Jump to content

Har någon tänkt på en kul sak med Vortas?


MisterSeVIIen
 Share

Recommended Posts

Den första observationen gjorde inte jag, utan en kompis. Men vi diskuterade det.

Hela Dominion är ju verkligen annorlunda. Vorta och Jem'Hadar är ju bara verktyg skapade av Grundarna. De är för få och på sätt och vis för sårbara för att smutsa ned sina egna fingrar. Alltså är det rationellt att skapa umbärliga varelser som får göra smutsjobbet åt dem.

Grundarna är ju att betrakta som könlösa varelser med genus men som ändå inte förstår sig riktigt på det där med olika kön och vad som följer på det, vilket är uppenbart om man synar deras skapelser närmare i sömmarna. Jem'Hadar är okomplicerade. De har korta liv och är bara fanatisk kanonmat. Att de är män är inte så konstigt, då de flesta humanoida män är större och starkare och därför en bra form för soldater. Du får vad du ser. Men det är hos Vortas som Grundarnas klantighet verkligen avslöjar sig.

De manliga vortas är verkligen opassionerade. De hotar inte, de bara säger vad som kommer att hända. Galaxens framklonade torra tjänstemän som ser till att död och förgörelse är rätt i sifferkolumnerna, så att säga. Jämför nu med manliga vulcaner, klingoner, människor, romulaner, cardassianer, ferengis och andorianer. Oavsett vad som än händer och vad som än sägs så känns det att det finns någon där inne som bryr sig. Inte hos manliga vortas. Det går inte ens att hota dem till livet, för de vet ändå att de kommer att återfödas i en ny kropp.

Så har vi Kilana och hon är verkligen tvärtom. Hon är verkligen ett sjutusan till fruntimmer! Uppsatt hår och urringning och passionerad och så vidare.

Min och kompisens hypotes var att Vortas är stereotyperna av hur en riktig man och kvinna skall vara, för Grundarna fattar inte bättre. Skulle männen vara stolta krigarkillar som ständigt hävdar sig själva som klingoner och andorianer så skulle det framstå som fånigt då de har sina Jem'Hadars. Alltså verkar det vara vettigare att vara mer nedtonade än hur vulcaner, människor eller ferengis brukar vara.

Personligen så gissar jag att Grundarna var mer eller mindre hänvisade till humanoid populärkultur och försökte göra det bästa av situationen samtidigt som de missade det väsentliga.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Aike said:

De spelar säkerligen på kontraster i beteende för att tydliggöra skillnader mellan vortas och jem´hadars. Bermaneran är t ex känd för att tona ned särskilt människors beteende för att göra utomjordingar mer exotiska.

"Berman-eran"? 😕

Visst, fenomenet "hattarnas planet" är ju synonymt med Star Trek. Men Vortas och Jem'Hadar är ju de som Grundarna väljer att visa upp för allmänheten. Och de kompletterar varandra på ett intelligent sätt. Vortas har ju något sämre syn, vilket inte gör något då de ändå inte är gjorda för strid osv.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Menar de år som Rick Berman var exekutiv producent för Star Trek-serierna i allmänhet och kanske mellan 1991-2005 i synnerhet efter Roddenberrys bortgång med Bermaneran.

Rick Berman har en ganska tydlig stil: inte så dramatisk musik, människor med nedtonade känslouttryck etc samt att kameravinklar och hur serien överhuvudtaget är filmad är ganska konservativ. Han var dokumentärfilmare innan han jobbade med Star Trek, så hans stil kommer sannolikt därifrån.

Edited by Aike
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...