Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv

Ny Star Trek-podd i höst

Av Pjotr'k , skriven 19-07-24, kl: 14:17
Kategori(er): Webbplatser och tidningar
tawny-newsome_190724.jpg
Tawny Newsome

I höst startar en ny officiell Star Trek-podd, kallad Prime Directive. Den kommer bland annat att ledas av den poddvana Tawny Newsome, som till våren 2020 även kommer att höras i den animerade Star Trek: Lower Decks. Vem hennes medankare på podden kommer att bli har ännu inte avslöjats. 

 

Den senaste officiella podden Engage! lades ner i februari 2018 efter 2 år och hela 94 avsnitt. Vi får hoppas att denna nya podd blir mer långvarig och helst inte lika skrikig och rörig som den podden understundom kunde vara... Vill ni lyssna ikapp er på den gamla podden så finns den fortfarande att ladda ner där poddar finns. 

 

Vilka Star Trek-poddar följer ni? Häng med in i vårt forum och diskutera!

Star Trek: The Next Generation på Netflix

Av Mr Trek , skriven 16-12-31, kl: 11:45
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV, TNG, Webbplatser och tidningar

Igår rapporterade vi att Enterprise, Voyager och den animerade serien blivit tillgängliga på svenska Netflix. Idag kan vi rapportera att även Star Trek: The Next Generation lagts till på Netflix. I och med detta finns nu alla Star Trek-serier på Netflix, samt de flesta av långfilmerna. Rättigheterna till serierna ingick i Netflix avtal om att visa den nya Star Trek-serien, Discovery, i Sverige och 187 andra länder. Star Trek: Discovery har premiär i maj.

Star Trek: Enterprise, Voyager och den animerade serien nu på Netflix

Av Mr Trek , skriven 16-12-30, kl: 15:46
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV, ENT, TAS, VOY, Webbplatser och tidningar

När Netflix i våras köpte rättigheterna till Star Trek: Discovery i nästan hela världen ingick på samma gång alla de tidigare serierna. Av dessa var originalserien först att uppenbara sig på svenska Netflix, sedan lades också Deep Space Nine till. De senaste dagarna har Enterprise, Voyager och den animerade serien dessutom dykt upp. Nu är det alltså bara The Next Generation som saknas bland Star Trek-serierna i Netflix utbud. Netflix har dessutom för närvarande tio stycken av långfilmerna. Det är endast de två senaste, samt First Contact, som saknas.

Klassiska Star Trek-sidan Trekweb nere

Av Aike , skriven 15-07-25, kl: 15:21
Kategori(er): Webbplatser och tidningar

För drygt 1,5 år sedan rapporterade vi att Trekweb var på väg att gå i graven efter att redaktören Gustavo Leao beslutat att sluta.

Sidan med sitt rika nyhetsarkiv som sträckte sig till 2000-talets början fanns dock kvar under åtminstone 2014, men nu är även sidan borta.

 

Trist med tanke på att här fanns ett unikt nyhetsarkiv för Star Trek. Extra trist är det för redaktören Gustavo Leao som skrev på sidan under hela 15 år mellan 1998-2013.

 

Orsaken till att sidan försvann är att dess ägare Steve Krutzler övergav den på grund av tidsbrist, då han är hög chef på Yahoo.

Om Krutzler har bevarat sidans innehåll återstår att se. 

Tim Russ förklarar Star Wars Day

Av Mr Trek , skriven 15-05-04, kl: 20:22
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, VOY, Webbplatser och tidningar, Övrigt: Star Wars

"May The Fourth Be With You!"

 

Du kanske har hört detta uttryck idag utan att förstå någonting? Du kanske också undrar vad The Star Wars är för något? Lugn, allas våran Tuvok/Tim Russ förklarar allt i en Youtube-video:

 

SR:s kulturkorrespondent Roger Wilson ska se ALL Star Trek

Av Mr Trek , skriven 15-03-02, kl: 22:19
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, Filmer, TAS, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

Roger Wilson, kulturkorrespondent hos Sveriges Radio och tidigare programledare för filmprogrammet Kino, ska se på all Star Trek, från början till slut. Han tänker dessutom blogga om det hela. Bloggen, med namnet Star Trek-athon, som idag har fått ett inlägg om det tidiga pilotavsnittet till originalserien, The Cage, går att hitta här. Målet är enligt Wilson att lagom till Star Treks femtioårsjubileum den åttonde september 2016 "...ha sett vartenda avsnitt av alla upptänkliga Star Trek-serier, spinoffer, animerade serier och långfilmer." Star Trek Databas önskar honom lycka till!

 

 

Den som är intresserad av att veta mer kan läsa Wilsons första inlägg.

 

(Tack till Akonitin för nyhetstipset)

Äldsta Star Trek-sidan på väg att gå i graven

Av Aike , skriven 13-12-27, kl: 20:51
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Webbplatser och tidningar, Övrigt: Personer

Trekweb.com riskerar snart att vara ett minne blott. Sidan som startade redan 1996 har övergetts av sin ägare och medlemmarna flyr sajten. Och nu slutar den ende redaktören brasilianaren Gustavo Leao att lägga ut nyheter.

 

Leao utlovade redan förra året att han skulle sluta i samband med Star Trek Into Darkness-premiären i maj och gå i "pension" efter att ha uppdaterat sidans nyheter sedan 1998 nästan dagligen. Beslutet har dock skjutits på framtiden gång på gång. Men nu verkar det vara definitivt, eftersom ingen efterträdare kan utses. Orsaken är att sidans skapare och ägare Steve Krutzler inte har varit aktiv sedan 2005, vilket även har lett till att Trekwebs forumdiskussioner ofta har spårat ut då han är den ende moderatorn. Krutzler är dock en upptagen man eftersom han är hög chef på Yahoo, och därmed inte längre har tid att sköta Trekweb, vilket flera obesvarade mejl från Leao visar.

 

Sedan november har därför många medlemmar lämnat det sjunkande skeppet och styrt kosan mot Trekcore.com. Ett litet hopp tändes emellertid när Krutzler uppdaterade en nyhet i början av december som Leaos tänkte efterträdare John Morton hade skickat in. 

 

Om Trekweb.com går i graven skulle det vara den andra populära fansidan som går under det senaste året. Tidigare år försvann även Trekunited.com, som var sidan som ansträngningarna att rädda Enterprise 2005 kretsade kring.

Hemsidan för Star Trek Into Darkness har lagts upp

Av Aike , skriven 12-12-03, kl: 21:27
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Webbplatser och tidningar

Star Trek Into Darkness hemsida finns nu på nätet. Du ser den här. I nuläget finns inte mycket mer än postern som släpptes tidigare under dagen samt information när filmen släpps i olika länder. Som känt tidigare bekräftas här att filmen har premiär i Sverige den 17 maj 2013.

 

Värt att notera är att hemsideadressen är densamma som Star Trek (2009), vilket innebär att den prisbelönta sidan verkar ha försvunnit för gott. Samma sak gäller nämna films Facebooksida som numera lanserar Star Trek Into Darkness.

 

Twitter för Star Trek Into Darkness hittar du här.

 

(Tack till loghaD)

 

Tillägg kl 22:09

Det finns även en svensk version av den officiella webbplatsen. Det är StarTrek.se som automatiskt vidarebefordrar till startrekfilmen.se. En rimlig gissning är nog att det viktigaste materialet som finns på USA-sidan också kommer på den svenska sidan. 

 

Intressant är dock att det på USA-sidan står 17 maj som premiärdag, men på den svenska står det bara maj 2013. Innebär detta att datumet inte är fastställt med säkerhet och att filmen kommer att ha premiär senare än detta datum? På sidan för utgivningsdatum står fortfarande 17 maj för Sverige, men detta kan ju ändras. 

George Takei fördömer ny Facebookuppdatering

Av Aike , skriven 12-11-10, kl: 22:27
Kategori(er): Quarks: Litteratur, Webbplatser och tidningar, Övrigt

George Takei (Sulu) är en stor Facebookfantast. Hans fansida har nästan tre miljoner fans. Men Facebooks nya uppdatering Edgerank ogillar han och han ägnar ett helt kapitel åt det i sin nya bok Oh Myyy, skriver Mashable.com.

 

Edgerank innebär att ägaren till en fansida måste betala för att ens uppdateringar ska visas för alla ens fans. Om man inte betalar kommer bara 15 procent av fansen att se uppdateringen. Oh myyy släpps den 22 november som ebok.

Rösta på TNG och Voyager i SF-bokhandelns stora tv-serie-VM

Av Aike , skriven 12-10-19, kl: 11:07
Kategori(er): DS9, ENT, TNG, TOS, VOY, Webbplatser och tidningar

The Next Generation och Voyager är i kvartsfinal i SF-bokhandelns i Malmös stora tv-serie-VM. Nu kan du hjälpa serierna att gå vidare genom att rösta på SF-bokhandelns blogg. Röstar gör du här (i högerspalten).

