Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award

 

2014 års mottagare av Suecica Astrum Erratus Praemium - Star Trek Databas Award

Pristagare: Christer Fuglesang

 

Motivering: Christer Fuglesang tilldelas Suecica Astrum Erratus Praemium 2014 för att ha färdats dit ingen svensk eller skandinav färdats förut. 2006 blev han förste svensk i rymden. Bedriften upprepades 2009. Totalt har Fuglesang nästan vistats 27 dygn i rymden, och innehar tidsrekordet för rymdpromenader för ESA-astronauter med knappt 32 timmar.

Fuglesang har väckt hela svenska folkets intresse för rymdfart och mänsklig utforskning av rymden.

Hans rymdfärder visar också prov på den bemannade rymdfartens enande kraft för mänskligheten, då han rest med internationella besättningar samt utbildats och arbetat vid ESA, i Stjärnstaden i Ryssland samt hos Nasa i USA.

Fuglesang har även som forskare i partikelfysik deltagit vid försök vid Cern under 1980-talet.

Mer jordnära har Fuglesang uttalat sig positivt om Star Trek i media samt spelar sig själv (som hologram - se bilden här intill) i den kommande skandinaviska Star Trek- och Star wars-fanfilmen Gatekeeper.

 

Vår redaktör Felix Malmenbeck (loghaD) intervjuade Christer i fredags och intervjun hittar ni i sin helhet på Star Trek Databas Youtube-kanal

 

 

Information om priset

Star Trek Databas ger ut priset Suecica Astrum Erratus Praemium, ett pris som delas ut till personer eller grupper som särskilt arbetat för Star Trek eller i Star Treks anda. Alla medlemmar på Star Trek Databas och dess forum kan nominera de som skulle kunna passa för priset.

 

Grundläggande kritierier

Priset föräras person(er)¹, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar eller har verkat för Star Trek eller i Star Treks anda i norra Europa (i första hand Sverige, Norge, Finland och Danmark). Priset utdelas den 5 april varje år, dagen då jorden enligt sägnen får sin första kontakt med vulcanerna. Nomineringar kan ske av forummedlemmar på Star Trek Databas och juryn består av redaktionen på Star Trek Databas. Beslutet från juryn kan inte överklagas.

¹= Ej uppdiktade

 

Frågor och svar

1. Vad innebär priset? Priset utdelas till förtjänstfulla individer eller organisationer och uppmärksammandet av dessa är något ärofullt. Hur ofta visar vi den tacksamhet som dessa personer förtjänar eller förtjänat, egentligen?

2. Följer det med några pengar? Star Trek Databas är en ideell grupp av personer som arbetar med Star Trek. Några pengar finns för närvarande inte, men om företag eller andra vill sponsra, så kan vi diskutera frågan... :)

3. Vad betyder egentligen "Suecica Astrum Erratus Praemium"? Svenska Star Trek Databas-priset.

 

Tidigare år

 

2013

Pristagare: Science fiction-bokhandeln

Motivering: Science fiction-bokhandeln har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att de med stor innovation lyckats föra fram science fiction på en bokhandelsmarknad som idag är hårt konkurrensutsatt av Internetbokhandlare. Med en aktiv närvaro på sociala medier har de det senaste året även lyckats med konsten att nå en större grupp än tidigare. Science fiction-bokhandeln, som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö, har tidigare varit nominerad flera gånger till priset.

 

Övriga toppnominerade:

  • Föreningen West coast trekkers kom på andra plats i år, tätt följd av föreningen Trekkers i södra Sverige.  

 

2012

Pristagare: Thomas Dahl

Motivering: Thomas Dahl har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige för science fiction och för fanfilmen som ett koncept att kanalisera den kunskap och det engagemang som finns hos trekkers och warsies som oss själva. Thomas Dahl har tidigare varit nominerad flera gånger och är även den grafiska formgivaren av prisplaketten. 

 

Övriga toppnominerade:

  • För fjärde året i rad ligger SF-Bokhandeln i topp, men denna gång var det en av deras engagerade medarbetare, Nene Ormes på Science fiction-bokhandeln i Malmö, som kom på andra plats. Jan Kivisaar, ordförande i TSS, kom på tredje plats, tätt följd av SF-bokhandeln i stort. 

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): SVT för TV-serien Äkta människorJesper Isberg och Swecon.

 

2011

Pristagare: Peter Söderlund

Motivering: Peter Söderlund har utsetts till årets Suecica Astrum Erratus Premium-pristagare för att han oförtröttligt och med stor energi arbetat på att öka intresset inom Sverige, inte bara för Star Trek, utan för science-fiction i stort. Peter Söderlund var även en av de toppnominerade 2010.

 

Övriga toppnominerade:

  • För tredje året i rad ligger SF-Bokhandeln i topp. Högt ligger även Stockholm trekkers (som Peter Söderlund alltså är ordförande för) och West Coast trekkers som firar 15-årsjubileum i år.
  • Tonsättaren Christian Wolf komponerade ett underbart stycke och en video med Star Trek som tema. Videon rönte stor uppmärksamhet på den välbesökta webbplatsen TrekMovie.com.

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): Thomas Dahl, Sydsvenskan, Kent Lidström (Ghost) och Trekkers i Södra Sverige. 

  

2010

Pristagare: Star Wreck

Motivering: Deras engagemang och idoga arbete har varit en inspiration för hela Nordeuropa inom fanproduktion och de satte även Finland och Skandinavien på Science fiction-kartan, en gång för alla. Med stor humor har de varit ett stort föredöme för många.

 

Övriga toppnominerade:

  • Även i år ser vi i toppstriden SF-Bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö (med både Internethandel och tre butiker på strategiskt bra placerade platser runtom i landet har denna bokhandel lätt blivit ett vandringsmål för trekkers för att hitta ny kunskap. Många är de som vittnat om att intresset för att läsa just Star Trek-böcker har startat just i dessa butiker vid samtal med den engagerade personalen - en och annan trekker har även startat sitt "nya liv" där.)
  • Peter Söderlund i Stockholm Trekkers - Han är troligtvis den i Stockholm Trekkers som har gjort mest bland de föreningsaktiva vad vi kan tänka oss. Dessutom har han förekommit otroligt mycket i media, och marknadsför där gärna Star Trek i Sverige.

 

2009

Pristagare: Henrik Bennetter

Motivering: För hans färgrika och spännande sätt att förgylla programpresenterandet på Sveriges Television och att framhäva science fiction generellt och Star Trek i synnerhet.

Övriga toppnominerade:

  • Sissela Uisk och Emma Roos - för deras idoga arbete med den svenska trekkerslistan som under lång tid var den enda samhörigheten mellan trekkers från hela Sverige. Många är av den bestämda åsikten att de svenska Star Trek-föreningarna aldrig skulle ha startats om inte denna e-postlista funnits
  • SF-Bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö - med både Internethandel och tre butiker på strategiskt bra placerade platser runtom i landet har denna bokhandel lätt blivit ett vandringsmål för trekkers för att hitta ny kunskap. Många är de som vittnat om att intresset för att läsa just Star Trek-böcker har startat just i dessa butiker vid samtal med den engagerade personalen - en och annan trekker har även startat sitt "nya liv" där.

Övriga nominerade (utan närmare förklaring): Stefan Björnshög, Peter Söderlund, Hans Sidén, Kristoffer Ström, Thomas Dahl, Henrik Lundgren, Star Wreck, Anita Thåström, Maths Claesson, Glenn Petersen, Kent Backman samt Jocke & Pjotr'k på Star Trek Databas (de sistnämnda har självklart exkluderats i omröstningen).

 

 

Nomineringar inför kommande år

Som vi har skrivit kan samtliga forummedlemmar på Star Trek Databas lämna in nomineringar. Forummedlemmar kan alla bli, men det som vi begär är att nomineringen skall innehålla detaljer om den eller de nominerade och att det tydligt skall framgå vad det är som gör att priset borde föräras till personen/gruppen/organisationen. Nomineringarna skall ske via e-post eller PM till någon i redaktionen senast den 5 mars det år som priset skall utdelas, och om ni skickar via e-post bör det framgå vad ert namn på forat är. Observera att priset inte begränsar sig till aktuella bragder, utan att även de, eller särskilt de om man så vill, som fört fram Star Trek under tidigare decennier också kan nomineras. Får du inte ett svar inom ett par dagar från redaktören du skickat nomineringen till, kontakta någon annan i redaktionen.

 

 

Design av priset

Designer och kreatör bakom den logga som används till detta pris är Thomas Dahl på estra'd design, en mycket aktiv trekker bosatt i Stockholm, men med norsk bakgrund. Han är en av de så kallade 4Fathers som har som mål att genomföra det mest ambitiösa Star Trek- och Star Wars-fanfilmandet någonsin, Gatekeeper och var en av de drivande bakom Swecon 2004 (där han bland annat intervjuade Tim Russ).

Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Om sidan · Redaktionen · Tipsa om nyhet · Copyright · Cookies
Facebook Google+ Twitter