Jump to content

Vad kan vi förvänta oss för genombrott inom vetenskapen 2011?


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Forskaren Samuel Arbesman som verkar vid Harvard University i Boston är pionjär inom ett fält som kallas vetenskapsmetrik (scientometrics), där man använder speciella extrapoleringsmodeller för att förutspå när upptäckter kan inträffa, och ordentligt med datorkraft.

Här är några av de upptäckter vi kan förvänta oss:

[table]

[tr]

[td]

Det är mycket sannolikt att vi kommer att hitta jordens dubbelgångare i år.

Under 2010 hittades en ny exoplanet var fjärde dag i genomsnitt, och vid slutet av året var antalet uppe i 500. I september fann vi den första främmande planet som kan hysa liv, Gliese 581 g.

[/td]

[td]tvillingjord_110107.jpg

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]De stora biltillverkarna kommer att erbjuda elbilar som del av sina produktserier. Efter ??ndlösa testningar, återvändsgränder och ren motvilja att överföra elbilarna från konceptstadiet till serieproduktion, tycks det nu som det äntligen är dags. Under 2011 kommer en hel radda bilar att använda elektricitet i stället för bensin eller andra alternativa bränslen.

[/td]

[td]elbilar_110107.jpg

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Stamceller förväntas kunna bota vissa typer av förlamning och blindhet. Mänskliga embryoniska stamceller kan bilda 200 olika typer av vävnader. I princip kan celler som erhålls från dem regenerera nästan varje typ av vävnad eller organ.

[/td]

[td]stamceller_110107.jpg

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Allt fler privat byggda raketer kommer att se sitt ljus. 2011 kan bli det mest spännande året för den kommersiella rymdfarten. Den 8 december skjöt företaget SpaceX upp sin Dragonkapsel i omloppsbana och landade säkert med fallskärm i havet - första gången ett privat företag har uppnått detta. Rymdturismföretaget Virgin Galactic kommer också att ta några jättekliv detta år. Även Boeing har långt gångna planer på att skjuta upp rymdfarkoster.

[/td]

[td]priv_rymdfart_110107.jpg

[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Detta kan bli året då vi inte går till jobbet utan i stället skickar fj??rrstyrda robotar. Företag i USA och Japan säljer redan robotar som gör det möjligt för kontorsarbetare att vara på två ställen samtidigt. Så 2011 kan bli året då många av oss finner oss själva sittande mitt emot en elektronisk kollega.

[/td]

[td]Bild

[/td]

[/tr]

[/table]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...