Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Star Trek: VoyagerSäsong 2

2.6 - Twisted

Stjärndatum: 48945.8
Sändes (US): 1995-10-02
Sändes (SE): 1999-03-11
8.5 /10
  10   9   8   7   6   5   4   3   2   1

Sammanfattning

Besättningen på Voyager råkar illa ut, när skeppet stöter samman med en väldig och oförklarig rymdvåg. Det märkliga fenomenet omger farkosten och börjar påverka allt ombord på ett mycket farligt sätt. Voyagers inre förvandlas till en rad labyrinter och besättningen har svårt att nå varandra. Kommendör Janeway måste stoppa rymdvågens framfart, innan det är för sent ... Arter: [twisted]*

Diskutera: Avsnitt 2.5-2.6

Larry Hankin som gaunt Gary

Judy Geeson som Sandrine

Tom Virtue som Baxter

Terry Correll som besättningsman

 

Mindre roller

Louis Ortiz som Culhane

 

Övriga skådespelarinsatser

Debbie David som ersättare för Robert Duncan McNeill

Regi: Kim Friedman

Manus: Arnold Rudnick & Rich Hosek

För TV: Kenneth Biller

Recension

Av: everybodyknows, 2011-09-18
Betyg: 10
ett mycket bra avsnitt som är intressant och lite skrämmande på samma gång. just labyrinttematiken är något som verkligen får en människa att känna sig utelämnad. det är ett ofta använt tema i litteratur och film (exempelvis: minotauren labyrint i grekisk mytologi, harry potter & the goblet of fire, the shining etc.) men fungerar ypperligt även här. håller med om att neelix svartsjuka kan bli lite väl påfrestande ibland. man kan ju tänka att neelix som klarat sig undan en väldig massa farligheter innan han och kes kom ombord på voyager skulle ha lite mer skinn på näsan och inte ta åt sig så förbaskat mycket hela tiden. nåja, utöver detta är manuset fruktansvärt välskrivet och scenografin är fantastisk. bland mina femmor i voyager, därav:
betyg: 5/5
Av: OnO, 2011-09-18
Betyg: 7
Om Non Sequitur var ett av de sämsta avsnitt jag sett så är Non Sequitur det definitivt inte. Non Sequitur är väldigt underhållande, väldigt spännande och avslutningen där de inte visste om de skulle klara sig eller inte var magnefik. Jag blev riktigt rörd då Tuvok i livets eventuellt sista stund sträckte fram handen till Janeway. Ingen vill dö ensam.
Mindre bra tyckte bihandlingen med Neelix fortsatta svartsjuka var. Tycker den är lite tjatig vid det här laget.

Sammanfattningsvis: Ett spännande avsnitt som får 3,5/5 (eller 7/10) i betyg!
Av: MrsRiker, 2011-09-18
Betyg: 9
Avsnittet inleds med att Kes fyller 2 år. Det är intressant att de har skapat en ras som lever en mycket kort period om man jämför med vulcaner och klingoner som kan bli väldigt gamla - jämfört med människor (även om människor rent generellt verkar bli äldre i ST-världen än nu...). Men jag skulle vilja veta hur stora ocampa-barn är när de föds. Eller hur fort de växer. Eller är ocampa-år mycket längre än vanliga "människo-år"?
Kes borde ha varit runt 1 år när hon kom ombord på Voyager, och ser ut att vara ungefär 20 människo-år... Ocamporna borde rent logiskt ha en fenomenal tillväxttakt... Det skulle hur som helst vara intressant att få veta mer om dem... även om jag helst skulle se någon annan ocampa än Kes då såklart

Innan jag kommer till det verkligt bra med den här avsnittet så vill jag gnälla lite. Jag stör mig enormt på Neelix svartsjuka. När han och Kes letar efter hennes hytt och han blir svartsjuk på att hon vet var några av de manliga besättningsmännen bor - det gör mig galen. Jag vet att svartsjuka är är en totalt ologisk känsla, men jag köper inte det där. Det är såna där saker som gör att jag inte gillade Neelix första gången jag såg VOY. Nu har jag ändrat mig - jag gillar den lilla prickiga talaxiern, men inte i det här avsnittet.

Men nu är det slutgnällt.
Det här är ett FANTASTISKT avsnitt. Det är fascinerande hur regissören lyckas skapa en gotisk stämning i den här ultramoderna, nästan kliniska miljö. Labyrinterna börjar subtilt och man vet inte om det bara är i karaktärernas huvud. Men ingenting är där det ska och till slut så ser man att skeppet är fysiskt påverkat.

Men det jag gillar bäst är ändå att trots att de försöker förhindra det som händer så är de hjälplösa. Till slut måste de acceptera faktum och bara vänta på sin eventuella undergång. Det är unikt inom ST, för alltid när de råkar ut för okända fenomen så kan de lösa det på ett eller annat sätt, genom en briljant och oortodox lösning. Men inte här.

