Jump to content

ISS så gott som färdigbyggd


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildRymdfärjan Discovery är f.n. dockad till den Internationella rymdstationen ISS och har levererat universalmodulen Leonardo (PMM) som bl.a. kommer att användas för fysikaliska, biologiska och biotekniska experiment. Senare i vår sänds modulen AMS-2 (inom cirkel på bilden) upp med rymdfärjan Endeavour. AMS-2 som står för Alpha Magnetic Spectrometer-02 är en oerhört känslig partikeldetektor som också blir det största och dyraste instrumentet dockat till ISS. Det anses allmänt bli lika viktigt för kosmisk strålning som Hubbleteleskopet är för ljus.

Det nästan tio ton tunga instrumentet AMS-2 är speciellt utformat för att upptäcka s.k. mörk materia och komma närmare en förklaring på hur universum uppstod. Man vill även ha svar på om det finns galaxer enbart uppbyggda av antimateria (det räcker faktiskt med att upptäcka en enda antiheliumatom för att detta ska vara bekräftat).

Inga nya moduler är planerade att sändas upp efter AMS-2, enbart förnödenheter och nya experiment. Dessa kommer att skjutas upp med ryska, japanska och europeiska rymdfarkoster.

Livslängden för ISS är beräknad till 2020.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Man får inte heller glömma bort den ryska modulen som ska skickas upp 2012...

http://en.wikipedia....28ISS_module%29

Tack bjorn98009_91! Jag litade på källan, men efterforskningar visar att du har rätt. Och tydligen är det inte bara den ryska modulen Nauka som ska skickas upp (planerad till augusti 2012), även tre andra ryska moduler väntar på att bli uppskjutna: nodmodul (2013), Science-Power Module-1 (2014), Science-Power Module-2 (2015). Även ESA ska tydligen skjuta upp några nodmoduler.

Som vanligt har amerikanerna dålig koll på vad som händer utanför deras eget lands gränser... wink.gif

(Källan är amerikansk)

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...