Jump to content

SETI bör även leta efter maskinvarelser


Nyhet
 Share

Recommended Posts

machine_creature_thumb_100831.jpgSETI, förkortning för Search for Extraterrestial Intelligence, har letat efter intelligent liv ute i rymden under 50 år men ännu inte snappat upp några signaler som kan tolkas som "intelligenta". Nu menar astronomen dr. Seth Shostak att vi kanske bör söka efter främmande livsformer som är i form av tänkande maskiner istället för att lägga all kraft på att hitta biologiska livsformer.

Dr. Shostak säger att man hela tiden har inriktat sig på att hitta utomjordiska livsformer på planeter som kan klassificeras som beboeliga, med vatten i vätskeform och atmosfärer uppbyggda av gaser som syre och kväve. Med andra ord, världar som kan stödja liv som biokemiskt liknar jordens.

Problemet med detta antagande är att artificiell intelligens (alltså intelligenta maskiner) kan utvecklas på sikt även hos utomjordiska biologiska varelser, och att maskinvarelser bör ha bättre förutsättningar för att leva i civilisationer som består betydligt längre än motsvarande skapade av biologiska varelser.

Shostak föreslår att sökande efter maskinvarelser i första hand sker inom områden där det finns gott om materia och energi, som unga, heta stjärnor i närheten av galaxernas centrum.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...