Jump to content

Aike

ST Databas-redaktörer
 • Posts

  3,363
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  6

Everything posted by Aike

 1. Lär ju bero på att Netflix har rättigheterna nu till mycket Star Trek pga att de har medfinansierat Discovery. Och för Picard är det Amazon som betalar bra. Tyvärr lär ju inte Paramount Plus och vad det var de nu skulle byta namn till inom kort få mycket Trek inom i alla fall 1-3-årstid.
 2. Jag måste säga att jag verkligen gillar serien efter att ha sett 1,5 säsong nu när serien finns på Disney+. Nu är det ju inte så många som läser och diskuterar här, men kortfattat är detta en serie som jag uppskattar mer än Discovery och Picard. Spännande, rolig och bra sf överlag. Även om det är mycket humor så är det ju fortfarande seriöst. På vissa sätt har de lyckats ta det bästa från originalserien (moralen, äventyret och utforskandet), The Next Generation (sf-biten och att alla figurer får sina egna avsnitt) och Deep Space Nine (lagom med kontinuitet och karaktärsutveckling). Egentligen den enda väsentliga svagheten är att serien inte går så djupt i psykologiska och andliga frågor och universums mysterier. Här tycks man nästan rädd för detta och serien ser naturvetenskapen för mycket som en ideologi än ett redskap att förstå universum. På grund av detta tror jag inte The Orville på sikt blir en klassiker trots att det är en utmärkt serie.
 3. Jag hade ju helst sett Disney+, men varken Disney eller Paramount är väl intresserade av det? Disney har ju redan en massa kända varumärken, så varför skulle de köpa Star Trek som är mindre än Star Wars och Marvel. Och Paramount har bara Star Trek som känt varumärke idag. Men Star Trek hade passat bra in på Disney+ sett till vad de har.
 4. Syns att tiden går. Picardo ser inte precis ut som när han spelade doktorn för 20 år (!) sedan.
 5. Är det ett brädspel?
 6. Ser att jag var lite kritisk mot listans i startinlägget. Så här 11 år senare känns det lite orättvist. Särskilt med tanke på vilket jobb Kai Dukat lade ner. Det är en intressant och välgjord lista. Om du läser detta Kai hur ser din lista ut nu?
 7. Det är imponerande hur mycket som är på gång. Beroende på huruvida man räknar de animerade som riktiga serier så är det ju redan nu rekord med tre nya serier samtidigt under det senaste året. Och det blir ett nytt rekord med tre med riktiga skådespelare under 2021-2022.
 8. Fast står så här i Merriham-Webster: "the middle class segment of the US population, especially the traditional or conservative element of the middle class." Dessa personer bor ju i högre grad i småstäder och på landsbygden och inte i Los Angels eller New York. Så "Middle America" som grupp och del av USA är ju ganska sammanknutna i vilket fall.
 9. Det var den mest intetsägande trailern jag har sett för Star Trek fram till slutet. Kul att De Lancie återvänder som Q! Samtidigt går det han säger lite emot slutet i All Good Things, där Picard och Q hade blivit nästan vänner.
 10. Så här 12 år efter trådstart har det ju tillkommit många nya sf-serier. Hade valt The 100s fem första säsonger som den bästa sf-serien utöver Trek under denna tid. The100 är definitivt en av de bättre sf-serierna som har gjorts. Tyvärr har ju säsong sex och sju blivit avsevärt mycket sämre än de första fem säsongerna.
 11. Verkligen tråkiga nyheter! Även om Arnold inte var så känd bland gemene man, så har jag känt till honom sedan 90-talet. Då var han gäst på brittiska shopping-tv-kanalen QVC som hade en Star Trek-timme varje vecka. Sedan förekommer han ju även i den officiella biografin om Roddenberry. Arnold verkade leva varje trekkers dröm ett tag där i slutet av 80-talet och början av 90-talet när han var Genes assistent.
 12. Ovan ser vi det trailern för det första avsnittet: That hope is you. En undran är varför det heter del ett när nästa avsnitt nu på fredag har ett helt annat namn? Ett mysterium. I mitt tycke var det en ok inledning. Som vanligt oerhört snyggt gjort rent produktionsmässigt. Men underligt att vi bara ser Burnham och inte resten av besättningen. Det introduceras en grupp nya figurer. Är det ett tecken på att de gamla figurerna kommer att stå något åt sidan? Tycker dock avsnittets stora brist är att det inte känns som nästan 1000 år senare. Det här kunde vara samma tid som de lämnade eller bara 100-200 år in i framtiden. Varken teknologi eller hur folk beter sig, klär sig med mera är märkbart annorlunda. Visst, Federationen har fallit eller åtminstone decimerats (om man får tro andra uppgifter jag har läst). Men samtidigt verkar teknologi och städer frodas på planeten Burnham hamnar på. Det är nästan så att det ser mer utvecklat än vad vi är vana med från tidigare serier. Jag är inte heller helt såld på idéen att Federationen är borta. Dels känns det som för mycket fokus på Star Trek-världen och inte det klassiska rymdäventyret som TOS och TNG stod för. Dels är idéen med The Burn och att dilithiumkatastrofen en trist tanke. Detta tycks ju mer vara någon slags metafor för en klimatkatastrof och oljeanvändning än den optimistiska teknologisyn Star Trek generellt har stått för. Den har väl dock stöd i TNG-avsnittet Force of Nature från säsong sju vad jag minns. Men ändå en trist utveckling. Och trist att de inte kan komma på något nytt. Discoverys bästa avsnitt har handlat om de nya idéer de har tillfört t ex Spore drive samt Sarus art. Hembesöket på hans hemplanet ser jag som det överlägset bästa avsnittet i serien hittills. The Burn och Federationens undergång känns mer som en idé för Star Trek-roman eller en fanserie.
 13. Det är klart rent filosofiskt är det en intressant diskussion huruvida patent och immaterialrätt existerar i Star Trek-världen. Dock är det nog bara något vi fans kan diskutera eller skriva om i fanfiction. Däremot lär som sagt Paramount eller CBS knappast godkänna ett avsnitt som skulle förespråka att dessa saker inte skulle existera eller ändras radikalt. Det går emot deras affärsmodell. Sedan tror jag inte heller frågan om upphovsrätt är lika het i USA som den var i Sverige när Piratpartiet dök upp. Så intresset finns nog inte där heller. Dessutom att pengar som vi förstår det inte tycks finnas i TNG-eran betyder inte att äganderätt inte finns. Picards familj verkar producera vin på sin gård. Kan vem som helst kliva in där och ta en flaska i deras vinkällare? Jag tror nej. På samma sätt borde man inte kunna göra vad man vill med populära författares böckers på 2300-talet om de inte så önskar.
 14. Tycker trailern såg bättre ut än vad jag har förväntat mig. Animationerna imponerade i jämförelse med hur det har sett ut på stillbilder. Sedan är det dock den Star Trek-serie någonsin jag har haft minst intresse att se. Själva grundidéen verkar helt ok med att följa vanliga besättningsmedlemmar, men att göra en komedi är jag lite tveksam till. Särskilt när mycket av humorn verkar bygga på att man har sett tidigare serier och är inne i Star Trek-världen. Star Trek behöver locka nya tittare. Tyvärr verkar Lower Decks och nu nyligen Picard-serien samt den andra säsongen av Discovery fokusera på att attrahera gamla tittare att prenumerera på Cbs All Access. Jag tror fortfarande att veckans rymdäventyr som i TOS, TAS, TNG och tidiga säsonger av Voyager, DS9 och Enterprise skulle sälja. Det enda som krävs är att avsnittskvaliteten är hög. Discovery hade ju ett par avsnitt i säsong två som var riktiga höjdare (besöket på Sarus hemplanet respektive när de hittade en kyrka på en avlägsen planet) som visar vad som vore möjligt.
