Gå till innehåll

NASA och ESA vill hämta hem jord och sten från Mars


Nyhet

Rekommenderade inlägg

get_martian_rocks_thumb_100518.jpgVinsten med att undersöka prover från Mars på Jorden är stor; de kan analyseras för fossila spår efter utomjordiska bakterier, eller kemiska eller biologiska rester som bara kan komma från något levande. Hela rasket skulle dock gå på runt svindlande 10 miljarder dollar och därför har NASA och ESA bestämt sig för att slå sina påsar ihop.

Planen är att kring 2018 ska två Marsbilar landa på en plats där vattnet en gång i tiden flödat. En av bilarna ska borra i marken och den andra samla in stenar och grus och försegla proven i en behållare. Flera år senare, troligtvis kring 2020, är det tänkt att en rymdfarkost ska landa på Mars och ta med sig proverna upp till en andra rymdfarkost som kretsar kring planeten, vilken sedan återvänder till Jorden. Här kan man därefter i lugn och ro undersöka proverna och kanske hitta de första tecknen på utomjordiskt liv.

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

låter lite som att gå över ån efter vatten. Varför inte bara designa en farkost för hela projektet? Man har en marslandare med tillhörande bil och retursteg plus en kretsare som har tillräckligt med bränsle för att återvända till jorden. Marslandaren landar och så kan bilen köra runt och samla prover tills man är nöjd, varpå retursteget lyfter upp proven till omloppsbana och dockar med kretsaren som sedan sätter kurs mot jorden. Enklast är oftast bäst. J.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Låter på detta som att man har övergett tanken på att sätta människan på Mars inom den närmsta rymdframtiden. Anntar att detta allternativet är billigare.

Nej, man har inte övergett tanken på att placera människor på Mars. Man vill bara veta lite mer om planeten. Fortfarande är planen att att skicka en bemannad rymdfarkost till Mars i mitten av 2030-talet. Senaste budet är att det svindyra projektet blir ett gemensamt företag med bl.a. NASA, ESA och RKA (Rysslands rymdbyrå).

Redigerad av Fleetadmiral
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

×
×
  • Skapa nytt...