Jump to content

Svd: "Svensk science fiction på väg in från kylan"


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Statusen för science fiction ökar, skriver Svenska dagbladet i samband med att Harry Martinssons rymdepos Aniara har haft teaterpremiär i Stockholm.

 

Litteraturvetaren John-Henri Holmberg menar att sf har haft låg status i Sverige på grund av den är "genomgående individualistisk, teknikpositiv och innehåller ett central element av expansion ut i rymden, sådant som strider mot den svenska nationella utopin om folkhemsbygget". Han fick själv till exempel inte i doktorera i ämnet, eftersom hans professor inte ansåg att genren var riktig litteratur. Men nu ser han en ändring, eftersom andra illa sedda genrer som skräck och kriminallitteratur har blivit rumsrena.

 

En annan som ser samma förändring är Peter Öberg, som är ansvarig för sf-bloggen Spektakulärt. Han nämner att det kom två påkostade svenska sf-filmer förra året: Metropia och Kenny begins.

-Genombrottet för skräckgenren kanske flödar över på andra kulturyttringar som setts som lite udda. Det börjar ljusna för science fiction, säger han till Svd.se.

 

Hela artikeln: "Svensk science fiction på väg in från kylan" finns här.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...