Jump to content

En planet helt gjord av diamant...


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildEn en gång massiv stjärna har omvandlats till en liten diamantplanet, det är vad astronomer vid University of Manchester anser sig ha identifierat i Vintergatan. Astronomerna upptäckte först en ovanlig stjärna via Parkes radioteleskop i Australien, en s.k. pulsar, och följde upp upptäckten med några av världens största radioteleskop.

Pulsarer är mycket små snabbt snurrande stjärnor som sänder ut en stråle bestående av radiovågor. När strålen sveper upprepade gånger över jorden kan teleskopen identifiera ett regelbundet mönster i radiopulserna. För den nya pulsaren med namnet PSR J1719-1438 noterade astronomerna att pulsernas ankomsttid systematiskt modulerades. De kom fram till att detta beror på påverkan från en liten planets gravitation, en planet som kretsar runt pulsaren i ett binärt stjärnsystem. Pulsaren snurrar med hela 10 000 varv/min. och trots att den bara är 20 km i diameter har den 40 % mer massa än vår egen sol.

Planeten, som är fem gånger större än jorden och väger något mer än Jupiter, kretsar runt pulsaren på bara drygt två timmar och på 600 000 km avstånd. Astronomerna tror att planeten en gång var en stjärna och har kommit fram till att den måste helt bestå av kol och syre. Eftersom tätheten är så extremt hög måste den vara kristallisk - alltså gjord av diamant!

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...