Jump to content

Star Trek 50 år - intervju med Elin Nord


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Star Trek fyller 50 år i år. Detta firar vi bland annat genom att under året intervjua några av de personer som betytt mycket för Star Trek i Sverige och övriga Norden. Några kommer att vara kända av många, men andra kan vara mindre kända, men oavsett lika viktiga för Star Treks framgångar på nordisk mark. 

 

Jag satte mig ner för att intervjua vår första historiska hjälte, även om hjälte inte är det ord som hon själv väljer, Star Trek-bibliotekarien Elin Nord i Göteborg! Elin jobbade på Högsbo bibliotek när hon och kollegan Siska Humlesjö gjorde sig kända för att med nya och innovativa grepp skapa intresse för böcker, filmer och kultur, ofta med Star Trek-referenser. Hon beskrev sig 2009 som "en cyklande småbarnsmamma med en bakgrund som synthare". Bloggen, som de båda drev, var mycket aktiv och hade mer än 500 följare (japp, det var mycket "back in the day"!). Bloggen skapade rubriker runtom i landet, och gav många en chans att för första gången höra talas om Star Trek. 

 

StarTrekDB: Vad minns du från din tid som aktiv Star Trek-bibliotekarie?

Elin: Star Trek-bibliotekarie, vilken dröm det hade varit att ha det som officiell yrkestitel! Jag brukar prata väldigt mycket om Star Trek i tid och otid, och det har jag inte kunnat låta bli att göra även i mitt jobb som bibliotekarie. Jag har tagit alla chanser att väva in en Star Trek-referens lite här och där, lite som en Star Trek-ambassadör på bibblan.

 

Det allra bästa jag har gjort som bibliotekarie som berör Star Trek, var när jag var med och ordnade en Rymd-fest när jag arbetade på Högsbo bibliotek. När jag och min kollega Siska Humlesjö (som sorgligt nog inte gillar Star Trek särskilt mycket) fick höra att en Science Fiction-förening hade hyrt in sig i bibliotekets lokaler för ett konvent, så bestämde vi oss för att spinna vidare på detta och ordna ett rymdkalas på biblioteket. Vi hade tipspromenad, DJ:s och Star Trek-tårtor. Det allra bästa med denna dag var att jag fick gå i Star Trek-uniform på jobbet! Kanske min bästa jobbdag ever.

 

StarTrekDB: Vad var det som fick dig att engagera dig?

Elin: Allt började när jag och Siska startade upp en blogg tillsammans på vårt bibliotek. Där ville vi tipsa om saker vi verkligen gillade och eftersom vi båda älskar rymden så skrev vi mycket om rymden. Engagemanget startade alltså i min passion för Star Trek.

 

Jag har för övrigt även varit med i West Coast trekkers, gick på en massa Star Treffar och förlovade mig till och med på en. Höjden av romantik tyckte jag då.

 

StarTrekDB: Vad är ditt första möte med Star Trek?

Elin: När jag var tonåring så brukade mitt kompisgäng hänga mycket hos Lidja. Hennes föräldrar hade parabol och fick in en massa coola kanaler och det var där jag såg Star Trek första gången. Då gillade jag nog Star Trek mest för att verka lite världsvan och cool, men det växte sedan till ett mer genuint intresse.

 

star_trek_into_darkness_cast_2013_1__160129.jpg

Ingen favorit för Elin Nord

 

StarTrekDB: Hur ser du på Star Trek idag och framöver?

Elin: Jag tycker att de här nya Star Trek-filmerna är så himla tråkiga, så dom längtar jag inte ett dugg efter. För mig saknar dom allt som jag gillar med Star Trek – upptäckarglädje, att man brottas med stora filosofiska frågor och alla andra nyanser i Star Trek som gör det så himla bra. Och sen är ju inte Worf med, det gör ju också det hela lite tråkigare.

 

Jag tror att Star Trek alltid kommer att fånga nya tittare, TOS (Originalserien) har påverkat populärkulturen så mycket så den kommer alltid att vara en kultserie. Ibland tänker jag att Star Trek skulle nå ut till fler om det fanns lätt tillgängligt på till exempel Netflix. Jag ser hur min dotter upptäckte Doctor Who på det sättet. Det hade kanske säkrat återväxten bland yngre Star Trek-fans.

 

StarTrekDB: Hur ser ditt engagemang för Star Trek ut idag?

Elin: Just nu jobbar jag hårt på att sälja in Star Trek till min dotter, tycker hon åtminstone kunde ge det en chans. Hon verkar tyvärr sorgligt ointresserad. Annars så håller jag nog på mest som jag alltid har gjort – för Star Trek på tal så fort jag har möjlighet.

 

 

 

Och där lämnar vi Elin som måste springa iväg till sitt jobb som universitetsbibliotekarie på Pedagogen. Om ni ser henne där, så fråga henne gärna om Star Trek - något säger mig att hon inte är sen att svara på frågor, om det handlar om detta populära ämne! 

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...