Jump to content

Excelsior

Stjärnflottan
 • Posts

  851
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Excelsior

 1. Hittade inget bra röstningsalternativ då 99% av min hårddisk skulle få Bodström att frukta en amerikansk attack. Jag står för att jag är pirat. Men jag blir mycket glad över att få argumentera med antipirater som kommer med bra och genomtänkta motargument, och inte bara mumlar något om den nya lagen. I vissa amerikanska delstater finns det t ex förbud mot att ha en glass i fickan på söndagar, men hur motiverade tror ni att medborgarna är att följa sådana lagar? Många ser piratförespråkare som ointellektuella kommunister som bara vill ha allt gratis. Men jag som borglig mittenväljare ser snarare att piratkopiering grundar sig på det mest heliga i en marknadsekonomi: tillgång och efterfrågan. Under en mycket lång tid har det funnits en mycket stor efterfrågan på kultur i form av musik, filmer och dataprogram. Men distrubitörerna har visat stor oförmåga att bedriva en konkurrenskraftig marknad där de har kunnat hålla priser som är anpassade efter konsumenternas köpkraft och efter varans tillverkningskostnad. Då dök ett nytt alternativ upp som för många konsumenter var lätt att ta till sig: fildelning. I vanliga fall hade marknaden i fråga rättat sig efter det här genom att starta priskrig företagen emellan och hitta nya och effektivare sätt att få ut sina varor. Men mycket vill ha mer. Medieindustrierna hade blivit vana att få köra sitt race vid sidan av marknadens lagar. Och istället för att kompromissa väljer man istället den billigare varianten: lobbying. Genom lobbying kan man på ett enkelt sätt köpa till sig lagar från de som medborgarna uppfattar som demokratiskt valda politiska representanter. Och detta begränsas inte bara inom det egna landet, utan även i vilket land som helst som skulle kunna vara lite för "liberalt". Genom sina lobbyister i Vita Huset lyckades det nya 3:e riket, MPAA, få USA att använda sina största maktorgan, WTO och EU, till att få Sverige att sluta upp med dessa marknadsstimulerande galenskaper. Men frukta ej, piraten kommer alltid att vara din vän! Yarrr! :pirat:
 2. Hur ser det ut med bokningar? Har minimigränsen paserats så att projektet är i hamn? Det har ju inte varit allt för mycket aktivitet i ST-Sverige det senaste, så det vore verkligen kul om detta kunde bli av. Jag känner mig mycket stolt över att även ha kunnat övertala flera mindre ST-intresserade vänner av att köpa biljett till evenemanget (samt naturligtvis mer erfarna WCT:are). ;)
 3. Jag håller med om att pilotavsnitt sällan håller så bra standard. Piloten som dock klarar sig bäst enligt mig är DS9 "Emissary". Detta avsnittet är långt ifrån perfekt, och gör en knappast så sugen på att fortsätta följa serien, vilket ju en pilot har till uppgift att göra. Men den lyckas i alla fall få ett bra grepp om karaktärerna, vilket de andra serierna inte får förrän efter flera säsonger. I TNG anser jag att karaktärerna är öppna och formbara genom hela serien, och t o m i filmerna kan de fortfarande överraska mig. Så varför blev då inte EaF vald som min favorit? TNG är ju trots allt min favorit bland ST-serierna... Därför att EaF är ett dåligt avsnitt. Liksom resten av säsong 1 av TNG känns det som allt det värsta av 80-tals amerikansk TV har blandats ihop, inklusive den fula rekvisitan och de träiga replikerna. Och jämför man med de senare säsongerna av serien känner jag inte alls igen mig. Emissary håller måttet då det känns fräschare och har någorlunda intressanta "plots" för kommande avsnitt, även om de flesta inte riktigt följs upp.
 4. First Contact fick mig att börja undra om jag börjat se på för mycket Star Trek. Det kunde inte gå en dag utan att något hände som fick mig att tänka på den hetsiga ordväxlingen mellan Picard och lilly på slutet av filmen. När jag tänker på Stewarts utspel får jag än i dag gåshund. Naturligtvis är det en fröjd att se de påkostade effekterna i filmen. Men vill ni inse filmens sanna styrka, lyssna då på replikerna, och då inte bara på de lite mera kända och komiska.
 5. Serier som bara måste följas just nu är Family Guy och Prison Break. Den ena så sjukt rolig att den ibland går om både Simpsons och South Park, och den andra något av det mest spännande och underhållande som gjorts i amerikansk TV på både år och dag.
 6. Excelsior

  Kaffe!

  Kaffe är en konst! Och livet är alldeles för kort för att slösas bort på billigt kaffe. har försökt med lågpriskaffe som Coop, Willys och Ica, men dessa "kaffe" märken är och förblir rena styggelser. Favorit kommer nog alltid att vara Zoegas Blue Java, Mollbergs och Intenzo. Dessa kaffesorter är definitivt värda sitt pris. Tyvärr är de inte rättvisemärkta, utan är med all säkerhet tillverkad av livegna barn i tredje världen. Men vad förväntar man sig när man köper Nestlé-produkter... För den dära extra kaffeupplevelsen kan man naturligtvis pröva esspresso och andra starkare varianter. Men något annat jag starkt kan rekommendera är smaktillsatser, som finns i de flesta kaffe- och tebodar. Godast enligt mig är irish cream, som ger kaffet en god och söt nötliknande smak. Vanligt socker är naturligtvis bannlyst.
 7. Ett säkert kort för mig för att kunna undvika usla filmer är att kolla om Michael Bay och Ben Affleck står med i förtexterna. Detta märks tydligt i Pearl Harbor då dessa kulturslaktare som borde ha blivit portade från Hollywood för länge sedan får arbeta ihop. Pearl Harbour är en både löjlig och dåligt gjord filmatisering om ett annars ganska gripande drama som hänt i verkligheten. Ben Afflecks brist på talang syns även i Paycheck där han dessutom får spela mot Aaron Eckhart. Dum och dummare med andra ord. Aaron Eckhart har även varit med och förstört The Core, som kunnat bli bra om det inte vore för just honom. Går vi tillbaka till Michael Bay ser vi att hans senaste styggelse The Island slog alla rekord i uppenbar produktplacering. Inte för att jag använde MSN Search innan, men nu känner jag mig om möjligt ännu mindre motiverad.
 8. Conspiracy håller jag med om att det är ett dåligt avsnitt. Förutom att avsnittet speglas av första säsongen av TNGs plastiga rekvisita, 80-tals influenser och ovana skådespelare, så är det faktiskt ett dåligt avsnitt. Manusförfattarna borde insett att en konspiration genom hela Federationen är alldeles för lite att klämma in i ett enda avsnitt. Och att de sedan gör ett så dåligt manus med en så skrattretande handling och "komplott" gör det inte bättre.
 9. Besviken känner knappast jag mig. Fotot är faktiskt otroligt snyggt, och kanske tursamt nog också anpassat för filmens övervåld. Själv så känner jag mig inte så störd av alla hämndmotiven i filmen. I Hollywood har det nästan ansetts politiskt inkorekt med hämnd som något positivt och utan någon förmanande slutpoäng. Så jag välkomnar faktiskt en film som går ut på just råprimitiv hämnd genom övervåld, även om det naturligtvis inte är något jag försvarar i den verkliga världen. Till filmens nackdel skulle i så fall vara skådespelarinsatserna från Jessica Alba, Brittany Murphy och den trötte Bruce Willis. Men detta vägs upp ganska bra av Clive Owen, Mickey Rourke och Benicio del Toro, som känns helt rätt i sina roller.
 10. Läser nu för andra året i rad på Ljungskile Folkhögskola som ligger i Ljungskile utanför Uddevalla i Bohuslän. Eftersom jag läser på internatet där så har det inneburit att jag har haft två boplatser samtidigt, både i Ljungskile och i Sävedalen utanför Göteborg. Internatlivet är underbart, speciellt efter att man frälst flera andra på elevhemmet med Star Trek. Men det kan innebära problem ibland, som t ex på vilken adress telefonen och bredbandet ska stå på. Detta har periodvis lett till att jag varit avskuren från internet och vårat fina forum (det och ett svårt beroende för World of Warcraft och andra RPG). :P
 11. Rätta mig om jag har fel, men utspelade sig inte Nemesis 3 år efter Dominion-kriget? Kriget tog slut 2375, medan Enterprise lilla batalj med Scimitar skedde 2378.
 12. Efter att ha läst den sjätte boken så anser jag att problemet från den femte, och möjligtvis också den fjärde kvarstår. Återigen har magin fått stå tillbaka för intriger, konspirationer och konflikter. HP är inte längre ett bra bokval för den fantasyhungrande verklighetsflyktingen som inte bryr sig om vilken ålderskategori boken vänder sig till, utan är nu istället något som passar medelålderskvinnan som vill lägga upp sina fötter prydda med rosa flufftofflor på en fotpall med en ask choklad bredvid sig och som vill läsa om svartsjuka, intriger och konspirationer. Eftersom just de pocketböckerna är slut nere på snabbköpet tar hon barnens senaste HP-bok, vilket hon finner är ett utmärkt substitut. Jag måste faktiskt delvis hålla med kritiken att HP böckerna inte längre har något att komma med. De går bara på rutin, och att böckerna numera är längre gör dem bara segare, inte mera spännande. Förut var böckernas upplösning alltid höjdpunkten, vilket gjorde det svårt att lägga ifrån sig boken. Numera verkar inte JK Rowling komma på något mer spännande, utan hon tar numera död på någon av huvudkaraktärerna för att försöka göra slutet någorlunda läsvärt, vilket kanske visar att hon inte tar tillräcklig tid på sig när hon skriver. Kanske så räcker det inte med att vara en av de rikaste författarna i världen, utan pengarna måste strömma in regelbundet. Men jag kan faktiskt tänka mig att vänta i några år på den sista boken. Just eftersom det är den sista boken så ser jag gärna att den håller samma kvalité som de första tre böckerna, som jag faktiskt tycker var riktigt bra.
 13. Håller just nu tillsammans med mina ST-frälsta vänner på att gå igenom säsong 7 av DS9, och att då inte börja fundera över Dukat som person är nästan omöjligt. Det känns som om de diskussioner här på forumet som handlar om DS9 ofta går in på Dukat, vilket ju heller inte är så konstigt. Han är så otroligt mycket mer än bara seriens skurk, utan hans personlighet har ett otroligt djup, som serien till stor del går ut på att utforska. Dukat går aldrig att placera, och man vet aldrig var man har honom. Det finns stunder i serien då det för ett kort tag verkar som han vill gott, men sekunderna senare får man reda på att han har dolda motiv och andra avsikter. Men har börjar blir riktigt fascinerande just i säsong 6 och 7, då han nästan verkar vara besatt av tanken att få förlåtelse för det han har gjort. Nu blir han ju också besatt på riktigt vid ett flertal tillfällen, men det är en annan sak. Men hans sökande efter förlåtelse och botgöring gör att man börjar fundera på vad han har för värderingar och åsikter. Han föersöker gång på gång övertyga både Sisko och Kira om att det han gjort antingen berott på det cardassiska centralkommandot eller på Profeterna. Och i och med att han blir besatt av pah-wraiths vid ett flertal tillfällen så gör också det att man får se en ny sida av honom: hans spirituella. Vi vet från tidigare att allt han gör, gör han för sin egen vinnings skull, men när det kommer till hans besatthet av pah-wraiths så verkar det faktiskt som han har en stark tro, som han inte tänker låta någon komma ivägen för... Så enligt mig utgör han definitivt grunden till DS9, och det är kring honom och det han gör eller har gjort som serien kretsar kring...
