Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: VoyagerSäsong 1

1.6 - The Cloud

Stjärndatum: 48546.2
Sändes (US): 1995-02-13
Sändes (SE): 1998-07-02
7.5 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Under försöken att bättra på Voyagers energireserver färdas skeppet rakt in i en väldig nebulosa. Där stöter man på märkliga kraftfält och sällsamma elektromagnetiska fenomen, vilket gör att skeppet förlorar förmågan att färdas vidare. Voyagers besättning upptäcker nu också till sin bestörtning att de susat rakt in i något som inte är som man först trott ett livlöst gasmoln ...

Diskutera: Avsnitt 1.5-1.6

Larry Hankin som Gaunt Gary

Angela Dohrmann som Ricky

Judy Geeson som Sandrine

Luigi Amodeo som gigolo

 

Mindre roller

Louis Ortiz som Culhane

Tarek Ergin som Ayala

 

Övriga skådespelarinsatser

Debbie David som ersättare för Robert Duncan McNeill

Regissör: David Livingston

Manus: Brannon Braga

För TV: Tom Szollosi & Michael Piller

Recension

Av: OnO, 2011-09-14
Betyg: 7
Hittar man en nebulosa så ska man naturligtvis kör in i den, speciellt om den innhåller stor mängder omicronpartiklar som behövs för skeppets enrgireserver. Så resonerar Janeway i inledningen till detta avsnitt. Nu visar det sig att allting inte alltid är vad det först verkar...
Nebulosan är i själva verket en stor bamsing till livsform som blir lite gramse när gänget skjuter ett stort hål i något av hans organ med en fotontorped. Janeway och co. får dåligt samvete och bestämmer sig för att hjälpa nebolusalivsformen med sin läkeprocess. Detta går bra men voyager förlorar ytterligare 11% av sin energi och Janeway bestämmer sig för att sluta replikera kaffe för att spara på energin.
I dessa ransoneringstider tycker jag därför att det är konstigt att Tom Paris får tillstånd att köra sitt lätt gubbsjuka "Sandrin's" program på holodeck....

Jag gillar denna episoden. Jag gillar Neelix kök som puttrar på, Hans "bättre än kaffe" kaffe som är så tjockt att det knappt rinner ut ur kannan. Jag gillar Janeways dillema om att komma nära besättningen och ändå hålla distansen. Och Janeways skicklighet vid biljardbordet hade jag inte en aning om. Men framför allt gillar jag de klassiska sf miljöerna inne i nebulosan, riktigt kul att se. Men som sagt, jag fattar inte hur man kan köra holodeckprogram när man knappt har energi för att replikera mat. Detta drar ner lite på betyget i mitt tycke...
Av: Captain Janeway, 2011-09-14
Betyg: 9
The Cloud är ett av mina absoluta favoritavsnitt.
Det här avsnittet har väl en rätt töntig grundstory om den levande nebulosan men det gör just ingen för styrkan i detta avsnitt ligger ju i karaktärsutvecklingen som alla får i detta avsnitt.
Det är också ett roligt avsnitt som inte tar sig själv på så otroligt allvar. Det t.o.m driver med en del av de saker som Voyager har kritiserats för lol.
Av: Captain Mariah, 2011-09-14
Betyg: 8
Jag älskar början av avsnittet, då Janeway skriver/tänker sin dilemma om hur hon ska vara som Captain. Min andra favorit scen är då Neelix häller upp hans specialare och janeways min när hon ser klumparna när han häller upp en kopp.
Jag gillar ochså scenen med Paris och Kim samt scener är när Tuvok och Kim pratar med varandra genom kommunikations brickan när de är vid sina stationer på bryggan. Neelix reaktion när de åker in i nebulosan är den bästa biten, jag älskar hans replik där! Ha ha

Det bästa med avsnittet är karaktärsutveckling som Mrs Riker nämner i sitt inlägg. Jag skulle vilja påstå att detta avsnittet behövdes.

EMH: Nebula? What were we doing in a nebula? No, wait. Don't tell me. We were...investigating. That's all we do around here
↓ Läs mer ↓
Av: MrsRiker, 2011-09-14
Betyg: 7
Återigen ett bra avsnitt med helt OK story och (som vanligt ) suverän karaktärsutveckling. Intressant att de tar upp Janeways dilemma som kapten - ska hon hålla avståndet eller inte? Jag gillar scenen när hon bara promenerar in på teknikavdelningen och alla drabbas av panik och tror att det är en rutininspektion och när hon stannar vid Paris och Kims bord i matsalen är det samma sak där, hon är trevlig och hjärtlig, de är trevliga tillbaka, men man känner ändå distansen.

Och allt detta prat om Neelixs kokkonst, det förstår man verkligen när man ser hans kök. Det ligger en tung dimma över grytorna som puttrar i bästa Dr. Jekyll och Mr. Hyde-anda. Och det där "kaffet" han försöker tvinga på Janeway - yäck
Man förstår verkligen repliken Commander, set a new course. There's coffee in that nebula"

Sen måste jag få säga: Stjärnflottan borde införa som en generell regel (not the prime directive but a very important one nevertheless) - ÅK ALDRIG IN I NEBULOSOR! (inte ens om det finns kaffe i dem) Varje gång de gör det så händer det nåt dåligt, är det inte dags att de inser det nu?

Jag gillar Sandrines. Det är skönt att man kan få se holodäckprogram där inget går fel, utan som bara är till för det som holodäck (delvis) är avsett för - avkoppling. Jag skulle kunna tänka mig att hänga på Sandrines med ett glas rött, en tallrik med ost och en god bok. Men jag skulle nog programera om klientelet.

Och som jag sa i början - suverän karaktärsutveckling i det här avsnittet. Vänskapen mellan Paris-Kim växer, jag gillade B'Elannas och EMHs meningsutbyte i sjukhytten (EMH: Nebula? What were we doing in a nebula? No, wait. Don't tell me. We were...investigating. That's all we do around here ) och förhållandet mellan Chakotay och Janeway utvecklas och blir förtroeligt.
Det är så mycket bra småsaker hela tiden som säger så mycket om personerna, som att B'Elanna är den enda som har försökt döda sin djurvägledare t.ex.

EMH och Janeway står för de roliga replikerna i det här avsnittet:
EMH: What are you looking for?
Janeway: I need to know if we did serious harm to this lifeform
EMH: Let's see. You ran your ship through it, fired phasers at it, and blew a hole in it with a photon torpedo, I'd say there's a pretty good chance...
Och så den bästa av dem alla, när Neelix stormar in på Janeways kontor och klagar över att de ska åka tillbaka in i nebulosan så avfärdar hon honom efter att samtalet är slut med: Dismissed. That's a Starfleet expression for get out!

Om jag ska säga nåt negativt så får det bli om Neelix reaktion i köket på att de åker in i nebulosan. Han verkar inte vara den som säger nej till äventyr i vanliga fall så jag förstår inte hans irritation. Förvisso kanske han har varit inne i tillräckligt många nebulosor för att ha skapat sig en regel om det som jag pratade om ovan ....men han reagerar ovanligt starkt ändå.

Men generellt ett bra avsnitt. 6,5/10
↓ Läs mer ↓

Betyg

7.5
39 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
The Cloud
The Cloud
The Cloud
The Cloud
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter