Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Klingoner

Klingoner
Hemplanet: Q'onoS (Kronos)

Humanoid art, inte medlem av Federationen men upprätthåller diplomatiska relationer med hjälp av fredsfördrag. En mycket stolt art som sätter heder och ära före liv.

 

Historia

Kahless

Det klingonska imperiet skapades runt 900-talet av Kahless, som enade det klingonska folket genom att döda tyrannen Molor. Kahless figurerar i mängder av legender, har mytisk, nästan gudalik status. Kahless skapar även vid denna tid den krigarkod som används än idag. (The Savage Curtain, Rightful Heir)

 

Under år 2154 fick klingonerna tag på DNA-kod från människornas augmenter och försökte med hjälp av denna förbättra sin egna art. Vad man inte hade räknat med var sidoeffekterna som denna modifiering hade. Alla klingoner som testade denna nya DNA blev starkare och intelligentare, men de blev även av med huvudkammen som klingoner känns igen på. En av de som testades hade även levodian influensan vilket ändrades av augment DNA:n och gjorde viruset luftburet och väldigt smittosamt.

En klingonsk forskare som hette Antaak lyckades med hjälp av dr Phlox skapa ett botemedel, som hindrade viruset i dess första skede. Vid det här laget hade miljoner klingoner smittats och alla blev av med sina huvudkammar.

Klingonerna var så förödmjukade av denna händelse att ingen av dem diskuterade det med utomstående. Tack vare Klingonimperiets hemlighetsmakeri så var det väldigt få vid 2300-talet som kände till det utanför imperiet. Frågade man en klingon om det så fick man ofta ett svar liknande "vi diskuterar det inte med utomstående." (Affliction, Divergence, Trials and Tribble-ations)

 

Spänningarna mellan Federationen och Klingonimperiet fortsatte att stiga och historikern Spock har uttalat att det från 2220-talet var en stadigvarande och allvarlig konflikt mellan de två organisationerna. Spänningarna ledde slutligen till slaget vid Donatu V i närheten av Shermans planet under 2245. Detta var början på det första kriget mellan Federationen och Klingonimperiet som började år 2267, men kriget avslutades av organierna efter bara fyra dagar. (The Trouble with Tribbles, Errand of Mercy) Under en lång tid framöver så förekom det mindre sammandrabbningar och slag mellan de båda parterna. En riktig fred blev inte föränn år 2293 då man skapade Khitomerfördraget. (Star Trek VI: The Undiscovered Country)

 

Samhälle & religion

Det klingonska samhället är uppbyggt på ett feodalt system, med flera stora hus (eng: Great Houses) i vilka delar av befolkningen har lagt sin trohet. De stora husen är representerade i högsta rådet som styrs av kanslern.

Männen styr traditionellt det sociala livet och har de större posterna inom politiken och det militära. (Redemption) Det har funnits ett undantag och det var Azetbur som tog över som kansler när hennes far Gorkon mördades. (Star Trek VI: The Undiscovered Country)

Ritualer och traditioner är en stor del i klingonernas liv. Att bryta mot ritualer och traditioner är en stor förolämpning.

Om någon gör något vanhedrande så drabbar det inte bara honom själv, utan hela hans hus och vanhedern varar i flera generationer framöver. (New Ground)

 

Deras bröllopsritual är starkt styrt av tradition, precis som deras övriga samhälle. När Jadzia Dax och Worf till slut får godkännande att gifta sig blir det en stark ceremoni med stora ord och ömhetsbetygelser. Worfs svensexa är dock en seg och smärtsam ritual som pågår i flera dagar. (You Are Cordially Invited...)

 

Portarna till Gre'thor

Att dö i strid anses som mycket hedervärt och resulterar i att en klingon blir upptagen i Sto'Vo'Kor, som är deras version av himmelriket.

Om de dör en vanärande död så färdas de på "Barge of the Dead" till Gre'thor som är deras version av helvetet. (Barge of the Dead) Om en person har dött en vanärande död kan de efterlevande göra stordåd i deras namn och därmed säkra en plats i Sto'Vo'Kor. (Shadows and Symbols)

 

Övrigt

Klingonerna föredrar att slåss i närstrid och har rituella vapen för detta ändamål, bl.a. ett svärd som kallas bat'leth.

Klingonerna föredrar att ha sin mat färsk och har därför med levande föda på sina skepp, lukten från detta är hemsk för människor och vulcaner. (Sleeping Dogs)

 

Klingonsk anatomi

Anatomi

Klingoner har tydliga huvudkammar, vilka är olika för olika individer. De har även tre lungor (Lineage), vilket har befrämjat deras atletiska styrka såväl som uthållighet på stridsfältet. 

 

Klingonese

Några klingonska ord och fraser:

OrdBetyder
bat'lethEtt klingonskt svärd
d'k tahgEn traditionell klingonsk kniv
Heghlu'meH QaQ jajvam"Today is a good day to die"
HIja' / HISlaHJa!
hur'qUtomstående
ghobe'Nej!
par'MachKärlek, på klingonskt vis
Qapla'Succé!

 

Referenser

B'Elanna Torres, Bird-of-Prey, Chang, D7-klass, Disruptor, Gowron, Handvapen, K't'inga-klass, Kamouflering (bemantling), Kol, L'Rell, Lursa och B'Etor, Martok, Negh'Var-klass, Qo'noS, T'Kuvma, Voq, Vor'cha-klass

 

Viktigare avsnitt

Originalserien

 

Den animerade serien

 

The Next Generation

 

Deep Space Nine

 

Voyager

 

Enterprise

 

Discovery

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

 

Klingonen Klaang, år 2151

 

Klingonen Kor, år 2267

 

Klingonen Kurn, år 2372

 

Klingonen L'Rell, år 2256

 

Bilder: TNG, DS9, ENT

 

Diskutera: Klingoner, Vad är häftigast med klingon?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter