Jump to content

pela

Stjärnflottan
 • Posts

  123
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by pela

 1. Bilden är ju ett uppenbart montage. Högerhanden har vit bakgrund mellan fingrarna men grå bakgrund runt om. Men nyheten är nog riktig. Det dröjer väl ofta ganska länge innan de verkliga prototyperna är lika snygga som konceptbilderna. Så då blir det montagen som visas i artiklarna.
 2. Där jag gick, institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet, är det väldigt blandat. Kollade på de senast publicerade kandidatuppsatserna och det verkar vara ungefär hälften som är skrivna av en person. Av oss som skrev i kognitionsvetenskap var det inga som skrev tillsammans. Tror att läraren nämnde någon gång att man kunde skriva med någon annan, men det var inte mer. Å andra sidan var vi bara fem i gruppen, sa det är ju inget man kan dra några större slutsatser av.
 3. Nu är uppsatsen äntligen publicerad Är du nyfiken på resultatet så finns den att hämta på http://hdl.handle.net/2077/28988
 4. Gissar att du känner till Starship Modeler. Det är en guldgruva. Dels finns där ett teknikbibliotek med massa tips sorterade på område, till exempel om belysning http://www.starshipmodeler.com/tech/techmain.htm dels finns där ett diskussionsforum där man kan hitta en hel del samlad kunskap http://www.starshipmodeler.net/talk/ Dessutom finns det ett stort galleri som man kan bli inspirerad av.
 5. Det är helt OK att svara även om man för tillfället inte spelar så mycket (eller alls), bara man har spelat och har det hyfsat färskt i minnet. Idag är sista chansen att svara på enkäten. I morgon skall jag ta tag i resultaten.
 6. Medie- och kommunikationsvetenskap är ju intressant. Jag kan svara på lite frågor. PM:ar e-postadress.
 7. Jag är på jakt efter folk som spelar World of Warcraft som kan hjälpa mig några minuter med att svara på en enkät. Egentligen handlar det inte om WoW utan om delad uppmärksamhet och virtuella världar, men jag har valt att bara vända mig till användare av en enda virtuell värld. Enkäten är en del av min c-uppsats i kognitionsvetenskap. Spelar du så får du hemskt gärna gå in på https://www.facebook...65557736878651/ och klicka dig vidare till rätt enkät (man behöver inget facebookkonto). Känner du några som spelar så är jag väldigt tacksam om du sprider länken vidare till dem.
 8. Tror att det är betydligt äldre än Stargate och V. Googlade och hittade en sida där de nämnde att Marvin the Martian ofta sa just "Greetings Earthlings" och han har varit med sedan 1948. Men om det är ursprunget, eller om det redan då var en sf-kliché lyckades jag inte hitta något om.
 9. Fast snigel är nog en ganska direkt översättning. Centaurian slug heter den.
 10. Jo, prototyperna verkar ju ha varit betydligt snyggare. De här bilderna har ju dykt upp här och var på nätet ett tag http://www.gearfuse.com/star-trek-gear-for-your-final-journey-to-the-stars/ Det bidde en tummetott... Å andra sidan är det här kanske en enklare kremeringsmodell och prototypen på de andra bilderna en jordfästningsmodell som inte är klar än?
 11. En anledning till att det ofta verkar som om hela planeter har precis samma kultur i Star Trek (och mycket annan sci-fi) tror jag att det är just vad författarna tänker sig. Man använder planeter för att representera människor med vissa idéer. Sci-fi handlar ju egentligen om oss människor. OK, jag vet tråkigt att se det som författartekniskt grepp... En annan anledning att det skulle kunna bli så att hela planeter skulle få samma kultur kan jag tänka mig är det som RoLaren är inne på. Globalisering. När vi får större perspektiv ses ett större område som en enhet. Förr var "vi" folket i samma by eller socken, nu är det "vi" i Sverige eller rent av Europa. Om vi hade regelbunden kontakt med andra planeter hade vi kanske sett alla jordbor som "dom där hemma" och de lokala gränserna nere på hemplanetet suddas ut. Man håller på några jordiska traditioner och seder och lär sig om jordens historia på ungefär samma sätt som vi lär oss om småkungadömen som funnits förr. Är det så det fungerar så är det ju inte så underligt att alla rymdfarande folk i Star Trek har hyfsat globala kulturer.
 12. Skickade precis svar på frågorna till dig ur min synvinkel. Men som Centervall säger. Det kan vara en bra idé att kontakta någon förening i närheten, eller rent av besöka något evenemang. Då skulle du kunna dela ut frågorna till lite mer folk och själv få se vad det handlar om. Nu vet jag ju inte var du bor, men WCT har treff i Göteborg 14/11. Se http://trekkers.se
 13. Bildtexten om Kirk från Star Wars tog sig även in i den tryckta tidningen idag.
 14. I dagens GP fick jag syn på ett bekant ansikte. Karin, som bland annat vann kostymtävlingen på senaste treffen, var med som huvudperson i en artikel om sin skola. Den finns även att läsa på webben http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.736590-star-pa-scen-vid-skordefesten På GPs webb fanns det även andra WCT:are i artikeln och bildspelet från sci-fi-mässan http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.737687-rena-skracken-pa-massan Lägg speciell märke till den fina bildtexten under näst sista bilden. "Karin Hallgren och Emma Nordström i West Coast Trekkers med hjälten Captain Kirk från Star Wars-filmerna" :lol:
 15. Givetvis skall man vara skeptiskt och ifrågasätta nya rön (gammal forskning också för den delen). Om man är intresserad så finns det en mängd information om experimentet på cern.hc. Tydligen har de gjort över 15000 mätningar utspridda över 2 års tid och försökt identifiera vad som gått snett. Hela forskningsresultatet finns på http://arxiv.org/abs/1109.4897
 16. Sedan finns det ju en hel del exempel på att tiden inte fungerar riktigt som vanligt. Till exempel i "Blink of an Eye" (VOY) där tiden på planeten gick betydligt snabbare än i rymden ovanför.
 17. I ett samtal om teknik och vetenskap i Star Trek med en som inte sett så mycket av serierna fick jag frågan om de lyckats lösa åldrandets gåta. Jag hade aldrig funderat på det och blev lite osäker. Uppenbarligen åldras ju karaktärerna i Star Trek, så de har inte stoppat mänskligt åldrande och död. I ett avsnitt som visades på senaste WCT-treffen försökte Doktorn sakta ner Kes åldrande, vilket resulterade i tidshopp bakåt i tiden. Men hon är ju inte människa... I något (några?) avsnitt drabbas besättningsmedlemmar av onaturligt åldrande men lyckas givetvis återställas till sin rätta ålder innan det är dags för nästa episod. Men jag minns inget fall när de tar någon som faktiskt är gammal och "återställer" till ung. Vet ni om det här med att stoppa åldrandet har varit uppe? Har man löst gåtan men kommit fram till att evigt liv är en dålig idé? Eller är åldrandet en av de saker man ännu inte kunnat lösa?
 18. Egentligen är kanske begreppet cyborg redan föråldrat. I sci-fi sammanhang används det ju oftast som något "omänskligt", mer maskin än människa (för att citera en personbeskrivning i en konkurrerande rymd-serie ;) ). Idag är det ju ingen som anser att en person med inopererad hörapparat eller pacemaker eller datoriserade proteser är någon slags monster. Troligen kommer ytterst få att tycka att vi är mindre mänskliga när vi får direktkopplingar till internet och kan kolla shoppinglistan, wikipedia och facebook utan att öppna ögonen heller. Har sett en del intressanta experiment där man haft en kamera på huvudet och ett slags "skärm" på tungan som skickar svaga elektriska impulser i ett mönster så att man kan "smaka" en bild och på så sätt veta vad som finns framför även om man är helt blind. Och det finns ju inget som säger att man måste begränsa sig till de sensorer vi har som människor. Geordis visor är egentligen bara en smidigare modell av saker som redan finns i laboratorier idag. Det riktigt intressanta är hur snabbt hjärnan lär om. Som en av killarna med armprotes i filmen ovan sa, han tänker inte på att han spänner den eller den muskeln, han bara plockar upp något. Den mänskliga hjärnan är extremt flexibel. Är det plötsligt så att tummen styrs av en muskel bakom örat så upplevs det säkert som jättemärkligt ett tag, men snart fungerar det utan att man tänker på det. Alla som någonsin spelat ett datorspel vet vad jag pratar om. Samma sak med input. Får man synintryck via tungan så kopplar vi snart om dem till syncentrat i hjärnan och "ser" det kameran visar. Så man behöver kanske inte börja borra i skallen för att kunna få digitalt förstärkta supersinnen, eller rent av externt lagrade minnen? Det kanske räcker att lägga några ytliga sensorer och impulsgivare och träna om hjärnan ett tag? Personligen tror jag att vi kommer att gå i den riktningen och att det kommer att påverka oss väldigt mycket. Jag kan se bara på mig själv hur mitt tänkande och agerande påverkats sedan jag fick internet i fickan förra sommaren. Jag lägger inga busstider på minnet. Är det något jag funderar på kan jag snabbt kolla upp det. Jag behöver inga vägbeskrivningar, det är bara att kolla GPSen. Enda olägenheten är att jag måste plocka upp telefonen och pilla med massa småsaker. Ett par glasögon med förstärkt verklighet är ett steg på vägen, men jag tror att det finns många som hellre sätter in en kontakt i stil med dem i Matrix. Kanske krävs det för att få jobb om 50 år. Resistance is futile!
 19. Givetvis är TAS den serie som lämpar sig bäst att återuppväcka. Tecknade skådisar åldras inte. Bra röstimitatörer går att få fram. Serien är på tok för kort som den är. Serien har en tradition av att ta de klassiska TOS-historierna och gräva djupare i handlingen. Och dessutom är den ju älskad av alla trekkers ;)
 20. Han kanske kör flera skärmar samtidigt och summerar tiden? :lol: Undrar om han räknar enbart själva Star Trek, eller även relaterat material. Dokumentärer, DVD-extramaterial, fanfilmer etc.
 21. Personligen tycker jag att det kan vara lite kul med återberättande av historier. Speciellt när man som här skall lägga på nya vinklar och karaktärer och utgår från lite andra förutsättningar. Att man "återanvänder" avsnitt från TOS tror jag kan göra att en ny publik får upp ögonen för innehållet och kan se förbi de gamla effekterna och budgetkulisserna. Om man gillar de här serierna kommer man ju säkert att vilja se originalavsnitten som ligger bakom.
 22. Det är givetvis inte psykologiprofessorn som byggt den själv. Jag tittade runt lite på nätet och det tycks vara samma ställe som gör de japanska genoiderna som konstruerat den här. Det är en enklare version som de börjat tillverka för att sälja till forskare som sysslar med psykologi, människa-maskin-interaktion och liknande. Det här är den första som gått i export. Det finns en sida om projektet på Aalborg Universitet Institut for Kommunikation http://c.aau.dk/geminoid/index.html
 23. Hittills ingen som nämnt en av de mest uppenbara referenserna. Men den kanske är för tydlig? Kirk, Sulu och engineer Olson ger sig ut på uppdrag, klädda i blått, gult och RÖTT. Vem kommer inte tillbaks?
 24. Såg filmen först nu i helgen efter att ha hittat den i utförsäljningslådan hos den lokale filmuthyraren. Håller med om att det var en riktigt bra och snygg film. Behagligt med en så, åtminstone på ytan, enkel sci-fi-film. Som sagt, inga rymdstrider, eller utomjordiska folkmassor här inte. Det mesta av effekterna är tillochmed gjort med fysiska modeller.
×
×
 • Create New...