beboeliga zonen nyligen eftersom Tau Ceti-stjärnan har börjat lysa starkare under sin livscykel, säger astrofysikern Michael Pagano vid Arizona State University.

 

Baserat på forskarnas modeller har planet f funnits i den beboeliga zonen mycket kortare än en miljard år. Det låter kanske som lång tid, men det tog jordens biosfär cirka två miljarder år att producera förändringar i atmosfären som kan upptäckas utifrån. En planet som gjorde entré i den beboeliga zonen bara för några hundra miljoner år sedan kan mycket väl vara en möjlig plats för liv och till och med vara bebodd, men den saknar biosignaturer som vi kan upptäcka, skriver Science Daily. Således kanske Star Trek visar sig att ha rätt till sist...

Leonard Nimoy kommer att hyllas i nästa Star Trek-film

Av Aike , skriven 15-04-25, kl: 23:41
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Den nyligen bortgångne Leonard Nimoy hyllas i Star Trek 13. Det säger manusförfattaren Simon Pegg i en intervju med USA Today.

 

-På något sätt som kommer vi att uppmärksamma honom. Star Trek är hans arv. Och vi älskade honom väldigt mycket. Leonard var en mycket kär person för oss. Han är odödlig med tanke på det arbete han utförde och vilken effekt det hade, säger Pegg.

 

Hur Nimoy kommer att hyllas vill han dock inte avslöja.

Kanadensiska spocking-trenden uppmärksammas över hela världen

Av Aike , skriven 15-04-25, kl: 23:35
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

spocking_150425.jpg

 

Att rita Spock-öron på Wilfrid Laurier, vars nuna pryder den kanadensiska femdollar-sedeln, är ett gammalt fenomen. På Facebook har det funnits fansidor för detta udda kulturuttryck i alla fall sedan 2008. Men efter Leonard Nimoys bortgång i februari har även världsmedierna skrivit om det.

 

På listan finns prominenta tidningar och sajter såsom USA Today, Svt Nyheter och Huffington Post.

 

Det ökade antalet sedlar med Spock-öron som dykt upp i Kanada under våren har även fått myndigheterna att reagera.

I mitten av april uttalade sig Kanadas riksbankchef Stephen Poloz om Spocking:

-Även om jag är ett stort Star Trek-fan, som ni vet, så vill jag inte man vanställer vår valuta, sa han enligt Thestarphoenix.com.

 

Att rita på kanadensiska sedlar är dock inte olagligt, skriver USA Today.

 

Wilfrid Laurier var Kanadas sjunde premiärminister. Facebookgruppen Spocking Five hittar du här.

 

(Tack till Akonitin)

TrekMovie: Nästa Star Trek-film ska heta Star Trek Beyond ... kanske!

Av loghaD , skriven 15-04-22, kl: 14:50
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Bild gjord i GIMP. Teckensnittet är "Roddenberry" av Pixel Sagas.

Medan internet bråkar över huruvida nästa Star Trek-film preliminärt ska kallas Star Trek 3 eller Star Trek XIII råder en mycket viktigare fråga: Vad kommer filmens egentligen att heta när den släpps? Tidigare har det skojats om Star Trek: Adventures in Space och Harry Mudd's Revenge, men nu har TrekMovie fått nys om en ny titel som skulle kunna vara den riktiga.

 

Den nya titeln är Star Trek Beyond, som enligt trovärdiga uppgifter används inom produktionslaget för att prata om filmen. TrekMovie påpekar dock att de inte har kunnat bekräfta att titeln har registrerats hos MPAA (the Motion Picture Association of America), vilket skulle kunna tyda på att titeln inte är den slutgiltiga. Det kan hända att det är en arbetstitel som kommer att ändras i framtiden (liksom Star Trek: Vengeance of Khan), eller också att det här är en vilseledande manöver från det ökänt hemlighetsfulla produktionslaget.

 

Även om titeln hade registrerats hos MPAA så hade det inte varit någon garanti på att titeln skulle stå sig i slutändan. År 2007 registrerade Lucasfilm inte färre än sex olika titlar för deras då annalkande Indiana Jones-uppföljare, och det var många som trodde att den sanna titeln Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull var ett skämt.

 

I vilket fall så kommer Star Trek XIII/3/Beyond att börja filmas i juni i Vancouver under täcknamnet Washington. Vi får se om det namnet har någonting med filmens handling att göra, eller om det är lika missvisande som J.J. Abrams' Corporate Headquarters.

