Jump to content

Dick Harrison tar upp frågan om Star Treks betydelse


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Den kände historikern Dick Harrison, vid Lunds universitet, skriver i en artikel på Svenska Dagbladets kultursidor igår på Star Treks 47-årsdag om Star Treks betydelse. Han bekräftar den bild som vi länge har haft. Star Trek på 1960-talet var "oerhört radikal och uppseendeväckande", även om den idag anses föråldrad. 

 

Han tar framför allt upp att besättningen ombord USS Enterprise var representativ för olika kulturer och länder, vilket var ett starkt radikalt steg för Gene Roddenberry och TV-bolaget på 1960-talet. 

 

(Tack till Marika L)

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr har Dick Harrison inte många rätt. Star Trek var väldigt tidstypisk. Det fanns flera serier med svarta i huvudrollen samtidigt, bland annat I spy med Bill Cosby. Svarta kvinnor fanns i ledande roller redan på 50-talet.

En ryss fanns i ena huvudrollen i The Man From Uncle som började sändas några år innan Star Trek.

Kyssen mellan Kirk och Uhura var inte kontroversiell. Man var rädd för att Sydstaterna skulle ogilla det, men det kom bara ett enda brev därifrån som var generellt positivt. Berättelsen om när Nichelle Nichols träffade Martin Luther King har förbättrats för varje årtionde, enligt Star Trek-fans som hörde den redan på 1970-talet.

Med tanke på hur dåligt Harrison kan sin historia kan man ju undra huruvida hans expertområden är lika svaga. Det finns väl de som anser att han bara skriver av andra när han gör sina populärhistoriska verk. Kanske så är fallet. Här var det definitivt så.

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...