Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Bajoraner

Bajoraner
Hemplanet: Bajor

En humanoid och warpkapabel art. De är starkt troende på profeterna som har väglett dem genom årtusenden. Deep Space 9 ligger från början i Bajors planetsystem. De äger rätten till maskhålet som leder till gammakvadranten.

 

Historia

B'hala

Den bajoranska civilisationen är över en halv miljon år gammal. De gamla bajoranerna var vida kända för sina framsteg inom matematik, vetenskap, filosofi och konst. Den största av dessa gamla civilisationer var den första republiken (eng: First Republic) som existerade för mellan 20 000 till 25 000 år sedan. Det var då man byggde städer som den magnifika B'hala.

Nästa steg i deras utveckling skedde för ca 10 000 år sedan då nästa civilisation hittade den första av profeternas tårar ovanför Bajor. Det var dessa objekt som påbörjade en ny spirituell kontakt med bajoranernas gudar profeterna.

 

Solsegelskepp

Vid 1500-talet så hade de skepp som kunde färdas i underljushastigheter med hjälp av solsegel. En del av dessa gamla bajoranerna nådde även så långt som till planeten Cardassia. (Ensign Ro, Emissary, Explorers, Rapture)

 

Bajor ockuperades av cardassierna år 2328 och var ockuperade under mer än 50 år och blev befriat kort före det att Federationen kom till Deep Space 9 år 2369. Bajoraner har tvingats utföra slavarbete, har torterats och mördats i mängder och har drivits från sina hem för att bo i flyktingläger eller grottor. Många bajoraner organiserade sig i motståndsgrupper som gjorde sitt yttersta för att segra över cardassierna under ockupationen. Efter att cardassierna lämnade planeten satte man ihop den tillfälliga bajoranska regeringen (eng: Bajoran Provisional Government), som administrerade Bajor och dess kolonier. (Emissary)

 

Samhälle & tradition

Ändå in på 2100-talet så hade bajoranerna kaster, eller d'jarras som de kallar det, i sitt samhälle. Den d'jarra som en familj tillhörde avgjorde dess status i samhället och vilka jobb de kunde ha. Detta kastsystem togs bort när cardassierna invaderade planeten och alla bajoraner kallades för att slåss mot dem. Örhänget som en bajoran traditionellt bär på sitt högra öra är ett sätt att visa hängivenhet till sin tro. Varje örhänge är speciellt tillverkat för den personen och har dess familjs märke. Före den cardassiska ockupationen så visade dessa örhängen även vilken d'jarra man tillhörde. (Accession)

 

Enligt deras tradition så sätter man efternamnet eller familjenamnet före förnamnet. Om man ska tilltala major Kira Nerys så ska man säga major Kira och inte major Nerys. (Ensign Ro)

 

Religion & filosofi

Huvudartikel: Bajoranernas filosofi

Bajoranernas religion är en stor del av deras liv. För råd och ledarskap ser de till sin spirituella ledare som kallas Kai. Kai:en har stor makt och kan med den påverka den politiska ledaren, första ministern. En Kai vals av Vedekerna, som är deras religiösa ledare.

Religionen är baserad på tron av profeterna som bor i det himmelska templet. Himmelska templet är egentligen maskhålet som ligger vid Bajor och förbinder alfakvadranten med gammakvadranten.

En av profeternas tårar

Benjamin Sisko var den första som upptäckte att profeterna bor i maskhålet och gjorde även första kontakten med dem. Efter denna händelse så blev Sisko profeternas sändebud.

En viktig del i deras religion är även profeternas tårar, som även kallas sfär (eng: Orb), som är artefakter som får de som är i dess närhet att uppleva metaforiska hallucinationer. Det finns bl.a. en sfär som kan påverka tiden. (Emissary, Trials and Tribble-ations, Tears of the Prophets)

 

Lista över personer med titeln kai (med år inom parantes): Taluno (c2133), Meressa (-c2326), Arin (c2330-c2342), Opaka (c2342-2369), Winn (2370-2375)

 

Övrigt

Cardassierna lurade dessutom en grupp bajoraner att försöka ta makten utan att veta om att de egentligen styrdes av deras mest fruktade och hatade fiende. (The Circle, The Siege)

 

Flera av besättningsmedlemmarna på USS Voyager är från Bajor. Bajor är inte med i federationen men genom att besättningen är sammanslagen med maquis-skeppet kom även några från Bajor med här. (Learning Curve, Good Shephard)

 

Språket

Några ord och fraser från det bajoranska språket:

Amoranförvisad
Balik(am)"försvinn" eller liknande
Boryhasspöke
Kejalfrihet
Kosstatt vara
Paghen persons själ
Peldar JoiHälsning som används under "Gratitude Festival"
Kosst AmojanEtt annat namn för pahwraiths, översätts till "de förvisade"

 

Referenser

Bajor, cardassier, Deep Space 9, Gul Dukat, Kira Nerys, Leeta, pahwraith, profeterna, Ro Laren, Tal Celes, Winn Adami

 

Viktigare avsnitt

Kända personer

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

 

Bajoranen Ro laren, år 2368

 

Bajoranen Tal Celes, år 2376

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter