Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning
Bolier
Hemplanet: Bolarus IX

En art muntra varelser som lätt känns igen på deras blåa hud och karaktäristiska linje över rygg, ansikte och framkropp.

 

Före Federationen

Under många år innan bolierna gick med i Federationen kunde man se bolier arbeta ombord Federationens skepp och genomgå Stjärnflotteakademin. Så var exempelvis fallet med USS Enterprise som hade en bolisk fänrik. (Spock Amok)

 

Under Federationen (ca 2290 och framåt)

Hemplaneten Bolarus IX är en av Planetfederationens största förespråkare och sedan planetens inträde på 2290-talet har Bolierna varit starkt representerade i alla organisationer från stjärnflottan till diplomatkåren.

 

Karaktär

De blåblodade boliernas fysik skiljer sig mycket från andra humanoida arters, särskilt de med grönt blod som vulcaner. Det är omöjligt för en bolier att ta emot blod från en annan varelse och för människor kan intim samvaro med en Bolier innebära oförklarlig trötthet och illamående (The Adversary, Prototype, Life Line). Bolier kan med lätthet förtära skadliga ämnen såsom de mest frätande syror, med hjälp av deras broskbeläggda tungor (Flashback). De behöver ständig tillgång till toaletter och en tidig sak som bolierna reagerade på då de för första gången besökte Jorden på 2000-talet var hur undermålig de mänskliga avloppen var (11:59). På 2300-talet verkade förhållandena ha förbättrats såpass att bolier skulle kunna flytta till Jorden och nu är de en av de största utomjordiska minoriteterna på planeten.

 

De flesta bolier är flintskalliga men några yngre kvinnor har påträffats med blå-vitt hår. Kanske har den sällsynta hårförekomsten inspirerat bolier att utveckla ett intresse för frisörskonst, något de passar bra till då de vanligtvis är ytterst pratglada (bl.a. på Enterprise-D). (Data's Day)

 

Bolierna använder sig av en rättsprincip rörande dödshjälp, där de bedömer att hjälp till att undvika fysisk och mental nöd är viktigare än det faktum att personen vid sådan hjälp kan dö. (Death Wish)

 

Flera bolier arbetar på Deep Space 9, då de är en del av federationens mångkulturella samhälle. En bolisk ambassadör har även besökt Deep Space 9 tillsammans med en vulcansk, en betazoidsk och en arbazansk ambassadör. (The Forsaken)

 

År 2373 fick ferengernas spelkommission tillstånd att hantera boliska spelhus. (Ferengi Love Songs)

 

Avsnitt där de nämnts eller förekommit:

TNG: Allegiance, Conspiracy

DS9: Emissary, The Adversary, The Forsaken, Ferengi Love Songs

VOY: Protoype, Flashback, Death Wish, Hope and Fear, Learning Curve

SNW: Spock Amok

 

Bolierna fick sitt namn efter Cliff Bole, regissören till TNG: Conspiracy som var det första avsnitt där bolierna syntes.

Informationen om denna art kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

En kvinnlig bolier

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter