Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Vulcaner

Vulcaner
Hemplanet: Vulcan

En humanoid art med iögonfallande spetsiga öron, arten medverkade i stora delar i skapandet av Förenade planetfederationen.

 

Historia

Var för längesedan en väldigt våldsam och känslosam art. De förde under denna tid stora krig som nästan ledde till deras utrotning.

 

Surak
Surak

Filosofen Surak ledde för ca tvåtusen år sedan sitt folk till att förkasta sina känslor och enbart använda ren logik. Detta ledde till vad vulcanerna kallar "Time of Awakening". (Gambit, del II)

 

En grupp av vulcanerna motsatte sig detta, vilka till stor del var kända som "those who march beneath the Raptor's wings". Ett krig mellan dessa två fraktioner uppstod där man använde sig av atombomber. Ett av offren under detta krig var Surak. (The Forge, Awakening)

 

De vulcaner som var helt emot ren logik lämnade tillslut Vulcan och skapade egna kolonier på andra planeter bl.a. det Romulanska Stjärnemperiet. (Balance of Terror, The Enterprise Incident, Gambit, del II, Unification, del I, Unification, del II)

 

Samhälle & kultur

Giftermålsceremoni

Långt tillbaka i det förgångna så dödade man för att vinna sin partner. Även i nutid så använder man gamla parningsritualer.

När deras barn är runt sju år gamla så väljs deras partner ut och de två barnen är sedan telepatiskt sammankopplade via en ceremoni. När de två når myndig ålder så dras de till varandra för att utföra giftermålsceremonin. (Amok Time)

 

Ungefär vart sjunde år så drabbas vulcanerna av pon farr, deras parningsperiod. De känner då väldigt intensiva känslor och begär, även känt som plak tow eller "blodfeber", som kan leda till döden om dom inte tillfredsställs. (Bounty, In a Mirror, Darkly, Amok Time, Blood Fever)

 

Fysiologi

Vulcanerna är på utsidan rätt så lika människorna förutom de lätt igenkända upphöja ögonbrynen och spetsiga öronen. Människor och vulcaner är också så lika att dom tillsammans kan skaffa barn. (Terra Prime)

 

Inuti kroppen så finns det en del större skillnader. Vulcanernas hjärta sitter ungefär där människor har sin lever och slår betydligt fortare än en människa. De har heller ingen blindtarm. (Mudd's Women, A Private Little War, The Naked Time, Journey to Babel, Operation -- Annihilate!)

 

Det som nog är mest intressant med deras fysiologi är deras hjärna. Man beskriver den som "a puzzle, wrapped inside an enigma, housed inside a cranium.". (Riddles)

Deras hjärna hade direkt kontroll över många av kroppsfunktionerna. Trots detta så kunde en vulcansk kropp som hade fått hjärnan borttagen ändå fungera. (Spock's Brain)

 

När dom skadar sig så kan dom gå in i en sorts trans och lägga all sin energi på att läka skadan. (A Private Little War)

 

Det som vulcanerna ändå är mest kända för är deras telepatiska förmågor och då den kända vulcanska sinnesföreningen (eng. mind meld). (Blood Fever)

 

Vulcanernas hjärna är tydligen extremt känslig gentemot det för delfiska rymden vanliga ämnet trellium-D, som doktor Phlox upptäckter på Enterprise NX-01. (Impulse)

 

Alternativa tidslinjer

I den alternativa tidslinjen mer känd som spegeluniversat var år 2256 vulcaner, eller åtminstone en grupp av vulcaner, med i rebellernas kamp mot Terran-imperiet. På åtminstone ett klingonskt skepp tjänstgjorde andorier. (Despite yourself)

 

Övrigt

Vulcanerna lever i ett helt logiskt samhälle och har lärt sig att bemästra sina en gång våldsamma känslor. En gång för länge sedan förde vulcanerna stora krig som nästan ledde till deras utrotning. Det har många gånger gjorts försök att finna en balans mellan känslor och logik och de som gjort detta kallas för "v'tosh ka'tur" ("vulcaner utan logik") av vulcanska äldste. (Fusion)

Dessa vulcaner utan logik är också de som oftast får en degenerativ sjukdom som vulcanernas högsta råd inte vill ordna botemedel åt. De som får sjukdomen blir i stället stigmatiserade för sin sjukdoms skull. (Stigma)

 

De ligger sedan flera år i en gränsfejd med andorianerna. De har stöttat människorna och coridanernas i deras strävanden att nå ut till rymden, vilket inte alltid uppskattats av alla medlemmar av kulturerna. (Shadows of P'Jem, Cease Fire) Dessutom har de frysta relationer med arkonierna. (Dawn)

 

Det finns flera sekter bland vulcanerna än den ovan nämnda v'tosh ka'tur och exempel på det är syranniterna som misstänks för attacken mot Jordens ambassad. (The Forge)

 

Vulcanerna är den första utomjordiska ras som människan mötte. De styrs av logiken som mönster och ger sig inte hän åt någon form av emotionell känsla. Om de skulle göra det skulle detta riskera att de hamnade i total kaos. Endast med logik kan de styra och trycka undan sina känslor.

 

En vulcansk ambassadör besöker DS9, tillsammans med en boliansk, en betazoidsk och en arbazansk ambassadör. (The Forsaken)

 

Vulcansk logik står inte i motsats till engagemang. Som exempel deltog flera vulcaner i Maquis, en protesterande organisation som ofta använde våld mot framför allt cardassierna som ockuperade deras planeter i den demilitariserade zonen mellan federationens och cardassiernas områden.

 

Sisko tjänade under en vulcansk kapten vid Wolf 359, där Siskos fru dog. (Emissary)

 

Språk

Några ord och fraser

OrdBetyder
pon farrParningstiden
koon-ut-kal-if-feeGiftermål eller utmaning
kar-i-farBörja
VokauKom ihåg

 

Referenser

D'Kyr, Sarek, sinnesförening, Soval, Spock, Surak, T'Pol, Tuvok, Vorik, Vulcan

 

Viktigare avsnitt

Originalserien

 

Den animerade serien

 

The Next Generation

 

Deep Space Nine

 

Voyager

 

Enterprise

 

Discovery

 

Viktigare litteratur

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

Vulcanen T'Pau, år 2154

 

Vulcanen T'Pring, år 2267

 

Vulcanen Vorik, år 2373

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter