Gå till innehåll
Nyhet

LCD-skärm kan se vad som händer framför den

Rekommenderade inlägg

bidi_screen_091216.jpgUppfinningen som kallas för BiDi Screen (Bi-Directional screen) innebär att en datoranvändare kan styra objekt på LCD-skärmen genom att röra händerna framför bildskärmen utan att behöva vare sig mus eller tangentbord. Utöver detta kan skärmen läsa av föremål som befinner sig framför den och återskapa dessa som 3D-bilder.

Bildskärmen fungerar genom att använda en teknik som påminner om den i en primitiv hålkamera. Varje pixel har försetts med ett mikroskopiskt hål som släpper igenom ljuset till en sensor bakom skärmen. Eftersom hålen är utspridda över hela skärmytan ser skärmen omvärlden från olika håll, vilket medför att den får stereoskopiska "ögon". Föremål kan därför återskapas som bilder i 3D.

LCD-skärmen har utvecklats vid MIT Media Lab och Brown University.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har inte skärmar som känner vad som händer framför den funnits innan ? :P

Det har jag inte hört talas om. Men bl.a. monitortillverkarna Sharp, Samsung och Planar Systems har experimenterat med LCD-"platt"skärmar där man placerat optiska sensorer mellan pixlarna och fått fram s.k. pekskärmar ("touch screens").

Se t.ex.:

http://www.mobizoon.info/?tag=screen

Ännu tidigare har det funnits "tjock"skärmar med liknande funktion.

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Undrar inom vilka brancher detta kommer att tillämpas i första hand?

Spelbranchen måste väl ändå tycka det är toppen. Ta bara ett rollspel, där du svingar knytnävarna eller ett "svärd" framför skärmen. Eller varför inte en 3D-avbildning av dig själv i spelet! rolleyes.gif

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×