 15. Kul! Detta har ju potential att bli den bästa av de nya serierna. Plus vi får äntligen se hur Star Trek var tänkt från början
 16. Det är ju mest också att vissa serier som den länge omtalade Section 31 inte känns riktigt Star Trek och att många andra förslag verkar bygga mest på nostalgi. Hellre då en eller två serier som sänds med fler avsnitt.
 17. Coola grejer, men tror att de ser bättre ut på bild än i verkligheten.
 18. Ser att åtminstone tre har röstat😀 Forumet är alltså inte helt dött. Jag röstade på att det var den sämsta serien baserat på de tidiga avsnitten. Måste revidera det till att den ändå tillhör de bättre när de väl kom ut i rymden och de avslutande avsnitten var väldigt bra. Tyvärr om jag ska säga att den dock inom ett område kvarstår som den sämsta, nämligen inom förmågan att attrahera nya fans. Med tanke på alla möten med gamla figurer, flashbacks och om än väl utvecklade sidokaraktärer, så är serien verkligen inte lätt att följa om man bara kikat lite eller aldrig på Star Trek. Jag tvivlar att serien har lockat särskilt många nya tittare. Lite trist eftersom man mycket väl kunnat gjort det med en relativt lik handling.
 19. En utmärkt final med klassisk Star Trek och kära återseenden i form av Riker och Data. Jag är mycket nöjd med avslutningen och kanske med tanke på sista scenen, så är kanske Seven of Nine en figur som kommer att vara med i den andra säsongen. Vore kul att utveckla hennes och Picards relation med tanke på deras gemensamma Borg-förflutna. Sammantaget har de fyra sista avsnitten räddat serien från att vara den klart sämsta Star Trek-serien i mitt tycke. Huvudberättelsen har hela tiden varit stark och de lite segare avsnitten i inledningen betalade sig i ganska väl med tanke på att ingen annan Star Trek-serie har byggt upp så många karaktärer lika snabbt och mycket under en första säsong. Ett värdigt farväl till Data och att Picard fick en ny syntetisk kropp löste ju problemet med hans ålder och hans hjärnsjukdom. Tycker dock att hans sjukdom borde ha figurerat mer i serien. Nu dök den upp väldigt tidigt och sen kom den tillbaka sent i serien. På många sätt var det en missad möjlighet att bygga upp Picard ännu mer som figur och hans karaktärsresa. Nu har man istället gett alla andra någon inre konflikt, vilket jag kan tycka är onödigt med tanke på att Picard är seriens stjärna.
 20. Hade varit kul. Men jag undrar verkligen om man kommer att göra alla dessa serier det ryktas om.
 21. Frågan är ju om detta stämmer med tanke på det näst sista avsnittet. Men, men kanske det finns förklaringar om det skulle visa sig stämma.
 22. Ytterligare ett mycket bra avsnitt, även trots den kortare sändningstiden hade lite sega sekvenser. Avsnittet är ju tillsammans med Absolute Candor ett av få avsnitt som liknar klassisk Trek med besök på planeter. Mycket av avsnittet från en galen vetenskapsman, lättklädda robotar till gigantiska orkidéer kändes som originalserien. Väldigt kul att få se Spiner som skurk! Och intressant sf om krig mellan syntetiska och organiska varelser. Romulanerna har ju ensidigt framställts som onda i serien för att vilja stoppa detta, men delar av de syntetiska är ju likadana. Ser fram emot finalen!
 23. Kul presentation. Välkommen!
 24. Senaste avsnittet var också utmärkt. Serien har tagit sig markant och nu är det riktigt spännande. Upplever att det är klassisk Star Trek i samspelet mellan Soochi och Picard. Och väldigt kul att se Seven of Nine igen och åter bli en borg, för ett kort ögonblick. Huvudberättelsen har verkligen tagit fart. Sedan måste jag säga att Rios och alla hans hologram var ytterligare en höjdpunkt. Blir kul att se avslutningen nu på fredag och nästa vecka.
×
×
 • Create New...