Jump to content

laxsill

Stjärnflottan
 • Posts

  72
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by laxsill

 1. 1: Jag vacklar ständigt mellan The Next Generation och Voyager. Avsnitten är bättre i The Next Generation, men karaktärerna är bättre i Voyager. 2: First Contact. 3: Borg. De måste väl ändå räknas som en karaktär? Särskilt de tidiga Borg. 4: Jag läser typ inte Science fiction, men Stiftelsetrilogin var helt okej? 5: Fantasy läser jag om möjligt ännu mindre av. 6: Friluftsliv och kommunism. 7: Grisar är jättesöta och otroligt trevliga. 8: Circle Takes the Square. Rimlig emotional hardcore. 9: Ogillar ägande :-( 10: Jag var på en fantastisk konferens om teknik, politik, konst och framtiden för något år sedan i Belgrad http://www.shareconference.net/en
 2. Min stora favorit är Janeway. Janeway och Picard är båda två väldigt stora etiska beslutsfattare, men Picard har något Janeway inte har - velandet och lyssnandet. Trots att både Picard och Janeway oftast är långt mest kompetenta att fatta etiska beslut själva är Janeway den enda som verkligen inser det. Picard kompromissar ofta med sina åsikter för att ge andra en chans med deras åsikter. Janeway skulle inte göra så. Hon vet vad som är rätt, och hon vet att hon vet vad som är rätt.
 3. Jag hade älskar Settlers of Catan om jag inte spelat det alldeles, alldeles för många gånger. Standardspelet för en brädspelskväll.
 4. Jag tycker inte att man behöver vara så väldigt vänstervriden för att tycka att en frånvaro av en privatekonomi är en bra idé i ett samhälle som federationen. De lever ju uppenbarligen i ett stort överflöd av tillgångar, i ett samhälle där det mesta av det som tidigare sköttes av lönearbete har automatiserats och i ett samhälle där skillnaderna mellan de som har makt och/eller tillgångar och de som inte har makt och/eller tillgångar inte är särskilt stora. Vad skulle privatekonomi behövas för, inom federationen? Jag kan förstå att det fortfarande finns skäl att sköta ekonomi mellan samhällen - varför jag också förstår att pengar är mycket vanligare i Deep Space Nine där serien utspelar sig på en rymdstation med mängder av personer utanför federationen. Sedan, att Star Trek visar en kritik mot kapitalismen tycker jag är svårt att betvivla. Tråden har redan behandlat vissa av Picards diskussioner av pengar. Den diskussionen återkommer ofta - inte minst i porträtteringen av Ferengis, som är till för att vara en nidbild av kapitalister. Vad man däremot kan diskutera är om Star Treks bedskap är en socialistisk utopi, eller om den kan tänka sig en "snällare" kapitalism.
 5. Jag försöker att låta bli att resa interkontinentalt i dagsläget, ja. Har lyckats bra hittils :-)
 6. Med dagens energilösningar för flygen är flyg tyvärr fortfarande väldigt långt från ett alternativ för mig - oavsett inredning. Tycker att de borde börja på andra sidan, med energifrågan.
 7. Du kan kontakta mig på isakgerson snabel-a gmail punkt com.
 8. installerade nyss Linux Mint på min nya dator, sartre.

 9. Det var korta presentationer av avsnitten som förutom att presentera avsnittet diskuterade köns-, ras- och klassaspekter i serierna. Däremot var det en hel del diskussion efter avsnitten, men en väldigt löst hållen diskussion.
 10. Helt fantastiskt hur stort intresset är. Hoppas att många av dem blir trogna trekkies i framtiden. Fildelad kärlek är bra kärlek.
 11. Trekkers som bor i Uppsalaområdet och tycker om socialism kan mycket väl vara intresserade av den visning bokcaféet/kulturföreningen Projektil håller i. Avsnitten som visas är The Neutral Zone (TNG), Bar Association (DS9) och Critical Care (VOY). Till det kommer det att säljas mat, dryck och tilltugg billigt. Mer information finns på deras hemsida: Filmvisning: med Projektil in i framtiden.
 12. Har nu beställt boken. Ska se om jag kan skriva en recension i framtiden.
 13. Jag hjälper gärna till. Det beror ju på vilken typ av fan du letar efter också. Jag har sett nästan all Star Trek, och jag diskuterar serierna ofta. Men jag åker aldrig på konvent och så.
 14. Ja alltså det är ju inte ljud i det hörbara spektrat, så det låter inte. Ljudvågor vibrerar och får saker det träffar att vibrera och möjligtvis flytta på sig. På så sätt kan man få saker som sitter på kroppen men inte fast i kroppen att skakas av. Antar jag.
 15. Jag måste nog erkänna att jag sällar mig till den skaran, hahaha.
 16. Välkommen! TNG är i sanning ett bra sätt att lära sig om livet. Jag är också helt övertygad om att TNG är den bästa serien, delvis just för att de så bra lyckas skildra dilemman och förmedla värdefull kunskap. Att se TNG är att göra en intellektuell resa.
 17. Jag tycker att etiken och de etiska diskussionerna i TNG är fantastiska. TNG vågar verkligen ha en tydlig etisk profil, och det är en bra och genomtänkt etisk profil. Data utgör en bra grund för att diskutera etik kring robotar, och till skillnad från Doktorn i VOY används han verkligen till just det. De är bra på att ta upp en mångfald av dilemman, och gör det bra. Även om de alltid problematiserar från många perspektiv är det tydligt vilken värdegrund de står på i slutändan. Det är nästan som att läsa Platon. Men jag vill också försvara Janeway i VOY. Janeway är ett försvar för moralisk teknokrati framför någon slags konstruktivistisk moralisk demokrati. Janeway bestämmer inte i moraliska frågor för att hon gillar att sätta sig över andra. Hon gör det för att hon vet att det är hon - och inte något slags demokratiskt kollektiv - som (med besättningen som remissinstans) är bäst p?? att avgöra i moraliska frågor. I the Ethics of Star Trek hänvisar man till henne som en av Platons Väktare, d.v.s. de Platon tyckte skulle styra samhällen. Hon är kompetent och vet när hon har rätt.
 18. Hej, Vad kul att du hittat hit :-). Själv är jag svag för cyborgs, och föredrar Seven före Jadzia. Och Spock i filmen från 2009! Jag skulle rekommendera att vänta ett bra tag med originalserien. Se TNG, DS9 och VOY först!
 19. Nu trodde jag ju aldrig på de där konspirationsteorierna, men den här sidan är rätt rolig oavsett. Funny 'cause it works hasthelargehadroncolliderdestroyedearthyet.com
 20. Det finns rätt vettiga förklaringar, om man tittar närmare på den speciella relativitetsteorin, faktiskt. Nu har jag inte studerat de frågorna på åratal, men jag minns att den här boken är en fantastisk inledning till just frågorna om hur den speciella relativitetsteorin påverkar hur rummet, tiden och förflyttning äger rum som inte kräver särskilt mycket förkunskaper (läste den första gången första året på gymnasiet). Minns jag rätt tar den bland annat upp saker som att tidsflödet är helt annorlunda för de som färdas snabbt och de som relativt långsamt observerar (tidsdilatationen) och att det är i princip omöjligt för partiklar med massa att färdas i c. Jag kommer ihåg att jag under min gymnasietid frågade Hans-Uno Bengtsson om varför det bara är masslösa partiklar som kan färdas i c. Han svarade ungefär "Egentligen är det inte de masslösa partiklarna som är undantaget. Egentligen är det alla vi som har massa som är konstiga. Det konstiga är inte att vara utan massa, färdas i c och inte uppleva tid, utan att vi kan ha massa, att vi kan ha en hel uppsjö med olika hastigheter och att vi kan uppfatta tidsflöden så olika.". Nu var det här längesen, så jag återger inga exakta ord, bara budskapet. Och kan minnas fel. Fantastisk person för övrigt.
 21. Som i resten av den antropocentriska serien Star Trek tror jag att man utgår ifrån människan. Ett år = troligen ett jordår. Gäller nog för de flesta definitioner, som sekunder och meter och liknande också.
 22. Men Gud. Nu jämför vi alltså att driva med mansnormen med främlingsfientliga krafter driver med muslimer? Tycker du själv att det är jämförbart? Tror du att många män känner sig hotade av dessa farliga feminister som vill döda dem? Vi har - vad jag minns - inte haft så många seriemördare som mördat män på grung av s.k. "manshat" i Sverige. Däremot har vi de senaste åren haft flera främlingsfientliga seriemördare som givit sig på människor med utländskt utseende. Och för de som inte blir mördade väntar ett liv där man har svåra karriärmöjligheter och en rädsla för att bli utsatt för hatbrott. Av människor som har hatsympatisörer i riksdagen. Och du menar alltså att det här är jämförbart? Jag kommer inte att ta den här debatten. Inte efter att vi hamnat på den här pinsamma nivån.
 23. Ja, eller hur. Visst är besättningen problematisk på NCC-1701D också, där två av de tre kvinnliga rollerna har stereotypa kvinnoryrken och kvinnoegenskaper, och en av dem är emotionellt underlägsen machomannen Riker som flyger runt och erövrar kvinnor i hela galaxen, men det är ändå bättre. Kvinnor kan vara gamla. Kvinnor kan ha roller som inte går ut på att vara fruar eller förförare. Och det är ingen ovanlighet att kvinnor är inblandade i vettiga diskussioner. Håller med om queerteoretiskt Star Trek. Gärna med Janeway som kapten :-)
×
×
 • Create New...