Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

Mystisk hexagon har uppenbarat sig på Saturnus

Recommended Posts

hexagon_schematic_saturn_091210.jpghexagon_saturn_thumb_091210.jpgEfter att ha väntat flera år på att solen skall lysa upp Saturnus nordpol har kameror ombord på rymdfarkosten Cassini tagit bilder på en märklig sexhörning. Fascinerande är att figuren funnits där i åtminstone 30 år (när den först upptäcktes av Voyager), och man börjar likna den vid Jupiters röda fläck. Trots att atmosfären är väldigt turbulent och i ständig förändring förefaller sexhörningen finnas kvar vid nordpolen oförändrad och sträcker sig långt ner i atmosfären.

Forskarna är förbryllade över att figuren är så stabil och mystifierade över hur den får sin energi. Från hexagonens väggar strålar energivågor ut till omgivningen, och en stor svart central fläck med en piliknande utbuktning verkar peka mot de centrala delarna av solsystemet.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet

Share this post


Link to post
Share on other sites

det är väl inte april redan? :P

Hur man tolkar informationen är förstås upp till var och en. Att utbuktningen lite grand liknar en pil och att den pekar in mot det inre solsystemet är förstås tillfälligheter. Det är väl ingen som tror något annat?

Edited by Fleetadmiral

Share this post


Link to post
Share on other sites

Detta är typexempel på gåtor som gör mig smått tokig av nyfikenhet. Jag är så vetgirig och vill veta svaret. Det är olidligt att behöva vänta på svaret på gåtan. Vill veta nu.

Edited by Unkas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...