 14. Oj, det här var spännande. Jag har själv ofta funderat på om mina val av favoriter bland ST-avsnitt beror på min personlighet och de val jag gör i livet. Men mina favoriter är i alla fall följande: TNG - Chain of Command Det starkaste avsnittet i ST-historien, hur kan någon någonsin påstå något annat? DS9 - Duet Också mycket starkt, fast på DS9-vis. Visar att man inte kan bedöma en hel ras som ond, bara pga ett fåtal personers handlingar. DS9 - Waltz Mycket laddat möte mellan DS9's bästa karaktärer, Sisko och Dukat, vars förhållande till varandra är vad serien kretsar kring IMM. TNG - Best of Both Worlds Trots att det är Riker som syns mest, så är detta Picards avsnitt. Säger ganska mycket om vad Picard är för person. DS9 - Hard Time Också mycket laddat avsnitt med O'Brien, som enligt mig ??r den mest mänskliga karaktären i ST. DS9 - Inter Arma Senim Leges Många moraliska dilemman, då amiral Ross får göra en "pakt med djävulen". TOS - Ballance of Terror Mycket djupt och tankeväckande avsnitt för att vara TOS, men så gillar jag ju också romulaner. TNG - Deja Q Definitivt ett av de roligaste ST-avsnitten. Och vad vore Star Trek utan humor? DS9 - Sacrifice of Angels Ännu ett avsnitt som kretsar till stor del kring Dukat, och som visar vilket djup han faktiskt har. VOY - Thinker, Tenor, Doctor, Spy Ett av de fåtalet avsnitt av Voyager som faktiskt är bra. Men så innehåller det ju både humor och filosofiska frågor, och allas vårt EMH.
 15. In a Mirror, Darkly Jag måste nog hålla med om att ett dubbelavsnitt med endast SU faktiskt är en bra idé. Och det är kul att ENT vågar vara lite originella, och inte bara apa efter SU-avsnitten i TOS och DS9. Jag kan inte riktigt förstå kritiken att ST-känslan totalt är borta, eftersom det ju bara rör sig om två avsnitt. Och efter typ 700 avsnitt där endast total korrekthet gällt, så är det lite kul att man bara under ett par avsnitt gör precis tvärt om. Jag känner mig inte sviken som ST-fan, eftersom alla avsnitt hittils, och även alla kommande avsnitt har varit korrekta och med karaktärer som man kan se upp till. Kan man inte bara för en gång skull vända på innehållet och karaktärerna utan att folk tar det på alltför stort allvar? Sen har vi naturligtvis den sedvanliga sexismen som ju alltid ska vara med i ENT. Men den har man fått vänja sig vid efter nästan 4 säsonger, så den orkar jag inte klaga mer på. Betyg: 8/10 In a Mirror, Darkly, part II Det här avsnittet påminde om Trials and Tribble-ations, som jag också tyckte var ett mycket bra avsnitt. Och jag tycker att det är kul att man har med TOS-miljöerna även i moderna serier. Avsnittet kändes visserligen mer som TOS än som SU i ENT. Och även om det blev lite rörigt med att alla mördades stup i kvarten så kändes det mindre segt än avsnittet innan, trots att det fortsatte på samma story. Så jag är fortfarande imponerad. Och efter två veckor i en för mig mycket angenäm Lovecraftpsykos så känns det helt OK att återgå till det vanliga ENT på fredag igen. Betyg: 9/10
 16. Bound Jag har alltid gillat TOS-referenserna i ENT, och har tyckt att det gjort serien stundtals ganska charmig och kul. Men den här gången kändes det bara som ett dåligt plagiat. Inte nog med att karaktärerna har förlorat de enda egenheterna de hade kvar, och nu bara känns som Kirk, Spock och Bones-kopior, utan man har som sagt även tagit med TOS kvinnosynen. Och att kvinnorna skulle styra männen genom sitt sex appeal känns lika förnedrande för det manliga könet som för det kvinnliga. Att T'Pol var allmänt icke-vulcansk som vanligt gjorde heller inte saken bättre. Betyg: 2/10
 17. TNG är min favorit av alla ST-serier. Men ofta väger det mellan TNG och DS9 om jag blir tvungen att välja. Det finns många saker som jag stör mig på i TNG, som sedan görs mycket bättre i DS9. Just en sak är när det kommer till moral och olika etiska frågor. Detta är som sagt oftast svart-vitt i TNG, medan det i DS9 finns betydligt fler gråskalor. TNG går enligt mig alltför ofta vidare på TOS linje att kaptenen alltid ska ha rätt, och lära både utomjordingar, seriens "skurkar" och resten av skeppets besättning vad som är rätt och fel. Och det som kaptenen säger är så klart alltid rätt, och de ska de andra rätta sig efter. Så även om jag ofta håller med Picard i hans argument så gillar jag att se när han får ge efter för sina åsikter och beslut, som i t ex I, Borg och i FC. Sen så har vi problemet att ST-serier ofta är som sämst i sina första säsonger, men sedan blir bättre och bättre. Detta märks som tydligast i TNG, och tyvärr hittar man i de första säsongerna riktigt katastrofala avsnitt som Justice och Shades of Gray. Överlag så tycker jag faktiskt att manusen till avsnitten i DS9 oftast är bättre än TNG. Men om jag måste välja så blir det fortfarande TNG. Och detta beror mestadels på Stewart/Picard. Stewart är den bästa bland skådespelarna, och Picard är den mest komplexa, färgstarkaste och intressanta karaktären i ST. Och just avsnitt som Chain of Command och FC gör att han verkligen lyfter TNG.
 18. Härligt! Rollspelsgänget man umgås med har länge frågat efter ett ST-RPG, fast det blir en hel del att skriva ut. :lol:
 19. Eftersom han parodierar en hel del sci-fi serier och annat så kan det ju vara intressant och veta om han har sett alla avsnitt ur alla serier och alla filmer, eller om han ibland hittat på sitationer och säregenheter som han sedan skojar med. Sen måste jag säga att det känns riktigt kul att någon från forumet har fått möjlighet att intervjua skaparen bakom Sev. Synd bara att jag inte hade fler frågor på lager...
 20. Jo, det är en mycket stark scen. Men jag är besviken på Casey Biggs som gör en ganska svag insats, vilket han tyvärr gör i flera avsnitt. Trots att det är en så stark scen så lyfter Damar knappt på ögonbrynen (nu har ju inte cardassier såna, men ändå) när han får veta att hans familj avrättats, utan tar det som vilken tråkig nyhet som helst. Men man blir ju ganska bortskämd när det gäller bra spelade cardassier när man haft med Dukat och Garak så länge.
 21. Tyckte också att det var lite för mycket Kviberg över det hela. Hade det inte varit för ett fåtal originalprylar från diverse serier och filmer (som man såg förra mässan) och några halvkända skådisar så hade det vart svårt att tro att det var en scifi-mässa. Sen var det alldeles för mycket SW och på tok för lite ST. Men jag köpte i alla fall en universal-fjärrkontroll som såg ut som en TNG-phaser.
 22. Episoderna om TNG är fortfarande inte skrivna. Hittils har vi som skriver episoderna knappt hunnit färdigt med säsong 6.
 23. Men visst har O'Brien gått på Akademin, det nämner han vid ett flertal tillfällen i säsong 2 av DS9. Sedan påstår han i Past Tense, Part I att han valde att stå kvar som "enlisted" efter Akademin. <{POST_SNAPBACK}> Är du säker på att han inte bara säger "That's why I stayed an enlisted man" utan att nämna akademin? Det är iallafall vad jag kommer ihåg. Har du namnet på någon annan episod? Jag har inte lyckats hitta någon. <{POST_SNAPBACK}> I Past Tense, Part I nämner han inte att han gått på Akademin, men i Shadowplay gör han det i samband med att han på Siskos begäran ska övertala Jake att gå på Akademin.
 24. Men visst har O'Brien gått på Akademin, det nämner han vid ett flertal tillfällen i säsong 2 av DS9. Sedan påstår han i Past Tense, Part I att han valde att stå kvar som "enlisted" efter Akademin. Vad som är ännu konstigare är att Keiko i början av säsong 1 av DS9 påstår att O'Briens förflyttning från Enterprise till DS9 skulle varit en befodring, då det snarare är raka motsatsen. Så egentligen är det DS9, och inte TNG, som slarvar med O'Briens rang. I TNG är O'Brien både ensign och lieutenant, men när han skulle gå över till DS9 fick skaparna av serien av någon anledning för sig att han skulle vara underofficer.
 25. *mindre spoiler* Kanske bara min åsikt, men jag tycker att avsnittet Body Parts var av stor betydelse för karaktärer som Quark, Kira och familjen O'Brien. Flera referenser till detta avsnittet ges ju senare i säsong 5. Och även avsnittet For the Cause är ju avgörande för en viss commander Eddington.
×
×
 • Create New...