Jump to content

Vi har en moralisk skyldighet att så universum med liv


Nyhet
 Share

Recommended Posts

solar-sail_100210.jpgDet säger bl.a. kemiprofessorn Michael Mautner som menar, att om det är så att liv är oerhört sällsynt i universum, och även om det inte vore så, så överlämnar vi en del av arvet av vår jord till andra planeter i universum.

Alla inser vi väl att livet på jorden inte kan vara för evigt; en supernovaexplosion i närheten av solsystemet, en kollision med en annan himlakropp eller solens död, alla leder de till att livet på jorden kan komma att utplånas.

Det kan mycket väl vara så att livet på jorden själv tillkom genom sådd från en annan himlakropp, det vet vi inte med säkerhet. Enligt Mautner vilar det på vårt ansvar att hålla i gång livets boll. Självbevarelsedriften sägs vara inprogrammerad i vårt DNA, men då räcker det inte med att envist klamra sig fast på vår lilla blåskimrande planet och hoppas att allt löser sig av sig självt. Vi måste skicka ut sonder (t.ex. med hjälp av solsegel) åt alla håll fulladdade med mikroorganismer (100 000 mikroorganismer skulle t.ex. inte väga mer än ungefär 0,1 mg) mot planeter där det finns förutsättningar för att livet kan gro och utvecklas.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Det får nog vara en bunt tåliga rackare som skickas ut. Även om man fryser ner mikroorganismer i "stasis" så lär väl ändå de hyffsat enorma tidsrymderna bli rätt påfrestande?

Det finns bakterier som överlevt i 250 miljoner år i saltkristaller så det borde inte vara några st??rre problem med den biten. Jag skulla tro att få ner dem säkert på en planet är den lite mer utmanande biten ;)

Jag har för mig att de skriver lite nogrannera om hur det går till i senaste Illustrerad Vetenskap.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...