Gå till innehåll
Nyhet

Dick Harrison tar upp frågan om Star Treks betydelse

Rekommenderade inlägg

Den kände historikern Dick Harrison, vid Lunds universitet, skriver i en artikel på Svenska Dagbladets kultursidor igår på Star Treks 47-årsdag om Star Treks betydelse. Han bekräftar den bild som vi länge har haft. Star Trek på 1960-talet var "oerhört radikal och uppseendeväckande", även om den idag anses föråldrad. 

 

Han tar framför allt upp att besättningen ombord USS Enterprise var representativ för olika kulturer och länder, vilket var ett starkt radikalt steg för Gene Roddenberry och TV-bolaget på 1960-talet. 

 

(Tack till Marika L)

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tyvärr har Dick Harrison inte många rätt. Star Trek var väldigt tidstypisk. Det fanns flera serier med svarta i huvudrollen samtidigt, bland annat I spy med Bill Cosby. Svarta kvinnor fanns i ledande roller redan på 50-talet.

En ryss fanns i ena huvudrollen i The Man From Uncle som började sändas några år innan Star Trek.

Kyssen mellan Kirk och Uhura var inte kontroversiell. Man var rädd för att Sydstaterna skulle ogilla det, men det kom bara ett enda brev därifrån som var generellt positivt. Berättelsen om när Nichelle Nichols träffade Martin Luther King har förbättrats för varje årtionde, enligt Star Trek-fans som hörde den redan på 1970-talet.

Med tanke på hur dåligt Harrison kan sin historia kan man ju undra huruvida hans expertområden är lika svaga. Det finns väl de som anser att han bara skriver av andra när han gör sina populärhistoriska verk. Kanske så är fallet. Här var det definitivt så.

Redigerad av Aike

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...