Jump to content

SvanUlf

Stjärnflotteakademin år 2
 • Posts

  16
 • Joined

 • Last visited

About SvanUlf

 • Birthday 08/24/1979

Profilinformation

 • Kön
  Man

SvanUlf's Achievements

Kadett 3:e året

Kadett 3:e året (3/15)

0

Reputation

 1. Mjo, tröghetsdämpare behöver man även i Star Trek då inte skeppet är stillastående, det rör sig bara inte över ljushastighet i förhållande till warp-bubblan men det rör sig fortfarande... faktum är att även om man kunde få skeppet att vara stillastående och bara övriga universum att röra sig så skulle man fortfarande behöva tröghetsdämpare eftersom rörelsen i rumtiden är relativ.
 2. Mycket möjligt att jag blandat ihop holosuites med holopods... "Generally, holosuites are much smaller than holodecks." låter som det jag har läst och tänker på.
 3. Jo, det får man väl utgå ifrån eftersom de annars skulle sitta som frimärken i bakre väggen på skeppet när det hoppade till FTL. :P
 4. Jag letade själv efter det när jag skrev inlägget men en sökning på Google efter holopod gav inget resultat, jag ska leta vidare och återkommer när jag hittat det. Möjligt är oxå att det är något icke-officiellt jag läst men med tanke på antalet personer som lever och jobbar på ett Galaxy-skepp så är det inte otroligt att det skulle fungera så. Annars skulle folk få vänta i åratal för att få tid på holodecket. Men som sagt så återkommer jag, med länk, så fort jag hittat var jag läst det.
 5. Alla lägenheter har säkert inte eget holodeck utan istället s.k. holopods vilket är någon slags "miniversion" av ett holodeck. Principen är, som jag förstår det, ändå den samma bara det att man antagligen inte kan vistas flera i en holopod samtidigt utan det är enbart för en person. Om jag inte minns fel så har varje hytt på ett Galaxy Class-skepp en holopod vilket skulle göra det troligt att en lägenhet skulle kunna ha åtminstone två eller tre holopods. Större lägenheter och hus kan säkert ha ett eget holodeck för t.ex. familjesemestrar. Kan vara så att det inte var en holopod i varje hytt utan en samling holopods som besättningen fick dela på... länge sen jag läste om det.
 6. Men när du är på holodecket så är ju upplevelsen så verklig att du inte skulle kunna avgöra om det var en holodeckskoncert eller en "riktig" om du t.ex. strålades dit och således inte visste om det var den virtuella eller liveversionen. När du t.ex. ser en opera på bio så blir ju sångarna tvådimensionella och det är ju en dead giveaway. ;)
 7. Det är möjligt... jag har lite svårt att förstå varför dock men det är kanske bara jag. Jag har iofs. svårt att förstå hela den där autograf-biten också, varför skulle jag vilja ha någons autograf om jag inte planerar att förfalska den för eget (miss)bruk isf..
 8. Frågan är ju varför skulle man vilja ha biljetter till detta hårdrocksband när jag lika gärna kan skriva ett program där bandet dessutom bara spelar de låtarna som just jag tycker är bra och sedan kliva in på holodecket?
 9. Hur får du det till att Borgerna är den ultimata demokratin? Det är ju drottningen som bestämmer och det har redan prövats på jorden vid ett flertal tillfällen, det mest kända exemplet är väl nazi-tyskland med Hitler som "Borg queen". Den enskilda individen har ju ingen del i beslutsfattningen utan tvingas att vara "enig" om beslutet.
 10. Nja, det används väl inte som energikälla utan snarare för att kontrollera materia/anti-materia-kollisionerna vilka skapar energi... men jag misstänker att du i övrigt har rätt, det är säkert inte omöjligt att replikera dilithium eller latinum utan snarare är det inte kostnadseffektivt.
 11. Börjar med att be om ursäkt för att jag väcker en gammal tråd till liv men vad det gäller tiden i Star Trek så pluggade jag på det ganska rejält när jag gjorde ett program för att visa aktuell tid i stardates och även om detta är ytterst icke-officiell information så kanske det ändå kan vara lite intressant. För att avgöra vad tiden är ombord på ett skepp används s.k. stardates för att datum och tid ska vara detsamma "mellan" skepp oavsett var och i vilken hastighet sagda skepp färdas i. Från början (TOS) gick det 5 stardates på ett dygn och tiden räknades från UTC. Någon gång mellan TOS och TNG övergick man till ett annat system där det istället går 1000 stardates/år och det istället går 2.7 stardates på ett dygn. Detta är som sagt ytterst icke-officiellt och i verkligheten valde man bara ut ett slumpvis, ökande nummer och lade till en extra siffra i TNG för att visa att det utspelade sig längre fram i tiden. För att bestämma vad tiden är ombord på ett specifikt skepp är det troligt att anta att man utgår från den planets UTC från vilket skeppet kommer. Dock kommer tidsdilationen att göra att efter flera års resande i rymden kommer tiden mellan två skepp att skiljas åt även om de kommer från samma planet men iom. stardates så kan man ändå bestämma att träffas vid en viss plats vid en viss tid. Ang. jetlag så borde det bara innebära problem vid längre vistelser vid en planet. Många gånger strålar ju några personer ner, skrotar runt lite och strålar sedan upp igen och då är det ju mindre viktigt vad tiden är på just den planeten just då. Ska man träffa några viktigare myndighetspersoner så kan man ju se till att färdas i sådan hastighet mot planeten att man kommer fram vid motsvarande klockan 12:00 på skeppet då klockan är runt lunchtid vid den plats på planeten där planetens styrande bor och arbetar, problemet löst.
 12. Tja, idén är väl inte... dum... men den är tyvärr inte genomförbar... än. En rymdhiss finns det ju planer på som ett billigare sätt att frakta material upp i omloppsbana (och därifrån givetvis vidare ut i rymden om man nu vill det) och kolnanorör är väl det enda material jag kan tänka mig vi har tillgång till idag som skulle vara möjligt att bygga en sådan av. Problemen, som jag ser dem, är i dagsläget två; vi kan inte producera nanorobotar som är självreplikerande än, vilket torde vara en nödvändighet för att projektet skulle gå att genomföra och dessutom är rymdskeppen i Star Trek, hur coola de än må se ut, inte speciellt praktiska. Koppla på motorerna och du får en gigantisk centrifug. :P Däremot en warp drive skulle jag väl kunna knåpa ihop åt dig om du bara har tillräckligt med resurser i form av arbetskraft och energi. ;)
 13. Det är möjligt att de inte gör det i normalrymd men jag vet att Dr. Rush har talat om att skeppet inte använder sig av hyperrymden. Den "flashiga-moln-grejen" har jag tolkat som fotoner, d.v.s. ljus, som p.g.a. hastigheten skeppet rör sig i inte hinner stabilisera sig i ögat utan istället formar "pölar" av ljus.
 14. Kul att det är fler än jag som funderat i dessa banorna... nu är jag buddist och som sådan tror jag att jag har en själ och jag ser inte hur en maskin skulle kunna förflytta själen tillsammans med kroppen, d.v.s. det skulle inte vara "jag" som klev ur maskinen på andra sidan. Den enda förutsättning jag skulle kunna tänka mig att bli teleporterad under är om originalet inte "förstördes" utan materian omvandlades till energi som sedan skickades (trådlöst, får vi anta, om det ska vara någon mening :P) och därefter återigen omvandlades till materia. Då vore det i all väsentlighet SAMMA materia som jag bestod av från början som kom fram och inte en kopia... men det löser ändå inte frågan om en eventuell själ skulle följa med. Iofs. behöver nog inte vi som lever idag oroa oss över detta då teleportering av enskilda fotoner är det längsta vi kommit än så länge i det området. :P
×
×
 • Create New...