Jag gillar samtalen som utspelar sig när de tror att de ska dö. Meningsutbytet mellan Tuvok och Chakotay. Paris å Kim "Are you afraid?" Och jag gillar att t o m Tuvok uppvisar orostecken - när han sträcker ut handen mot Janeway, som för att få stöd, men också som för att stödja henne.

Det som drar ner betyget lite är ju då green-eyed Neelix. Därför blir betyget "bara" 9 av 10...
↓ Läs mer ↓
Av: Captain Mariah, 2011-09-18
Betyg: 10
Jag håller med Kai Dukat att det är ett bra avsnitt. Det är alltid fascinerande att se besättningen våndas och möta något som de inte förstår. Detta är också det avsnitt som enligt mitt tycke var det som man fick en mera respekt för de olika karaktärerna, däribland Kathryn Janeway och Torres. Jag älskar de olika scenfrekvenserna som avsnittets story erbjöd och speciellt hur allt tycktes komma tillbaka till holodäcket.

Avsnittet ?Twisted? tillhör ett av de bästa avsnitten som Voyager gav
Av: Kai Dukat, 2011-09-18
Betyg: 6
Det tar tid för Wang att hitta rätt balans hos Kim, här gör han det inte. Dock är det på gång; när Kim blir lite tuffare i sin bitterhet så fungerar det riktigt fint. Detta når sin fulländning senare, men här är fröet. wangs osäkerhet kan också ha att göra med manuset, det är ny teräng att utforska och själva intrigen är lite luddig. Men jag gillar när de oförståliga tar form av en människa. Det blir liksom lite rollspel på något sätt.

Det finns som sagt saker som haltar en del i detta avsnitt, men som sagt VOY har en otroligt snygg förpakning vilket även här räddar avsnittet till en 3.a. VOY är unika gällande snyggheten när det gäller ST, allt är så snyggt och välgjort . På detta sätt garanterar man på något sätt alltid en god underhållning. Detta avsnitt är ett typ exempel, jag sticker ut hakan och säger att hade någon annan ST-serie gjort detta avsnitt hade det blivit riktigt dåligt.
↓ Läs mer ↓
Av: Kai Dukat, 2011-09-18
Betyg: 10
Detta är så inteligent så att man grinar av lycka. Här finner vi en balans i intrigen och de stödjande intrigerna är så vackra. låt oss börja från början.

Intrigen är klassiskt gotisk, avsniitet är en vandring bland labyrinter och frustationen blir bara större och större hos de inblandade. Våra hjältar ställs inför en gåta som de inte kan lösa vilket ger svårmod och klastrofobi. Det gotiska finner vi i allt, scenografin är labyrintisk, musiken är tät, men tydligast är ångesten. Det är själen som sätts under lupp. Vi har två underintriger som stärker detta den första är Neelix och Kes svartsjuka; svartsjuka är ångestfylld och ter sig ologiskt för de inblandade, man hittar inga svar inom sig själv. Denna underintrig stärks sedan genom B'Elannas frustation och dödsångest. Jakten på en lösning blir också en jakt inom B'Elanna; en jakt efter mod och svar.

Att ångesten blir det centrala är tydligt med upplösningen. Ångest har aldrig några svar utan den skapar bara frustation, men när den lämnar en finns där kvar en heldel svar som man måste sortera upp. Så även i denna upplösning, våra hjältar kan inte hitta svaret i labyrinten - ångesten - utan måste genom det hela för att klara av det och då får de också svaren.

Manuset är så homogent att man blir stum, iinget är en slump utan allt går in i varandra och bildar en fantastiskt textlabyrint som getsaltas på många olika plan. Precis som besättningen måste leta måste vi som ser också söka för att finna och det finns många vägar men bara en som skapar helhet. Som sagt otroligt inteligent.

skådespelarna och regissören arbetar med manuset, man försöker inte finna egna lösningar utan allt är i balans. Det finns dock en scen som är tveksam och det är ibörjan av Kims vandring, hans samtal med en besättnings man är faktiskt ganska dålig.

När jag så avsnittet första gången tyckte jag det var bra, men för varje gång jag har sett om det blir jag mer och mer imponerad gällande perspektivet. Veckans tips; se inte ut! Se in i stället.
↓ Läs mer ↓
Av: Mr Trek, 2011-06-21
Betyg: 7
Ett avsnitt där besättningen hålls kvar på skeppet. Jag tycker ofta att dessa avsnitt är bra då det blir extra fokus på karaktärerna. Händelserna i avsnittet tycker jag känns aningen overkliga, vilket för mig gör det aningen sämre. Avsnittet är dock ordentligt spännande vilket gör att det ändock är ett bra avsnitt :)

Betyg

8.5
51 besökare har betygsatt detta avsnitt.
Ditt betyg:

Text markerad med denna färg är ej kanon
Twisted
Twisted
Twisted
Twisted
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter