Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: VoyagerSäsong 1

1.13 - Cathexis

Stjärndatum: 48734.2
Sändes (US): 1995-05-01
Sändes (SE): 1998-07-23
7.5 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Voyager lyckas rädda en av sina små rymdfärjor, som utsatts för en attack under en rutinexpedition i närheten av en svart nebulosa. Ombord finns en medvetslös Tuvok och Chakotay, som ligger i koma. När Voyagers besättning sedan börjar uppföra sig mycket märkligt och försöker sabotera skeppet, står det snart klart att rymdfärjan inte bara haft de två skadade officerarna ombord ...

 

Arter: Komarer

Diskutera: Avsnitt 1.13-1.16

Peter Markinson som Peter Durst

Michael Cumpsty som Lord Burleigh

Carolyn Seymour som fru Templeton

Piper Taylor som operationsofficer

 

Mindre roller

Lydia Shiferaw som kommendörsofficer

Louis Ortiz som Culhane

Tarek Ergin som Ayala

Regi: Kim Friedman

Berättels: Brannon Braga & Joe Menosky

För TV: Brannon Braga

Recension

Av: Ono, 2011-09-18
Betyg: 4
När denna episod började med Kathryn på holodeck utklädd och tjusig, så trodde jag att jag hade en mardröm. Nu varade tack och lov mardrömen bara några minuter...
Detta är den andra episoden på rad om energivarelser. Fast denna är bättre. Ganska spännande faktiskt med kurragömmaleken "var är han nu". Men i övrigt: "Not much to hang in the christmas tree" som Lennart Bergelin skulle ha sagt.
Av: MrsRiker, 2011-09-18
Betyg: 8
Storyn är intressant, man hålls ovetande länge om vad som egentligen händer. Varför ändrar Paris kurs hela tiden? Vet han verkligen inte om det? Varför vet inte Torres att hon kopplat ur warpmotorerna? Till och med när man vet att det är en alien så är det fortfarande förvirrande och man vet inte riktigt vad som händer. Det är ett klassiskt skräckgrepp som fungerar mycket bra i det här avsnittet. Paranoian sprider sig - Harry fastnar i sina tankar och alla blir misstänksamma. Till och med Neelix blir paranoid på sitt eget speciella sätt...
Alla bevisen hopar upp sig mot Tuvok, men som tittare är man inte benägen att tro att han kan vara skyldig med tanke på allt man vet om vulcans, deras logik och deras sätt att vara.

Några av er har påpekat att det blir lite "tjatigt" med två avsnitt i rad som handlar om icke-kroppsliga varelser. Jag håller inte med riktigt. Det här avsnittet är helt annorlunda och mycket bättre än Heroes and Demons. Dramaturgin, manuset och alltihop är bättre genomfört och intressantare än förra avsnittet...

En helt annan sak. Jag har sagt det förr (när vi diskuterade The Cloud) och jag säger det igen: det borde finnas en generell regel som förbjuder folk att åka in i nebulosor - eller ens i närheten av dem. Se hur det går!!

Om jag ska gnälla på något så får det bli Kes (som vanligt )
Kes i sin hytt: Hello. Is someone here? *yäck* Jag gillar telepatiska raser, jag gillar tanken på telepati, även om den samtidigt skrämmer mig. Jag skulle inte vara speciellt bekväm om jag visste att någon kunde läsa mina tankar, de är inte alltid rumsrena och barntillåtna Men Kes och hennes telepatiska krafter gillar jag inte alls. Jag har läst människor som gnäller på att Troi gick omkring i början av TNG och "kände" saker, otydligt och luddigt. Men det gör ju Kes också. "that was like faint music, from a faraway place..." Oh, puh-leeeeaaaze!

Favoritcitat:
Paris hävdar att han är oskyldig till kursändringarna och Janeway säger: Well I'm willing to rule out mutiny for the time being. Mulgrew levererar den repliken fenomenalt bra.

Jag gillar verkligen det här avsnittet. Och Kes inblandning i det är så liten att den inte drar ned betyget nämnvärt. Hon är bra på att vara medvetslös i alla fall
↓ Läs mer ↓
Av: Captain Mariah, 2011-09-18
Betyg: 6
Jag håller med Captain Janeway att avsnittet känds lite segt eftersom även Heroes and Demos handlar om en icke kroppslig alienras, som är avsnittet före denna. Höjdpunkten i avsnittet är när besättningen blir "besatta". Roligast är att se Captain Janeway (den riktige Kathryn Janeway ) bli besatt. Här får vi även en chans att se Chakotay utveckla som karaktär.

Roligt att få se hur en kapten "unwine" på holodäcket. Jag tror inte jag har sett Picard använda holodäcket i samma utsträckning. Sedan kan man diskutera om såvida Janeways holonovel är tillräckligt intressant. Personligen tyckte jag att det var ett dåligt val, för en så färgstark person. Janeways andra holodäck aktiviteter är mera intressanta. Jag syftar då på Leonardo Di Vinci.

Favorit citat:

Janeway: Do you feel up to it?
Doctor: Oh course. I make life and death decisions every day.
Paris: I feel better already.

Doctor: Just because a man changes his drink order, doesn't mean he's possessed by an alien.
Neelix: Nevertheless, don't you think you should scan him or dissect him or something, just to make sure?
↓ Läs mer ↓
Av: Captain Janeway, 2011-09-18
Betyg: 6
Cathexis är ännu ett avsnitt om en alien-varelse.
Detta kändes lite segt eftersom även Heroes and Demos handlar om en icke kroppslig alienras. Jag tycker ändå att avsnittet har sina poäng. Det är rätt kul med "personlighetsförändringarna" hos karaktärerna när de blir "besatta" och Janeway som slår ner Tuvok e ju rätt, hmm, coolt Att det är Chakotay som får alla att uppträda underligt och inte en alien är också en kul poäng. Att det dessutom är säkerhetschefen som är säkerhetsrisken är ju också en kul vändning även om den är rätt förutsägbar.
Det ju också i detta avsnitt Janeway leverar ett av sina mest fantastiska leenden samt har sina händer över hela Chakotays bröst, .
Doktorn får också leverara en hel del roliga repliker.
I detta avsnitt presenteras också Janeways första holonovel, vilket i mina ögon verkar vara en liten variant av "Jane Eyre" av Charlotte Bronté. Fast vi fick aldrig se slutet på den holonovellen, den ansågs nog rätt seg och sågades antagligen. Själv tyckte jag det var rätt kul att se Janeway "leka" lite
↓ Läs mer ↓

Betyg

7.5
41 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Cathexis
Cathexis
Cathexis
Cathexis
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter