Jump to content

loghaD

ST Databas-redaktörer
 • Posts

  752
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  8

Reputation Activity

 1. Like
  loghaD got a reaction from Vulkan in Hur kan ett språk såsom tamariska (Darmok and Jalad at Tanagra) ha utvecklats?   
  Rai och Jiri vid Lungha!

  Darmok är definitivt ett av mina favoritavsnitt, och är väl med på näst intill varenda tio-i-topp-lista över TNG-avsnitt som jag någonsin har sett.

  Dock är det ju många som tycker att idén bakom tamariska - ett språk som tycks bygga helt på allegorier - är helt absurd. Är det inte väldigt ospecifikt? Och hur kan man lära sig berättelserna till att börja med om man inte har något språk att förmedla dem med?

  Jag är nog benägen att hålla med, men tycker att avsnittet är bra nog att jag kan ha förbiseende med det. Fast det kan ju ändå vara kul att diskutera hur ett sådant språk kan ha utvecklats ... så låt oss göra just det!

  ----------------------------------------------
  Jag har någonstans sett ett förslag om att tamarierna kunde ha utvecklats på en planet vars landyta var uppdelad på en väldans massa öar, där nästan varje ö hade sitt eget språk (man kan jämföra med Filippinerna, där det talas fler än 100 olika språk som alla har utvecklats där).

  Hur ska man kommunicera när man är ute och reser? Ja, har man tur så har man någon med sig som kan språket, eller så finns det någon på nästa ö man kommer till som kan ens eget ... men med så många olika språk kommer det inte att gå alla gånger, särskilt för små expeditioner.

  Men hur vore det om många av öarna hade en rik och mer eller mindre gemensam historietradition? Det är ju inte en helt galen tanke; man kan ju jämföra med Europa på medeltiden, då man i många länder förutsattes ha god koll på Bibeln. Så, om svensk bonde träffade en tysk bonde kunde de nog inte räkna med att kunna varandras språk, men om tysken skulle säga "Moses am Berg Sinai" eller "Eva und Adam aßen den Apfel" så skulle svensken säkert förstå vilken berättelse som avseddes (även om han kanske ändå skulle fråga sig vad det hade med någonting att göra).

  Plötsligt kan man börja tänka sig fall då människor skulle kunna använda de här berättelserna för att förmedla budskap till varandra:

  Föreställ er en person från en ö som kommer springande mot en by på en annan, en dryg kilometer från stranden. Hen viftar med armarna och ropar "Lai guzuum! Lai guzuum fal trigana!"
  Byborna tittar på varandra. Ingen kan främlingen's språk, men någon anar vad som är på gång. Hen går fram till främligen och säger "K'zum pe-Trekana." Hen pekar sedan på främlingen och frågar "Fo ga K'zani?"
  Främligen spärrar upp ögonen. Hen gestikulerar mot sig själv och säger "Gasaan! Gasaan!" Hen pekar sedan ner mot sin båt på stranden, och säger "Guzuum! Guzuum!"

  Öbon som förstått situationen säger åt en av ungarna att springa och hämta en helare. Hen har nämligen förstått att främlingen anspelar på legenden om K'zum och K'zani. I en av berättelserna blev K'zum sjuk, och de båda tog iland på ön Trekana, där de fick hjälp av lokalbefolkningen.
  Trots att namnen var lite olika och trots att de använde olika prepositioner och pronomen så kunde de båda förstå varandra tillräckligt bra för att kalla på en helare direkt, istället för att ödsla tid på att springa ner till stranden för att undersöka situationen; den tidsskillnaden kan mycket väl ha räddat främlingen's vän's liv.

  Efter att många sådana fall påträffats så börjar de som bor på många av de här öarna att inse att det är mycket nyttigt att ha koll på de här berättelserna, och lägger allt större vikt på att lära dem till sina barn. Dessutom börjar man kanske kodifiera dessa berättelser, så att man vet vilka som ska användas på vilket sätt.

  När folk från öar lite längre bort som inte har samma historietradition lär sig om det här och förstår hur användbart det vore så vill de också lära sig de här berättelserna, så de skickar en tolk till någon av öarna för att lära sig historierna och översätta dem till det egna språket.

  Så sprider sig den här praxisen. Tids nog skrivs den nog ner och trycks i stora volymer. I slutändan har man en stor region utan ett gemensamt språk, men där alla har förmågan att kommunicera åtminstone enkla koncept med varandra (som sedan kan förtydligas ytterligare med hjälp av kroppsspråk, teckningar, med mera).

  Jag har lite svårt att se hur den här koden skulle kunna användas för att konstruera ett rymdskepp ("Har du hört berättelsen om Krit från Polorm, som flyttade en kontrollpanel 2,3 cm längre till vänster?"), men om tamarierna är lika påhittiga som människor tror jag säkert att de kan finna lösningar.
  När man läser böcker om räknekonsten's historia så hittar alla möjliga exempel på sätt som folk utan ett gemensamt språk har använt för att bedriva handel med varandra, så det kan nog finnas någonting liknande här.

  ----------------------------------------------

  Vad tror ni andra? Floden Temarc, när isen smälter!
 2. Like
  loghaD got a reaction from Pjotr'k in Visit Qo'noS, klingonföreställning med premiär den 3 februari   
  Att döma av biljettstatusen blir det ett antal slutsålda eller näst intill slutsålda föreställningar, i alla fall
   
  Jag ska troligtvis gå på 2-3 föreställningar till, så får förhoppningsvis en bild av läget därigenom.
 3. Like
  loghaD got a reaction from Jocke in Diskussionstråd: Avsnitt 14 - "The War Without, The War Within"   
  Bra avsnitt! Jag diggade fokuset på karaktärsinteraktioner; det blev ett spännande avsnitt, trots att inte ett enda skott avfyrades.
  Allt fokus på action och avslöjanden i de senaste avsnitten hade gjort mig ganska besviken, så jag är glad att de tog ett litet steg tillbaka för att reflektera över sin situation.
   
  Kul att se amiral Cornwell igen, och detta var även första gången jag kände att Sarek verkligen passade in i serien.
   
  Jag har varit besviken över hela Ash/Voq-grejen, då jag tycker att en riktig person med PTSD vore mer intressant, men det verkar som att de använder hans omvandling som en metafor för PTSD, vilket är intressant (även om jag nog fortfarande hade föredragit om de skippar det inslaget).
   
  Jag tyckte att hela terraformningsbiten gock lite för hastigt för att kännas tillfredsställande, men det gav oss några riktigt snygga rymdscener (och mågra mindre snygga markscener). Jag har inte alltid varit helt förtjust i den grafiska stilen i Discovery (den känns lite mjuk och färgsprudlande för min smak), men både scenen vid rymdbasen och den ovanför planeten var riktigt snygga här, tycker jag.
   
  Det kändes lite fånigt att bryggofficererna inte informerades om att kejsare Georgiou skulle ta över som befälhavare innan Cornwell avslöjade det, men samtidigt så skapade det ett väldigt dramatiskt (och nästan lite kusligt) ögonblick för mig som tittare.
  Vad gäller spegelkejsaren's plan:


 4. Like
  loghaD got a reaction from Jocke in Diskussionstråd: Avsnitt 15 - "Will You Take My Hand?"   
  Så har vi kommit till säsongens sista diskussionstråd! Det har gått dryga 4½ månader sedan resan började i The Vulcan Hello, och nu är vi framme vid säsongens femtonde och sista avsnitt, Will You Take My Hand?
  När vi senast träffade våra hjältar hade de fått en ny befälhavare i formen av en kejsare från ett annat universum, som vill använda spordrift för att teleportera in stjärnskeppet Discovery i den klingonska hemvärldens innandöme, i hopp om att finna ett sätt att stoppa de 24 klingonska ättehusen från att tävla i vem som kan döda flest federationsinvånare. Vad kan möjligtvis gå snett?
  Observera att i den här tråden är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika SPOILERS så bör du träda fram försiktigt.
  Har ni dock information om senare delar av serien så uppmuntrar vi er dock att använda er av spoiler-taggen, som ser ut så här:
  Rösta gärna i opinionsundersökningen, så att vi får en bild av tittarnas åsikter medan de ännu är färska! Undersökningen här på forumet stängs efter en vecka, men det går alltid bra att lämna ett omdöme eller en recension på avsnittets avsnittets databassida!
 5. Like
  loghaD reacted to RoLaren in Visit Qo'noS, klingonföreställning med premiär den 3 februari   
  Jag har också sett föreställningen och den är helt fantastisk. Vi hade dessutom förmånen att få träffa dessa klingons när de besökte Stockholm Trekkers. De var verkligen riktiga klingons och skrämde typ alla i Stockholm Trekkers. LOL!
   
  Till alla trekkers: Gå och se föreställningen. Den är helt lysande.
 6. Like
  loghaD reacted to Pjotr'k in Gymnasiearbete - Källor   
  Hej @Simon!
  Jag är chefredaktör på Star Trek Databas och råkar även vara gymnasiebibliotekarie. Så det här med källhänvisningar kan jag...
  Använder du Harvard-modellen så skriver du så här:
  Star Trek Databas (u.å.). M/ara-reaktorn (warpreaktorn). Hämtad 22 januari 2018 från www.startrekdb.se/teknik/teknik.php?teknik=6
   
  Med Oxford-modellen skriver du så här:
  Star Trek Databas (u.å.). M/ara-reaktorn (warpreaktorn). http://www.startrekdb.se/teknik/teknik.php?teknik=6 (Hämtad 2018-01-22)
   
  Nu kan ju er skola ha er specifika tolkning av Harvard- och Oxford-modellerna, men så här gör vi på vårt gymnasium. 
 7. Thanks
  loghaD got a reaction from Pjotr'k in Diskussionstråd: Avsnitt 11 - "The Wolf Inside"   
  En av avsnittet's producenter, Bo Yeon Kim, lade upp det här inlägget på Twitter för en stund sedan och raderade det sedan illa kvickt. Jag tror att vi alla vet vad detta innebär :P
   
   
 8. Like
  loghaD got a reaction from Markus in Diskussionstråd: Avsnitt 5 - "Choose Your Pain"   
  Vill tipsa om spoiler-markeringen om ni diskuterar sådant som ryktas hända i senare avsnitt. Nu är ju just den här biten ganska välkänd vid det här laget, så nog ingen skada skedd, men värt att hålla koll på
  Jag borde kanske föreslå det i toppmeddelandet framöver.
  Exempel på hur det ser ut:
   
 9. Like
  loghaD got a reaction from Jocke in Diskussionstråd: Avsnitt 3 - "Context is For Kings"   
  Så var det äntligen måndag igen! Idag har Context is For Kings, det tredje avsnittet av Star Trek: Discovery, premiär på Netflix.
  Här är det fritt fram att diskutera allt som hänt i detta (och föregående) avsnitt, så om du inte har sett avsnittet än och vill undvika spoilers så bör du träda fram försiktigt.
  Gå gärna in på databassidan för detta avsnitt och lämna ett betyg eller en recension. Det ska bli spännande att följa hur vår bild av serien utvecklas från avsnitt till avsnitt
   
×
×
 • Create New...