Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: VoyagerSäsong 1

1.16 - Learning Curve

Stjärndatum: 48846.5
Sändes (US): 1995-05-22
Sändes (SE): 1998-08-04
7.9 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Voyager hamnar i stora problem när deras bioneurala gelpaket börjar krångla. Ännu ett problem uppstår när säkerhetschef Tuvok upptäcker att en av skeppets före detta maquismedlemmar, besättningsman Dalby, försöker lösa detta utan att ha informerat överordnade. Tuvok och kommendör Janeway kommer fram till att de behöver ge vissa före detta maquis extra träning i stjärnflotteprotokol, så att skeppets besättning skall fungera bättre. Detta är något som de för träningen utvalda före detta medlemmarna starkt ogillar. De föredrar att lösa saker på det "gamla sättet" och vägrar att lära sig att fungera som en del av besättningen på ett stjärnflotteskepp. Efter ett ingrepp från deras före detta ledare, kommendörkapten Chakotay, så går de dock med på att gå igenom Tuvoks planerade träning.

 

Samtidigt som detta pågår så blir situationen med gelpaketen värre och börjar att bli ett kraftigt hot mot skeppets överlevnad. Efter ett flertal undersökningar i maskinrummet, så kan de dock inte hitta något fel på paketen. Maskinchef Torres får dock en idé som leder till att ett gelpaket hamnar på doktorns undersökningsbrits...

 

Arter: bajoraner, bolianer

Diskutera: Avsnitt 1.13-1.16

Armand Shultz som Kenneth Dalby

Derek McGrath som Chell

Scott Miles som Terek

Catherine MacNeal som Henley

Thomas Alexander Dekker som Henry

Lindsey Haun som Beatrice

Christine Delgado som fänrik Ashmore

Piper Taylor som operationsofficer

 

Mindre roller

Lydia Shiferaw som kommendörsofficer

Louis Ortiz som Culhane

Tarek Ergin som Ayala

Regi: David Livingston

Manus: Ronald Wilkerson & Jean Louise Matthias

Recension

Av: Captain Proton, 2011-09-18
Betyg: 8
Ett av de bättre avsnitten i säsong 1. Jag gillar avsnitt där man koncentrerar sig på besättningen och då menar jag utanför huvudpersonerna. Jag gillar det här med Maquis besättningens intergrering med resten av star fleet folket. Tråkigt att man inte tog upp det mer i de sista säsongerna men det dyker ju upp ibland.

Jag håller med om att Maquis-karaktärerna känns platta och stereotypa men jag gillar att Tuvok fick vara deras lärare med tanke på hans bakgrund och sätt att vara.
Av: Orville, 2011-09-18
Betyg: 6
Ett trevligt avsnitt som ger lite perspektiv på starfleet träning etc. samt mycket kameratid åt Tuvok. Han börjar utvecklas mer och mer under säsong 1 och jag vill minnas att det här är bland de bästa avsnitten (överlag är säsongen ganska svag. Tråkiga intriger osv. )
Av: MrsRike, 2011-09-18
Betyg: 5
Intressant story - det känns logiskt att vissa maquiser har problem med kommandstrukturen och stjärnflottans sätt att göra saker. Tyvärr så är personerna som får extra undervisning stereotypa och platta och det gör avsnittet sämre än vad det kunde ha varit.

Dessutom är inte Tuvok min favoritkaraktär - rent generellt är vulcans lite trista tycker jag - så jag tycker att det är synd att det är han som får hand om utbildningen...Jag hade föredragit någon annan, intressantare

Men jag gillar interaktionen mellan Tuvok och Neelix. De är motsatser, varsin ände av spektrat - ungefär som Odo och Quark - vilket alltid skapar intresse.

Jag tycker att det tekniska problemet - parallellhandlingen - är kul. Neelix ökända matlagning orsakar haverier över hela skeppet

Slutet känns lite väl krystat och hollywoodaktigt. Lieutenant, if you can learn to bend the rules, I guess we can learn to follow them - är lite väl cheasy (dåligt skämt, jag vet )
↓ Läs mer ↓
Av: Kai Dukat, 2011-09-18
Betyg: 6
Ironiskt nog så ger Voyager oss den svagaste avslutning samtidigt som det är den bästa 1st säsongen som gjorts inom ST. Visst det finns tuffa inslag i avsnittet och Russ dominerar som vanligt. Men på något sätt känns det inte som att detta skulle vara en värdig uppgörelse mellan de två lägren på skeppet. Det blir lite för mycket action och för lite meningsfull dialog.

Men åå andra sidan så är det en inblick i vardagen också på skeppet vilket gör att det finns lite intressanta infallsvinklar. Man lyckas inte lika bra som i TNG avsnittet Lower deck. Men denna idé uppskatas av undertecknad och därför dras omdömet upp en del.
↓ Läs mer ↓
Av: Captain Mariah, 2011-09-18
Betyg: 9
Det här är en av Tuvoks bättre avsnitt. Det är på tiden att man får se hur det går för Maquis besättningen. Det kan ju inte vara lätt att helt plötsligt befinna sig på en Starfleet skepp och under en Starfleet befäl - allt som de avskydde innan. Jag tycker det är kul att se hur Tuvok tvingas ta hand om de utvalda som blir tvungen att ta en snabb kurs i Starfleet regler. Det är synd att man inte får se mer av karaktärerna ifrån Maquis i senare avsnitt. Jag kan i alla fall inte minnas att jag har sett dem i senare avsnitt.

Jag tycker att det är underbart att se hur besättningen arbetar tillsammans för att hitta vad problemet är med skeppets ?bio-gelpack? som i sin tur påverkar systemen. En rolig scen är då en av Maquis besättningen tvingas skrubba the transporter med någon apparat som skulle ta timmar. Medan Torres föreslår att han istället ska gära det på det enkla sättet som bara skulle ta några minuter ..

Höjdpunkterna i avsnittet:

Tuvok: Commander Chakotay would be a more logical choice to be their instructor. He is a Maquis, as well as their former captain.
Janeway: That's my point. He doesn't have to earn their respect. We do.

Chakotay: Don't worry, Tuvok. I'll tell them to take it easy on you.

Tuvok: You're saying that the Maquis crew is rigid and inflexible. That they will never adjust to Starfleet rules.
Neelix: No, Mr. Vulcan. I'm saying that you are rigid and inflexible.

Tuvok: I recently realized that there are times when it is desirable to bend the rules.
Dalby: Lieutenant, if you can learn to bend the rules, I guess we can learn to follow them
↓ Läs mer ↓
Av: dystopi, 2011-09-14
Betyg: 5
Det här är ett ganska så mediokert avsnitt, precis som dom flesta avsnitt i den första säsongen är. Den mest intressanta biten för mig är att Tuvok får ta på sig ansvaret för att lära upp ett gäng maquiser och sättet som han gör det på. Även han lär sig ett och annat kring den upplevelsen. Tyvärr känns inte maquismedlemmarna intressanta nog för mig, vilket gör att avsnittets handling inte engagerar mig så mycket som jag hade hoppats på.

Betyg

7.9
52 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Learning Curve
Learning Curve
Learning Curve
Learning Curve
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter