Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: EnterpriseSäsong 1

1.13 - Dear Doctor

Uppdragsdatum: Okänt
Sändes (US): 2002-01-23
Sändes (SE): 2003-06-20
8.3 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

När Enterprise äntligen fått igång subspace-förstärkarna kan besättningen kommunicera regelbundet med Jorden igen, och en av dem som är tacksamma för det är Dr. Phlox. Han brevväxlar flitigt med Dr. Lucas, en läkare han lärde känna på Jorden.

Enterprise får kontakt med en pilot från en planet i närheten, Valakis. Piloten har färdats i över ett år med ett skepp utan warp-teknologi för att hitta någon som kan hjälpa dem att bota en väldigt smittsam sjukdom som hotar hela planetens befolkning. Archer vill självklart göra allt för att hjälpa sina nya vänner, och sätter kurs mot planeten.

Dr. Phlox och ett litet team från Enterprise reser ner till planeten för att börja undersöka vad som kan orsaka sjukdomen. De träffar på ett sjukhus en annan humanoid ras som också bor på planeten, kallade menker. Detta folk har hittills klarat sig undan den smittsamma sjukdomen, så Phlox beslutar sig för att börja leta efter ett botemedel. Han är väldigt imponerad av människorna på Enterprise's genuina vilja att hjälpa andra, och sätter ihop ett litet arbetslag, där bl. a. besättningsman Cutler ingår. Elizabeth har, vad Phlox misstänker, visat intresse för Phlox ett tag, och är nyfiken nog att vilja lära känna henne lite bättre. Cutler och andra i teamet uttrycker snart att de tycker att valakierna utnyttjar menkerna. Menkerna är inte lika intellektuellt utvecklade som valakianerna, och inte lika accepterade i samhället.

Till slut hittar Phlox orsaken till epidemin, men han är inte helt övertygad om han verkligen vill ge ett botemedel till valakianerna ...

 

Arter: valakier, menker, m'klexa, ferenger

Kellie Waymire som Elizabeth Cutler

David A. Kimball som Esaak

Chris Rydell som utomjordisk Astronaut

Karl Wiedergott som Larr

Alex Nevil som Menk-man

Regissör: James Contner

Skriven av: Maria Jacquemetton & Andre Jacquemetton

Recension

Av: Shran, 2012-09-26
Betyg: 7
Ett bra avsnitt med Phlox i fokus. Jag tycker om att bitar av avsnittet är uppbyggt genom att Phlox svarar på brevet från Dr. Lucas. Början av avsnittet med Phlox alla "djur" är rätt komiskt. Dom verkar passa bra tillsammans.

Scenen där han sitter och kollar på film och är mer intresserad av människornas reaktioner är smått skrattframkallande.

Dom har vävt ihop Cutler's och Phlox relation på ett bra sätt då man gärna tror att det är mer än vad det sedan visar sig vara. Hon är en bra vän till honom, men tyvärr så spinner man ju inte vidare på detta och till på köpet så återkommer inte heller Cutler i speciellt många avsnitt framöver.

Att Phlox blir osäker på var Cutler står känns bara naturligt och att han tar upp det med T'Pol känns också naturligt, men det kanske inte är den bästa person att tala relationer och känslor med.

Ytterliggare en kul scen i avsnittet är när Hoshi och Phlox pratar Denobulan med varandra. Hoshi lär sig snabbt och hon är klart en intressant karaktär.

Prövningen för Phlox blir stor då det blir fel hur han än gör med dom två raser som avsnittet handlar om och den genetiska sjukdom som hotar att förinta den ena och eventuellt även den andra. Jag tycker att Archer och Phlox kommer fram till en bra diskussion och löser det hela på ett bra sätt utifrån förutsättningarna som finns.

Och det här avsnittet torde väl vara första gången som Ferengi nämns.

Archers lilla tal på slutet avslöjar att deras prime directive inte finns, alternativt inte innehåller speciellt mycket direktiv ännu.

Betyg

8.3
63 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Dear Doctor
Dear Doctor
Dear Doctor
Dear Doctor
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter