Jump to content

Mystisk hexagon har uppenbarat sig på Saturnus


Nyhet
 Share

Recommended Posts

hexagon_schematic_saturn_091210.jpghexagon_saturn_thumb_091210.jpgEfter att ha väntat flera år på att solen skall lysa upp Saturnus nordpol har kameror ombord på rymdfarkosten Cassini tagit bilder på en märklig sexhörning. Fascinerande är att figuren funnits där i åtminstone 30 år (när den först upptäcktes av Voyager), och man börjar likna den vid Jupiters röda fläck. Trots att atmosfären är väldigt turbulent och i ständig förändring förefaller sexhörningen finnas kvar vid nordpolen oförändrad och sträcker sig långt ner i atmosfären.

Forskarna är förbryllade över att figuren är så stabil och mystifierade över hur den får sin energi. Från hexagonens väggar strålar energivågor ut till omgivningen, och en stor svart central fläck med en piliknande utbuktning verkar peka mot de centrala delarna av solsystemet.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

det är väl inte april redan? :P

Hur man tolkar informationen är förstås upp till var och en. Att utbuktningen lite grand liknar en pil och att den pekar in mot det inre solsystemet är förstås tillfälligheter. Det är väl ingen som tror något annat?

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...