Jump to content

loghaD

ST Databas-redaktörer
 • Posts

  752
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Everything posted by loghaD

 1. Misstänker tyvärr att vi är något utav en pjäs i spelet om den amerikanska marknaden. Netflix är inte särskilt hotade i vår del av världen, men i USA är de redan mindre än Hulu sett till antalet användare, och de tävlar även mot bl.a. Amazon och HBO, och därtill kommer nu Disney och CBS med sina streamingtjänster. Dessutom kan sidor som blivit stora i USA investera i att sprida sig till andra länder, och orsaka ännu fler problem. Netflix' investering täckte om jag minns rätt ungefär hälften av Discoverys budget. Om de nu går med på att köpa internationella streamingrättigheter till allt Star Trek-material så ger de i princip CBS möjlighet att fortsätta expandera med ganska liten ekonomisk risk. Hängivna trekkies blir ledsna att inte ha allt på en och samma plats, men vi är en ganska liten del av marknaden; de flesta är nog fullt nöjda med att ha en ny Star Trek-serie.
 2. Det är väldigt sant från ett övergripande perspektiv, men man får komma ihåg att så här tidigt in i serien så var skeppet's funktioner ännu ganska odefinierade. Transportören uppfanns bland annat som ett sätt att spara pengar på dyr rekvisita och komplicerade specialeffekter, så det är möjligt att de helt enkelt inte hade några planer på att använda skyttlar i serien än. Detta är också den förklaring som Memory Alpha ger, och tydligen så kommer den infon från Star Trek Encyclopedia:
 3. Ja, det känns skönt att vi äntligen kan lägga den här debatten bakom oss; den har splittrat trekkie-communityt under alldeles för lång tid!
 4. Att döma av biljettstatusen blir det ett antal slutsålda eller näst intill slutsålda föreställningar, i alla fall Jag ska troligtvis gå på 2-3 föreställningar till, så får förhoppningsvis en bild av läget därigenom.
 5. Det har bekräftats att det är den "prima", dvs. samma som TOS, TNG, osv. Däremot har de gjort en "visuell reboot", vilket innebär att uniformer, skepp, teknik m.m. kan se annorlunda ut än de borde under den här tiden. Än så länge har det väl i och för sig inte hänt någonting som låter oss skilja på de två universumen. Det skulle väl typ vara om George Kirk eller Richard Robau dök upp, eller om de nämnde Kelvin-incidenten. Däremot så är det bara ungefär ett år kvar till händelserna i Star Trek XI.
 6. Hmm, ganska stort antiklimax efter en mestadels bra första säsong. Förra avsnittet lyckades de leverera en stark känsla av nöd och tidspress utan någon action. Den här gången hade de en domedagsbomb begravd i fienden's hemplanet, och ändå kändes det sällan särskilt spännande. Det känns lite som att de bara ville få det klingonska kriget undanröjt vid det här laget så att de kan göra någonting annat i nästa säsong. Väldigt många melodramatiska scener som bara föll platt, som när alla gör en Dead Poets Society mot amiral Cornwell, eller när Burnham besegrar den hänsynslösa, folkmordslystna kejsaren genom att förlita sig på hennes sentimentalitet, eller hela medaljceremoniscenen. På den positiva sidan så var det kul att få ett av Qo'noS' slumkvarter. Påpekandet att alla på Qo'noS inte är krigare känns viktigt, och är kanske ett av de mest samhällsrelevanta budskapen som man kan ge i en krigsberättelse. Jag diggar också detaljerna i det orionsk-klingonska distriktet; många affischer och skyltar med läsbar klingonsk text. Måste sätta mig ner och titta närmare på dem. Jag är glad att de inte ändrade USS Enterprise's design, och hoppas att även insidan är sig lik (kanske inte på detaljnivå, men ändå så att det ser ut som samma skepp). Jag är inte helt säker på hur jag är inställd till att det figurerar i serien, men det får nästa säsong utvisa.
 7. Så har vi kommit till säsongens sista diskussionstråd! Det har gått dryga 4½ månader sedan resan började i The Vulcan Hello, och nu är vi framme vid säsongens femtonde och sista avsnitt, Will You Take My Hand? När vi senast träffade våra hjältar hade de fått en ny befälhavare i formen av en kejsare från ett annat universum, som vill använda spordrift för att teleportera in stjärnskeppet Discovery i den klingonska hemvärldens innandöme, i hopp om att finna ett sätt att stoppa de 24 klingonska ättehusen från att tävla i vem som kan döda flest federationsinvånare. Vad kan möjligtvis gå snett? Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt. Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här: Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 8. Bra avsnitt! Jag diggade fokuset på karaktärsinteraktioner; det blev ett spännande avsnitt, trots att inte ett enda skott avfyrades. Allt fokus på action och avslöjanden i de senaste avsnitten hade gjort mig ganska besviken, så jag är glad att de tog ett litet steg tillbaka för att reflektera över sin situation. Kul att se amiral Cornwell igen, och detta var även första gången jag kände att Sarek verkligen passade in i serien. Jag har varit besviken över hela Ash/Voq-grejen, då jag tycker att en riktig person med PTSD vore mer intressant, men det verkar som att de använder hans omvandling som en metafor för PTSD, vilket är intressant (även om jag nog fortfarande hade föredragit om de skippar det inslaget). Jag tyckte att hela terraformningsbiten gock lite för hastigt för att kännas tillfredsställande, men det gav oss några riktigt snygga rymdscener (och mågra mindre snygga markscener). Jag har inte alltid varit helt förtjust i den grafiska stilen i Discovery (den känns lite mjuk och färgsprudlande för min smak), men både scenen vid rymdbasen och den ovanför planeten var riktigt snygga här, tycker jag. Det kändes lite fånigt att bryggofficererna inte informerades om att kejsare Georgiou skulle ta över som befälhavare innan Cornwell avslöjade det, men samtidigt så skapade det ett väldigt dramatiskt (och nästan lite kusligt) ögonblick för mig som tittare. Vad gäller spegelkejsaren's plan:
 9. Helgen är över, och det är dags för säsongens näst sista avsnitt av Star Trek: Discovery. Tänk vad tiden går fort, ändå! ...men ändå går den tack och lov inte lika fort för oss som den gjorde för Discovery-besättningen, som fick sig en kalldusch i det senaste avsnittet när de fick lära sig att de hade råkat hamna nio månader in i sitt universums framtid. Mycket kan hända på nio månader, men i det här fallet är det ingen gullig liten bebis det handlar om, utan om en klingonsk seger i kriget mot Federationen. Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt. Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här: Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 10. Nu är jag ju lite jävig i frågan, men ... jisses i kaminen, vilken upplevelse! Skådespelarna har en helt enorm scennärvaro, och för att inte tala om scenen själv! Jag hade ändå läst (ett tidigare utkast av) manuset, men hade inte riktigt kunnat föreställa mig detta! Väldigt mycket humor och energi, men också flera ögonblick som fick en att tänka till lite.
 11. Som tur är är mycket av föreställningen på federationsstandard (eller "engelska" som det också kallas), men det skadar nog inte att åtminstone lära sig hur man använder (och hur man inte använder) nuqneH och Qapla'
 12. Lite besviken över Lorca's slut. I diskussionstråden för avsnitt 3 skrev jag: Tyvärr känns det som att dessa farhågor besannades i det här avsnittet, och tyvärr suddade de ut mycket av Lorca's karaktärsutveckling på köpet; han visade sig inte vara en moraliskt grå karaktär, utan en ganska endimensionell skurk. Bra scener med Saru. Det känns som att de laddar för att permanentera honom som kommendör inför nästa säsong, vilket jag skulle välkomna. Då lär vi väl även få se Burnham som försteofficer, såsom när hon först introucerades.
 13. Ännu en helg är äntligen över, vilket innebär att det är dags för ett nytt avsnitt av Star Trek: Discovery! Veckans avsnitt heter What's Past Is Prologue, som liksom Vaulting Ambition är ett Shakespeare-citat. Mer specifikt uttalas det av Antonio i The Tempest (Stormen på svenska), med innebörden att det förflutna lägger grunden för nuet. Det citatet kan säkert vara relevant, nu när så många planer står inför sanningens ögonblick: Lorcas sammansvärjning, L'Rell och Voqs infiltration och så förstås Burnhams uppdrag att finna information of skeppet Defiant. Samtidigt måste Stamets - och kanske även spegel-Stamets - finna ett sätt att rädda mycelnätverket från en pest som hotar att breda ut sig till hela multiversumet. Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt. Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här: Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 14. Tja, jag tänker mig inte att det ska gå fort, men någon gång ska hoppas jag att han gör det, ungefär som Sisko. Det tar ju olika lång tid för olika personer, men i syfte att faktiskt få en hoppfull överblick tänker jag mig att i säsong 2 skulle vi kunna se honom hantera sorgen när den är som färskast och vara helt ointresserad av nya förhållanden, sedan i säsong 3 kanske han har någon flört som får honom att börja överväga att ge sig ut på "marknaden" igen, och får vi några säsonger till så kanske han har något lovande på gång när serien slutar.
 15. Definitivt en förbättring över förra avsnittet, i min åsikt; det kändes som att avsnittet höll ett bättre tempo, och avsnittet visade oss handlingen istället för att berätta den genom monologer och flashbacks (även om det blev en del sådana den här gången, också). Inte riktigt lika bra som Despite Yourself, men inte långt ifrån. Jag tycker även att avslöjandet av spegel-Lorca sköttes mycket snyggare än avslöjandet av Voq, och jag tycker också att hans motivationer och hans metod för att uppnå dem är mycket tydligare. Jag känner lite på samma sätt om hela serien, men på något underligt sätt känns det som att spegeluniversumet har varit den röda tråden igenom det hela, åtminstone sedan avsnitt 3. Det känns konstigt att säga detta, givet hur klingontokig jag är, men jag skulle egentligen inte sörja om kriget med klingonerna gavs underordnad vikt: Det är svepskälet som (spegel-)Lorca använde för att skaffa sig medel att ta sig tillbaka till sitt universum, och den tickande tidbomben som tvingar Discovery-besättningen att skynda sig tillbaka till sitt ... men hur de åstadkommer de målen är kanske det mest spännande med serien hittills. Så mycket som jag älskar Mary Chieffo och Shazad Latif måste jag säga att jag finner L'Rell-Voq-relationen mindre intressant än (spegel-)Lorca's komplott, och att ha både en hemlig klingon och en ond kvanttvilling i samma säsong känns lite väl mycket. Jag tror detsamma ... och jag misstänker att det kommer att vara Stamets som orsakar det; han inser att det enda sättet att stoppa spridningen av mycelpesten är att isolera den från resten av mycelnätet. Det känns som att ett klassiskt Hollywood-slut vore att låta Stamets offra sig själv för att skicka tillbaka Discovery till primäruniversumet, och på något sätt återförenas med Culber i mycelnätet. Jag hoppas dock att det inte blir det som händer: Den här serien har dödat tillräckligt många karaktärer, och Stamets är en intressant karaktär som jag gärna vill se i kommande säsonger. Dessutom vore det mer intressant att se honom handskas med livet som änkling, och kanske till och med finna kärleken igen. Det känns som en historia med stor revelans för verkliga människor, och är dessutom väldigt intressant ur en representationssynpunkt.
 16. Det är definitivt en möjlighet. Det får mig även att undra om hon kanske skulle kunna vara den som har hållit kejsaren informerad om Burnhams arbete sedan hon återvände.
 17. Hej! Just den där artikeln uppdaterades senast 2010-11-18 (av Fleetadmiral). Om man saknar tillgång till senaste redigeringsdatum skriver man i regel någonting i stil med u.å. ("utan år") eller n.d. ("no date"), beroende på om man skriver på svenska eller på engelska. Det kan dock variera mellan olika referensstilar; jag rekommenderar att du kollar om det finns någon rekommendation och att du annars frågar din lärare hur du bör hantera sådana källor.
 18. Måndagen är här, och med den ett nytt avsnitt av Star Trek: Discovery! Veckans avsnitt heter Vaulting Ambition - sannolikt en referens till Shakespeare-pjäsen Macbeth, där den titulära generalen liknar sin ambition vid en ryttare som i sin iver att kliva upp på sin häst istället hoppas för långt och landar på andra sidan. Vi får se vilken av huvudkaraktärerna det anspelar på: Kanske Burnham, som i sin jakt på Defiant-loggarna har hamnat öga mot öga med kejsaren av det Jordiska Imperiet. Kanske Lorca, som låtsas vara hennes fånge. Kanske Tilly, som desperat försöker rädda kapten Stamets. Kanske L'Rell och Voq, som har satsat det Klingonska Imperiet's framtid på en plan som nu är nära att gå i stöpet. Kanske rebellerna, om de fortfarande lever. Kanske samtliga av de ovannämnda. Kanske någon jag inte ens har tänkt på. Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt. Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här: Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 19. Jupp, de drog definitivt ut på det lite längre än de borde ha gjort; jag tror inte att de anade hur fort folk skulle lista ut det. Internet har ju haft en stor del i detta (ryktena började gå redan innan Ash Tyler introducerades, om jag inte missminner mig), men som du säger var det ganska tydligt efter avsnitt 9 även utan facit i hand. Jag har funnit mycket av upptrappningen i de senaste avsnitten intressant - Ash's förtvivlan, mordet på Culber, mötet med spegel-Voq och "vulcaner, tellariter och smutsiga andorianer" - men självaste konversationen med Burnham kändes något antiklimaktisk. Efter att ha sett hur beredd Voq var att döda Culber eller attackera Voq så fann jag det lite onaturligt att se honom stå där och förklara sin onda plan som någon Bond-skurk (och Bond-skurkar brukar ju ändå vänta tills de har 007 i underläge). Jag hade nog funnit det mer effektfullt om han anföll henne mer direkt och sedan sparade förklaringen tills att han hade övermannat Burnham och var redo att leverera nådastöten. Den här metoden gav förvisso mer utrymme för att visa hur sårande detta var för Burnham, men det tror jag ändå hade kunnat göras effektivt genom hennes kroppsspråk efter anfallet (som var ganska hjärtskärande) och På tal om kroppsspråk och känslor: Är det min inbillning, eller är spegel-Detmer ganska sympatisk för att vara en terran? Efter att Burnham attackeras verkar hon visa genuin omtanke för henne. Jag undrar om hon kanske kan bli en bundsförvant till Burnham i det som följer, tillsammans med spegel-Saru (som kanske kan ta över som livvakt efter Tyler).
 20. Det här avsnittet kändes inte riktigt lika vasst som det föregående. Mycket kan väl ha varit på grund av att avsnittet's stora avslöjande har varit vedertaget bland fans väldigt länge, men det kändes också som att avsnittet var lite allmän trögt; många stora ögonblick - upptäckten av Culber, Stamets' "död", mötet med spegel-Voq, Tyler's förräderi - saknade en känsla av tyngd och tidspress. Avsnittet hade också en något "trippig" estetik, med underliga kamerarörelser, flashbacks, "stämningsbelysning" och annorlunda bakgrundsmusik, samt en massa av Burnham's inre monolog. Blev bara "Okej" för mig, och övervägde ett lägre betyg. Tråkigt, med tanke på hur mycket som ändå händer i avsnittet. Några plus: Lorca, som verkade påtagligt mörbultad av sin tid i tortyrkammaren; det var intressant att se honom i ett svagare tillstånd. Överföringen av Defiant-planerna genomfördes på ett snyggt sätt som uppvisade Burnham's förmåga att tänka på fötterna. Jag tyckte om att se andorierna och tellariterna. Särskilt tellariterna tycker jag var väldigt snyggt gjorda; trogna tidigare designer, men moderniserade. Det var också intressant att höra Voq tala engelska. Shazad Latif gör två olika röster på två olika språk, och gör det väldigt väl.
 21. En av avsnittet's producenter, Bo Yeon Kim, lade upp det här inlägget på Twitter för en stund sedan och raderade det sedan illa kvickt. Jag tror att vi alla vet vad detta innebär :P
 22. Det är måndag igen, och dags för ett nytt avsnitt av Star Trek: Discovery! Veckans avsnitt heter The Wolf Inside, vilket nog skulle kunna beskriva många medlemmar av det Jordiska Imperiet ... fast frågan om det inte snarare handlar om en - eller kanske flera - av våra kära besättningsmedlemmar. Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt. Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här: Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 23. Det låter väldigt rimligt. Med tanke på att en smärre karaktär såsom Connor fick en så prominent roll så vore det ju konstigt om Georgiou inte ens nämns. Det skulle dessutom "spegla" händelsförloppet i pilotavsnitten väldigt väl: Connor var den första som Burnham såg dö, och Georgiou var den sista - och mest personliga. Hon har redan påverkats väldigt djupt av att döda spegel-Connor, så det vore nog väldigt svårt för henne att möta spegel-Georgiou. Efter slagsmålsscenen i turboliften från det här avsnitten hoppas jag i så fall på en riktigt välkoreograferad slagsmålsscen där vi får se vad Michelle Yeoh verkligen går för; känns inte som att vi fick se hennes fulla potential i striden mot T'Kuvma Tyler
 24. Jag kan hälsa att skaparna är galet drivna och har lagt er ett riktigt ambitiöst arbete på att göra det här till en riktigt maffig upplevelse ... bland annat genom att ta in mig som översättare och mn vän Zrajm (grundare av Klingonska Akademien) som röstcoach Turteatern kommer även att besöka Stockholm Trekkers' Trekdag under premiärdagen: http://www.stockholmtrekkers.se/lordag-3-februari-stor-trekkers/
 25. Lite teorigrejer: Lorca Intressant hur snabb han var att ändra linje när Burnham ville undersöka navigationsloggarna. Döljer han något? Det finns en del som tyder på det. Vem är kejsaren? Det faktum att de nämner en "ansiktslös kejsare" får mig att tro att de kommer att stöta på henom ... kanske i "palatset"? När vi senast såg kejsaren av det jordiska imperiet var det ingen mindre än Hoshi Sato. Detta vore ett kul tillfälle att ha med en cameo från någon annan serie. Kejsare Sato vore kul att se (gillar både karaktären och skådespelaren), men jag har svårt att tro att hon skulle ha överlevt så här länge, med tanke på att hon skulle vara ganska gammal vid det här laget, och det finns nog många med dolkar riktade mot henne. Spegel-T'Pol skulle kunna vara vid liv och fortfarande övermänskligt stark vid den åldern, och det skulle ju förklara varför kejsaren måste hållas hemlig om det är en icke-människa. Det vore intressant med en utanförstående som förtrycker sina egna gelikar, men samtidigt så är det svårt att tro att just spegel-T'Pol skulle göra det, givet hur hon själv behandlades av imperiet; hon skulle nog snarare försöka sabotera det inifrån. Däremot skulle hon nog vara mer än villig att dräpa kejsare Sato, givet deras historik. Även om jag skulle uppskatta en cameo så tror jag snarare på något annat: Vad är "palatset"? Stamets sa "Gå inte in i palatset." Vad kan han ha syftat på? Medan jag funderade över vem kejsaren skulle kunna vara så kom jag att tänka på en sak... Innan det här avsnittet fanns det inga klingonska ord för "palats", så för att kunna skriva undertexterna till det här avsnitt behövde man be Marc Okrand om ett nytt ord för detta. Han avslöjade orden jem'IH ("slott") och DuHmor ("palats"), med anteckningen att de klingonska orden framför allt användes för att beskriva byggnader som byggdes i försvarssyfte, snarare än ren dekoration. I beskrivningen av dessa nya ord fanns en intressant detalj:
×
×
 • Create New...