Jump to content

Great Bird

Stjärnflottan
 • Posts

  598
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Great Bird

 1. För mig är Julen det ultimata myset, en tid att ta det lugnt och vara med familjen. Om vi räknar med nyår så får vi därtill en tid att reflektera över det gågna året. Dopp i grytan har vi inte hos mig, när det är glögg brukar jag bara nalla av mandlarna och russinen, kyrkan går jag inte till om det inte gäller körsåg. Vad gäller tomten så är han oftast bara symbolisk (vad är det för kul med att lura barnen?) så det brukar vara min lillsyster som får spöka ut sig Det är en missuppfattning att det begås mycket självmord runt julen. Det är väl fökläda mord på butiksinnehavare som satt ut julbelysningen redan i november och begås av en terrororganistatin som lyder under mig... :ninja:
 2. Både DN och Aftonbladet har på sista tiden skrivit om hur filmbranchen inte följer naturlagarna i sina filmer genom att visa exploderande bilar, synlig laser, ljud i rymden mm. Star Trek omnämns men då som ett exempel på en serie som försökt hålla på naturlagarna men tvingats ge efter. DN har dessutom uppmärksammat Star Wreck och dess succé på nätet.
 3. Med risk för Spoilers!!! Att GoF bara skulle kunna visa en bråkdel av boken var något som varje HP-fan bör ha varit väldigt beredda på så jag tycker allt tal om det bör lämnas åt sidan. Filmen har sin egen handling. Tyvär så lämnar den en del luckor som får den storyälskande biopubliken att slå sig för pannan. Lyckligtvis (?) berövar det oerhörda tempot tittaren från all tid att tänka efter och först när man lämnat salongen kan man börja fundera på vad som hände. Men när man sitter och ser den sitter man garanterat klistrad. Specialeffekterna är som vanligt av hög klass och skådespelarna gör bra ifrån sig (även om de får väldigt lite tid på sig). Humor förekommer inte ofta men när den gör det är den träffsäker och orginell. I Fången från Azkaban visade man den magiska världen på ett väldigt, väldigt lekfullt sätt. Man kunde se den flera gånger och alltid hitta nya roliga saker som skedde i bakgrunden. I Gof verkar filmteamet tyvär ha tröttnat och kommer inte i närheten av sin föregångares kärleksfulla tolkning. Jag måste också klaga på porträtteringen av två huvudpersoner. Dumbledore, skojfrisk, lugn med glimten i ögat som han är i bökerna är här en grinig farbror som snäser åt sin omgivning och inte inger tittaren med ett uns av den respekt han ändå åtnjuter av de resterande karaktärerna. Och Voldemort sen. Här har man gjort honom till någon sorts konstig varelse och inte en människa. Då är dödsätarna mer skräkinjagande eftersom de är "vänliga människor" som gått över till hans sida. Mycket i filmen faller när man granskar den med lupp men den är underhållande och ganska kul att se på.
 4. Trots att det inte blivit så var tanken att Pon Farr är det enda område som Vulcaner inte handlar enligt logiska riktlinjer. Vulcanerna har ju lyckats ersätta sina naturliga instinkter och känslor med logik, något som tar bort sexualdriften och viljan att föra livet vidare. Pon Farr var då naturens sätt att slå tillbaka mot Vulcanerna och tvinga dem att föröka sig. De känslolösa vulcanerna är ju knappast "motiverade" att föröka sig.
 5. Jo, visst vet vi att Breen är en frusen planet. Det har varit sanning sedan deras första framträdande. "Cold like a Breen winter" och "If anyone kowns how to keep things cold it's the Breen" anspelar ju på deras kyliga natur. Med ingen har någonsin sett en Breen vilket är lite mystiskt. De är mycket måna om att bibehålla mystiken kring sitt folk och bär sina dräkter t.o.m när de är ombord på sina egna skepp.
 6. Hjärtligt välkommen Oscar käre proagonist! Bry dig inte om Kai, han blir lätt sån när mirror-avsnitt kommer på tal :P
 7. Det bör inte tas för seriöst det här. Skådespelare har kommit med sådan här utspel sedan TOS tog slut på 60-talet. Böckerna har varit planerade sen länge och Shatner kommer få hjälp av ett par bra författare, så dem ser jag fram emot. Det gör väl inget om man använder sig av TOS magi när man gör Star Trek? Dvs så länge man använder den för att stärka sitt eget upplägg och inte lever av den.
 8. Enterprise-E introduceras i ST: First Contact och då har Picard haft henne ett tag. Han fick befälet ca ett år efter att Enterprise-D gått förlorad vid Veridian III i ST: Generations.
 9. Det skulle vara att låta Star Trek, som sista Science Fiction-genre, sluta sig till den stora samlingen negativa framtisskildringar. Jag tycker att det är viktigt att åtmindstone en genre ger en positiv framtidsbild, något som inspirerar och får en att längta. Medan det är så gott som allmänt accepterat att framtiden ser mörk ut har Star Trek varit den enda serie att se bortom den bilden och på det som kan följa. Nu tycker jag ju iof att Star Trek måste variera och att den nya serien ska bli något helt nytt, men innom ramarna för Gene Roddenberrys visioner.
 10. Jag tror inte att Section 31 skulle tillåta några systerorganisationer. Strävan efter kontroll, diskretion och misstro mot alla utom det egna organet är dominanta när det gäller underättelsetjänster, det eviga bråket mellan MI5 och MI6 är ett exempel. S31 skulle se en Vulcansk motsvarighet som ett hot och något som skulle riskera federationens säkerhet, och därmed något som skulle bekämpas. S31 är ett mänskligt påfund men det är i viss mån stjärnflottan också. Vulcanerna ser jag som den perfekta S31 arten. Det framgår ju tydligt i ENT att de föredrar att sköta saker själva utan att blanda in eller informera sina allierade och då gärna i det tysta. Som konstaterats ovan dominerar Vulcanerna (med människorna som det självklara undantaget) i företag dom tar lagen i egna händer. Kontakten med Romulanerna i ENT, den militanta separationsrörelsen i TNG, Maquisen i DS9 för att inte tala om Valeris i TUC. Logik är att kunna sluta sig till en lösning med hjälp av fakta men många Vulcaner visar på förmågan att manipulera fakta så att de presenterar ett tillfredställande resultat.
 11. Tuvok nämner Breen som ett exempel på folk som bygger organiska rymdskepp i Scorpion. Tyvär har vi inte fått se dessa skepp.
 12. Men grejen är ju att Star Trek filmer inte fungerar om de bara riktar sig till fansen. Icke-fansen (de vill säga de som inte har den blekaste aning om vad som hänt innan) måste också få något, och på deras önskelista finns krångliga förklaringar långt ner på listan. "Jo-ni-föstår-han-är-deras-före-detta-befälhavare-som-var-bajoranernas-emissary-som-blev-en-prophet-i-slutet-av-serien-de-är-de-som-är- i-maskhålet-och-ser-till-att-det-hålls-öppet-och-det-var-han-som-hittade-alla-orber", och sen måste man förklara vad ett maskhål är osv, osv. Miles är lättare men han är lärare (!), och bara ordet har sänkt mången bra film.
 13. Jag skulle helst av allt se ENT-besättningen i nästa film. De behöver lite upprättelse efter att säsong 5 uteblev. Dessutom har de till skillnad från de andra besättingarna både en realistisk möjlighet att lyckas och ett lovande upplägg: Romulanska kriget. Nu ser det ut som om man sattsar på en ny besätting i ENTs miljö och det kan väl gå bra det med. Som inbitet TNG-fan skulle jag självklart inte säga nej till en ny TNG-film (det gäller bara att få tillbaka Data på nått sätt). Fixar man en god story där Enterprise och Titan sammarbetr och får in lite nytt blod bland våra älskade karaktärer kan det gå riktigt bra. Men jag är nöjd med det "avsked" vi fick i Nemesis och klarar mig utan en återkomst. Jag tror inte att Voyager kan bli en film. Konceptet var TV-serie så det skrek om det. Det som drev Voyager var resan hem. Nu är de hemma och serien är över. Vi får nöja oss men Amiral Janeway som kanske dyker upp igen nån gång. Hoppet är inte ute för DS9, men chansen att fler än Kira och Quark ska kunna medverka är liten. Sisko och Miles är borta och jag kan inte tänka mig hur de skulle kunna återvända utan att det blir filmtekniskt kontraproduktivt. Odo finns ju men kommer han med bäddar det för att founders har ett finger med i intrigen. Erzi kan inte ersätta Dax och Worf har redan mystiskt dykt upp på Enterprise och ännu en flytt är inte att tänka på. Men jag tror på att stationen, platsen, kan användas på nytt, så länge äventyret överlåts til någon annan.
 14. Breen här på databasen, och Breen på Memory Alpha (engelska).
 15. Att säga att alla Science Fiction har bidragit till teknikutveklingen? Rimligt. Att låta Star Trek representera Science Fiction-genren? Okej. Att låta Kirk vara Star Treks ansikte? Går väl för sig. Att jämställa Kirk med Shatner? Vänta lite nu... Om jag förstår Dicovery Channel rätt så är Shatner ansvarig eftersom han spelat en roll i en serie som tillhör en genre som kanske drivit på den tekniska utveklingen? Är det någon annan som tycker att det här spårat ur? Om DC tänker drive ett seriöst program på den basen så kommer det sannolikt bli en ren flumdebatt. Själv har jag inte kanalen så ajg blir tacksam om någon berättar om programet när det visats.
 16. Nån form av underättelsetjänst måste de ha men knappast nån direkt motsvarighet till Sektion 31, Tal Shiar eller Obsidanordern. Om det finns någon klingonsk heder att tala om efter att DS9 och ENT sagt sitt kan vi räkna med att spionage inte anses vara bland de mest ärofulla sysselsättningarna bland klingonerna. Det har hänt att folk avslöjats vara klingonska agenter som opererats för att likna mäniskor men det är ovanligt.
 17. Gör honom mer mänsklig än vad han är? Ja det tror jag. Men jag ser det inte som "Data som människa" utan "Data som Data".
 18. Just det. På samma sätt en människa är mer än cellerna hon består av.
 19. Förstår jag dig rätt nu att ditt andra stycke är dina egna spekulationer och inte något du fått från din vän? Vad jag vet så har Star Trek XI inte lämnat ritbordet ens.
 20. Jag har aldrig räknat katastrofgenren bland mina favoriter men nu när jag läser din lista EoNeel, finner jag att de få jag sett är några av de bästa jag sett. Tänker då främst på Day after Tomorrow som är en av mitt livs favoriter. Jag antar att det jag gillar med katastroffilmer är att den tvingar ner hjältarna i någon sorts ödmjukhet. Inte ens de amerikanska Hollywood producenterna är villiga att sätta sina annars så högfärdiga hjältar över naturen. Utgången är också sällan given som den är i andra filmer (Titanic undantagen ), var det t.ex någon som på allvar trodde att Bond skulle misslyckas med att rädda världen? En katastroffilm kan sluta på vilket sätt som helst, det gillar jag.
 21. ^Länk fixad. Jag brukar gilla pilotavsnitt. Serier ramlar fort ner i mönster efter några avsnitt men just det första brukar vara unikt och originellt. Att de är extra långa är ett extra plus. Man brukar ju säga att det första intrycket är viktigt och därför lägger man ofta lite extra arbete på pilotavnittet. Det är särskillt utmärkande för Broken Bow, jag minns att när jag såg det för första gången tänkte jag: "Wow!". Det är väldigt lätt att klandra Broken Bow för allt som var fel med ENT. Karaktärerna, skeppet, den övergripande storyn m.m men det var satt för hela serien och inte något som Broken Bow lade ut. Allt som allt är det väldigt bra gjort ur många synpunkter. Alla huvudroller får värdiga och utveklade introduktioner där de inte genast jämförs med varandra. Handlingen var spännande och tillfredställande i sitt slutförande. Temporal Cold War fick en kanonstart och man blev förväntansfull (att TCW skulle bli en total flopp är inte det avsnittets fel). När jag sett färdigt Broken Bow och begrundade det hela tänkte jag: "Det här serien vill visa att den är stark och att den kan klara sig utan hjälp från de tidigare serierna". Jag hade fel men det var ändå inget dåligt intryck.
 22. Kolla klippet här Rullande text, "Det råder kris i galaxen", ett stort skepp som angriper rebeller... Jag skulle inte vilja säga att Star Wars har ensamrätt att inleda med en rymdjakt, men att texten skulle rulla var väl lite onödigt?
 23. Konstigt, i Lifeline två år senare (Hope and Fear är det sista i säsong fyra) säger samma amiral: "We've redirected 2 deep space vessels toward your position. If all goes well, they could rendezvous with you in the next 5 to 6 years." Vart tog de andra åren vägen?
 24. Jag brukar generellt inte gilla då Star Trek-serier tar slut. Besättningar splittras, vänner går åt olika håll, skepp monteras ned. Inget lovande upplägg för ett avsnitt. Men om man accepterar det så gillar jag att se hur det går för huvudpersonerna när de blivit gammla. Det är därför jag utan tvekan röstar på All good things... . Förutom att det är ett bra avsnitt innehåller det framtidsblickar (och tillbakablickar) som både är roliga att se på och trovärdiga för de som känner serien. TNG knyts också ihopp fint med Q och hans domstol. Men bäst av allt: Inget tjafs om att "här slutar historien" som tycks vara så dominerande i andra avslutningar. Det är just den levande andan som jag älskar så mycket med TNG. Efter lite hopp fram och tillbaka i tiden fortsätter Enterprise på nya äventyr, att vi inte får se dem är ju att beklaga men varför beklaga mer än så? Inte ens i Nemesis, "A Generation's Final Journey", där våra hjältar mer eller mindra skillda vägar antyds det ens att Picard skulle lämna kaptensstolen. Att det tas för givet att Enterprise lappas ihop och återvända till rymden är en sak som jag bara kan betrakta som kärleksfull...
×
×
 • Create New...