 

Just nu ligger TNG trea bakom Supernatural och Twin Peaks. Voyager ligger femma, men ser ut att vara avhängd redan. Så vill du se en Star Trek-serie i nästa omgång lägg din röst på TNG.

 

TOS har redan lyckats kvalificera sig till semifinal. Deep Space Nine och Enterprise slogs tyvärr ut i första kvalomgången.

 

(Tipstack till t80u)

Är detta den första Star Trek-tävlingen i Sverige?

Av Aike , skriven 12-10-14, kl: 16:16
Kategori(er): Webbplatser och tidningar

Våren 1992 prydde trojkan Kirk, Spock och McCoy tidningen Svenska Hemdatornytts framsida. Inuti tidningen fanns det en tävling där läsarna kunde vinna ett Star Trek-spel, visar sidan Hemdatornytt.selda.se, som nyligen scannat och nästan lagt upp alla nummer av tidningen. 

 

I tävlingen, som går att läsa på sidan elva, ställs bland annat frågor om vilken titel Kirk innehar och vilka besättningens ärkefiender är (rätt svar är förstås klingonerna). Men med tanke på att enbart ett tiotal avsnitt hade sänts på svensk tv på SVT på 70-talet våren 1992, så kan undra hur många trekkers det fanns i landet som kunde svara rätt på frågorna. Det var inte heller möjligt att söka på internet som nu, eftersom Internet inte slog igenom på riktigt förrän 1993-1994, så visst ser vi en helt annan tid här precis innan Star Trek-intresset i Sverige började växa i och med att TOS visades på motsvarigheten till nuvarande Kanal 5 från hösten 1992 och framåt.

 

Dessutom detta kan vara första gången en Star Trek-tävling hölls i Sverige. Någon som känner till någon tidigare? Det kan också vara första gången Star Trek var på omslaget på någon tidskrift i landet. I alla fall sedan 70-talet. Tips om äldre omslag mottages gärna.

 

För er som minns Svenska Hemdatornytt, som publicerades 1986-1994 och blev PC Hemma, så finns det också en glädjande nyhet: tidningen kommer att ges ut digitalt igen från och med 2013, lover förläggaren Ulf Sehlstam. Tidningen var en multiformattidning som täckte Commodore, Atari, Spectrum, Mac, PC och dåtidens spelkonsoller. Omslaget från 1992 ser du här.

Dejta en trekker på Trekkiedating

Av Aike , skriven 12-10-13, kl: 18:17
Kategori(er): Webbplatser och tidningar

Nu kan alla trekkers som är singel andas ut, för nu finns det en dejtingsajt enbart för oss Star Trek-fantaster: Trekkiedating.com.

 

Undertecknad registerade ett konto och hittade åtminstone ett drygt 30-tal singelkvinnor som älskar Star Trek. Men om det leder till något mer är osannolikt, eftersom jag är ointresserad att djärvt färdas dit ingen annan färdats förut när det kostar cirka 40 euro för tre månaders medlemskap...

 

Kanske någon av våra kvinnliga medlemmar vill rapportera hur många män som finns på sajten?

Tecknad serie tar vid där Star Trek XI slutade

Av Fleetadmiral , skriven 11-09-21, kl: 01:32
Kategori(er): Webbplatser och tidningar

Idag släpps serietidningen Star Trek Ongoing #1 av IDW Publishing som fortsätter äventyren där filmen Star Trek XI slutade. Tidningen produceras i samarbete med Abrams Bad Robot Productions och Star Trek-författaren Roberto Orci, och är tänkt att vara en länk mellan den senaste Star Trek-filmen och den kommande.

 

Serietidningen kan bl.a. beställas från Things From Another World.

 

[Klicka på bilden för förstoring]

Gå med i Kingon defense academy

Av Pjotr'k , skriven 11-08-08, kl: 09:25
Kategori(er): Webbplatser och tidningar

Skynda dig och gå med i Kingon defense academy, så att du kan försvara dig när kingoner kommer för att ta din hamburgare! Den här uppmaningen gav Burger King i annonskampanjer på Youtube inför Star Trek-filmen 2009 där de allra bästa tricken att hantera kingoner (jag har inte stavat fel) visas upp. Ni hittar en av Youtube-filmerna här nedan och en varning bör utfärdas - klippen kan orsaka skrattattacker. Alla filmerna hittar ni på Youtube-kanalen

Här är trekkers favoritbesättning

Av Aike , skriven 11-07-01, kl: 16:02
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Webbplatser och tidningar

Nu är det avgjort vilka som är Trekfansens favoritbesättningsmedlemmar. Efter mer än 110 000 röster från trekkers världen över har Startrek.com via sin Facebook-sida tagit fram en allstarbesättning. 

 

Besättningen ser ut så här:

 

Kapten: Jean-Luc Picard

Försteofficer: Spock

Chefsmaskinist: Scotty

Läkare: McCoy

 

Håller du med eller inte? Diskutera nedan.

Bli programledare på Trekradio

Av Aike , skriven 10-12-16, kl: 14:04
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Webbplatser och tidningar

Nu kan du bli programledare på Trek Radio -- världens enda Star Trek-radiokanal. Ägaren Zach Nicodemous riktar erbjudandet direkt till svenska trekkers via Star Trek Databas. Och han låter till och med dig tala svenska i ett eventuellt program.

 

Vi berättade om kanalen i början av december, och i tråden om kanalen skrev Nicodemous, under användarnamnet Trekradio, följande i dag:

 

"Hey. I am the owner of Star Trek Radio. Thank you for your kind comments. If anyone here would like to be a DJ, please let me know! You could do your show in Swedish if you do not speak English!

 

Google Translation

 

Hej. Jag är ägare av Star Trek Radio. Tack för era vänliga kommentarer. Om någon här skulle vilja vara en DJ, tala om för mig! Du kan göra din show på svenska om du inte talar engelska!"

 

Ni som är föreningsaktiva sprid gärna detta vidare på era sammankomster!

 

Star Trek har nu en egen radiokanal på webben

Av Aike , skriven 10-12-04, kl: 18:59
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Webbplatser och tidningar, Övrigt: Personer

Star Trek är nu inte bara en tv-serie, utan också nu en radiokanal. På Startrekradio.com kan du höra program om Star Trek sju dagar i veckan.

 

I programutbudet finns allt från intervjuer, musik till program om Star Trek Online. Några godbitar ur tidigare sändningar är intervjuer med Gene Roddenberrys son Rod samt Simon Pegg som spelade Scotty i Star Trek-filmen. Lyssna här.

Star Trek-figurer förklarar hur en kommun arbetar

Av Aike , skriven 10-09-16, kl: 07:30
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Webbplatser och tidningar
Kirk, Spock, Sisko och de övriga i Star Trek förklarar nu för Sydsvenskans läsare hur en kommun arbetar.

Igår, onsdagen den 15 september, fick en rad Star Trek-actionfigurer placerade i ett dockskåp illustrera på ett uppslag hur en fiktiv kommun arbetar. Bland annat står Spock placerad i socialnämndens rum och en gråhårig klingon är kommunalråd.
Hela uppslaget kan du se här.

Om någon vet vem trekkern bakom idén är: posta gärna här då.

Så många svenska trekkers finns det på Facebook

Av Aike , skriven 10-07-31, kl: 20:22
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Webbplatser och tidningar
Knappt 5000 svenska medlemmar på Facebook är trekkers, uppger sajtens annonsprogram.

Exakt uppskattat antal är 4940, varav 71 procent eller 3560 stycken är män. Ungefär 1300 kvinnliga medlemmar är trekkers. (Att det rör sig om uppskattningar ser vi här tydligt, då summan av antalet män respektive kvinnor inte når upp till det totala antalet.)
De allra flesta trekkers, knappt 73 procent, på Facebook är mellan 20-39 år gamla, vilket är ganska väntat med tanke på att serierna var som mest populära under 1990-talet och tidigt 00-tal. Dessutom är antalet medlemmar på sidan störst i den här åldersgruppen också.

Jämfört med andra populära franschises är antalet trekkers på sajten litet. Överlägsen etta är Twilight som har nästan 70 000 fans. En bra bit bakom kommer Harry Potter med 32 500 fans. Star Wars har 24 000 fans och Sagan om ringen har cirka 11 000 fans.

Totalt 3,8 miljoner svenskar är medlemmar på Facebook.

StarTrek.com är nyöppnat

Av Pjotr'k , skriven 10-07-15, kl: 23:27
Kategori(er): Webbplatser och tidningar
Nu har då äntligen det nya StarTrek.com sett dagens ljus. Det är en rejäl förbättring och informationen är tydligt förstärkt. Nu finns samtliga serier med och även om informationen är kort här och där så är det en riklig informationsbank. Nu hoppas jag själv att ni ger er dit och sedan hör av er till oss i redaktionen om vilka karaktärer/filmer/avsnitt/planeter som StarTrek.com har mycket information om men där vi inte har någonting alls. Vi kommer inte att kopiera någon information, men vi vill gärna ha tips på allt det som vi behöver förbättra hos oss!

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter