Jump to content

Essray

Stjärnflottan
 • Posts

  1,062
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by Essray

 1. Den 17 oktober 2010 har Yttre Rymdens Nation ännu en temadagsvisning med Star Trek-tema. Filmerna Star Trek V, VI och Generations kommer att visas.

  Visningen hålls i Dramastudion i Humanisthuset på Umeå universitet, börjar kl. 13:00 och pågår till ca kl. 21:00 (kortare middagspaus mellan film VI och Generations, någon gång runt 17:30). För deltagande krävs medlemsskap i YRN, vilket kostar 30 kr för en termin, eller 50 kr för två. För detta facila pris får man även tillträde till övriga delar av höstens program.

  EDIT: Som The Holy Three mycket riktigt påpekar, skall datumet rätteligen vara den 17 oktober. Skyllder på sömnbrist :rodna:

 2. Mig veterligt finns det inget släktskap mellan YRN och DQT. Jag har iofs bara varit med i YRN sedan 2006 och redan då var väl DQT en insomnad förening? Jag vill dock minnas att DQT på den tiden det begav sig (första halvan av 00-talet) höll till uteslutande i Östersund, vilket talar emot ett sådant släktskap.

 3. Den 11 april 2010 har Yttre Rymdens Nation, eller YRN som vi vanligtvis säger, temadagsvisning med Star Trek-tema. Filmerna Star Trek II, III och IV kommer att visas.

  Visningen hålls i Dramastudion i Humanisthuset, på Umeå universitet, börjar kl. 13:00 och pågår till ca kl. 21:00 (kortare middagspaus mellan film III och IV, någon gång runt 17:30). För deltagande krävs medlemsskap i YRN, vilket kostar 30 kr för en termin, eller 50 kr för två. För detta facila pris får man även tillträde till övriga delar av vårens program.

 4. Jag vet inte om jag riktigt förstår vad du menar? För mig är det inte konstigare än att prata i telefon. Du pratar i Stockholm men din röst kommer ut i Göteborg, bara i detta sammanhang så är det hela personen som förflyttas. Personens "byggstenar" förvandlas till energi, liksom, och denna energi är fortfarande samma person. :blink:

  <{POST_SNAPBACK}>

  Det där är ju en mycket intressant liknelse i det här fallet, eftersom det faktiskt inte är ljudvågorna från din röst, som den i andra änden av telefonen hör, utan en mer eller mindre identisk kopia. Då kan man ju fråga sig ifall detta spelar någon roll eller ej. Den du pratar med märker ju inte någon skillnad. På samma sätt kan man ju se det med transportern, att utåt sett så märks det ingen skillnad (ngt som tidigare på pekats i diskussionen), men samtidigt kan det ju finnas små, små, små variabler i ljudvågorna, som vi inte lyckats mäta, som "dör" på vägen. Något liknande skulle ju kunna hända med transportern; att vi tror att vi verkligen har flyttat på en människa genom att konvertera honom/henne till energi och tillbaka igen, medan vi i själva verket tagit död på en massa små, små delar av själen eller något liknande.

  Men samtidigt kan man ju se det på ett helt annat sätt; om vi har en "själ", som inte existerar i fysiskt mätbar mening, vad är det då som säger att denna inte kan färdas genom rumtiden tillsammans med kroppen, oavsett vilken form kroppen antagit för tillfället? "Själen" kanske helt enkelt hakar på de transporterade atomerna, som ett litet moln omkring dem, och sedan stannar kvar när de återmaterialiseras till en mänsklig kropp?

  Något man skulle kunna fråga sig är ju, hur de får transporterade människor att börja "leva" igen. När de plockar isär en människa, måste rimligen alla kroppsliga funktioner avstanna, så hur gör de för att "starta upp" människan igen, när de pusslat ihop honom/henne?

 5. På A svarar jag tachyonstrålning och antiprotonrester (Nemesis) och på B svarar jag sannolikheten.  ;)

  <{POST_SNAPBACK}>

  Sannolikheten... tja... att två skepp från samma sida skulle kollidera är kanske osannolikt (de kan ju ha radiokommunikation å så), men att t ex ett klingonskepp och ett romulanskepp skulle krocka om de snokar runt på samma ställe, är väl inte helt otänkbart ändå?

 6. Personligen är jag inte överförtjust i den nuvarande uppdelningen av forumet (jag tyckte den gamla var smidigare, och framförallt mysigare, iom att den var i princip unik. Nu ser här ju ut exakt som på TrekBBS, eller vilket annat forum som hest för den delen). Jag tycker det är svårare att veta var vissa diskussioner platsar osv, iofs skulle jag väl säkerligen lära mig det, om jag engagerade mig lite mer, men tyvärr är jag ju ett barn av min tid, och därmed förslöad och degenrerad. ;)

  Att göra ett ämne om varje avsnitt tror jag bara skulle bli jobbigt, eftersom man oftast drar paralleller till tidigare avsnitt. Och skulle man låta dessutom tvinga folk som ser avsnitten på TV åratal efter att andra sett dem digitalt, skulle det leda till en massa återuppväckte ämnen, och citerande av urgamla inlägg, skrivna av medlemar som kanske inte ens vistas i forumet längre.

  Nu måste jag ju erkänna att jag inte sett ENT på TV sen säs. 1, då jag prioriterat andra saker framför ST, och därför har jag ingen vidare bra koll på hur aktuella avsnitt diskuterades/inte diskuterades under säs. 2. Men jag minns hur det var i slutet av säs. 7 av Voyager, när det fanns ett fastnålat ämne om den för TV aktuella säsongen i fråga, och jag vill minnas att det var rättså livliga diskussioner i det.

  Sen, om man skall vara lite cynisk (vilket man alltid ska, om som jag har ambitionen att åtminstone ge sken av att vara 100% desillusionerad livshatare), så kanske man skall fråga sig om det kanske är så helt enkelt inte finns något intresse att diskutera gamla avsnitt som man såg för flera år sen, med dem som precis sett dem på TV och har ett mkt mer detaljerat minne. Om så är fallet, kommer väl bara de som följer avsnitten via TV att delta i diskussionerna, och de har knappast ngt att vinna på att behöva återuppväcka ett gammalt ämne i veckan. Detta skulle ju f ö leda till att forumen skulle bli fulla med avsnittsämnen, och därmed skulle alla andra diskussioner riskera att "försvinna" i mängden. Och då skulle forumet bli (imho) ännu mer svårnavigerat.

 7. housecall.antivirus.com

  Gå in på den sidan i Internet Explorer (funker ej i andra browsers) och klicka på "Scan Now".

  Då hittar den förhoppningsvis programmet och raderar det.

  Sedan stämmer det att du bör ha en brandvägg när du skaffar dig bredband. Ett enkelt sätt kan vara att skaffa en router. Men även en mjukvarubrandvägg är rekomendabelt. Mjukvarubrandvägggar finns av många olika märken och sorter. jag har prövat två. Zone Alarm och Norman Personal Firewall. Zone Alarm har ju ungefär lika många hål som en Schweizisk ost, och orsakade mig ständigt Bluescreens. Norman däremot, funkar stabilt och bra. Så den skulle jag rekommendera. Nackdelen med den framför ZA är att den kostar pengar.

 8. När jag igår bidrog till den allmänna fördumningen av mänskligheten, genom att slötitta på TV, såg jag till min stora förvåning att Patrick Stewart var med i filmen Gunmen . Tyvärr lyckades jag inte hålla mig vaken länge nog för att bedömma hans skådespelarinsatser, det enda jag hann lägga märke till innan mina ögonlock ofrivilligt slöts var att han svor betydligt grövre än vad man är van vid från TNG...

 9. Men snälla!!ingen som vet vart man kan köpa bridge commander???

  ja börjar bli dessperat nu..  ;)

  <{POST_SNAPBACK}>

  En snabb websöking visar att spelet tydligen inte nyproduceras längre (enligt Webhallen), men jag vill mig minnas att jag sett spelelt ganska nyligen inne på Tradition i Femmanhuset i Göteborg, så du kan ju pröva där.

 10. och att backa till "Kommunikationscentrat" (konstigt att inte Pjotr'k slagit ner på den språkliga felaktigheten förresten ;)).

  <{POST_SNAPBACK}>

  Vad är det som är fel i det? *gnuggar hjärnknölarna*

  Kommunikationscentrum heter i bestämd form Kommunikationscentrumet eller Kommunikationscentrat.

  <{POST_SNAPBACK}>

  Centrum är från början ett latisnkt ord, som i plural skrivs centra eller centrer. Eftersom singularformen är centrum, blir den bestämda formen centrumet, och inget annat.

  Nu är det iofs sant att "centrat" skrivs ganska ofta, men det är ju inte korrekt svenska förrän Svenska Akademin har godkännt det som det (Det är iaf det enda vettiga rättesnöre man enligt min åsikt kan använda sig av. Skulle man börja klacificera tidigare prejudikat som korrekt språkbruk, skulle det ju i teorin räcka med en enda felsägning/stavning för att man skall vara tvungen att tillåta folk att använda den stavingen/meningsbyggnaden).

  Källa: Svenska Akademins ordbok

 11. Dom brukar fungera om man navigerar via länkarna i forumet. Om du använder bakåt och framåt-knapparna i din webbläsare, så fungerar det inte så bra. Tex om du läser ett ämne med nya inlägg och går tillbaka till ämneslistan med webbläsaren så kommer nya inlägg-ikonen inte att försvinna, men om du använder navigeringslänkarna så försvinner den.

  Ett tips: Du kan klicka på "nya/inga nya inläggsikonerna", på framsidan, för att markera ett forum som läst. Väldigt smidigt om du märker att dom är markerade fast än du har läst alla nya inlägg i det forumet.

  <{POST_SNAPBACK}>

  För det mesta brukar det vara tvärtom; att ett forum har en "läst"-ikon, men öppnar man det så finns det massor av olästa ämnen. Men nu stötte jag även på motsatta problemet,. När jag läst detta ??mnet och "Forumuppgraderingen", så backade jag ut till förstasidan med länkarna, men det står fortfarnade att det finns nya poaster i forumet (vilket det inte gör om man öppnar det alltså). Jag prövade att backa med den stora loggan längst uppe till höger, att backa med textlänken, och att backa till "Kommunikationscentrat" (konstigt att inte Pjotr'k slagit ner på den språkliga felaktigheten förresten ;)). Jag prövade även att Uppdatera hvudsidan, både med ctrl+r och F5 (den ena av dem skall väl cleara cacheminnet om jag inte minns fel). Trots detta, lyser den blåa Federation-loggan lika starkt som tidigare.

  ps. Egentligen spelar de tju inte så stor roll, så lägg inte ner ngn gigantisk arbetsbörda för att hitta det eventuella felet enbart för min skull ;)

 12. Jag tror befälet automatiskt går över till försteofficeren om befälhavaren sjukskrivs, om FO också sjukskrivs går befälet till andreofficeren (t.ex. Data el Tuvok). Sen förstätter det sådär. Chefsläkaren är nog den siste att få befälet i en sån situation.

  Om Chefsläkaren vill sätta en viss peron i befäl tror jag det ända sättet han/hon kan göra det på är att sjukskriva alla andra, men då kan det uppstå problem med motiveringen  ;)

  <{POST_SNAPBACK}>

  Efter vad jag har kunnat utröna, så är det den med högst militär grad (och som tjänstgjort längst) som för kommadot efter det att Captain och First officer ej längre är i tjänst. Detta ledde ju till i TNG-avsnittet Descent, att Beverly Chrusher fick kommandot över Enterprise..

 13. Ett väldigt bra medium för denna typen av kontaktknytande är ju IRC. Det har ju varit tal om en eventuell forumkanal vid flera tillfällen. Men det kräver ju att det finns tillräckligt många som är intresserade, för att det skall var angn mening.

  Annars kan man ju även gå på Treffar/Treekdagar, och stämma möte med de andra forummedlemmarna där.

 14. Jag var inte på minitreffen och vet ingenting om denna serie. Kan någon berätta lite vad den handlar om?

  <{POST_SNAPBACK}>

  I pilotavsnittet är det en grupp astronauter som cirkulerar runt jorden i en rymdfärja, och helt plötsligt så försvinner hela planeten i ett moln av damm typ. Då dyker det upp en skum utomjording som säger att hans planet blev förstörd på samma sätt. Sagda utomjrdning skickar astronauterna 5 år tillbaka i tiden, för att de skall försöka hindra att jorden förstörs, ngt som tydligen skulle berott (eller kommer att bero, beeroende på hur man ser det ;)) på att ngn på planenten avsiktligt förstörde den.

  Personligen tyckte jag att den verkade lite rörig, och inte så värst SF-ig, men å andra sidan är det ju svårt att säga efter endast ett avsnitt.

 15. Essray: Du glömmer en aspekt...konsumenten...

  sedan borde man väl kunna tillåta lite konkurrenskraftiga priser trots att "textningen inte skrivs av sig själv"?

  och vem har lust att betal för dubbningar i sverige egentligen?

  tyskar.... franososer.. spanjorer....deras ignorans och okunskap för det engelska språket missgynnar oss svenskar.

  <{POST_SNAPBACK}>

  Det har ju mest att göra med att världen är indelad i olika DVDregioner (där Europa är region 2, USA region 1 osv). Detta för att förhindra att konkurrens skall ske mellan de olika regionerna, ngt som bl a EU jobbar flitigt för (så stor konkurrens på hemmaplan som möjligt, men stäng utte alla andra... fin liten sandlåda de har byggt upp...). Därmed finns det endast en utgåva för Europa, och den skall passa alla européers behov. Detta system är i mitt tycke vansinne, det borde endast finns en global DVD-region, som alla kunde konkurrera om på lika villkor.

  Personligne tycker jag att dina åsikter om tyskar/fransmän/spanjorer snuddar på att vara främlingsfientliga. <_< Det är ju inte så konstigt att man är mån om sitt språk och sin kultur, om man haft en så stormig militär historia som dessa länder haft. Dessutom är det ju ganska starkt av dem att hålla på sin patriotism på det viset, när vi i Europa blir fullkomligt dränkte i amerikansk kulturimperialism. Det är ju mer än vad Sverige har gjort.....

  Det ideala vore att ge ut en utgåva på filmens/tv-seriens origialspråk, med textning på originaletspråket (och en för hörselskadade), som funkar över hela jorden i alal DVDspelare. Sen kunde man i varje land ge ut en textad/dubbad utgåva ocså, som då skulle bli lite dyrare, så att de som så önskar kan få den på sitt modersmål. Men så som det politiska klimatet ser ut i dagsläget lär ju detta aldrig bli annat än önskedrömmar. :(

 16. Det är för mig fullständigt ofattbart att The Chase gått så ouppmärksammat förbi. Det borde ju ha blivit en film, minst. Insikten om att alla raser har samma ursprung bord eju liksom revolutionera hela tankesättet för alla, på samma sätt som jordne neades efter First Contact.

 17. Efter en hel helg med Star Trek (Swecon, dvs), slår jag på TVn på söndag kväll, och får se Ethan Phillips göra en liten roll som bartender i filmen Burglar. :)

  Och när TV3 idag visade det klassiska filmfestivals-avsnittet av Simpsons (vilket är det roligaste avsnitt jag sett, btw) upptäckte jag att William Shatner, iförd klassiskk TOS-filmsuniform, är med och provspelar för follen som Mr. Burns i "A Burns for all seasons". ^_^

×
×
 • Create New...