Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Andorier

Andorier
Hemplanet: Andoria

De flesta andorier har blå hud med vitt hår och två utstickande antenner på huvudet. De är en fientlig ras som upplevs som mycket paranoid.

 

Historia

Andorierna hade första kontakten med vulcanerna under 1900-talet. Vulcanerna tyckte då att den första kontakten verkade lovande, men de fick snart reda på att andorierna ofta var falska och gick med överenskommelser som endast var bäst för dem.

Pga av närheten mellan vulcanernas och andoriernas stjärnsystem så börjar under denna tid en gränsfejd som pågår under 200 år.

När sedan människorna tog steget ut i rymden så lyckades de med att ena de två arterna. (The Andorian Incident, Shadows Of P'Jem, Cease Fire)

 

När andorierna senare fick reda på att Enterprise NX-01 var i den delfiska rymden och letade efter xindi-vapnet, så skickade imperievakten (eng: Imperial Guard) skeppet Kumari med Shran som befälhavare för att skaffa tekniken, så att det kunde användas mot vulcanerna. (Proving Ground)

Slaget om Andoria

Vad man då inte visste var att vulcanerna snappade upp informationen och använde den för att falskt anklaga andorierna för att ha ett massförstörelsevapen att anfalla vulcanerna med.

Denna anklagelse ledde under år 2154 till slaget om Andoria, då flera vulcanska kryssare försökte göra ett förebyggande anfall mot Andoria, men hindrades då Enterprise NX-01 varnade andorierna. (Kir'Shara)

 

Vid slutet av kriget med xindierna, då dessa försökte förstöra Jorden med deras supervapen, kom Shran och hans skepp till räddningen och hjälpte till med att förstöra vapnet och på det viset rädda Jorden. (Zero Hour)

 

Efter denna händelse så börjar andorierna allt mer hjälpa människorna i olika situationer, främst p.g.a. vänskapen mellan Shran och Archer. Archer får bland annat hjälpa till att medla i tvisten mellan andorianerna och tellariterna. (United)

 

Konflikten mellan andorierna och vulcanerna avslutades först när Förenade planetfederationen skapades år 2161. Jorden, Vulcan, Andoria och Tellar var de ursprungliga medlemmarna. (These Are the Voyages...)

 

Samhälle & traditioner

Andorierna var en krigisk ras. De hade bl.a. ingen inställning på sina vapen för bedövning. Det var en stor ära att vara med i imperivakten och ens grad inom det militära hade stor påverkan på ens sociala rykte.

 

Shran med sin ushaan-tor

En av de viktigare traditionerna var hederskoden ushaan som var ett kamp till döden där man använde en isgruvearbetares verktyg, ushaan-tor, som vapen. Det fanns flertalet regler som sade hur man hanterade denna kamp och 12 000 tillägg. Den kunde t.ex. tillkallas om någon hade dödats och man ville hämnas. (United)

 

Övrigt

I en alternativ tidslinje har Enterprise, under Kirks befäl, en andorisk andreofficer istället för Spock. (Yesteryear)

 

I den alternativa tidslinjen mer känd som spegeluniversat var år 2256 andorier, eller åtminstone en grupp av andorier, med i rebellernas kamp mot Terran-imperiet. På åtminstone ett klingonskt skepp tjänstgjorde andorier. (Despite yourself)

 

Referenser

aenarer, Andoria, IWS Kumari, Shran, Stridsskepp-klass

 

Viktigare avsnitt

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

 

 

andorian-talas.jpg

Andorien Talas, år 2153

 

Andorien Shras, år 2268

 

Andorien Shukar, 2250-talet

(spegeluniversat)

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter