Jump to content

1984


Essray

Recommended Posts

Jag läste för ett tag sedan 1984, och jag måste säga att det definitivt är en av de bästa SF-böcker jag någonsin läst (vilket iofs inte är så värst många, men men ;)). Den har fått mig att fundera mycket över existentiella och politiska frågor.

T ex, det där med doublethink; om jag minns att något hänt, trots att det inte finns några skrivna dokument som stöder detta, och inte heller någon annan som minns det, hur vet jag då att det verkligen hänt, och att det inte bara är inbillning? Och kunde Winston verkligen vara säker på att alla andra visste samma saker som han visste, och bara låtsades ha glömt det?

En annan intressant grej är ju det där med att önska sig en bättre tillvaro. Har man aldrig upplevt något annat än den värld man lever i, hur vet man då att det skulle kunna finnas en bättre värld?

Jag gillade också konceptet med Newspeak, ett språk som är så enkelt som möjligt. Det är ju en intressant tanke det där, att om man begränsar folks ordförråd till ett minimum, kommer de inte att kunna begå thoughtcrime, eftersom det helt enkelt inte finns några ord att uttrycka, eller ens tänka för den delen, de tankarna. Jag tycker att Newspeak faktiskt skulle kunna vara värt att utveckla på riktigt, dock inte av den anledningen ;), utan snarare för att ha som ett världsspråk för att möjliggöra kommunikation mellan olika nationaliteter, på ett enklare sätt.

Jag reflekterade också över budskapet med boken.. Jag menar parallellerna till Sovjetunionen är ju ganska uppenbara. Big Brother är ju mycket lik Stalin i många avseenden, han låter ju t ex avrätta sina närmaste män för förräderi, trots att de är oskyldiga. Och Goldstein är ju på många sätt lik Trotskij.

Men budskapet kan man ju utläsa på flera sätt. Man förstår ju att den propagerar mot auktoritär kommunism, men samtidigt så tycker jag mig märka lite av en positiv inställning till socialismen. Kan det vara det klassiska "en god idé i teorin, men inte i praktiken"-argumentet som framförs? Eller är Orwell helt enkelt emot alla former av socialism, och förespråkar en mer högerliberal politik? Man skulle ju kunna tänka sig det, med tanke på den ganska så överdrivna bilden man får av kapitalisterna. Fast då kan man ju också säga att hela berättelsen är en ganska så stor överdrift av Sovjet. Så man skulle ju också kunna tolka det som en parodi på USA:s och västvärldens kommunistskräck (vilken iofs kanske inte var så stor när boken skrevs, men nog fanns den där alltid) Eller förespråkas det kanske inte någon poltik alls?

Vad tycker ni andra? :)

Link to comment
Share on other sites

George Orwell var kommunist och kömpade på de rödas sida mot Franco i Spanien. Men med den vändning som kommunismen tog i bla Sovjetunion, så tvekade han om kommunismens förträfflighet.

Man kan se 1984 som du säger, som kritik på den kontrollapparat som Sovjet bedrev. Temat återkommer ochså i Djurfarmen, där djuren tar över i farmen, för att stoppa förtrycket. Men i förlägningen sker det som skedde i Sovjet, några djur blev "mer jämlika än andra" och festade loss ordentligt och hade det bra, samtidigt som de andra djruen slet och och inte hade det lika bra.

Man kan även se 1984 som en kritik mot all övervakning och kontrollmani, vilket vi ju ahr i Sverige. Big Persson bestämmer hur mycket du ska få dricka, Big Persson bestämmer vem (inte du) ska uppfostra din abarn å gem värderingar för livet. Det avgör Big persson och inte du. Det kommer igen i alla kommunistiska och socialistiska stater, vilket inräknar Sverige. Leve Sverige - den sista Sovjetstaten!

(Oj, nu spårade jag ur lite :D )

Edited by bruse
Link to comment
Share on other sites

Vad tycker ni andra? :)

Jag har också läst 1984 men det var ganska länge sen och jag tycker också den var bra. Lite för ofta blev den för tråkig och inte så spännande men det va kanske för att jag var liten och inte så kultiverad som jag är nu <_< :lol:

Jag tcyker det också finns mycket kommunistskräck i boken och det här med olika allianser som det var i kalla kriget mellan Väst(USA) och Öst(Sovjet). Och sen har man ju den goda diktatorn som man ser i nästan alla diktaturer med en härskare som försöker visa att han ser alla. Titta bara i Irak hur många bilder och statyer det finns av Saddam som tittar på människorna.

Men jag ser Orwells bok (fritt tolkat) som en oro på hur framtiden skulle bli med ökad kontroll av staten. När boken kom ut var det många som skrattade och menade att detta inte skulle hända (med sån rigorös) övervakning men man har idag mycket starkare övervakning. Banken kan se när man tagit ut pengar och i stockholm finns väldigt mycket tv-övervakning - titta upp på hustaken i t.ex. Sergels Torg.

Sen tycker jag att du Bruse spårade ut där i slutet. Inget politiskt forum det här. Sen är det ändå Persson vald i ett demokratiskt val.

Edited by Captain Proton
Link to comment
Share on other sites

Först och främst måste jag säga: Bruse (ursäkta språkbruket) Det där är rent skitsnack <_< . Persson är vald i ett demolratiskt, allmänt, fritt, hemligt val. Är vi inte nöjda med hans politk kan vi rösta bort honom i nästa val. Dessutom är han inte ngn envåldshärskare, han måste ju ha st??da av de socialdemokratiska riksdagsledamöterna (och allt som oftast även de från v och mp). Är vi inte nöjda med alkoholpolitiken eller läroplanens utformning kan vi alltid välja nya represntanter i riksdagen.

Men som Captain Proton sa, detta är inte ett politiskt forum. Om ngn vill fortsätta denna diskusssion med mig (vilket jag gärna gör) så får det bli privat.

Åter till boken: Jag funderade på en sak. Undrar om inte Matrix är lite inspirerad av 1984. Hela den här "om jag tänker att det har hänt så, så är det så"-grejen, är ju väldigt lik "signaler till hjärnan"-resonemanget i Matrix.

Link to comment
Share on other sites

Bara en liten notis: försök att hålla er till SF-elementen i bokdiskussionen, annars blir jag tvungen att gnälla mera. Och försök att fokusera mindre på den politiska diskussuionen, även om jag tror att ni är väl medvetna om faran att diskussionen sticker iväg åt det hållet. Tack.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Oj vad jag älskar denna bok. Jag tror att jag har läst den 5-6ggr. Jag har till och med försökt att göra en serietidning av den när jag gick i högstadiet. Jag måste vara skadad på något sätt för jag älskar miljöerna i denna bok och jag älskar filmen med John Hurt som Winston Smith. Filmen är så ruggigt snygg och på premiären så sjöng Annie Lenox låten Sexcrime innan filmen började...huuu så bra! Har ni inte sett filmen så se den och framför allt läs boken. :w00t:

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...