Gå till innehåll
Nyhet

Nya mätningar tyder på att det kan finnas en antijord

Rekommenderade inlägg

OBS! Detta är ett aprilskämt.

BildHypotesen att det finns en planet som rör sig i samma bana som Jorden, men på motsatt sida om Solen, har ofta varit uppe för diskussion sedan antikens dagar. Planeten man tidigt gav namnet Antichthon (grekiska för Antijorden) antogs behövas för att Jordens bana skulle vara i jämvikt.

En planet som kretsar kring Solen, på samma avstånd från Solen och med liknande massa som Jordens, borde också kunna ha liv precis som vår egen planet. Genom att den ligger i samma bana som Jorden, och exakt 180 grader ifrån oss, skulle vi dock aldrig kunna se den (eftersom den alltid är bakom Solen sett från oss).

Nu har emellertid två runt Jorden kretsande geosatelliter, GRACE 1 och GRACE 2, uppmätt gravitationell påverkan (s.k. perturbationer) på våra närmast liggande planeter som pekar på att det kan finnas ett massivt objekt på andra sidan Solen, och i samma bana som Jorden. Det mesta tyder på att den möjliga planeten är något mindre än Jorden och befinner sig i Lagrangepunkt L3 (se bilden), vilket gör att dess position är stabil gentemot Jordens och alltså alltid befinner sig i 180 graders vinkel från oss.

Bl.a. Nasa har tidigare haft vissa misstankar om att det kan finnas en antijord genom att deras sonder ofta tvingats göra extra kurskorrigeringar när de befunnit sig på andra sidan Solen.

Nya mätningar och mer forskningsarbete behövs förstås innan en antijord kan bekräftas.

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Fleetadmiral

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha! Jag visste väl det hihi, aprill aprill :). Jag lurade ingen igår, men visst var man på väg att bli lurad mer än en gång :). Knäppt nog hörde en gammal vän av sig igår och ville träffas och fika, som tur var var det inget aprillskämt :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×