Gå till innehåll
Nyhet

Svd: "Svensk science fiction på väg in från kylan"

Rekommenderade inlägg

Statusen för science fiction ökar, skriver Svenska dagbladet i samband med att Harry Martinssons rymdepos Aniara har haft teaterpremiär i Stockholm.

 

Litteraturvetaren John-Henri Holmberg menar att sf har haft låg status i Sverige på grund av den är "genomgående individualistisk, teknikpositiv och innehåller ett central element av expansion ut i rymden, sådant som strider mot den svenska nationella utopin om folkhemsbygget". Han fick själv till exempel inte i doktorera i ämnet, eftersom hans professor inte ansåg att genren var riktig litteratur. Men nu ser han en ändring, eftersom andra illa sedda genrer som skräck och kriminallitteratur har blivit rumsrena.

 

En annan som ser samma förändring är Peter Öberg, som är ansvarig för sf-bloggen Spektakulärt. Han nämner att det kom två påkostade svenska sf-filmer förra året: Metropia och Kenny begins.

-Genombrottet för skräckgenren kanske flödar över på andra kulturyttringar som setts som lite udda. Det börjar ljusna för science fiction, säger han till Svd.se.

 

Hela artikeln: "Svensk science fiction på väg in från kylan" finns här.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

×