Jump to content

Nya mätningar tyder på att det kan finnas en antijord


Nyhet

Recommended Posts

OBS! Detta är ett aprilskämt.

BildHypotesen att det finns en planet som rör sig i samma bana som Jorden, men på motsatt sida om Solen, har ofta varit uppe för diskussion sedan antikens dagar. Planeten man tidigt gav namnet Antichthon (grekiska för Antijorden) antogs behövas för att Jordens bana skulle vara i jämvikt.

En planet som kretsar kring Solen, på samma avstånd från Solen och med liknande massa som Jordens, borde också kunna ha liv precis som vår egen planet. Genom att den ligger i samma bana som Jorden, och exakt 180 grader ifrån oss, skulle vi dock aldrig kunna se den (eftersom den alltid är bakom Solen sett från oss).

Nu har emellertid två runt Jorden kretsande geosatelliter, GRACE 1 och GRACE 2, uppmätt gravitationell påverkan (s.k. perturbationer) på våra närmast liggande planeter som pekar på att det kan finnas ett massivt objekt på andra sidan Solen, och i samma bana som Jorden. Det mesta tyder på att den möjliga planeten är något mindre än Jorden och befinner sig i Lagrangepunkt L3 (se bilden), vilket gör att dess position är stabil gentemot Jordens och alltså alltid befinner sig i 180 graders vinkel från oss.

Bl.a. Nasa har tidigare haft vissa misstankar om att det kan finnas en antijord genom att deras sonder ofta tvingats göra extra kurskorrigeringar när de befunnit sig på andra sidan Solen.

Nya mätningar och mer forskningsarbete behövs förstås innan en antijord kan bekräftas.

[ Till originalnyheten ]

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...