Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: EnterpriseSäsong 1

1.9 - Civilization

Uppdragsdatum: 31:a juli 2151
Sändes (US): 2001-11-14
Sändes (SE): 2003-06-05
7.2 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Enterprise upptäcker en planet med 500 miljoner personer bosatta. Det visar sig att det är en planet som befinner sig på förindustriell tid, motsvarande vårt början av 1800-talet. Folket kallar sin ras för Akaali.

Kommendör Archer beslutar sig för att utforska civilisationen direkt, utan den enligt honom opersonliga tekniken. När de upptäcker neutronavsöndringar inser de att någon annan ras redan befinner sig här, en ras som äger antimateriareaktorer i en värld som inte ens har en utvecklad industri. Archer, T'Pol och Hoshi klär ut sig, både till kropp och kläder, till Akaali och ger sig ner till planeten.

 

Arter: akaalier, malurianer

Diane DiLascio som Riann

Wade Andrew Williams som Garos

Charlie Brewer som utomjordingen

 

Övriga skådespelarroller

Louis Ortiz som ersättare för Connor Trinneer

 

Övriga skådespelarinsatser

Tarik Ergin som ersättare för Charlie Brewer

Regi: Mike Vejar

Manus: Phyllis Strong och Michael Sussman

Recension

Av: Shran, 2012-09-25
Betyg: 7
Ett till stora delar intressant avsnitt. Besättningen hittar en Minshara-klassad planet och bestämmer sig för att ta sig en närmare titt. Först enbart Hoshi men teamet utökas då dom hittar spår efter en mer avancerad ras än dom själva finns nere på planeten.

Det här är ett klassiskt avsnitt som återfinns i flera av dom andra Star Trek-serierna. Ett typiskt "cause-and-effect" avsnitt.

Samhället visar sig vara preindustriellt och besättningen behöver maskera sig som lokalbefolkningen för att inte väcka oro och frågor.

Lokalbefolkningen visar sig bli sjuka av förgiftat vatten orsakat av en antimateria-reaktor som den andra rasen har tillgång till.

Överlag så tycker jag att Enterprise besättning löser situationen bra, även om Archer blir tvungen att ta till en mindre lyckad metod då hans översättare strular. Det finns ju inget uttalat Prime Directive ännu men man ska nog försöka undvika att liknande situationer uppstår, så att man inte äventyrar uppdraget och framförallt tidslinjen och med den ändrar på historiens gång.

Jag gillar upplösningen och det var snyggt gjort att använda transportören för att få bort reaktorn och använda densamma till att oskadliggöra den andra rasens skepp.

Betyg

7.2
43 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Civilization
Civilization
Civilization
Civilization
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter