Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: VoyagerSäsong 1

1.3 - Parallax

Stjärndatum: 48439.7
Sändes (US): 1995-01-23
Sändes (SE): 1998-06-23
7.3 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Voyager behöver en ny maskinchef och för att visa att Janeway litar på de nya Maquismedlemmarna vill Chakotay att hon ska utnämna B'ElannaTorres, vilket kommendör Janeway tvekar starkt till då Torres tidigare visat prov på sitt starka temperament. Konflikten gör att sammansmältningen av de två besättningarna tar sig en törn. Vid ett nödanrop från en okänd farkost läggs de interna problemen vid sidan och besättningen försöker undsätta de nödställda, men ju närmre de kommer en lösning, desto mindre tycks förhållandena följa fysikens lagar

Diskutera: Avsnitt 1.3-1.4

Regissör: Kim Friedman

Story: Jim Trombetta

För TV: Brannon Braga

Recension

Av: OnO, 2011-09-14
Betyg: 5
"She's not just out of control, she's out of her mind!" Så säger Kapten Carey i inledningen till denna första standardepisod av "voyager". Anledningen är att han fått näsan avslagen på tre ställen av den hetlevrade B'Elanna Torres. Det är sedan denna inledning som driver denna handling vidare. Kommendörkapten Chakotay tar sedan ett snack med den hetlevrade och ett snack med kommendör Janeway, och föreslår argbiggan som ny chefsmaskinist. Allt detta går ut på att hon också ska bli det när vi kommer fram till slutet på episoden. Lite synd tycker jag att man måste stressa på detta redan i andra episoden....
Den andra handlingen i episoden, låt oss kalla den bihandlingen, är en tidsparadox. Denna är dock av model medioker i mitt tycke. Massa tecknobabbel som man får ta med en nypa salt, men den framställs faktiskt ganska trovärdigt, så jag köper den.
Det finns ytterligare en lite bihandling i denna episod. En krympande doktor. Han räddar episoden...

Betyg: 5/10
Av: Captain Janeway, 2011-09-14
Betyg: 8
Parallax tillhör en av mina favoriter.
Det är tidigt i serien och man tar till vara tillfällen att utveckla karaktärerna och deras inbördes förhållanden. Det finns lite kontinuitet i storyn, man måste ersätta de döda besättningsmedlemmarna osv.
Jag gillar interaktionerna mellan Janeway/Chakotay och Janeway/B'Ellanna, Chakotay/B'Ellana. Även en hel del av de andra får sin beskärda del.
Nog får man huvudvärk av "temporal mechanics" alltid, men det allt lite facinererande ochså
Det som är dåligt, tja storyn är ju lite tillgjord naturligtvis för att B'Ellana ska kunna visa sig på styva linan för Janeway. Men jag köper ändå det, för jag gillar verkligen interaktionen mellan dem

Betyg 9/10

Time and Again är ett ganska kul och spännande avsnitt men ingen superhöjdare.
Det är förvirrande med tidsparadoxer men kul
Jag gillar Janeway som smyger runt med en pistol och hennes frilla är ju cool lol.
Det är roligt med Janeway/Paris interaktionen och det är ett bra grepp när de växlar mellan Voyager och deras sökande efter J/P medan dessa "söker" på sitt håll.
EMH börjar definitivt utveckla sin typiska sarkastiska torrhumor lol
Men planeten är rätt tråkig och käderna ja, no comments och invånarna är inget spännande heller. Nog kunde de kommit på nåt bättre i de första avsnitten om hur det är i Deltakvadranten? Lite mer fantasi hade inte skadat

Betyg 8/10
↓ Läs mer ↓
Av: Captain Mariah, 2011-09-14
Betyg: 7
En medelmåttig avsnitt, där B'Elanna och Janeway får en bättre relation. Kul att få reda på hur det kommer sig att B'Elanna slutade Starfleet. Detta är en definitivt av B'Elannas bättre avsnitt. Jag är väldigt intresserad av vetenskapen bakom avsnittet och jag tycker därför om avsnittet. Jag upplever Chakotay som svag i denna avsnitt. Den enda bra scenen med honom var när han talade med B'Elanna i hennes hytt.

Chakotay: You have turned this into a lousy day for me, Torres!

Min favorit scen är då Janeway och B'Elanna sitter i skytteln och försöker gissa vilken av de två voyagerskeppen som är den verkliga. I motsatt vad Pjotr'k tycker så tycker jag att scenen är viktigt. Eftersom det är här som B'Elanna visar att hon litar på sin Captain, i och med att hon gav med. Min andra favorit scen är faktiskt den första scenen, där Carey ligger på bristen med en bruten näsa och undersöks av EMH samtidigt som han förhörs av Tuvok. Det finns några roliga repliker där,men jag kommer inte ihåg dem nu!

Detta är inte en av de bästa med inte ett av de sämsta avsnitten. Som Mrsriker säger så är avsnittet bra för karaktärsutvecklingen, man får en mer insikt om vem de är.

Jag citerar Paris i avsnittet:

"Am I making any sense?"

Betyg: VG-
↓ Läs mer ↓
Av: Pjotr'k, 2011-09-14
Betyg: 8
Parallax tyckte jag var bra, särskilt för relationen mellan Janeway och B'Elanna. Jag gillade också Joe Careys roll - skådespelaren gjorde det verkligen bra och han upplevdes som faktiskt djupt besviken över att bli åsidosatt även om han samtidigt kunde erkänna sig besegrad. Om ändå Chakotay hade fått lite mer av det där (ni kanske börjar ana ett visst tema... ). Han är kanske inte så mesig i just detta avsnitt, men jag besvikelsen från Caretaker finns fortfarande kvar.

Den enda scenen jag var starkt missnöjd med var den när de skulle välja vilket Voyager som var den rätta. De hade nog kunnat ge tusen argument till för det ena eller andra skeppet, utan att komma fram till något. Det som var avgörande här var att Janeway bara bestämde sig och därmed var diskussionen slut - även om hon var söker på sin sak och faktiskt även hade rätt så upplevde jag valet som faktiskt rätt så godtyckligt.

Sedan gillade jag deras "Warp-particles"-diskussion. De kändes verkligen samstämda där. Betyget blir sammanlagt 5/10.

Time and Again är ett avsnitt som jag sett alldeles för många gånger. Det är ett mycket bra avsnitt, men när man sett det kanske en 25-30 gånger så vet man exakt vad som kommer att hända och det blir inte riktigt lika spännande. När jag såg det nu gick jag i väg och hämtade posten medan DVD:n rullade på. Det är inte något som normalt brukar ske när jag tittar på Star Trek. Med detta sagt så är avsnittet mycket spännande. Lösningen med att de själva var orsaken till att planeten dog ut var fullständigt lysande. Det var briljant. Allt är ju logiskt - om de inte hade åkt tillbaka i tiden för att utreda vad som hänt med planeten så skulle inte räddningsförsöken ha skett, räddningsförsök som också orsakade planetens fall! Nåja, fullt logiskt är det kanske inte men fortfarande helt lysande och kul avslutning på ett tidsreseavsnitt. Jag älskar tidsparadoxer... Som Paris sade i Parallax: "Am I making any sense?"
Betyget blir helt klart 8/10.
↓ Läs mer ↓
Av: MrsRiker, 2011-09-14
Betyg: 6
Jag gillar Parallax, dock inte främst på grund av storyn. Den känns lite krystad för att forcera fram ett samarbete mellan Janeway och B'Elanna - och jag får huvudvärk av temporal mechanics Den mesta technobabblen kan man på sätt och viss "förstå", det är det som är en av tjusningen med ST tycker jag, att allting låter rimligt, i alla fall i mina - icke-naturvetenskapliga - öron. Men när de sitter i konferensrummet och diskuterar "a time delayed reflection of ourselves" så känner jag mig lika oförstående som Paris

Nej, det som jag tycker gör avsnittet bra är karaktärsutvecklingen, samarbetet mellan Janeway och B'Elanna. Och inledningen är fantastisk tycker jag, med Carey i sjukhytten, EMH i sitt esse som slänger ner honom på britsen; diskussionen mellan Chakotay och Tuvok och sedan det lilla myteriförsöket. Besättningarna som försöker att anpassa sig till varandra; Tuvok vill låsa in B'Elanna i bästa vulcanmanér; och maquiserna som fortfarande är vana vid att göra saker på ett anarkistiskt sätt....
Chakotays replik You have turned this into a lousy day for me, Torres i Torres hytt är superb, och visar en sida av honom som inte alls är mesig (som vissa tyckte i förra avsnittsdiskussionen )

Det känns som om det är det som är den verkliga storyn och att tjafset med att skeppet har fastnat i en anomaly och tidsgrunket är en bisak.

6/10
↓ Läs mer ↓

Betyg

7.3
57 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Parallax
Parallax
Parallax
Parallax
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter