Jump to content

Om jorden översvämmas, hur bygger vi då?


Nyhet

Recommended Posts

water_skyscraper_thumb_100313.jpgJo, man kan t.ex. vända en skyskrapa upp-och-ned och placera den ute till havs. Så tänkte arkitekten Sarly Adre bin Sarkum från Malaysia, och vann med detta originella förslag 1:a priset i eVolo Magazine:s tävling om framtidens skyskrapor (påminner den inte till en del om vissa av Star Trek:s rymdstationer?).

Den upp-och-nedvända skyskrapan, kallad hO2+skrapan, skall generera sin egen elektricitet och sin egen mat, ha plats för tusentals människor och sträcka sig hundratals meter ned under vattenytan (endast några få våningar blir placerade ovanför vattenytan). Eftersom byggnaden skall vara en helt självförsörjande arkologi (se ordförklaringar) används vind-, sol- och vågkraft för att leverera energi; hydrokultur (se ordförklaringar) och grönområden överst på byggnaden skall ge mat och syre. De stora tentaklerna som syns på bilden är till för att stabilisera byggnaden och ge elektricitet genom sina rörelser med havströmmarna i vattnet.

Den globala uppvärmningen kan i det värsta scenariot förvandla jorden till något som närmast liknar en vattenvärld, så det gäller ju att inte bara stå och klia sig i huvudet och säga huh? om vi nu hamnar där. :-)

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Och att vattentrycket hundratals meter ner i vattnet är minst sagt enormt, plus att det är bara är djuphaven som är så djupa, är väl bara ett mindre problem i sammanhanget?

Vore det inte mycket bättre att komma på brillianta, men samtidigt småskaliga och realistiska, sätt att motvärka uppvärmningen istället? J.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...