Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Ferengier

Ferengier
Hemplanet: Ferenginar

Historia

Deras kända historia sträcker sig ungefär 10 000 år bakåt, det var så här lång tid det tog för dem att skapa Ferengialliansen.

Gint

En av de större händelserna i deras historia är när Gint skapar förvärvsreglerna (eng: Rules of Acquisition), som skedde för ca 9 000 år sedan. De köpte senare warpteknologin så att de kunde expandera alliansen. (Little Green Men, Body Parts)

Ferengierna hade en första kontakt med Stjärnflottan under år 2151, då fyra ferengier bordade Enterprise NX-01 i ett försök att plundra skeppet på värdesaker. De förhindrades av besättningen på Enterprise NX-01. Det tog två århundraden innan Stjärnflottan insåg att detta var ferengier. (Acquisition)

De var därför under en längre tid ett mysterium för Förenade planetfederationen. Den första kända kontakten med ferengierna skedde vid planeten Delphi Ardu år 2364. (The Last Outpost)

 

Politik & ekonomi

Ferengierna har ett politiskt system som på engelska kallas plutocracy (penningvälde). Ferengiernas högsta ledare stornagusen (eng: Grand Nagus) får stöd från de rikaste ferengierna och det är oftast en av dem som väljs till ny stornagus.

Ferengierna är kända för att i allt söka vinster och profit. De handlar med det mesta och ser alltid till att tjäna en stor hacka på det själva. Guldpressat latinum är den valuta de håller som dyrbarast.

Deras Market Exchange är centrumet för deras handel. Det finns inte mycket information om hur det fungerar. Det har antagligen vissa likheter med finansdistriktet Wall Street på Jorden. Man handlar t.ex. i aktier från ferengiska företag som Slug-o-Cola. Market Exchange är också en bra indikation på hur bra det går finansiellt för hela Feringialliansen.

De har även Futures Exchange som till skillnad mot Market Exchange inte handlar i etablerade företag utan istället kan man satsa på framtida priser på varor som latinum och duranium. (Ferengi Love Songs)

Enbart männen får idka handel eller söka profit. Kvinnorna är totalt förbjudna till detta och straffen är hårda, speciellt för den man som står närmast kvinnan.

Ferengerna styrs av ett antal lagar som kallas förvärvsreglerna (eng: Rules of Acquisition) som i princip kräver att alla andra saker sätts åt sidan när man kan tjäna latinum. Högste styresmannen i samhället är nagusen och han har andra under sig med i nästan lika stor makt. (The Last Outpost)

Ferengernas tro är att allt i rymden binds samman av det stora finansiella mönstret, och om man vet hur man skall forcera strömmarna i denna stora flod kan man bli rikare än vad man någonsin kan tänka sig. (Treachery, Faith and the Great River)

 

Samhälle & traditioner

Männen på Ferenginar introduceras på sin namngivningsdag, som är en av de enstaka ceremonier där man ger bort gratis presenter till någon. (Rivals)

När en ferengi når en viss ålder så kan han genomgå uppnående ceremonin (eng: Attainment Ceremony) och kan då ta sina egna beslut. En ferengi kan då auktionera bort flera av sina kära föremål för att få ihop kapital för att kunna genomföra sin första affärsuppgörelse. (Heart of Stone, Little Green Men)

Ferengierna hälsar på varandra genom att slå ihop sina handleder med händerna isär och fingrarna vikta inåt.

Kvinnorna i det ferengiska samhället har inga större rättigheter utan är i stort sett enbart till för att föda barn. De får inte bära några kläder, lämna sina hem utan en manlig eskort eller prata med andra män.

Som all annat så är giftermålet en affärsuppgörelse där brudens far skriver ett kontrakt med brudgummen och lånar ut bruden under några år. (Doctor Bashir, I Presume?)

Quark får oo-mox

Ferengierna upplever en stor upphetsning när de blir berörda på de stora öronloberna, vilket de kallar oo-mox, vilka är ett synbart kännetecken på ferengierna. Denna akt kan till och med utföras av någon som inte är ferengi. De ferengier som har högre status kan till och med ha kvinnliga tjänare som utför detta offentligt för att visa att de har råd med sådan lyx. (Ménage à Troi, The Nagus)

Traditionellt så består deras mat av insekter, sniglar och larver. Många ferengier använder skalbaggesnus (eng: beetle snuff), som är ett fint pulver gjort av skalbaggar som sniffas in i näsan.

De äter endast insekter från sin egna planet, då de anser att insekter från andra planeter är oätliga. (Sanctuary)

 

Religion

Deras religion och spiritualitet kommer till stor del från tron på det stora materiella kontinuumet (eng: Great Material Continuum). En ferengi som gör bra affärer och får ihop en stor förmögenhet, med andra ord lever ett bra liv, sägs ha navigerat den stora floden (eng: Great River) i kontinuumet på ett bra sätt. Dessa har genom att leva ett bra liv i nuet sett till att nästa liv också blir bra. (Treachery, Faith and the Great River)

Förkammare till den gudomliga skattkammaren

När en ferengi dör så hamnar den framför den välsignade revisorn (eng: Blessed Exchequer), som ferengierna ber till när de lever. Framför denna så utvärderas en ferengi efter hur stor förtjänst han har gjort i livet. Om han har lyckats bra så får han komma till den gudomliga skattkammaren (eng: Divine Treasury) där han får bjuda på sitt liv inför de himmelska auktionsförrättarna (eng: Celestial Auctioneers). En ferengi som inte har lyckats väl i livet kan hamna i kassavalvet av evig fattigdom (eng: Vault of Eternal Destitution). (Little Green Men, Body Parts, The Emperor's New Cloak)

 

Språk

OrdBetyder
yopjag
yop-im toojag är ledsen
grendu
neep-grentack
yobabror
moogiemor eller mamma
glebbeningväldigt kraftig regnstorm

(dessa ord och fraser kommer enbart från kanon-källor)

 

Övrigt

Ferengerna besökte planeten Valakis någon gång före 2153. (Dear Doctor, Acquisition)

 

Deep Space 9 finns ferengien Quark och hans bror Rom och dennes son Nog. Quark styr Quarks bar och har även en del andra ferenger jobbandes för sig.

 

Ferengerna är inte medlemmar i federationen, så det finns inga ferenger ombord Voyager, men skeppet stötte på tre ferenger som råkat komma till deltakvadranten genom ett snabbt flyttande och instabilt maskhål. De lyckades inte ta sig tillbaka men bestämde sig för att utnyttja möjligheten att "ta sig an" en förwarpkultur. (False Profits)

 

Senare försökte några ferenger sig på att kidnappa Seven of Nine, något som dock misslyckades. Deras syfte var att sälja hennes nanoprober, vilka skulle vara värda ett stort pris räknat i guldpressat latinum. (Inside Man)

 

Referenser

D'Kora-klass, Ferenginar, förvärvsreglerna, Ishka, Nog, Quark, Rom, Zek

 

Viktigare avsnitt

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter