Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Protoplanet identifierad i vårt solsystem

Recommended Posts

pallas_proto_planet_thumb_091015.jpg

En protoplanet är ett förstadium till en riktig planet. När vårt solsystem skapades för ungefär 4,5 miljarder år sedan kolliderade mängder av små himlakroppar med varandra, de minsta hindrades från att smälta ihop till planeter genom de gravitationella krafterna från Jupiter och skapade istället tillsammans det asteroidbälte som nu finns innanför Jupiters och utanför Mars bana.

De större kropparna däremot skapade med tiden riktiga planeter (bl.a. på grund av att de var tillräckligt stora för att ha en het kärna vilket underlättade sammansmältningen med andra protoplaneter), om tillräckligt många av dem kolliderade med varandra. De övriga blev kvar kvar som protoplaneter. En av de som nu anses bekräftad som en intakt protoplanet är den stora asteroiden Pallas. Man har upptäckt att Pallas har en het kärna med de tyngre ämnena nära centrum och ser ganska säkert fortfarande ut som den gjorde bara några få miljoner år efter att solsystemet bildats vilket gör den till ett fascinerande studieobjekt.

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Share this post


Link to post
Share on other sites

En sak som alla bör uppleva om man är intresserad av Planeter och hur vår jord skapades, är ett besök på Cosmonova. Då ska man kolla på "Kollisioner i kosmos" som berättar kring hur vård jord formades om och hur vår måne bildades av protoplanteter. Det var jätte underhållande och intressant att ta del av. :rolleyes:

Edited by Lorien

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...