Simon Pegg: Idris Elba är med i Star Trek XIII ... så vitt jag vet!

Av loghaD , skriven 15-04-22, kl: 02:10
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Hur blir det egentligen med Idris Elba och Star Trek XIII? För snart en månad sedan kom ryktet ut att Heimdall-skådespelaren skulle vara med i den efterlängtade uppföljaren, och Simon Pegg uppgav att han kände till ryktena men ville inte bekräfta dem. I en ny intervju med MTV låter han betydligt mer säker på sin sak, uppger att han och Doug Jung har för avsikt att skriva "a kick-ass role" åt honom.

 

Intervjun tog plats på CinemaCon i Las Vegas, där Simon Pegg var på plats för att göra PR för Mission: Impossible - Rogue Nation (sverigepremiär 31 juli), och förutom Star Trek och Mission: Impossible pratades det även om Star Wars: Episod VII. Vad gäller just Star Trek så pratade Pegg framför allt om vikten av att hylla Star Treks arv i den kommande jubileumsfilmen, samtidigt som man tillför något nytt till franchisen. "Det här är det femåriga uppdraget. Vi måste inte stöta på samma personer hela tiden."

 

Du kan se se intervjun i sin helhet på MTV:s hemsida, eller läsa bitarna om Star Trek (i fri översättning från engelska) nedan:

 

MTV: Star Trek. Du har så att det står dig upp till knäna med att skriva manuset just nu...

 

Simon Pegg: Upp till nacken, snarare.

 

MTV: Den ska förhoppningsvis komma ut lagom till 50-årsjubileumet. Är det någonting som känns väldigt aktuellt för dig? Vill du på något sätt att manuset ska uppmärksamma franchisens arv?

 

Simon Pegg: Absolut, det är vår plan. Och den ska komma ut då, för vi måste börja filma i juni vare sig vi vill eller inte. Jag borde sitta och skriva på den nu; jag borde inte ens vara här ikväll!

Men, ja, Doug Jung och jag, Doug Jung som jag skriver manuset med, vi hade en riktigt intensiv period för ett par veckor sedan då han kom och bodde hemma hos mig, och varje kväll, när vi kände att vi hade fått tillräckligt mycket gjort, så brukade vi sätta oss och se några avsnitt av den ursprungliga TV-serien, bara för att återkoppla lite grann.

Och det är en fantastisk serie när du tittar på den, att de gjorde så mycket med så lite... Vi brukar tänka på Star Trek som en riktigt stor franchise, men från början var det egentligen mest en serie av små tankvärda pjäser, som handskades med väldigt mänskliga och intellektuella idéer, fast med väldigt enkla kulisser och rekvisita...

Men det har blivit någonting annat. Vi lever i en ny värld nu, och då måste även Star Trek vara någonting annat. De som klagar, varför är det inte mer som TV-serien, kan vi inte ha papperskulisser... Det kan inte vara det längre; det måste vara en viss grej. Men däremot kan vi absolut ingjuta den med originalseriens anda och försöka gå tillbaka som det som är Star Treks kärna.

Så det vi vill göra är att skapa ett Star Trek för dagens värld, men som inte har glömt bort sitt ursprung.

 

MTV: Vad är det senaste gällande Idris Elba? Blir det en ny karaktär han spelar?

Simon Pegg: Ja, det kommer det att bli. Det här är det femåriga uppdraget; vi är där nu. Vi måste inte fortsätta stöta in i samma gamla personer hela tiden; det är ett massivt universum!

 

MTV: Så det blir inte Harry Mudd's Revenge?

 

Simon Pegg: Ja, exakt! "Åh, du igen!" Nej, det är ett massivt universum, och vi ska försöka återspegla det i filmen.

 

MTV: Och är det helt klart att han kommer att vara med?

Simon Pegg: Jag tror det. Alltså, saken är den att jag får själv reda på mycket av det här via internet som alla andra, så när någon frågar mig om någonting måste jag först kolla upp det för att se om det stämmer!

Men ja, så vitt jag vet kommer han att vara med. Det är väldigt spännande; Idris är en fantastisk skådespelare och ska försöka skriva en asgrym roll åt honom.

Det här är de bästa sluten på Star Trek-avsnitt

Av Aike , skriven 15-04-20, kl: 02:32
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, TNG, TOS

Vilket Star Trek-avsnitt har det bästa slutet? TNG:s sista avsnitt All Good Things, anser IO9.com, som listar de tio bästa sluten.

 

På listan finns bland annat klassiska avsnitt som In the Pale Moonlight, The Best of Both Worlds del ett och The Trouble With Tribbles. Hela listan ser du här. Håller du med?

 

Nedan ser du slutet från All Good Things.

 

Astronauten Sam Cristoforetti kanaliserar sin inre Janeway

Av loghaD , skriven 15-04-17, kl: 18:42
Kategori(er): Övrigt: Teknik och vetenskap

ESA-asteonauten Sam Cristoforetti har aldrig varit den som hymlar om sin kärlek till Star Trek. Det var inte länge sedan hon trollband oss med en fantastiskt vacker hyllning till Leonard Nimoy, och nu följer hon upp med ett foto och utstyrsel som heter duga, med tillhörande Janeway-citat.

 

 

Rymdkapseln hon pekar på heter Dragon och är konstruerad av det privatägda rymdfartsbolaget SpaceX. Ombord finns som Cristoforetti antyder en specialkonstruerad espressobyggare, samt utrustning, livsmedel och nya experimentella anordningar. Kapseln kommer att förbli vid kapseln i en dryg månad, tills den 21 maj då den ska återvända till jorden fullastad med avfall och avslutade experiment.

Star Trek-alumner med i nionde säsongen av Face off

Av Pjotr'k , skriven 15-04-14, kl: 22:03
Kategori(er): Övrigt: Personer

Den nionde säsongen av sminkör-tävlingen Face off startar den 28 juli i USA. Bland jurymedlemmarna hittar vi Ve Neill (Hungerspelen), Glenn Hetrick (Heroes) och Neville Page (Avatar).

 

Variety rapporterar att programledaren McKenzie Westmore, för oss trekkers mer känd från några mindre Star Trek-roller, skall knyta ihop hela programserien. Till hennes hjälp finns nu även makeup-artisten Michael Westmore som också vunnit stor uppmärksamhet för sina sminkörinsatser i Star Trek (bl.a 262 avsnitt och flera filmer). 

Kate Mulgrews memoarer ges ut lagom till hennes 60-årsdag

Av Pjotr'k , skriven 15-04-14, kl: 21:37
Kategori(er): Övrigt: Personer

Kate Mulgrew fyller 60 år i slutet av april och idag har hennes memoar Born with teeth givits ut. I memoaren finns det information om hennes privatliv (bl.a. att hennes första barn lämnades bort för adoption), tiden med Star Trek: Voyager(bl.a. om hur hon först förlorade rollen som Janeway pga en superdålig audition) och om hennes skådespelarkarriär i övrigt. 

 

Någon som är sugen på att läsa?

Anton Yelchin om Justin Lin och Star Trek XIII

Av loghaD , skriven 15-04-12, kl: 09:10
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Star Trek XIII närmar sig med stormsteg! Tänk att om knappt två månader så förväntas besättningen samlas i Vancouver för att spela in en ny Star Trek-film. En av de som återvändande skådespelarna är Anton Yelchin, som spelar den unge Pavel Chekov. I en ny intervju med Nuke the Fridge pratar lite om den nya filmen, och om regissören Justin Lin.

 

Här följer ett utdrag av relevanta frågor och svar (i fri översättning). Klicka här om du vill läsa hela intervjun, där Yelchin även pratar om andra filmprojekt, såsom Like Crazy, 5 to 7 och Terminator Salvation.

 

Nuke the Fridge: Kommer Star Trek att bli ditt nästa filmprojekt, eller har du någonting annat på gång?

Anton Yelchin: Ja, Star Trek blir den film jag jobbar på härnäst.

 

Nuke the Fridge: Har du fått se det nya manuset än?

Anton Yelchin: Nej, jag har inte sett det. De håller väldigt hårt på de här grejerna, men jag ser väldigt mycket fram emot det. Det är en bra grupp människor. Det är alltid kul att träffa dem. Jag har varit lyckligt lottad nog att arbeta med dem två gånger tidigare, och det ska bli spännande att göra det en tredje gång.

 

Nuke the Fridge: Har du träffat Justin Lin än?

Anton Yelchin: Ja, det har jag. Jag tycker verkligen om honom. Jag tror att han kommer att göra någonting riktigt intressant med filmen. För det första så är J.J. ett geni när det kommer till sådana här beslut, så jag tycker att det är stort att han har valt Justin; bara den saken säger en hel del om honom. Det var så jag tänkte innan jag faktiskt hade träffat honom, och nu när jag har gjort det tycker jag att han har många riktigt intressanta idéer. Han har ett särskilt sätt att se på saker som jag tror kommer ge filmen nytt liv och föra den närmare originalseriens anda.

 

Nuke: Jag vet att du inte kan berätta vad han har planerat, men tror du att vi kommer att märka att han har en annan approach än vad de två tidigare filmerna har haft?

Anton Yelchin: Tja, det är en annan filmskapare, så det kommer oundvikligen att finnas en del skillnader. Jag vet inte om två olika filmskapare ens kan ha samma approach. Jag kan så klart inte uttala mig om vad för sorts film det kommer att bli. Vi har inte filmat den än, men jag tror att det kommer att bli en film som passar in med de två tidigare filmerna samtidigt som den kommer att vara någonting helt nytt.

Brent Spiner med i Independence day 2

Av Pjotr'k , skriven 15-04-11, kl: 21:11
Kategori(er): Övrigt: SF

id4042_(200x143)_150411.jpgRoland Emmerich, regissör till den kommande Independence day 2, skrev igår på sitt twitterkonto att Brent Spiner har skrivit avtal för filmen. 

 

Filmen kommer att ha premiär 2016, lagom till 20-årsjubileet av den första Indepence day-filmen, och i den första filmen hade Brent Spiner rollen som den minst sagt excentriska doktor Brakish Okun. Men visst får man stora frågetecken - det kan ju knappast vara med samma roll som han återkommer? Ni som sett filmen vet ju att han inte överlevde utomjordingarnas attack. 

 

Så min gissning är väl att det är en ny roll för Spiner, om det inte handlar om en återupplivning av något slag. 

 

Gillar ni idén med Brent Spiner i filmen?

Sofia Boutella får huvudroll i Star Trek XIII

Av loghaD , skriven 15-04-11, kl: 10:39
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

sofia_boutella_150411.jpg

Tidigare i år har vi kunnat se henne i actionkomedin Kingsman: The Secret Service som den svärdbenta yrkesmördaren tillika personliga assistenten Gazelle. Nu träder dansaren, OS-gymnasten och skådespelerskan Sofia Boutella ut på det sista gränslandet, enligt uppgifter från Deadline.com.

 

Sofia Boutella föddes i Algeriet år 1982, och började träna klassisk dans redan vid fem års ålder. När hon var tio år gammal flyttade familjen till Frankrike, där hon gick över till rytmisk gymnastik. Hon upptäckte att hon hade en riktig fallenhet för idrottsformen, och vid arton års ålder kom hon med i franska OS-laget. Vid det laget hade hon även tagit sina första steg in i musikens värld, där hon deltog i ett antal musikvideor och var med i den framgångsrika dansgruppen Vagabond Crew.

 

Från 2005 och framåt var hon delaktig i ett antal välkända musikvideor, exempelvis Hung Up och Sorry av Madonna, samt SOS av Rihanna. År 2011 kanaliserade hon Michael Jackson i musikvideon till Hollywood Tonight, som var en del av det postuma albumet Michael. Under den perioden var hon också varit en viktig del av PR-kampanjen Nike Women, där hon bland annat haft kapplöpning med Zlatan.

 

 

Än så länge vet vi inte riktigt vad för sorts roll Boutella kommer att ha i Star Trek XIII, men enligt Deadlines källor rör det sig om en av huvudrollerna.

Livestream i Stockholm från Star Wars Celebration

Av Pjotr'k , skriven 15-04-10, kl: 19:31
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Övrigt: Star Wars

headerswcelebration15_150410.jpg

På torsdag den 16 april kl 18.00 har SF och Biograf Rigoletto i Stockholm en exklusiv livestream från årets Star Wars Celebration i Anaheim, Kalifornien. Regissören J.J. Abrams, som också är den som ligger bakom de senaste två Star Trek-filmerna, och producenten Kathleen Kennedy deltar i en paneldiskussion om Star Wars: The Force Awakens och svarar på frågor från Star Wars-fans från hela världen.

 

Biljetterna är gratis men det är först till kvarn som gäller. Man måste även vara Bioklubbsmedlem i SF (vilket är gratis, även det!) och så vara beredd på tisdag den 14 april kl. 17.00 - på valfri SF Bio-biograf i landet kan du införskaffa maximalt 4 biljetter per person så länge som lagret räcker - glöm inte ditt Bioklubbskort!

 

När? Torsdagen den 16 april. Insläpp från kl. 18.00, sändningen startar kl. 19.00
Var? Biograf Rigoletto i Stockholm
Hur? Biljetterna släpps tisdag den 14 april kl. 17.00 och du kan hämta dina biljetter på valfri SF Bio-biograf i landet

 

May The Force Be With You!

Lär dig klingon med Duolingo

Av loghaD , skriven 15-04-09, kl: 18:02
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

klingon_duolingo_150409.jpg

mu'tlheghvam Dayaj'a'? Det är klingonska för "Förstår du den här meningen?" Men om du svarade ghobe' så ligger lösningen bara runt hörnet. Nu börjar Duolingo utveckla en ny kurs, med målet att erbjuda interaktiva klingonska språklektioner gratis i din webbläsare, smartphone eller surfplatta.

 

Duolingo är en språkinlärningsplattform med 20 miljoner aktiva användare. Tjänsten kan nås genom deras hemsida eller någon av deras mobil- eller surfplattsappar, och kan erbjudas gratis eftersom användarnas input används för att granska och översätta texter åt Duolingos betalande klienter, som bland annat innefattar CNN och BuzzFeed.

 

När Duolingo först lanserades i juni 2012 erbjöd de program för att lära sig engelska, spanska, franska och tyska, och därefter följde kurser i italienska och portugisiska. I oktober 2013 öppnade de sin språkinkubator, som tillåter användare som kan andra språk att vara med och utveckla nya kurser, och på så sätt har de bland annat kunna erbjuda kurser i bland annat svenska, danska och turkiska, samt engelskakurser på mer än ett dussin olika språk.

 

duolingo_incubator_150409.jpg

 

När inkubatorn först offentliggjordes var det många som märkte att i en av publicitetsbilderna figurerade symboler för de konstgjorda språken esperanto och klingonska tillsammans med världsspråk såsom ryska och kinesiska. Esperantokursen förväntas bli klar i slutet av den här månaden, men många har misstänkt att inkluderandet av klingonska mest var på skoj, eller för att få folk intresserade.

 

'ach lughbe' chaH! ("Men de hade fel!") Idag annonserade Duolingo att de har påbörjat utvecklingen av en kurs i klingonska, och de har till och med skapat en snygg represenatationssida där man kan anmäla sig för att bli notifierad när kursen är redo att betatestas.

 

Utvecklingssidan är redan igång och att arbetslaget kommer att börja gå igenom ansökningar nu i helgen, men det kommer nog ändå att ta några månader innan kursen är redo. Under tiden rekommenderas ivriga språkentusiaster att spana in Klingonska Språkinstitutet och Klingonska Akademien, Facebook-gruppen Learn Klingon, och Android-appen boQwI'. Det går även bra att strosa in på närmsta SF-Bokhandeln och plocka upp ett exemplar av The Klingon Dictionary.

Nu lanseras browserspelet Star Trek: Alien Domain

Av loghaD , skriven 15-04-08, kl: 19:48
Kategori(er): Quarks: Spel

star_trek_alien_domain_small_150408.jpg

Har du Star Trek-abstinens och lite tid att döda? Då kanske browserspelet Star Trek: Alien Domain är för dig! I Alien Domain tar du på dig rollen som en kapten (i antingen Stjärnflottan eller den Klingonska Försvarsmakten) som har blivit strandsatt i flödesrymden, känd som hemvist till Species 8472. Du upptäcker snart att du inte är ensam där, och du kommer i kontakt med fiender och bundsförvanter från såväl kända som okända arter.

 

I min upplevelse än så länge är Star Trek: Alien Domain ganska likt många andra gratisspel, så förvänta dig ingen storslagen spelupplevelse. Man bygger olika saker för att generera resurser till att bygga bättre saker, samtidigt som man följer en ganska barbent story som förklarar vad det är man slåss om. Mycket av spelet går ut på att vänta på att någonting ska bli färdigt, men det går att snabba på processer genom att en mindre insättning av verklig valuta.

 

Spelet i sig är dock som sagt gratis, och det tar bara några sekunder att registrera sig, så klicka här om du känner för att prova på det, och dela gärna med dig av dina upplevelser i vårt forum!

 

alien_domain_klingon_base_150408.jpg

Min klingonska bas, där jag samlar metall, kristaller och deuterium för att bygga nya skepp till min flottilj.

