Jump to content

William Schallert är död


Nyhet
 Share

Recommended Posts

nilz_baris_small_160510.jpg

William Schallert har gått ur tiden. Star Trek-fans känner igen honom som undersekreterare Nilz Baris från det klassiska avsnittet The Trouble With Tribbles, men det var bara ett av hans uppemot 400 roller i film och TV under hans nästan 70 år långa karriär.

 

William Schallert föddes i Los Angeles den 6 juli 1922 och påbörjade sin skådespelarbana under studenttiden på University of Southern California. År 1946 blev han en av grundarna till skådespelartruppen Circle Theatre, där han bland annat spelade i gruppens första framträdande tillsammans med Sydney Chaplin (son till Charlie Chaplin).

 

År 1947 gjorde Schallert sin filmdebut som en namnlös bankir i den Oscars-nominerade filmen The Foxes of Harrow, och sin TV-debut år 1951 i ett avsnitt av dramaserien Family Theatre. Många av hans roller var väldigt små, men år 1964 fick han sin första återkommande biroll som pappan i The Patty Duke Show, som efter 104 avsnitt också blev en av hans mest kända roller.

 

År 1967 gjorde han sitt första framträdande i Star Trek som jordbruksundersekreterare Nilz Baris i avsnittet The Trouble With Tribbles. Det skulle dock inte bli hans sista, för år 1993 återvände han som den bajoranske artisten Varani i DS9-avsnittet Sanctuary.

 

Utöver själva skådespelandet var William Schallert även aktiv som aktivist och fackledare. Från 1979 till 1981 var han ordförande för Screen Actors Guild, där han bland annat var med och startade kommittéer för kvinnor, minoritetsgrupper, äldre skådespelare och skådespelare med funktionsvariationer.

 

william_schallert_aktivism_160511.jpg

William Schallert vid en demonstration år 1979 för mer mångfald i TV. (via BBC.com)

 

Schallert skulle själv få skörda det han sådde, i alla fall för sitt arbete till förmån av äldre skådespelare. Han förblev nämligen aktiv som skådespelare ända in på ålderns höst, med roller i moderna TV-serier såsom Desperate Housewives, True Blood och How I Met Your Mother. Hans sista roll var som en hissassistent i ett avsnitt av 2 Broke Girls från 2014, 92 år gammal och hela 67 år efter hans första kända filmroll. Samma år blev han dessvärre rullstolsbunden av en nervsystemsskada, så kallad perifer neuropati, som gjorde det mycket svårt för honom att fortsätta framträda i TV och film.

 

William Schallert gick bort i sitt hem den 8 maj 2016. Han blev 93 år gammal.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...