Jump to content

Sotunk

Stjärnflottan
 • Posts

  617
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Sotunk

 1. Sotunk kommer ja. Håll utkik efter en jätte på 2,09 meter. :P
 2. Nej, Tim Russ har inte varit med i någon av TOS-filmerna. Anledningen till varför du tror att han varit med i The Undiscovered Country, är förmodligen för att händelserna i Voyagers Flashbacks utspelar sig samtidigt som en del av händelserna i The Undiscovered Country (där vi ser några scener med Captain Sulu på Excelsior). Allt material med Tuvok på USS Excelsior är dock inspelat för Flashbacks (några år efter TUC gjordes), och finns alltså inte med i The Undiscovered Country.
 3. Va!? nej du har fått det fel det var i USS Excelsior som Tim Russ medverkade i en scen. För att få ovanstående utrett: Tim Russ spelar en anomym besättningsmedlem (alltså inte Tuvok) ombord Enterprise-B i Generations, och han spelar också en ung Tuvok ombord USS Excelsior i Voyager-avsnittet Flashbacks, säsong 3. Ni har alltså rätt båda två. ;)
 4. Den finns med i listan som Lieutenet Lind tydligen hann posta medan jag skrev mitt eget inlägg. :P 100th Rule of Acquisition: "If they take your first offer, you either asked too little or offered too much."
 5. Här är en lista: Rules of Acquisition. Hur många av dem som räknas som kanon, vet jag inte. Jag tror dock att alla som är kanon (dvs. har varit med i något avsnitt) finns med i den.
 6. Vilka avsnitt som är mina favoriter, har en tendens att variera, men just idag säger jag: * The Doomsday Machine: det här avsnitter har mycket som talar för sig, däribland den spännande scenen när Kirk flyger the Constitution in i domedagsmonstrousitetens gap. Den chockade Kapten Deckers något irrationella beteende, gör ju inte det hela mindre intressant. * Journey to Babel: Ger oss en intressant inblick i hur Vulcans fungerar, och introducerar Sarek. Detta kombinerat med fler aliens av olika typer på en och samma gång, än någon annan gång i TOS (tror jag i alla fall), gör avsnittet till en riktig godbit. Den humoristiska slutscenen är också den ett stort plus. * Balance of Terror: Mark Lenard som rommulansk befälhavare! Lite kritik angående röstningen, speck: När det finns 76 alternativ att välja mellan, så är det kanske bäst att undvika röstningsfunktionen, tycker du inte? Det enda din röstning avslöjar, är vilket av dina favoritavsnitt som är mest populärt (om alternativen i röstningen är dina absoluta favoriter det vill säga), och detta är kanske inte så värst intressant för oss andra. Jag föreslår att du undviker sådant här i framtiden.
 7. Det första avsnittet med klingonerna är TOS-avsnittet Errand of mercy (säsong 1), vilket introducerade Kor, en karaktär som senare dök upp i tre olika DS9-avsnitt. Läs mer om avsnittet här.
 8. Själv gillar jag Archers nya drivna, frustrerade jag. Det ger honom en auktoritativ utstrålning som jag tycker har saknats hos honom tidigare, och vilket också varit orsaken att jag hittills inte gillat honom särskilt mycket i kaptensrollen. En kapten måste framstå som självsäker och kompetent, och kan, i min mening, inte vara så lättsinnig som Archer för det mesta varit.
 9. Återigen: den här diskussionen handlar om produkten - ett avsnitt av Enterprise - inte om sättet varje enskild deltagare väljer att ta till sig den. Vi uppmuntrar inte till tillskansning av olagligt material på något sätt. Det här forat kan inte ta ansvar för (eller påverka) vad dess medlemmar gör i sitt privatliv, utanför forats ramar. Att det här ämnet på något nämnvärt sätt skulle påverka Paramounts finansiella situation eller SVT:s tittarsiffor - både i negativ och positiv bemärkelse -, finner jag personligen grundlöst. Men jag och resten av forumledarna ska ändå ta och beakta vad du har sagt. Tråkigt att du väljer att lämna oss zebmac.
 10. Personligen tycker jag att disskusioner om upphovsr??ttsskyddat material som laddats ner och/eller kopierats faller inom ramen för denna regel, och tycker det är ännu mer förvånande att en av forumledarna startat ämnet ifråga! Nu är jag ingen förbudsivrare men anser att regler som uppenbarligen inte efterlevs bör tas bort. Tycker det dessutom det är tråkigt att "ärliga" forumdeltagare kanske uppmuntras att tillskansa sig Star Trek-avsnitt på oärliga sätt, då de annars skulle ha sett avsnitten när de sänts på svensk TV i framtiden, vilket i sin tur bidrar till lägre tittarsiffror. Förslagsvis raderas detta ämne, eller också bör disskusioner om nerladdning av spel och annat suspekt tillåtas, eftersom det ju faktiskt också rör sig om upphovsrättsskyddat material... Det här ämnet handlar på intet sätt om hur deltagarna har haft möjligheten att se på avsnitten ifråga, och eftersom regeln du citerar handlar om diskussion om själva tillskansningen av olagligt kopierat material, så är den inte aktuell i det här sammanhanget. Dina övriga synpunkter lämnar jag åt var och en att själv ta i åtanke. Diskussionen om detta är härmed avslutad, åtminstone i det här ämnet.
 11. Nja, hon lämnade den vulcanska flottan, men gick aldrig med i Starfleet. Detta får mig ju faktiskt att undra vad för titel hon har nu. Var det någon som hörde om hon kallades för "sub-commander", eller någon annan titel? Eller sa de bara "T'Pol"? Jag tänkte inte på att höra efter när jag såg på avsnittet.
 12. 3x01 The Xindi får 8 nya T'Pol-kostymer av tio möjliga i betyg av mig. Först och främst lite småsaker: * T'Pols nya uniformer och hennes nya frisyr, är definitivt en förbättring. * När det gäller den nya introlåten så kan jag bara säga att TPTB har lyckats göra det omöjliga - en ännu sämre version av 'Faith of the heart'. <_< Avsnittet lyckades bra som en säsongpremiär genom att den introducerade alla serien nya element på ett hyfsat effektivt sätt. Däremot så var storyn i sig inte mycket att hurra för, och jag misstänker att jag kommer att tycka att det här är ett ganska tråkigt avsnitt sedan när vi kommit en bit in på säsongen och lärt känna alla nya raser samt MACOs. Det som var bra, var, som sagt, det som (förhoppningsvis) mer tillhör arcet än avsnittet: Archers och Trips frustration, den interna konflikten mellan de fem Xindi-raserna, MACOs och deras konflikt med Malcolm, samt förstås att Enterprise nu har ett mål i sikte, att finna Xindi-rasernas hemplanet (om de nu har en sådan dvs). Jag gillade också - till min förvåning, då jag inte brukar gilla datoranimerade livsformer - insekts-Xindi och vi-låter-som-valar-Xindi (i brist på bättre namn :P), framför allt därför att de inte pratade engelska, vilket ju hjälper att förmedla en känsla av att de faktiskt är främmande och utomjordiska arter. Veckans går förstås till scenen med T'Pol och Trip i slutet av avsnittet. Återigen försöker B&B göra Enterprise mer sexigt, och återigen misslyckas de kapitalt. Den var rentav pinsam.
 13. The Voyage Home var min första kontakt med Star Trek-universumet utöver Voyager, och jag minns att jag praktiskt taget hoppade upp och ner i TV-fåtöljen av förtjusningen första gången jag såg den. :P Den är inte min favorit bland Star Trek-filmerna, men det faktum att det var min första Star Trek-film samt att den är så rolig som den är, ger den ändå en alldeles särskild plats i mitt trekker-hjärta. ;) Jag tycker inte att man ska koncentrera sig alltför mycket på huruvida storyn i den här filmen är välkonstruerad eller ens logisk, med tanke på att den är menad att vara en komedi. Den är trots allt full med dumheter som får Kirk & Co att framstå som om de vore förstaårskadetter, och inte officerare med åtminstone 30 års erfarenhet bakom sig. Parkeringen i parken, Scotty och informationen om transparent aluminium, att de utan eftertanke tar med sig Gillian till framtiden - bara för att ta några exempel. Den här filmen kräver helt enkelt att man kopplar bort förnuftet, och hänger sig åt humorn.
 14. Det stämmer, Galaxy Quest går lördagen den 12:e kl. 21:00 på kanal 5.
 15. Det här kan förstås vara en fråga om att Hoshi tilldelas ett uppdrag som enligt traditionellt synsätt har en kvinnlig stämpel över sig. Enterprise är trots allt, om man bortser från T'Pol, ganska värdelös på jämlikhet-mellan-könen-biten. Jag tror dock snarare att det i det här fallet handlar om rent ekonomiska skäl: Att Archer satte Hoshi på jobbet kan man ju starkt ifrågasätta, särskilt under det rådande hotet från en namnlös och till synes osårbar fiende, men för manusförfattarna är hon, enligt mig, det logiska valet. Uppdraget Hoshi får är inte i sig historiens fokus, utan tjänar bara som ursäkt för att vi ska kunna lära känna Malcolm bättre. I ett sådant fall vore det bara dumt att att introducera en helt ny karaktär, som t.ex. skeppskocken, när det finns en grupp av fast anställda skådespelare att välja från. Eftersom Trip är upptagen med att installera kanonerna, så han är automatiskt utesluten. T'Pol har för hög rang och Phlox likaså. Kvar finns alltså Hoshi och Travis. Av dessa två passar Hoshi bäst för uppdraget, eftersom hon är kommunikationsofficern, och uppdraget handlar just om kommunikation. För övrigt så ger jag avsnittet betyget 7/10. Storyn i sig är inte särskilt intressant. Jag tycker inte om fiender som man inte vet något om, och eftersom det inte är särskilt sannoliket att den här fienden kommer tillbaka i framtida avsnitt, så lär vi inte heller få veta något mer om dem. Detta sänker avsnittet, och det gör även det faktum att TPTB tar Enterprise ännu ett steg närmare de tidigare serierna genom att introducera phase cannons i serien. Återigen förvånas jag över logiken i att införa överanvända och uttjatade element i en serie som enligt dess skapare ska skilja sig från de tidigare fyra. Det må så vara att Enterprise behövde ett nytt vapen, men kunde de inte ha valt ett annat vapen än phasers? Det som höjer avsnittet något är förstås just det att vi får stifta en närmare bekantskap med Malcolm.
 16. Sotunk

  Babylon 5

  Då är B5 ett mycket klokt val. ;) Du bör se The Gathering innan du ser på seriens första avsnitt, Midnight on the Firing Line, men absolut nödvändigt är det inte. Det finns en eller två scener i detta avsnittet, som det knyts an till i senare avsnitt i den första säsongen. När det gäller filmerna, så föreslår jag att du ser åtminstone säsong 1 - 4 av serien, innan du ser på The Beginning, även om denna, till största delen, utspelar sig före serien (anledningen att du bör vänta är att det finns några scener i filmen som avslöjar saker från seriens tredje säsong). Film nummer två, Thirdspace, bör du se mellan säsong fyras avsnitt Into the Fire och Moments of Transition. Den tredje filmen, The River of Souls, kan du se efter du sett klart serien. Detta gäller också de sista två filmerna A Call to Arms och The Legend of the Rangers. Jag kan tänka mig att många tycker att den första säsongen är lite seg, åtminstone första gången de ser den (själv gillade jag den dock från första början). Serien kommer inte igång på allvar förrän den andra säsongen. The Lurker's Guide to Babylon 5 är det mest naturliga stället att börja på.
 17. "Straight and steady Mr. Mayweather. Let's see what's in there." -- Captain Archer. Jag ställer mig kluven inför 2x26 The Expanse. Avsnittet kändes frukstansvärt stressat. Storyn hade förmodligen mått bättre av att få sträckta ut sig över två avsnitt istället för ett. Det blir dock ändå full pott i betyg den här veckan, detta för att avsnittet byggde upp en stark känsla av nyfikenhet hos mig. Det var länge sedan sist en säsongsfinal (av Star Trek) gjorde mig nyfiken på den kommande säsongen. Inte sedan DS9:s dagar har TPTB lyckats åstadkomma något sådant. Jag har med detta avsnitt fått hopp om att Enterprise kanske kan undvika att hamna i samma gamla tråkmönster som jag på allvar tröttnade på i och med Voyager. Vad jag inte är riktigt säker på, är vad jag tycker om den uppenbara World Trade Center-parallellen. Detta beror helt på hur nästa säsong går. Jag är lite orolig att Enterprise kommer att ge upp all eftertanke och stoicism och bara bomba allt de ser, särskilt med tanke på Archers och Trips snack om att det kanske var lika bra att T'Pol inte kommer med på resan: Trip: "And tell me we won't be tiptoeing around. None of that non-interference crap that T'Pol is always shoving down our throats." Archer: "We'll do what we have to." Förhoppningsvis beror detta bara på att det svåra läget gjorde dem extra emotionella. Andra saker som jag känner mig tvungen att rynka på näsan åt är: 1. Det var alldeles för lätt för Archer att bevisa att sonden kom från framtiden (quantum date analysis visar på minus 420 ... ehh <_<). 2. Allt tjafs med klingonerna kändes totalt poänglöst, medstoppat bara för att lite eldstrider skulle finnas med och för att demonstrera de nya "fotoniska torpederna" (vilka jag förövrigt hade föredragit att de inte hade tagit med i serien på ett så här tidigt stadium). Var allt detta verkligen nödvändigt att ha med i ett avsnitt så stressat som detta? Samtidigt så gillar jag dock att Jordens och Klingonernas förhållande knakar i fogarna, och att vi fick se ännu en uppföljning till Judgement. Jag önskar bara att de hade sparat detta till ett annat tillfälle. Det förtjänar att få avsnitt för sig själv. Om man bortser från ovanstående petitesser, har jag dock inte mycket att klaga på. Långt ifrån faktiskt. Jag känner mig så positiv att jag inte ens tänker säga ett ord om kontinuietsmissar den här veckan. Det ni! ;) Mycket trevligt var: + Effekterna. + Sondens attack. + Miljöerna på Jorden. + Trips sorg. + Filmsekvensen från Vulcanskeppet. + Archers och T'Pols pratstund om huruvida T'Pol borde stanna på Enterprise. + Att ett NX-02 håller på att byggas.
 18. Vad jag har hört, så finns det regler som säger att skådespelare (dvs. någon som har minst en replik) måste få betalt, varken de vill det själva eller ej. Därav den låga förekomsten av no-name-personer på bryggan som säger något. Någon som kan bekräfta/bestrida detta?
 19. 2x25 Bounty ger jag 6/10 i betyg. Avsnittet hade inte särskilt mycket spännande att erbjuda, om man inte är ett stort fan av Jolene Blalock i underkläder det vill säga (;)), vilket jag inte kan påstå att jag är. Biten med T'Pol och hennes pseudo-Pon farr, var inte riktigt lika dålig som jag hade trott den skulle vara, förmodligen för att Phlox räddade de flesta scenerna med sin sedvanliga avspända attityd. Dessutom så bjöd den ju på en del humoristiska ögonblick. Särskilt bra var den dock inte. T'Pol var lite för het på gröten. Dessutom så tillförde den inte mycket av värde. Vi känner ju till pon farr sedan tidigare, och det här avsnittet gav varken någon djupare insikt i T'Pol som karaktär eller i vulcansk kultur. Det enda det tillförde var en och annan humoristisk stund samt några sexiga (?) scener. Dessutom sänktes det hela av Blalocks, enligt mig, stundtals pinsamt dåliga skådespeleri. Att jag tyckte hon var dålig kan dock bero på att jag inte är van vid att se henne skildra känslor, särskilt inte i det här omfånget. Jag tyckte också att Phlox ovilja att visa upp sig var konstig, med tanke på att det i tidigare avsnitt har visats att både Phlox själv och denobulaner i allmänhet, är väldigt öppna när det gäller sådana här saker. Polygami en naturlig del av deras kultur, och Phlox har ju vid åtminstone två tillfällen visat intresse för andra rasers sexualvanor, och detta på ett sätt som fick det att framstå som om det vore det mest naturliga i världen att vara åskådare när två främmande personer har sex med varandra. Den resterande delen av avsnittet satt jag mest och gäspade åt. Jag menar ... Archer blir tillfångatagen *flämt* ... det har vi ju aldrig sett förut. Neeeeejdå ... Det fanns dock två saker jag tyckte om med den här biten av avsnittet: 1. Den var en uppföljare till Judgement. Uppföljare är alltid ett litet plus i Star Trek, även om de inte är av den allra bästa kvaliteten. 2. Det var kul att se en Tellarite igen. Masknissarna hade ju dessutom lyckats riktigt bra med att uppdatera rasens look sedan Journey to Babel.
 20. 2x24 First Flight får warp 9 av maximala warp 10, i betyg av mig. Det här var ett minst sagt annorlunda avsnitt, och sådana får vi sällan se, så när ett dyker upp, så tänker jag definitivt inte klaga. Vi fick dels se lite miljöer på Jorden, dels massor med intressanta flashbacks. Jag är förtjust i tillbakablickar till karaktärers tidigare liv, så det här avsnittet var förstås helt i min smak. Archers karaktär djupnade med det här avsnittet. Vi fick veta att hans tidigare befattning inom Starfleet var som pilot, att han var med och möjliggjorde att Enterprise (och hela den planerade familjen av NX-skepp) ens blev till, och dessutom så kom hans relation med Henry Archer upp igen. Jag tyckte det var intressant att se hur Johnathan vägrade att finna fel i designen av Henrys warpmotor. Förhoppningsvis får vi veta mer både om relationen mellan Jonathan och Henry, och om omständigheterna kring Henrys död, i ett framtida avsnitt. Händelserna i avsnittet fick mig dock att höja på ögonbrynet åt Starfleet. Man kan ju ifrågasätta deras omdöme, när de två finalisterna inför valet av kapten till Enterprise, är Archer och Robinsson. På ett så viktigt uppdrag som Jordens första riktiga expedition ut i galaxen, så borde det ju vara viktigt att ha en kapten som det verkligen går att lita på att denne lyder order, även om dessa order går emot kaptenens personliga övertygelse. Kaptenen är ju trots allt tänkt att representera hela människorasen, inte bara sig själv som person. Men å andra sidan, hur kul hade en serie varit med en kapten som alltid följer reglerna till punkt och pricka? :P Och så lite ris och ros i kortfattad punktform: T'Pol var underhållande. Jag gillar henne mer och mer för varje avsnitt som går. Trip lade näsan i blöt igen, och jag tröttnar aldrig på när han gör detta. Det påminner mig lite om Bones. Commodore - kul att se att denna graden finns även i ENT-tid. En trevlig nick i TOS riktning. Ruby - kunde de inte hittat på ett lite mer fantasifullt namn? Till det här kunde jag också ha lagt till ett långt utlägg om genusfrågan i Enterprise, men ett sådant orkar jag inte skriva just nu. Det hade varit bättre om det hade visat sig att nebulosan inte hade innehållit dark matter. Visst är det kul när Vulcans har fel, men det hade varit trevligt om de hade fått ha rätt ibland också.
 21. Jo den är lik dock så saknar den andra allas hjälte Porthos. ... samt att det andra ämnet innehåller spoilers. Det är kanske bäst att ha två parallella ämnen i det här fallet? Min favorit är Trip, (väldigt) tätt föjd av Malcolm. Anledningar jag gillar Trip är bl.a.: Sydstatsdialekten. Hans tendens att, på grund av otålighet eller kort stubin, lägga näsan i blöt ibland. Hans grimaserande. Han är inte rädd för att visa när han är trött, oförstående, sur osv. :P Connor Trinneers skådespeleri. ... men ett antal fler anledningar finns det. Jag orkar bara inte komma på dem just nu.
 22. Jo, du har nog rätt. Attans, då kunde inte missen strykas ändå. ;)
 23. Du får då in poänger då och då Sotunk Nåväl, Jag gillar Dig, Du är som mitt "Enterprise-filter", "Kontinuitets-agenten" Ta nu detta som något positivt. Jag , som sagt började se ST redan på 70-talet och är kanske något mera av en "ST-njutare" och det är tydligt att jag inte alltid skall se för okritiskt på avsnitten. Men, men glöm inte av att njuta och svepas iväg i när Du ser ST, att analysera för mycket riskerar att ta bort glädjen ;) Keep on the good work Sotunk Haha. :lol: "Kontinuietets-agenten" - den borde jag ha med i min signatur. ;) Visst ska man tillåta sig att njuta och svepas iväg av ett avsnitt, men för mig så är en välstrukturerad och någorlunda logiskt sammanhängade story (eller bra karaktärsutveckling), en nödvändig förutsättning för att jag ska kunna göra detta. Jag vet att jag kan framstå som petig, men jag tar inte det hela på så stort allvar som det kanske verkar. Anledningen att jag analyserar avsnitten så mycket som jag gör, är den att jag tycker att berättarteknik och dylikt är väldigt intressant. Att kolla närmare på avsnitt är därmed något som jag gör därför att jag tycker att det är roligt. ----------------------------------------------------------- Och bara så att jag inte helt går ifrån ämnet: Jag kom på följande hållbara förklaring till varför Phlox så lätt kunde besegra nanoprobsen: Förut har jag helt lyckats förbise det uppenbara faktum att borger har möjligheten att anpassa sig till vapen. Det kan ju faktiskt vara så att borgerna helt enkelt aldrig utsatts för den här typen av strålning förut, och därför inte haft möjligheten att anpassa sig till den. Dosen strålning som Phlox utsatte sig för, tog kål på nanoprobsen innan de hann anpassa sig. Därför besegrades de så lätt som de gjorde. Hade Phlox däremot använt samma metod på flera stycken patienter, hade probsen nog haft tid att anpassa sig, och strålningen skulle därmed inte längre vara ett hot mot borgerna. En av avsnittets missar kan därmed strykas (eller?).
 24. Nu förstår jag inte vad du menar? Borgerna i Regeneration är samma borger som fanns ombord på sfären som Enterprise-E skjöt ner i First Contact. De är alltså ursprungligen från 2300-talet (stardate 50xxx.x), och är därför precis lika avancerade som alla andra borger i TNG eller Voyager. Jag förmodar att du syfter på species 8472? Jag är väl medveten om att 8472 är immuna mot nanoprobsen, men detta beror på att de har en extremt komplex DNA, på långa vägar mer avancerad än t.ex. människans. Det är ju förstås möjligt att denobulanerna också har en mer invecklad DNA än människan, men eftersom de båda raserna biologiskt sett är så lika - humanoider, som tar skada på ungefär samma sätt, äter, sover, dricker på samma sätt osv -, så borde skillnaden inte vara särskilt stor. I vilket fall som helst, så har jag väldigt svårt att tro på att biologiska antikroppar kan stå emot nanoteknologi så länge som de gjorde hos Phlox. Inte för att det här är något jag stör mig på nämnvärt. Mer störde jag mig på hur lätt det gick att ta kål på nanoprobsen. Att strålning i tillräcklig dos förr eller senare skulle förstöra dem tvivlar jag inte på, men att en dos som inte ens är stark nog att döda Phlox kunde göra jobbet, är bara löjligt. Hade det varit så enkelt, skulle borgerna inte vara farligare än en skara druckna klingoner. ;)
 25. Jo, jag menar att troligen tog Borgerna med sig det viktigaste gällande teknologi/information mm när de flydde från Jorden. Å följaktligen förlorades även det när Archer sprängde skeppet. Samt att den ev info som Trip kunde komma över vid "Borg-installationen" på Enterprise så var det för "magert" att kunna få någonting ut av. Jovisst, man kan förklara bort det mesta med lite fantasi (som jag predikade/svamlade om i ett av mina inlägg ovan). Jag störde mig mest på att manusförfattarna var så fantasilösa att de trodde att nämnadet av ett namn skulle göra skillnad. Detta är ett lika dumt resonemang här, som det var i Acquisition med ferengierna. I vilket fall som helst, så borde det, även om installationerna på Enterprise var för magra och det inte blev några rester över av det sprängda skeppet (vilket det förvisso blev, om jag inte minns fel), gå att dra många slutsatser som skulle kunna ligga till grund för förberedelser inför den kommande invasionen. Starkt engagerade forskare kan dra någorlunda giltiga slutsatser ut av det mesta, hur magert materialet än tycks vara vid första anblick. Men brott mot kontinuieteten (jag vet, jag vet - jag använder det här ordet alldeles för mycket) eller ej, avsnittet får ändå bara 7/10 i betyg. Även om ena hälften var intressant, så innehöll den andra bara upprepningar av vad vi har sett så många gånger förut i TNG och Voyager. Ännu ett borgavsnitt var helt enkelt onödigt.
×
×
 • Create New...