Vila i frid, Tom Towles

Av loghaD , skriven 15-04-07, kl: 23:09
Kategori(er): Övrigt: Personer

vatm_150407.jpg

Tom Towles har gått ur tiden. Många kommer att minnas skådespelaren för alla hans framträdanden i olika rysare och skräckfilmer, och inte minst för hans roll som seriemördaren Otis i kultklassikern Henry: Portrait of a Serial Killer. Trekkies och trekkers kommer dock att minnas som den olycksalige klingonske officeren Hon'Tihl i DS9-avsnittet Dramatis Personae och astrofysikern Dr. Vatm i Voyager-avsnittet Rise.

 

Towles gjorde en karriär utav att gestalta brutala massmördare och allsköns rötägg, och han säger sig ha blivit stolt över hur mycket folk föraktade många av hans rollfigurer, men när man ser honom i intervjuer - såsom den här - är den bild som träder fram snarare ett porträtt av en glad och vänlig man som älskade sitt arbete. "Vi kommer att minnas honom för hans smittsamma leende och den kärlek han visade sin familj, sina vänner och sina fans," skriver hans agentur TnT Talent Management i ett uttalande. "Det var inte många som kände den varmhjärtade man som dolde sig under hans hårdkokta yttre."

 

Tom Towles avled den 2 april på ett sjukhus i Pinellas, Florida efter att ha drabbats av komplikationer till följd av ett slaganfall. Han var 71 år gammal.

Ulf Norlinger tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award 2015

Av Aike , skriven 15-04-05, kl: 23:25
Kategori(er): Prisutdelningar (SAEP)

startrekdb_150405.png

Ulf Norlinger, Star Trek Databas avlidne vetenskapsredaktör, har av en enig redaktion utsetts till 2015 års vinnare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award.

 

Motivering: "Ulf Norlinger (Fleetadmiral) formulerade 2009 kriterierna för Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award på följande vis: "Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark)."  Få personers gärning uppfyller dessa rader, både bokstavligen såväl andligen, lika väl som Ulf Norlingers arbete för Star Trek-Sverige. Mellan 2007 och fram till sin bortgång sommaren 2014 arbetade Ulf oförtröttligt och med stor energi för att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan även för science-fiction, rymdfart, astronomi och annan vetenskap relaterad till Star Treks framtidsvision.

 

Ulf Norlingers bidrag till Star Trek Databas har varit stort, både som nyhets- respektive databasredaktör. Han skrev totalt 784 nyheter och gjorde 5558 bidrag till sidan, vilket renderade honom sju guldmedaljer (en för varje år) som redaktör. Ulfs skickliga penna rönte också stor uppskattning bland våra läsare. Som vetenskapsredaktör nådde hans alster om rymdutforskning och annan vetenskap bortom den trogna skaran av trekkers som vanligtvis läser sidan. Det visas bland annat av att fyra av de mest visade nyheterna genom tiderna är signerade Ulf.

 

Som databasredaktör byggde han i princip ensam upp spelavdelningen samt de vetenskapliga teman, såsom astronomiavdelningen samt många av de avdelningar som rör vetenskapen och tekniken i Star Treks värld.

Ulf var även drivande i upprättande av detta pris samt av Databasens årskrönika. Han var också den som la ner mest arbete på sidans ordlista med Star Trek-termer och ordförklaringar.

 

Utanför Star Trek Databas representerade Ulf Norlinger trekkers med ära i en GP-artikel i samband med Star Trek-filmens premiär våren 2009. Dessutom finns hans översättningar av Star Trek-romaners baksidetexter att läsa på Science Fiction Bokhandelns hemsida. Således tilldelar en enig redaktion, med stor saknad,  Ulf Norlinger Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award 2015."

 

Ulf Norlinger var den ende kandidaten i årets Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award. Norlinger avled i augusti 2014. Han är den sjunde vinnaren i priset som instiftades 2009. Mer om priset och tidigare pristagare hittar du här.

April, april, din dumma trill!

Av loghaD , skriven 15-04-02, kl: 08:28
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

reddit_startrek_april_2015_150401.jpg

...jag kan lura dig dit ingen lurats förr! Ja, igår var ju just den första april, och som är brukligt var det många som använde sig av Star Trek-inspirerade skämt, och vi har samlat några av de bästa.

Har vi missat något? Hojta då till på vårat forum!

 

 

 

 

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter